Mák

-
gastro érdekesség, 2021.10.23.

Mák

A máknak, mint növénynek sok különböző típusa létezik. A kerti fajta az, amit az apró fekete, jellegzetes ízű szemcsékről jól ismerünk, hiszen magyar konyha egyik jellegzetessége. Olyannyira, hogy a sütemények készítése során sokszor találkozhatunk vele.


A mák egy megosztó téma, sokan kifejezetten egészségesnek tartják, míg mások azt állítják, hogy egyenesen káros hatásokkal bír. Annyi biztos, hogy az egyik legősibb növény, amelynek bizonyos fajtái a kertben dísznövény funkciókat lát el, másrészt pedig egy fontos élelmiszerről van szó. Sőt, nemcsak az ételkészítés során lehet elhasználni, hanem a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza különböző panaszok enyhítésére.

Jó tudni, a mákról

A mák nem vétlenül fagytűrő növény, a különböző fajai Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg területein őshonosak. Számos típusát kifejezetten dísznövénynek ültetik, ezek közül a kerti mák az, amelyet fogyasztás miatt termesztenek.

Érdekesség, hogy a növény éretlen gubója alkaloidokat tartalmaz, ezért az ópium gyártás alapanyagának számít. A hatásai nem csak a gyógyítás során alkalmazhatóak, hanem örömkeltő szerként is, emiatt fontos tudni, hogy a fehérvirágú mák drognak minősül.

Mivel a kerti mák fontos gyógy- és élelmiszernövény, ezért Magyarországon is termesztik, természetesen szigorúan szabályozott és ellenőrzött keretek között.

A mák élettani hatásai

A mákot mindig is gyógynövényként tartották számon, hiszen számos olyan hatással bír, amelyek különböző panaszok enyhítésére alkalmasak. Magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, megtalálható benne többek között kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és magnézium is. Már évezredek óta ismert, hogy fertőtlenítő, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatással is bír. A belőle készült olajat pedig kifejezetten ajánlják csontritkulásra. Ha a gyógyhatásairól esik szó, külön ki szokták emelni, hogy csillapítja a köhögést és oldja a görcsöket.

Fontos megjegyezni, hogy a mák magja önmagában megfelelő mértékben fogyasztva teljesen egészséges és ártalmatlan élelmiszer. Sőt, a táplálkozástudomány az egyik legegészségesebb növényként tartja számon az igen gazdag tápanyagtartalma miatt.

Ételek mákkal

A magyar konyha egyik jellegzetes része a mák, ezt bizonyítja az is, hogy számos olyan étel, leginkább desszert, népszerű a hazai gasztronómiában, ami mákhoz köthető. Az egyik ilyen tipikus fogás a mákos guba, de az apró szemcsés anyag kerülhet akár muffinba is. Azért is különlegesen jó a mák, mert íze az édessel és a savanyúval jól harmonizál. Egy sütemény sütése során például jó kiegészítője lehet a citrom vagy éppen a meggy. Ezt a hozzávalót előszeretettel töltik rétestésztába is, de a karácsonyi időszak terített asztalainak elengedhetetlen része, a mákos bejgli is. A hétköznapi menü gyakori eleme a mákostészta is, sőt, még fagyit is szoktak belőle készíteni. Nemcsak ízesítés során alkalmazzák, gyakran dekorációként szolgál szórás formájában különféle ételek, péksütemények tetején.

Külön érdemes odafigyelni arra, hogy milyen körülmények között tároljuk a mákot. Az a legjobb, ha valamilyen száraz, hűvös helyre tesszük, ha pedig a darált formában szeretnénk tárolni, mindenképpen tartsuk hűtőszekrényben, hogy ne avasodjon meg.

Guba Márti

Tetszett a(z) Mák magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mák magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg