Mák

-
gastro érdekesség, 2021.10.23.

Mák

A máknak, mint növénynek sok különböző típusa létezik. A kerti fajta az, amit az apró fekete, jellegzetes ízű szemcsékről jól ismerünk, hiszen magyar konyha egyik jellegzetessége. Olyannyira, hogy a sütemények készítése során sokszor találkozhatunk vele.


A mák egy megosztó téma, sokan kifejezetten egészségesnek tartják, míg mások azt állítják, hogy egyenesen káros hatásokkal bír. Annyi biztos, hogy az egyik legősibb növény, amelynek bizonyos fajtái a kertben dísznövény funkciókat lát el, másrészt pedig egy fontos élelmiszerről van szó. Sőt, nemcsak az ételkészítés során lehet elhasználni, hanem a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza különböző panaszok enyhítésére.

Jó tudni, a mákról

A mák nem vétlenül fagytűrő növény, a különböző fajai Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg területein őshonosak. Számos típusát kifejezetten dísznövénynek ültetik, ezek közül a kerti mák az, amelyet fogyasztás miatt termesztenek.

Érdekesség, hogy a növény éretlen gubója alkaloidokat tartalmaz, ezért az ópium gyártás alapanyagának számít. A hatásai nem csak a gyógyítás során alkalmazhatóak, hanem örömkeltő szerként is, emiatt fontos tudni, hogy a fehérvirágú mák drognak minősül.

Mivel a kerti mák fontos gyógy- és élelmiszernövény, ezért Magyarországon is termesztik, természetesen szigorúan szabályozott és ellenőrzött keretek között.

A mák élettani hatásai

A mákot mindig is gyógynövényként tartották számon, hiszen számos olyan hatással bír, amelyek különböző panaszok enyhítésére alkalmasak. Magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, megtalálható benne többek között kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és magnézium is. Már évezredek óta ismert, hogy fertőtlenítő, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatással is bír. A belőle készült olajat pedig kifejezetten ajánlják csontritkulásra. Ha a gyógyhatásairól esik szó, külön ki szokták emelni, hogy csillapítja a köhögést és oldja a görcsöket.

Fontos megjegyezni, hogy a mák magja önmagában megfelelő mértékben fogyasztva teljesen egészséges és ártalmatlan élelmiszer. Sőt, a táplálkozástudomány az egyik legegészségesebb növényként tartja számon az igen gazdag tápanyagtartalma miatt.

Ételek mákkal

A magyar konyha egyik jellegzetes része a mák, ezt bizonyítja az is, hogy számos olyan étel, leginkább desszert, népszerű a hazai gasztronómiában, ami mákhoz köthető. Az egyik ilyen tipikus fogás a mákos guba, de az apró szemcsés anyag kerülhet akár muffinba is. Azért is különlegesen jó a mák, mert íze az édessel és a savanyúval jól harmonizál. Egy sütemény sütése során például jó kiegészítője lehet a citrom vagy éppen a meggy. Ezt a hozzávalót előszeretettel töltik rétestésztába is, de a karácsonyi időszak terített asztalainak elengedhetetlen része, a mákos bejgli is. A hétköznapi menü gyakori eleme a mákostészta is, sőt, még fagyit is szoktak belőle készíteni. Nemcsak ízesítés során alkalmazzák, gyakran dekorációként szolgál szórás formájában különféle ételek, péksütemények tetején.

Külön érdemes odafigyelni arra, hogy milyen körülmények között tároljuk a mákot. Az a legjobb, ha valamilyen száraz, hűvös helyre tesszük, ha pedig a darált formában szeretnénk tárolni, mindenképpen tartsuk hűtőszekrényben, hogy ne avasodjon meg.

Guba Márti

Tetszett a(z) Mák magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mák magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

"narrow"
Gear.svg