3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
A kiwi nemcsak a különleges zöld színe és a benne található kis, fekete magok miatt olyan népszerű. Egy kifejtetetten egészséges gyümölcsről van szó, ami nem mellesleg jellegzetesen finom ízű és ráadásul még dekoratív is.
A kiwit is szokták superfoodként emlegetni, hiszen számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek mind kifejezetten hasznosak a szervezet megfelelő működése szempontjából. Az őszi és főleg a téli időszakban kifejezetten jó, ha beépítjük a hétköznapi étrendünkbe, hiszen általa sok fontos vitaminhoz juttatjuk a testünket. Ez a különleges kinézetű, kívül szőrös, belül zöld színű termés számtalan lehetőséget rejt magában, ami miatt sokféleképpen beépíthetők a heti menübe.
A kiwiként vagy kivigyümölcsként is emlegetett különös termés a zárvatermők törzsén belül a küllőfolyondárfélék családjába tartozik. Nem véletlen, hogy ez az érdekes növény nem hasonlít semmilyen másik gyümölcshöz vagy zöldséghez sem. Ugyanis egy olyan nemesített fajtól van szó, amit különböző más nemzetségbe tartozó egyedek hibridjeinek a terméke. A kiwi eredetileg Kínából származik, nem véletlenül ez Dél-Kína nemzeti gyümölcse. A hivatalos nemzetközi elnevezése kínai egres volt, ám ez nem igen terjedt el a világban. Nevezték még az alakja miatt dinnyécskének, végül a 20. században kapta a kiwi nevet. Különböző fajtái léteznek, vannak közöttük meleg és hideg kedvelő típusok is, emiatt sok országban megtalálható. Ma Új-Zélandon termesztik belőle a legtöbbet.
A kiwi tartalmaz egy úgynevezett aktinidin nevű enzimet, ami nagyban hozzájárul a fehérjék megemésztéséhez, ezzel segítve a szerveztünk munkáját. De nemcsak emiatt érdemes sokszor fogyasztani, hanem mert magas rosttartalma emésztés segítő hatással is bír. A kiwiben nagy mennyiségben található C, E és K-vitamin, valamint réz, kolin, magnézium és foszfor is. A gyümölcsben található anyagok részt vesznek a szervezet méregtelenítő folyamataiban, a gyümölcs magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően pedig szerepet játszik a megfelelő vérnyomás szabályozásban. Segít a krónikus fáradság legyőzésében, valamint erősíti a csontokat. Jó antioxidáns forrás és a sok C-vitamin miatt, összességében kifejezetten jó hatással van az immunrendszer megfelelő működésére és az egészség megőrzésére.
A legjobb választás, ha nyersen fogyasztjuk, például más gyümölcsökkel (almával, banánnal, mangóval) vagy olajos magvakkal kiegészítve. Érdekesség, hogy a benne található enzimeinek köszönhetően gyümölcs igen jó húspuhító, így saját dolgunkat könnyíthetjük meg, ha bekenjük vele előtte a sütni kívánt hússzeleteket.
Azért is érdemes nyers állapotában enni, mert főzés közben vitamin tartalmának nagy részét és szép zöld színét is elveszítheti. Az íze jól illik smoothie-ba, gyümölcs vagy zöldségsalátába, de kísérleteztünk különböző sütemény receptekkel is.Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Balaton Fagyija 2025.
2025.05.20.