Kiwi: a zöld vitaminbomba

-
gastro érdekesség, 2021.10.22.

Kiwi: a zöld vitaminbomba

A kiwi nemcsak a különleges zöld színe és a benne található kis, fekete magok miatt olyan népszerű. Egy kifejtetetten egészséges gyümölcsről van szó, ami nem mellesleg jellegzetesen finom ízű és ráadásul még dekoratív is.


A kiwit is szokták superfoodként emlegetni, hiszen számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek mind kifejezetten hasznosak a szervezet megfelelő működése szempontjából. Az őszi és főleg a téli időszakban kifejezetten jó, ha beépítjük a hétköznapi étrendünkbe, hiszen általa sok fontos vitaminhoz juttatjuk a testünket. Ez a különleges kinézetű, kívül szőrös, belül zöld színű termés számtalan lehetőséget rejt magában, ami miatt sokféleképpen beépíthetők a heti menübe.

Amit a kiwiről érdemes tudni

A kiwiként vagy kivigyümölcsként is emlegetett különös termés a zárvatermők törzsén belül a küllőfolyondárfélék családjába tartozik. Nem véletlen, hogy ez az érdekes növény nem hasonlít semmilyen másik gyümölcshöz vagy zöldséghez sem. Ugyanis egy olyan nemesített fajtól van szó, amit különböző más nemzetségbe tartozó egyedek hibridjeinek a terméke. A kiwi eredetileg Kínából származik, nem véletlenül ez Dél-Kína nemzeti gyümölcse. A hivatalos nemzetközi elnevezése kínai egres volt, ám ez nem igen terjedt el a világban. Nevezték még az alakja miatt dinnyécskének, végül a 20. században kapta a kiwi nevet. Különböző fajtái léteznek, vannak közöttük meleg és hideg kedvelő típusok is, emiatt sok országban megtalálható. Ma Új-Zélandon termesztik belőle a legtöbbet.

A kiwi jótékony hatásai

A kiwi tartalmaz egy úgynevezett aktinidin nevű enzimet, ami nagyban hozzájárul a fehérjék megemésztéséhez, ezzel segítve a szerveztünk munkáját. De nemcsak emiatt érdemes sokszor fogyasztani, hanem mert magas rosttartalma emésztés segítő hatással is bír. A kiwiben nagy mennyiségben található C, E és K-vitamin, valamint réz, kolin, magnézium és foszfor is. A gyümölcsben található anyagok részt vesznek a szervezet méregtelenítő folyamataiban, a gyümölcs magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően pedig szerepet játszik a megfelelő vérnyomás szabályozásban. Segít a krónikus fáradság legyőzésében, valamint erősíti a csontokat. Jó antioxidáns forrás és a sok C-vitamin miatt, összességében kifejezetten jó hatással van az immunrendszer megfelelő működésére és az egészség megőrzésére. 

Mit készítsünk a kiwiből?

A legjobb választás, ha nyersen fogyasztjuk, például más gyümölcsökkel (almával, banánnal, mangóval) vagy olajos magvakkal kiegészítve. Érdekesség, hogy a benne található enzimeinek köszönhetően gyümölcs igen jó húspuhító, így saját dolgunkat könnyíthetjük meg, ha bekenjük vele előtte a sütni kívánt hússzeleteket.

Azért is érdemes nyers állapotában enni, mert főzés közben vitamin tartalmának nagy részét és szép zöld színét is elveszítheti. Az íze jól illik smoothie-ba, gyümölcs vagy zöldségsalátába, de kísérleteztünk különböző sütemény receptekkel is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Kiwi: a zöld vitaminbomba magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kiwi: a zöld vitaminbomba magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg