Kulfi, az indiai fagyi

-
gastro érdekesség, 2021.08.30.

Kulfi, az indiai fagyi

Sem nem fagyi, sem nem jégkrém. Egyszerűen kulfi – szokták mondani az Indiában legnépszerűbb nyári frissítőre, ami egy krémes és sűrű desszert képében ragadja magával az embert a forró kánikulában.


Észak-Indiában a forró nyári napokon, mi másra is vágyhatna az ember, mint a kelet legnépszerűbb hűsítő finomságára, a kulfira. Erre a krémesen sűrű, hűsítő és finom desszertre, amit egyaránt fogyaszthatunk pálcikára tűzdelt verziójában, vagy egyszerűen tányérra adagolva is tálalhatunk.

A kulfi készítését nem szabad ám elkapkodni, kitartónak és óvatosnak kell lennünk a hozzávalók adagolásakor, és modern konyhai eszközöket kell hívnunk segítségül az elkészítés minden apró mozzanatához, hogy jó végeredményt kaphassunk. Megállás nélkül kell kevergetnünk, és aztán egyszer csak szinte észrevétlenül minden a helyére kerül: a kulfi egy semmihez sem fogható, jellegzetesen lágy, karamellást ízt kap a főzési folyamat végére. Az állaga selymesen bársonyossá olvad, a hozzáadott pisztáciával, kardamommal és a leheletnyi sáfránnyal pedig az ízvilág a mesés keleti hangulatot idézi fel a lelki szemeink előtt.

Mi az a kulfi?

A kulfi vagy másnéven qulfi egy fagyasztott tejtermék desszert, amely az indiai szubkontinensről származik egyenesen a 16. századból, és gyakran csak úgy emlegetik, mint India hagyományos fagylaltját. A különleges édesség még a mai napig is igen nagy népszerűségnek örvend Indiában, Srí Lankában, Bangladesben, Afganisztánban, Nepálban, Burmában és az egész Közel-Keleten, így széles körben elérhető az indiai szubkontinens kulfit kínáló éttermeiben szerte a nagyvilágban.

A kulfi megjelenésében és ízében is hasonló az általunk is ismert fagylalthoz, de az állaga sokkal sűrűbb és krémesebb és többféle ízben is fellelhető a vendéglátóhelyek kínálatában. A hagyományosabb ízek között szerepel a tejszínes, a rózsa, a mangó, a kardamom, a sáfrány és a pisztácia, de vannak különlegesebb variáció is, mint például az alma, az eper, a mogyoró és az avokádó tartalmú kulfi. A hagyományos fagylattól eltérően a kulfit nem habosítják, így szilárd, sűrű fagyos desszertet kapunk, hasonlóan a puding alapú fagyihoz. A sűrűsége miatt a kulfi olvadási folyamata sokkal hosszabb ideig tart, mint a nyugati eredetű fagylaltoké.

A kulfi története

A kulfi vagy másnéven qulfi egy hindusztáni szóból ered, amely a perzsa qufli-ból származik, és a jelentése gyakorlatilag annyit tesz, hogy „fedett csésze”, amely utal az elkészítés módjára. A desszert származási helyeként valószínűleg a 16 századi Mogul Birodalom nevezhető meg, de a sűrűre párolt tej keveréke már az indiai szubkontinensen is népszerű volt az édes ételekben. A mogul időkben ezt a keveréket pisztáciával és sáfránnyal ízesítették, fémkúpokba adagolták, majd hagyták megdermedni, ami a kulfi ma is ismert formátumának feltalálásához vezetett.

A kulfi készítése

A kulfi hagyományosan édesített és ízesített tej lassú főzéssel történő elpárologtatásával készül, majdnem folyamatos keverés mellett, hogy a tej ne ragadjon az edény aljára, ahol akár még meg is éghet. A folyamat egészen addig tart, míg a tej tartalma a felére nem csökken, ezáltal megvastagszik és megszövekszik a zsír, fehérje és laktóz sűrűsége. A kulfinak különleges íze születik a főzés végére hála a laktóz és a cukor karamellizálódásának az igen hosszúra nyúló elkészítési folyamat végeztével.

A félig sűrített keveréket ezek után szorosan lezárt formákba (gyakran kulharokba, azaz hagyományos, fogantyú nélküli indiai agyag kupába, teszik, szájjal lezárva), majd sóval kevert jégbe merítik, hogy felgyorsítsák a fagyasztási folyamatot. A jég és a só keveréket és a formába öntött kulfit egy matkába, azaz egy agyagedénybe helyezik, amely szigeteli a külső hőt és lelassítja a jég olvadását. Az így elkészített kulfit éppen ezért matka kulfinak is szokták emlegetni. A gyorsfagyasztással elkészített kulfi egyedülállóan kellemes szájízt biztosít, amely nem tartalmaz jégdarabkákat biztosítva ezzel a kellemesen lágy és selymes textúrát.

Az egyszerűbb változat elkészítésénél lehetőségünk van a tej felforralása után, keverés közben zsemlemorzsát adni hozzá, cukor és mawa (egy indiai tejtermékféle) társaságában. A forrásban lévő tej tetején képződött krémréteget először le kell kanalazni a massza tetejéről, majd végül hozzáadni a tejhez, hogy ezzel sűríthessünk az állagán. Manapság a kulfit forralt tejből, édesített és sűrített tejből és zsíros tejszínből készítik. Ezek után hozzáadják a cukrot, és a keveréket tovább forralják, majd belekerül a vízzel kevert kukoricakeményítő, amely besűrűsíti a masszát, majd még további pár perc forralás szükséges, hogy meglegyen a kívánt állag.

A főzési folyamat végén aszalt gyümölcsökkel, karmadommal és pisztációval díszítik az édességet, majd formákba adagolják és lefagyasztják. A kulfit faloodával (keményítőből készült cérnametélt) is tálalják. Indiában a kulfit a kulfiwalas nevű árusok árusítják, akik fagyasztva tárolják a kulfit úgy, hogy az öntőformákat egy jókora és sóval meghintett agyagedénybe helyezik.

A kulfi egy roppant népszerű édesség és nem mellesleg az indiai szubkontinens egy hagyományos nyalánksága, amit a turisták is előszeretettel fogyasztanak többek között Mumbaiban, az India kapujánál és az Elefánt-barlangok nevezetességénél is találkozhatunk az édességet kínáló kulfiwalasokkal.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Kulfi, az indiai fagyi magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kulfi, az indiai fagyi magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg