Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Ha lisztekről van szó, számtalan csoportosítás létezik az egyes kategóriák megkülönböztetésére. De vajon mi a fő különbség az egyes fajták között?
A liszteket kategorizálhatjuk az alapján, hogy milyen gabona adja az alapot, vagy megkülönböztethetjük szemcse mérettől függően is az őrleményeket, esetleg hamutartalom szerint, hiszen az is befolyásolja azt, hogy mire tudjuk használni az adott terméket. Azért is érdemes tisztában lenni a fajtákkal, hogy a megfelelő étel készítése során azt a lisztet alkalmazzuk, amelyekkel a legjobb lesz a végeredmény.
Ahhoz, hogy könnyebben megértsük, hogy melyek a legalapvetőbb különbségek az egyes lisztfajták között, érdemes kicsit jobban utánajárni, hogy mit is jelentenek az egyes osztályozási módszerek. A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a csomagoláson szereplő első betű mindig a gabona fajtáját jelöli: (B) búza, (R) rozs, (D) durumbúza, (G) Graham-búza, (T) tönkölybúza. A második a szemcse méretére utal: L: apró szemcséjű finomliszt, F: fogós, FF: kétszer-fogós, FFF: háromszor-fogós - durva szemcseméretű, D: dara. A harmadik pedig egy szám, amely minél nagyobb, annál több korpa található a lisztben és annál nagyobb a jelenlévő ásványi anyagok aránya is. Például a BL 55 finomliszt korpatartalma elenyésző, míg a BL 200 teljes kiőrlésű lisztek esetében jóval több a korpát jelent.
Az búzából készült pékáruk nem véletlenül képezik fontos részét a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A gabonaszem három fő részből áll össze: a héj, a magbelső és a csíra. A különböző összetevők eltérő mennyiségben vannak jelen az egyes elemekben. Míg a héj főleg cellulózból és rostokból áll, alatta találhatók a vitaminok és ásványi anyag „raktárak”. A legbelső rész pedig keményítőt és fehérjét tartalmaz. A búzafehérjét, ami a szem nagyjából 80%-át teszi ki, nevezzük gluténnak. A hagyományos feldolgozás során a búzaszemek jelentős tápanyagtartalma elvész, ezért ajánlott a teljes kiőrlésű verzió használata és az ezekből készült ételek fogyasztása, mert ezek magas arányban tartalmaznak káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint B és E-vitamint.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
2025.05.06.