Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Ha őszi szezonális gyümölcsökben gondolkodunk, általában az alma vagy a sütőtök jut eszünkbe. Pedig a körte is egy különleges és kifejezetten egészséges növényt, amiről szintén érdemes néhány szót ejteni.
A körte különleges, egyedi alakján túl egyéb tulajdonságaival is kitűnik a többi gyümölcs közül. Több mint 30 főbb faja, alfaja és természetben előforduló hibrid változata létezik. Sokesetben a termések színe is különbözik egymástól, a zöldtől a sárgán át, a pirosas héjig mindenféle változattal találkozni. Utóérő gyümölcs van szó, tehát a legtöbb gyümölccsel ellentétben, a leszedés után a termések még tovább érnek és ízesednek.
Ezt a különös gyümölcsöt Homérosz, görög költő az istenek ajándékának nevezte. Ez is mutatja, hogy milyen régóta ismerik és fogyasztják előszeretettel az emberek körtét. A rómaiak azonban még nem nyersen fogyasztották, ugyanis úgy tartották, hogy abban a formában rossz és mérgező, ezért megfőzték.
A ma ismert körtefajták nemesítése az 1700-as években kezdődött meg. A legfontosabb körte termelő országok Kínán kívül Európában található: Olaszország, Hollandia, Belgium, valamint Spanyolország. Hazánkban évente átlagosan 33 000 tonna terem ebből a gyümölcsből. Ezek leginkább az Alpokalján, a Bodrogközben és Szatmár területén vannak jelen.
Ahogy a legtöbb gyümölcs, úgy a körte is számos olyan tápanyagot tartalmaz, melyeket a szervezet mind hasznosítani tud a működése során. Rostban gazdag növény, kitűnő C és K-vitamin forrás, valamit rezet, káliumot, cinket, magnéziumot, vasat és kalciumot is tartalmaz. De nem elhanyagolható a B6 vitamin és folsav tartalma sem.
Azon túl, hogy ezek az anyagok mind erősítik a szervezet természetes védekezőképességét, számos betegség megelőzésében és tünet enyhítésében fontos szerepet játszanak. A körte rendszeres fogyasztása csökkentheti az elhízás, a szívroham és a cukorbeteg kialakulásának esélyét. A magas rost tartalmú ételek növelik a teltség érzetet, vagyis kevésbé érezzük éhesnek magunkat. Diétázók számára is ajánlott, ugyanis alacsony a kalóriaszámú, viszont sok vizet tartalmaz. Ezenfelül a megnövekedett élelmirost a szervezetben csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.
Már csak a korábban felsorolt számos jótékony hatása miatt is érdemes a körtét rendszeresen beépíteni az étrendünkbe. Szerencsére számos felhasználási módja létezik, így könnyen megtalálhatjuk a számunkra kedvezőt. Nyersen, párolva, főzve vagy sütve, a lényeg, hogy együnk belőle minél többet.
Reggeli során fogyaszthatjuk nyersen joghurttal, müzlibe vagy zabkásába, chiapudingba téve, de kerülhet belőle a napindító smoothie-ba is.Készülhet belőle kompót vagy mártás is valamilyen hús mellé, de párolt formában egy kis fahéjjal önmagában vagy desszertként is megállja a helyét.
Süteményekbe is kitűnően passzol, legyen szó leveles tésztáról, pitéről vagy akár piskótáról. Ha későbbre szeretnénk eltenni, főzhetünk belőle lekvárt, valamint az erjedt gyümölcsből készült pálinka is igen közkedvelt.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
2024.09.26.