Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
Ahogy közeledik a téli szezon bizonyos gyümölcsök előtérbe kerülnek. Ezek közé tartozik a mandarin is, ami a narancshoz hasonlóan kifejezetten finom és lédús gyümölcshússal rendelkezik. Nem csak ezért érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon hasznos vitamin található meg benne.
Szerencsére a téli időszakban sem kell lemondanunk a finom és tápláló zöldségekről és gyümölcsökről. Ennek a szezonnak is megvannak a klasszikus slágertermékei, úgyis mint a narancs, a banán vagy éppen a mandarin. Ez utóbbi egyfelől azért szuper választás, mert a fogyasztásával egyszerre pótolhatjuk a folyadékot és a vitaminokat. Másrészt pedig azontúl, hogy magában esszük, a felhasználásával változatosabbá tehetünk bizonyos fogásokat.
A mandarin sok mindenben hasonlít a narancshoz. A zárvatermők törzsén belül a citrusok nemzetségébe tartozik. Egy olyan déligyümölcsről van szó, amely eredetileg Dél-Kínából származik és az európai kontinensre csak a 19 században kezdett elterjedni. Színben és ízben is közel azonosak, ám a mandarin mérete jóval kisebb és kevésbé kerek alakú, ennek köszönhetően könnyebben hámozható. Ma még mindig Kína a legnagyobb termelő, ezenkívül sok mandarin terem még Spanyolországban, Brazíliában és Japánban is.
A mandarinban számos olyan tápanyag, vitamin található, amelyek mind fontosak az egészség megőrzése és a szervezet megfelelő működése szempontjából. Gazdag C-vitaminban és tartalmaz többek között magnéziumot és káliumot is. Jó növényirostról van szó, ami segíti az emésztést. Kitűnő antioxidáns forrás, amely hatékonyan felveszi a harcot a testben lévő szabadgyökökkel szemben. Fogyasztása segíthet a görcsoldásban, tisztító hatása miatt pedig a nem kívánt méreganyagok hatékony távozásában. Nyugtatóan hat a szervezetre és képes a gyulladásokat csökkenteni. Rendszeres bevitele növeli az immunsejtek működését ezáltal fokozza az immunrendszer természetes védekezőképességét.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
Gastro kaland, 2025.03.26.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Az első csillag örökké ragyog
éttermek, 2025.03.18.
10 kulcsszó a japán konyhaművészetből
gastro érdekesség, 2025.03.11.
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
2025.03.27.