Mandarin

-
gastro érdekesség, 2021.11.26.

Mandarin

Ahogy közeledik a téli szezon bizonyos gyümölcsök előtérbe kerülnek. Ezek közé tartozik a mandarin is, ami a narancshoz hasonlóan kifejezetten finom és lédús gyümölcshússal rendelkezik. Nem csak ezért érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon hasznos vitamin található meg benne.


Szerencsére a téli időszakban sem kell lemondanunk a finom és tápláló zöldségekről és gyümölcsökről. Ennek a szezonnak is megvannak a klasszikus slágertermékei, úgyis mint a narancs, a banán vagy éppen a mandarin. Ez utóbbi egyfelől azért szuper választás, mert a fogyasztásával egyszerre pótolhatjuk a folyadékot és a vitaminokat. Másrészt pedig azontúl, hogy magában esszük, a felhasználásával változatosabbá tehetünk bizonyos fogásokat.

Érdekességek a mandarinról

A mandarin sok mindenben hasonlít a narancshoz. A zárvatermők törzsén belül a citrusok nemzetségébe tartozik. Egy olyan déligyümölcsről van szó, amely eredetileg Dél-Kínából származik és az európai kontinensre csak a 19 században kezdett elterjedni. Színben és ízben is közel azonosak, ám a mandarin mérete jóval kisebb és kevésbé kerek alakú, ennek köszönhetően könnyebben hámozható. Ma még mindig Kína a legnagyobb termelő, ezenkívül sok mandarin terem még Spanyolországban, Brazíliában és Japánban is.

Ezért együnk minél több mandarint

A mandarinban számos olyan tápanyag, vitamin található, amelyek mind fontosak az egészség megőrzése és a szervezet megfelelő működése szempontjából. Gazdag C-vitaminban és tartalmaz többek között magnéziumot és káliumot is. Jó növényirostról van szó, ami segíti az emésztést. Kitűnő antioxidáns forrás, amely hatékonyan felveszi a harcot a testben lévő szabadgyökökkel szemben. Fogyasztása segíthet a görcsoldásban, tisztító hatása miatt pedig a nem kívánt méreganyagok hatékony távozásában. Nyugtatóan hat a szervezetre és képes a gyulladásokat csökkenteni. Rendszeres bevitele növeli az immunsejtek működését ezáltal fokozza az immunrendszer természetes védekezőképességét. 

A mandarin felhasználása

Gyümölcs lévén sokféleképpen hasznosíthatjuk a konyhában az ételkészítés során. Egyfelől fogyaszthatjuk magában snackként, egyéb gyümölcsökkel társítva. Ezenkívül megjelenhet smoothieban, zöldség vagy akár gyümölcssaláták kiegészítője és desszertek, például torták, piskóták, muffinok vagy éppen pohárkrémek főszereplője is lehet. A mandarin jellegzetes íze jól illik gyümölcslevesbe, ha pedig inkább főételhez szeretnénk felhasználni, találjuk valamilyen sült hús mellé. A naranccsal együtt vagy akár helyett mandarin szeleteket is tehetünk ízesítőnek forraltborhoz. A mandarinnak nemcsak a gyümölcshúsa értékes, hanem a héja is. Ez utóbbi felhasználható frissen, egész vagy reszelt formában, de akár még szárítva is. Gyakran használják főtt vagy sült ételek, italok, édességek ízesítésére. A belőle kinyert illóolaj különböző sütemények, fagylaltok, rágógumik gyakori összetevője.

Guba Márti

Tetszett a(z) Mandarin magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mandarin magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg