Kókusz, a trópusi csoda

-
gastro érdekesség, 2021.09.27.

Kókusz, a trópusi csoda

A kókusz az egyik legkülönlegesebb gyümölcs a földön, amely több érzékszervünkre egyszerre képes hatni. A látványon túl, az illata és az íze is olyan, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni.


Bár hazánkban a kókusz természetes formában nem terem meg, a boltok polcain többféle formában találkozni ezzel az egzotikus gyümölccsel. Ha nem is eszünk minden nap kókuszt, időnként azért érdemes beépíteni az étrendünkbe, jellegzetes finom íze és a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt is. 

Érdekességek a kókuszról

A kókusz pontos eredetének helye máig tisztázatlan, valószínűleg az Indiai-óceán környékén lévő szigetek valamelyikéről származik. A világon számos pontján előfordul, hiszen a lehullott magok hosszú hónapokig képesek megőrizni csírázó képességüket, emiatt a vízen úszva több ezért kilométer megtétele után is képesek kihajtani. A kókusz pálmafák akár 25-30 méter magasra is megnőnek, ezekről lógnak le a már megérett, tojás alakú kókuszdiók.

A kókusz igazi ereje

A kókuszt számos különböző étel készítése során felhasználjuk, a boltok polcain egészben vagy éppen reszelt formában is megtalálható. A benne található hatóanyagok igen értékesek az emberi szervezet számára: többek között növényi rost, kalcium, kálium, magnézium és hasznos elektrolitok is mind gazdagítják a növényt. A gyümölcshús fogyasztása segít megőrizni a csontos és fogak egészségét. Antioxidáns hatásának köszönhetően véd a káros szabadgyököktől. Táplálja a kiszáradt hajat és bőrt. A kókusz támogatja az immunrendszert, a gyümölcshús pedig vírus- és baktériumölő hatású.

Kókusz a konyhában

A kókusz sokrétűségét támasztja alá, hogy számtalan felhasználási módja létezik. Ha csak a gasztronómiára gondolunk, fogyasztjuk tej, tejszín, joghurt formájában is, ami a laktózérzékenyek számára kifejezetten jó alternatíva. Ezenkívül a kókuszból készült olaj vagy krém szintén gyakori elem főzés közben a konyhákban. A kókuszban lévő áttetsző folyadék a kókuszvíz, amely kitűnő frissítő. Ezt itthon csak palackozva árulják, de a termés aljára lyukakat fúrva mi magunk is kinyerhetjük belőle az értékes nedűt. A fehér gyümölcsöt reszelt vagy pehely formájában sütemények ízesítése során is alkalmazhatjuk. Nyersen tehetjük salátába, de a boltokban kapható konzerv formában is. Tejszínes levesek készítése során a hagyományos helyett használhatunk kókusztejszínt, ami által egy különlegesebb ízt és jóval krémesebb állagot kapunk. A kókusz íze egzotikus koktélok kóstolása során is többször visszaköszön, hiszen a Pina Colada és a Malibu is tartalmaz ebből az esszenciából. 

A kókusz egyéb felhasználásai

Magát a kókuszdiót az ételkészítésen kívül is szokták hasznosítani. A rostos szálaiból készülnek kefék, tömítőanyagok, lábtörlők, zsinórok. A kiürült héj gyakran funkcionál virágtartó kaspóként. A textiliparban fonalat készítenek belőle, a kókuszból készült szőnyegek rendkívül rugalmasak.

Guba Márti

Tetszett a(z) Kókusz, a trópusi csoda magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kókusz, a trópusi csoda magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

"narrow"
Gear.svg