Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
A máknak, mint növénynek sok különböző típusa létezik. A kerti fajta az, amit az apró fekete, jellegzetes ízű szemcsékről jól ismerünk, hiszen magyar konyha egyik jellegzetessége. Olyannyira, hogy a sütemények készítése során sokszor találkozhatunk vele.
A mák egy megosztó téma, sokan kifejezetten egészségesnek tartják, míg mások azt állítják, hogy egyenesen káros hatásokkal bír. Annyi biztos, hogy az egyik legősibb növény, amelynek bizonyos fajtái a kertben dísznövény funkciókat lát el, másrészt pedig egy fontos élelmiszerről van szó. Sőt, nemcsak az ételkészítés során lehet elhasználni, hanem a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza különböző panaszok enyhítésére.
A mák nem vétlenül fagytűrő növény, a különböző fajai Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg területein őshonosak. Számos típusát kifejezetten dísznövénynek ültetik, ezek közül a kerti mák az, amelyet fogyasztás miatt termesztenek.
Érdekesség, hogy a növény éretlen gubója alkaloidokat tartalmaz, ezért az ópium gyártás alapanyagának számít. A hatásai nem csak a gyógyítás során alkalmazhatóak, hanem örömkeltő szerként is, emiatt fontos tudni, hogy a fehérvirágú mák drognak minősül.
Mivel a kerti mák fontos gyógy- és élelmiszernövény, ezért Magyarországon is termesztik, természetesen szigorúan szabályozott és ellenőrzött keretek között.
A mákot mindig is gyógynövényként tartották számon, hiszen számos olyan hatással bír, amelyek különböző panaszok enyhítésére alkalmasak. Magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, megtalálható benne többek között kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és magnézium is. Már évezredek óta ismert, hogy fertőtlenítő, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatással is bír. A belőle készült olajat pedig kifejezetten ajánlják csontritkulásra. Ha a gyógyhatásairól esik szó, külön ki szokták emelni, hogy csillapítja a köhögést és oldja a görcsöket.
Fontos megjegyezni, hogy a mák magja önmagában megfelelő mértékben fogyasztva teljesen egészséges és ártalmatlan élelmiszer. Sőt, a táplálkozástudomány az egyik legegészségesebb növényként tartja számon az igen gazdag tápanyagtartalma miatt.
A magyar konyha egyik jellegzetes része a mák, ezt bizonyítja az is, hogy számos olyan étel, leginkább desszert, népszerű a hazai gasztronómiában, ami mákhoz köthető. Az egyik ilyen tipikus fogás a mákos guba, de az apró szemcsés anyag kerülhet akár muffinba is. Azért is különlegesen jó a mák, mert íze az édessel és a savanyúval jól harmonizál. Egy sütemény sütése során például jó kiegészítője lehet a citrom vagy éppen a meggy. Ezt a hozzávalót előszeretettel töltik rétestésztába is, de a karácsonyi időszak terített asztalainak elengedhetetlen része, a mákos bejgli is. A hétköznapi menü gyakori eleme a mákostészta is, sőt, még fagyit is szoktak belőle készíteni. Nemcsak ízesítés során alkalmazzák, gyakran dekorációként szolgál szórás formájában különféle ételek, péksütemények tetején.
Külön érdemes odafigyelni arra, hogy milyen körülmények között tároljuk a mákot. Az a legjobb, ha valamilyen száraz, hűvös helyre tesszük, ha pedig a darált formában szeretnénk tárolni, mindenképpen tartsuk hűtőszekrényben, hogy ne avasodjon meg.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
2025.04.29.