Kiwi: a zöld vitaminbomba

-
gastro érdekesség, 2021.10.22.

Kiwi: a zöld vitaminbomba

A kiwi nemcsak a különleges zöld színe és a benne található kis, fekete magok miatt olyan népszerű. Egy kifejtetetten egészséges gyümölcsről van szó, ami nem mellesleg jellegzetesen finom ízű és ráadásul még dekoratív is.


A kiwit is szokták superfoodként emlegetni, hiszen számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek mind kifejezetten hasznosak a szervezet megfelelő működése szempontjából. Az őszi és főleg a téli időszakban kifejezetten jó, ha beépítjük a hétköznapi étrendünkbe, hiszen általa sok fontos vitaminhoz juttatjuk a testünket. Ez a különleges kinézetű, kívül szőrös, belül zöld színű termés számtalan lehetőséget rejt magában, ami miatt sokféleképpen beépíthetők a heti menübe.

Amit a kiwiről érdemes tudni

A kiwiként vagy kivigyümölcsként is emlegetett különös termés a zárvatermők törzsén belül a küllőfolyondárfélék családjába tartozik. Nem véletlen, hogy ez az érdekes növény nem hasonlít semmilyen másik gyümölcshöz vagy zöldséghez sem. Ugyanis egy olyan nemesített fajtól van szó, amit különböző más nemzetségbe tartozó egyedek hibridjeinek a terméke. A kiwi eredetileg Kínából származik, nem véletlenül ez Dél-Kína nemzeti gyümölcse. A hivatalos nemzetközi elnevezése kínai egres volt, ám ez nem igen terjedt el a világban. Nevezték még az alakja miatt dinnyécskének, végül a 20. században kapta a kiwi nevet. Különböző fajtái léteznek, vannak közöttük meleg és hideg kedvelő típusok is, emiatt sok országban megtalálható. Ma Új-Zélandon termesztik belőle a legtöbbet.

A kiwi jótékony hatásai

A kiwi tartalmaz egy úgynevezett aktinidin nevű enzimet, ami nagyban hozzájárul a fehérjék megemésztéséhez, ezzel segítve a szerveztünk munkáját. De nemcsak emiatt érdemes sokszor fogyasztani, hanem mert magas rosttartalma emésztés segítő hatással is bír. A kiwiben nagy mennyiségben található C, E és K-vitamin, valamint réz, kolin, magnézium és foszfor is. A gyümölcsben található anyagok részt vesznek a szervezet méregtelenítő folyamataiban, a gyümölcs magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően pedig szerepet játszik a megfelelő vérnyomás szabályozásban. Segít a krónikus fáradság legyőzésében, valamint erősíti a csontokat. Jó antioxidáns forrás és a sok C-vitamin miatt, összességében kifejezetten jó hatással van az immunrendszer megfelelő működésére és az egészség megőrzésére. 

Mit készítsünk a kiwiből?

A legjobb választás, ha nyersen fogyasztjuk, például más gyümölcsökkel (almával, banánnal, mangóval) vagy olajos magvakkal kiegészítve. Érdekesség, hogy a benne található enzimeinek köszönhetően gyümölcs igen jó húspuhító, így saját dolgunkat könnyíthetjük meg, ha bekenjük vele előtte a sütni kívánt hússzeleteket.

Azért is érdemes nyers állapotában enni, mert főzés közben vitamin tartalmának nagy részét és szép zöld színét is elveszítheti. Az íze jól illik smoothie-ba, gyümölcs vagy zöldségsalátába, de kísérleteztünk különböző sütemény receptekkel is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Kiwi: a zöld vitaminbomba magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kiwi: a zöld vitaminbomba magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

"narrow"
Gear.svg