Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Ahogy közeledik a téli szezon bizonyos gyümölcsök előtérbe kerülnek. Ezek közé tartozik a mandarin is, ami a narancshoz hasonlóan kifejezetten finom és lédús gyümölcshússal rendelkezik. Nem csak ezért érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon hasznos vitamin található meg benne.
Szerencsére a téli időszakban sem kell lemondanunk a finom és tápláló zöldségekről és gyümölcsökről. Ennek a szezonnak is megvannak a klasszikus slágertermékei, úgyis mint a narancs, a banán vagy éppen a mandarin. Ez utóbbi egyfelől azért szuper választás, mert a fogyasztásával egyszerre pótolhatjuk a folyadékot és a vitaminokat. Másrészt pedig azontúl, hogy magában esszük, a felhasználásával változatosabbá tehetünk bizonyos fogásokat.
A mandarin sok mindenben hasonlít a narancshoz. A zárvatermők törzsén belül a citrusok nemzetségébe tartozik. Egy olyan déligyümölcsről van szó, amely eredetileg Dél-Kínából származik és az európai kontinensre csak a 19 században kezdett elterjedni. Színben és ízben is közel azonosak, ám a mandarin mérete jóval kisebb és kevésbé kerek alakú, ennek köszönhetően könnyebben hámozható. Ma még mindig Kína a legnagyobb termelő, ezenkívül sok mandarin terem még Spanyolországban, Brazíliában és Japánban is.
A mandarinban számos olyan tápanyag, vitamin található, amelyek mind fontosak az egészség megőrzése és a szervezet megfelelő működése szempontjából. Gazdag C-vitaminban és tartalmaz többek között magnéziumot és káliumot is. Jó növényirostról van szó, ami segíti az emésztést. Kitűnő antioxidáns forrás, amely hatékonyan felveszi a harcot a testben lévő szabadgyökökkel szemben. Fogyasztása segíthet a görcsoldásban, tisztító hatása miatt pedig a nem kívánt méreganyagok hatékony távozásában. Nyugtatóan hat a szervezetre és képes a gyulladásokat csökkenteni. Rendszeres bevitele növeli az immunsejtek működését ezáltal fokozza az immunrendszer természetes védekezőképességét.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
2025.05.06.