Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Ha lisztekről van szó, számtalan csoportosítás létezik az egyes kategóriák megkülönböztetésére. De vajon mi a fő különbség az egyes fajták között?
A liszteket kategorizálhatjuk az alapján, hogy milyen gabona adja az alapot, vagy megkülönböztethetjük szemcse mérettől függően is az őrleményeket, esetleg hamutartalom szerint, hiszen az is befolyásolja azt, hogy mire tudjuk használni az adott terméket. Azért is érdemes tisztában lenni a fajtákkal, hogy a megfelelő étel készítése során azt a lisztet alkalmazzuk, amelyekkel a legjobb lesz a végeredmény.
Ahhoz, hogy könnyebben megértsük, hogy melyek a legalapvetőbb különbségek az egyes lisztfajták között, érdemes kicsit jobban utánajárni, hogy mit is jelentenek az egyes osztályozási módszerek. A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a csomagoláson szereplő első betű mindig a gabona fajtáját jelöli: (B) búza, (R) rozs, (D) durumbúza, (G) Graham-búza, (T) tönkölybúza. A második a szemcse méretére utal: L: apró szemcséjű finomliszt, F: fogós, FF: kétszer-fogós, FFF: háromszor-fogós - durva szemcseméretű, D: dara. A harmadik pedig egy szám, amely minél nagyobb, annál több korpa található a lisztben és annál nagyobb a jelenlévő ásványi anyagok aránya is. Például a BL 55 finomliszt korpatartalma elenyésző, míg a BL 200 teljes kiőrlésű lisztek esetében jóval több a korpát jelent.
Az búzából készült pékáruk nem véletlenül képezik fontos részét a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A gabonaszem három fő részből áll össze: a héj, a magbelső és a csíra. A különböző összetevők eltérő mennyiségben vannak jelen az egyes elemekben. Míg a héj főleg cellulózból és rostokból áll, alatta találhatók a vitaminok és ásványi anyag „raktárak”. A legbelső rész pedig keményítőt és fehérjét tartalmaz. A búzafehérjét, ami a szem nagyjából 80%-át teszi ki, nevezzük gluténnak. A hagyományos feldolgozás során a búzaszemek jelentős tápanyagtartalma elvész, ezért ajánlott a teljes kiőrlésű verzió használata és az ezekből készült ételek fogyasztása, mert ezek magas arányban tartalmaznak káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint B és E-vitamint.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve
gastro hangulat, 2024.04.26.
Budapest és Hollywood találkozása
gastro esemény, 2024.04.26.
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.