Kókusz, a trópusi csoda

-
gastro érdekesség, 2021.09.27.

Kókusz, a trópusi csoda

A kókusz az egyik legkülönlegesebb gyümölcs a földön, amely több érzékszervünkre egyszerre képes hatni. A látványon túl, az illata és az íze is olyan, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni.


Bár hazánkban a kókusz természetes formában nem terem meg, a boltok polcain többféle formában találkozni ezzel az egzotikus gyümölccsel. Ha nem is eszünk minden nap kókuszt, időnként azért érdemes beépíteni az étrendünkbe, jellegzetes finom íze és a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt is. 

Érdekességek a kókuszról

A kókusz pontos eredetének helye máig tisztázatlan, valószínűleg az Indiai-óceán környékén lévő szigetek valamelyikéről származik. A világon számos pontján előfordul, hiszen a lehullott magok hosszú hónapokig képesek megőrizni csírázó képességüket, emiatt a vízen úszva több ezért kilométer megtétele után is képesek kihajtani. A kókusz pálmafák akár 25-30 méter magasra is megnőnek, ezekről lógnak le a már megérett, tojás alakú kókuszdiók.

A kókusz igazi ereje

A kókuszt számos különböző étel készítése során felhasználjuk, a boltok polcain egészben vagy éppen reszelt formában is megtalálható. A benne található hatóanyagok igen értékesek az emberi szervezet számára: többek között növényi rost, kalcium, kálium, magnézium és hasznos elektrolitok is mind gazdagítják a növényt. A gyümölcshús fogyasztása segít megőrizni a csontos és fogak egészségét. Antioxidáns hatásának köszönhetően véd a káros szabadgyököktől. Táplálja a kiszáradt hajat és bőrt. A kókusz támogatja az immunrendszert, a gyümölcshús pedig vírus- és baktériumölő hatású.

Kókusz a konyhában

A kókusz sokrétűségét támasztja alá, hogy számtalan felhasználási módja létezik. Ha csak a gasztronómiára gondolunk, fogyasztjuk tej, tejszín, joghurt formájában is, ami a laktózérzékenyek számára kifejezetten jó alternatíva. Ezenkívül a kókuszból készült olaj vagy krém szintén gyakori elem főzés közben a konyhákban. A kókuszban lévő áttetsző folyadék a kókuszvíz, amely kitűnő frissítő. Ezt itthon csak palackozva árulják, de a termés aljára lyukakat fúrva mi magunk is kinyerhetjük belőle az értékes nedűt. A fehér gyümölcsöt reszelt vagy pehely formájában sütemények ízesítése során is alkalmazhatjuk. Nyersen tehetjük salátába, de a boltokban kapható konzerv formában is. Tejszínes levesek készítése során a hagyományos helyett használhatunk kókusztejszínt, ami által egy különlegesebb ízt és jóval krémesebb állagot kapunk. A kókusz íze egzotikus koktélok kóstolása során is többször visszaköszön, hiszen a Pina Colada és a Malibu is tartalmaz ebből az esszenciából. 

A kókusz egyéb felhasználásai

Magát a kókuszdiót az ételkészítésen kívül is szokták hasznosítani. A rostos szálaiból készülnek kefék, tömítőanyagok, lábtörlők, zsinórok. A kiürült héj gyakran funkcionál virágtartó kaspóként. A textiliparban fonalat készítenek belőle, a kókuszból készült szőnyegek rendkívül rugalmasak.

Guba Márti

Tetszett a(z) Kókusz, a trópusi csoda magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kókusz, a trópusi csoda magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg