Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
A kókusz az egyik legkülönlegesebb gyümölcs a földön, amely több érzékszervünkre egyszerre képes hatni. A látványon túl, az illata és az íze is olyan, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni.
Bár hazánkban a kókusz természetes formában nem terem meg, a boltok polcain többféle formában találkozni ezzel az egzotikus gyümölccsel. Ha nem is eszünk minden nap kókuszt, időnként azért érdemes beépíteni az étrendünkbe, jellegzetes finom íze és a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt is.
A kókusz pontos eredetének helye máig tisztázatlan, valószínűleg az Indiai-óceán környékén lévő szigetek valamelyikéről származik. A világon számos pontján előfordul, hiszen a lehullott magok hosszú hónapokig képesek megőrizni csírázó képességüket, emiatt a vízen úszva több ezért kilométer megtétele után is képesek kihajtani. A kókusz pálmafák akár 25-30 méter magasra is megnőnek, ezekről lógnak le a már megérett, tojás alakú kókuszdiók.
A kókuszt számos különböző étel készítése során felhasználjuk, a boltok polcain egészben vagy éppen reszelt formában is megtalálható. A benne található hatóanyagok igen értékesek az emberi szervezet számára: többek között növényi rost, kalcium, kálium, magnézium és hasznos elektrolitok is mind gazdagítják a növényt. A gyümölcshús fogyasztása segít megőrizni a csontos és fogak egészségét. Antioxidáns hatásának köszönhetően véd a káros szabadgyököktől. Táplálja a kiszáradt hajat és bőrt. A kókusz támogatja az immunrendszert, a gyümölcshús pedig vírus- és baktériumölő hatású.
A kókusz sokrétűségét támasztja alá, hogy számtalan felhasználási módja létezik. Ha csak a gasztronómiára gondolunk, fogyasztjuk tej, tejszín, joghurt formájában is, ami a laktózérzékenyek számára kifejezetten jó alternatíva. Ezenkívül a kókuszból készült olaj vagy krém szintén gyakori elem főzés közben a konyhákban. A kókuszban lévő áttetsző folyadék a kókuszvíz, amely kitűnő frissítő. Ezt itthon csak palackozva árulják, de a termés aljára lyukakat fúrva mi magunk is kinyerhetjük belőle az értékes nedűt. A fehér gyümölcsöt reszelt vagy pehely formájában sütemények ízesítése során is alkalmazhatjuk. Nyersen tehetjük salátába, de a boltokban kapható konzerv formában is. Tejszínes levesek készítése során a hagyományos helyett használhatunk kókusztejszínt, ami által egy különlegesebb ízt és jóval krémesebb állagot kapunk. A kókusz íze egzotikus koktélok kóstolása során is többször visszaköszön, hiszen a Pina Colada és a Malibu is tartalmaz ebből az esszenciából.
Magát a kókuszdiót az ételkészítésen kívül is szokták hasznosítani. A rostos szálaiból készülnek kefék, tömítőanyagok, lábtörlők, zsinórok. A kiürült héj gyakran funkcionál virágtartó kaspóként. A textiliparban fonalat készítenek belőle, a kókuszból készült szőnyegek rendkívül rugalmasak.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Északi ízek a Viking Múzeum éttermében
2025.05.03.