Lisztfajták

-
gastro érdekesség, 2021.10.14.

Lisztfajták

Ha lisztekről van szó, számtalan csoportosítás létezik az egyes kategóriák megkülönböztetésére. De vajon mi a fő különbség az egyes fajták között?


A liszteket kategorizálhatjuk az alapján, hogy milyen gabona adja az alapot, vagy megkülönböztethetjük szemcse mérettől függően is az őrleményeket, esetleg hamutartalom szerint, hiszen az is befolyásolja azt, hogy mire tudjuk használni az adott terméket. Azért is érdemes tisztában lenni a fajtákkal, hogy a megfelelő étel készítése során azt a lisztet alkalmazzuk, amelyekkel a legjobb lesz a végeredmény.

Lisztek osztályozása

Ahhoz, hogy könnyebben megértsük, hogy melyek a legalapvetőbb különbségek az egyes lisztfajták között, érdemes kicsit jobban utánajárni, hogy mit is jelentenek az egyes osztályozási módszerek. A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a csomagoláson szereplő első betű mindig a gabona fajtáját jelöli: (B) búza, (R) rozs, (D) durumbúza, (G) Graham-búza, (T) tönkölybúza. A második a szemcse méretére utal: L: apró szemcséjű finomliszt, F: fogós, FF: kétszer-fogós, FFF: háromszor-fogós - durva szemcseméretű, D: dara. A harmadik pedig egy szám, amely minél nagyobb, annál több korpa található a lisztben és annál nagyobb a jelenlévő ásványi anyagok aránya is. Például a BL 55 finomliszt korpatartalma elenyésző, míg a BL 200 teljes kiőrlésű lisztek esetében jóval több a korpát jelent.

Lisztek a táplálkozásban

Az búzából készült pékáruk nem véletlenül képezik fontos részét a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A gabonaszem három fő részből áll össze: a héj, a magbelső és a csíra. A különböző összetevők eltérő mennyiségben vannak jelen az egyes elemekben. Míg a héj főleg cellulózból és rostokból áll, alatta találhatók a vitaminok és ásványi anyag „raktárak”. A legbelső rész pedig keményítőt és fehérjét tartalmaz. A búzafehérjét, ami a szem nagyjából 80%-át teszi ki, nevezzük gluténnak. A hagyományos feldolgozás során a búzaszemek jelentős tápanyagtartalma elvész, ezért ajánlott a teljes kiőrlésű verzió használata és az ezekből készült ételek fogyasztása, mert ezek magas arányban tartalmaznak káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint B és E-vitamint.

Legismertebb lisztfajták

  • Búzafinomliszt: finomszemcsés, a héj részt nem tartalmazza, sütemények, pékáruk alapanyaga, valamint felhasználható rántások, habarások készítéséhez is.
  • Búzakenyérliszt: a héj rész is megtalálható benne, emiatt a színe is sötétebb, általában kenyérkészítés során alkalmazzák.
  • Búzarétesliszt: érdesebb tapintású, durvább szemcséjű, jól felhasználható piskóták, rétesek, gyúrt tészták, nokedli készítése során.
  • Graham-búzaliszt: a búza összes részét tartalmazza, lassan felszívódó szénhidrát, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban.
  • Durumbúzaliszt: magas fehérje tartalmú, finomszemcsés őrlemény, gyakori alapanyaga tésztáknak.
  • Tönkölybúza: jól hasznosítható fehérjét tartalmaz, különösen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban.

Egyéb lisztfajták

Rozsliszt: immunerősítő, sok ásványi anyagot és vitamint tartalmat, különböző fajtai vannak: világos rozsliszt, sötét rozsliszt, teljes kiőrlésű rozsliszt.

Guba Márti

Tetszett a(z) Lisztfajták magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Lisztfajták magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg