Körte, az istenek ajándéka

-
gastro érdekesség, 2021.09.12.

Körte, az istenek ajándéka

Ha őszi szezonális gyümölcsökben gondolkodunk, általában az alma vagy a sütőtök jut eszünkbe. Pedig a körte is egy különleges és kifejezetten egészséges növényt, amiről szintén érdemes néhány szót ejteni.


A körte különleges, egyedi alakján túl egyéb tulajdonságaival is kitűnik a többi gyümölcs közül. Több mint 30 főbb faja, alfaja és természetben előforduló hibrid változata létezik. Sokesetben a termések színe is különbözik egymástól, a zöldtől a sárgán át, a pirosas héjig mindenféle változattal találkozni. Utóérő gyümölcs van szó, tehát a legtöbb gyümölccsel ellentétben, a leszedés után a termések még tovább érnek és ízesednek.

A körte múltja és jelene

Ezt a különös gyümölcsöt Homérosz, görög költő az istenek ajándékának nevezte. Ez is mutatja, hogy milyen régóta ismerik és fogyasztják előszeretettel az emberek körtét. A rómaiak azonban még nem nyersen fogyasztották, ugyanis úgy tartották, hogy abban a formában rossz és mérgező, ezért megfőzték. 

A ma ismert körtefajták nemesítése az 1700-as években kezdődött meg. A legfontosabb körte termelő országok Kínán kívül Európában található: Olaszország, Hollandia, Belgium, valamint Spanyolország. Hazánkban évente átlagosan 33 000 tonna terem ebből a gyümölcsből. Ezek leginkább az Alpokalján, a Bodrogközben és Szatmár területén vannak jelen.

Együnk magunkat egészségesre a körtével!

Ahogy a legtöbb gyümölcs, úgy a körte is számos olyan tápanyagot tartalmaz, melyeket a szervezet mind hasznosítani tud a működése során. Rostban gazdag növény, kitűnő C és K-vitamin forrás, valamit rezet, káliumot, cinket, magnéziumot, vasat és kalciumot is tartalmaz. De nem elhanyagolható a B6 vitamin és folsav tartalma sem.

Azon túl, hogy ezek az anyagok mind erősítik a szervezet természetes védekezőképességét, számos betegség megelőzésében és tünet enyhítésében fontos szerepet játszanak. A körte rendszeres fogyasztása csökkentheti az elhízás, a szívroham és a cukorbeteg kialakulásának esélyét. A magas rost tartalmú ételek növelik a teltség érzetet, vagyis kevésbé érezzük éhesnek magunkat. Diétázók számára is ajánlott, ugyanis alacsony a kalóriaszámú, viszont sok vizet tartalmaz. Ezenfelül a megnövekedett élelmirost a szervezetben csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Körte nyersen, főzve, sütve

Már csak a korábban felsorolt számos jótékony hatása miatt is érdemes a körtét rendszeresen beépíteni az étrendünkbe. Szerencsére számos felhasználási módja létezik, így könnyen megtalálhatjuk a számunkra kedvezőt. Nyersen, párolva, főzve vagy sütve, a lényeg, hogy együnk belőle minél többet.

Reggeli során fogyaszthatjuk nyersen joghurttal, müzlibe vagy zabkásába, chiapudingba téve, de kerülhet belőle a napindító smoothie-ba is.Készülhet belőle kompót vagy mártás is valamilyen hús mellé, de párolt formában egy kis fahéjjal önmagában vagy desszertként is megállja a helyét. 

Süteményekbe is kitűnően passzol, legyen szó leveles tésztáról, pitéről vagy akár piskótáról. Ha későbbre szeretnénk eltenni, főzhetünk belőle lekvárt, valamint az erjedt gyümölcsből készült pálinka is igen közkedvelt.

Guba Márti

Tetszett a(z) Körte, az istenek ajándéka magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Körte, az istenek ajándéka magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg