Kókusz, a trópusi csoda

-
gastro érdekesség, 2021.09.27.

Kókusz, a trópusi csoda

A kókusz az egyik legkülönlegesebb gyümölcs a földön, amely több érzékszervünkre egyszerre képes hatni. A látványon túl, az illata és az íze is olyan, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni.


Bár hazánkban a kókusz természetes formában nem terem meg, a boltok polcain többféle formában találkozni ezzel az egzotikus gyümölccsel. Ha nem is eszünk minden nap kókuszt, időnként azért érdemes beépíteni az étrendünkbe, jellegzetes finom íze és a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt is. 

Érdekességek a kókuszról

A kókusz pontos eredetének helye máig tisztázatlan, valószínűleg az Indiai-óceán környékén lévő szigetek valamelyikéről származik. A világon számos pontján előfordul, hiszen a lehullott magok hosszú hónapokig képesek megőrizni csírázó képességüket, emiatt a vízen úszva több ezért kilométer megtétele után is képesek kihajtani. A kókusz pálmafák akár 25-30 méter magasra is megnőnek, ezekről lógnak le a már megérett, tojás alakú kókuszdiók.

A kókusz igazi ereje

A kókuszt számos különböző étel készítése során felhasználjuk, a boltok polcain egészben vagy éppen reszelt formában is megtalálható. A benne található hatóanyagok igen értékesek az emberi szervezet számára: többek között növényi rost, kalcium, kálium, magnézium és hasznos elektrolitok is mind gazdagítják a növényt. A gyümölcshús fogyasztása segít megőrizni a csontos és fogak egészségét. Antioxidáns hatásának köszönhetően véd a káros szabadgyököktől. Táplálja a kiszáradt hajat és bőrt. A kókusz támogatja az immunrendszert, a gyümölcshús pedig vírus- és baktériumölő hatású.

Kókusz a konyhában

A kókusz sokrétűségét támasztja alá, hogy számtalan felhasználási módja létezik. Ha csak a gasztronómiára gondolunk, fogyasztjuk tej, tejszín, joghurt formájában is, ami a laktózérzékenyek számára kifejezetten jó alternatíva. Ezenkívül a kókuszból készült olaj vagy krém szintén gyakori elem főzés közben a konyhákban. A kókuszban lévő áttetsző folyadék a kókuszvíz, amely kitűnő frissítő. Ezt itthon csak palackozva árulják, de a termés aljára lyukakat fúrva mi magunk is kinyerhetjük belőle az értékes nedűt. A fehér gyümölcsöt reszelt vagy pehely formájában sütemények ízesítése során is alkalmazhatjuk. Nyersen tehetjük salátába, de a boltokban kapható konzerv formában is. Tejszínes levesek készítése során a hagyományos helyett használhatunk kókusztejszínt, ami által egy különlegesebb ízt és jóval krémesebb állagot kapunk. A kókusz íze egzotikus koktélok kóstolása során is többször visszaköszön, hiszen a Pina Colada és a Malibu is tartalmaz ebből az esszenciából. 

A kókusz egyéb felhasználásai

Magát a kókuszdiót az ételkészítésen kívül is szokták hasznosítani. A rostos szálaiból készülnek kefék, tömítőanyagok, lábtörlők, zsinórok. A kiürült héj gyakran funkcionál virágtartó kaspóként. A textiliparban fonalat készítenek belőle, a kókuszból készült szőnyegek rendkívül rugalmasak.

Guba Márti

Tetszett a(z) Kókusz, a trópusi csoda magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kókusz, a trópusi csoda magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg