Kókusz, a trópusi csoda

-
gastro érdekesség, 2021.09.27.

Kókusz, a trópusi csoda

A kókusz az egyik legkülönlegesebb gyümölcs a földön, amely több érzékszervünkre egyszerre képes hatni. A látványon túl, az illata és az íze is olyan, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni.


Bár hazánkban a kókusz természetes formában nem terem meg, a boltok polcain többféle formában találkozni ezzel az egzotikus gyümölccsel. Ha nem is eszünk minden nap kókuszt, időnként azért érdemes beépíteni az étrendünkbe, jellegzetes finom íze és a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt is. 

Érdekességek a kókuszról

A kókusz pontos eredetének helye máig tisztázatlan, valószínűleg az Indiai-óceán környékén lévő szigetek valamelyikéről származik. A világon számos pontján előfordul, hiszen a lehullott magok hosszú hónapokig képesek megőrizni csírázó képességüket, emiatt a vízen úszva több ezért kilométer megtétele után is képesek kihajtani. A kókusz pálmafák akár 25-30 méter magasra is megnőnek, ezekről lógnak le a már megérett, tojás alakú kókuszdiók.

A kókusz igazi ereje

A kókuszt számos különböző étel készítése során felhasználjuk, a boltok polcain egészben vagy éppen reszelt formában is megtalálható. A benne található hatóanyagok igen értékesek az emberi szervezet számára: többek között növényi rost, kalcium, kálium, magnézium és hasznos elektrolitok is mind gazdagítják a növényt. A gyümölcshús fogyasztása segít megőrizni a csontos és fogak egészségét. Antioxidáns hatásának köszönhetően véd a káros szabadgyököktől. Táplálja a kiszáradt hajat és bőrt. A kókusz támogatja az immunrendszert, a gyümölcshús pedig vírus- és baktériumölő hatású.

Kókusz a konyhában

A kókusz sokrétűségét támasztja alá, hogy számtalan felhasználási módja létezik. Ha csak a gasztronómiára gondolunk, fogyasztjuk tej, tejszín, joghurt formájában is, ami a laktózérzékenyek számára kifejezetten jó alternatíva. Ezenkívül a kókuszból készült olaj vagy krém szintén gyakori elem főzés közben a konyhákban. A kókuszban lévő áttetsző folyadék a kókuszvíz, amely kitűnő frissítő. Ezt itthon csak palackozva árulják, de a termés aljára lyukakat fúrva mi magunk is kinyerhetjük belőle az értékes nedűt. A fehér gyümölcsöt reszelt vagy pehely formájában sütemények ízesítése során is alkalmazhatjuk. Nyersen tehetjük salátába, de a boltokban kapható konzerv formában is. Tejszínes levesek készítése során a hagyományos helyett használhatunk kókusztejszínt, ami által egy különlegesebb ízt és jóval krémesebb állagot kapunk. A kókusz íze egzotikus koktélok kóstolása során is többször visszaköszön, hiszen a Pina Colada és a Malibu is tartalmaz ebből az esszenciából. 

A kókusz egyéb felhasználásai

Magát a kókuszdiót az ételkészítésen kívül is szokták hasznosítani. A rostos szálaiból készülnek kefék, tömítőanyagok, lábtörlők, zsinórok. A kiürült héj gyakran funkcionál virágtartó kaspóként. A textiliparban fonalat készítenek belőle, a kókuszból készült szőnyegek rendkívül rugalmasak.

Guba Márti

Tetszett a(z) Kókusz, a trópusi csoda magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kókusz, a trópusi csoda magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg