Mandarin

-
gastro érdekesség, 2021.11.26.

Mandarin

Ahogy közeledik a téli szezon bizonyos gyümölcsök előtérbe kerülnek. Ezek közé tartozik a mandarin is, ami a narancshoz hasonlóan kifejezetten finom és lédús gyümölcshússal rendelkezik. Nem csak ezért érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon hasznos vitamin található meg benne.


Szerencsére a téli időszakban sem kell lemondanunk a finom és tápláló zöldségekről és gyümölcsökről. Ennek a szezonnak is megvannak a klasszikus slágertermékei, úgyis mint a narancs, a banán vagy éppen a mandarin. Ez utóbbi egyfelől azért szuper választás, mert a fogyasztásával egyszerre pótolhatjuk a folyadékot és a vitaminokat. Másrészt pedig azontúl, hogy magában esszük, a felhasználásával változatosabbá tehetünk bizonyos fogásokat.

Érdekességek a mandarinról

A mandarin sok mindenben hasonlít a narancshoz. A zárvatermők törzsén belül a citrusok nemzetségébe tartozik. Egy olyan déligyümölcsről van szó, amely eredetileg Dél-Kínából származik és az európai kontinensre csak a 19 században kezdett elterjedni. Színben és ízben is közel azonosak, ám a mandarin mérete jóval kisebb és kevésbé kerek alakú, ennek köszönhetően könnyebben hámozható. Ma még mindig Kína a legnagyobb termelő, ezenkívül sok mandarin terem még Spanyolországban, Brazíliában és Japánban is.

Ezért együnk minél több mandarint

A mandarinban számos olyan tápanyag, vitamin található, amelyek mind fontosak az egészség megőrzése és a szervezet megfelelő működése szempontjából. Gazdag C-vitaminban és tartalmaz többek között magnéziumot és káliumot is. Jó növényirostról van szó, ami segíti az emésztést. Kitűnő antioxidáns forrás, amely hatékonyan felveszi a harcot a testben lévő szabadgyökökkel szemben. Fogyasztása segíthet a görcsoldásban, tisztító hatása miatt pedig a nem kívánt méreganyagok hatékony távozásában. Nyugtatóan hat a szervezetre és képes a gyulladásokat csökkenteni. Rendszeres bevitele növeli az immunsejtek működését ezáltal fokozza az immunrendszer természetes védekezőképességét. 

A mandarin felhasználása

Gyümölcs lévén sokféleképpen hasznosíthatjuk a konyhában az ételkészítés során. Egyfelől fogyaszthatjuk magában snackként, egyéb gyümölcsökkel társítva. Ezenkívül megjelenhet smoothieban, zöldség vagy akár gyümölcssaláták kiegészítője és desszertek, például torták, piskóták, muffinok vagy éppen pohárkrémek főszereplője is lehet. A mandarin jellegzetes íze jól illik gyümölcslevesbe, ha pedig inkább főételhez szeretnénk felhasználni, találjuk valamilyen sült hús mellé. A naranccsal együtt vagy akár helyett mandarin szeleteket is tehetünk ízesítőnek forraltborhoz. A mandarinnak nemcsak a gyümölcshúsa értékes, hanem a héja is. Ez utóbbi felhasználható frissen, egész vagy reszelt formában, de akár még szárítva is. Gyakran használják főtt vagy sült ételek, italok, édességek ízesítésére. A belőle kinyert illóolaj különböző sütemények, fagylaltok, rágógumik gyakori összetevője.

Guba Márti

Tetszett a(z) Mandarin magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mandarin magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg