Mandula joghurt

-
gastro érdekesség, 2021.11.30.

Mandula joghurt

A joghurt népszerű tejtermék, amely a reggeli étkezések gyakori összetevője. Ha szeretjük az ízét, azonban szeretnénk valamilyen növényi alternatívával helyettesíteni, próbáljuk ki a mandula joghurtot.


A különféle joghurtok amellett, hogy finomak, fontos szerepet játszanak a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Több fajta létezik natúrtól elkezdve, a gyümölcsösön át a csokis ízesítésűig. Ma már szerencsére a vegán étrendet követőknek sem kell lemondani erről a tejtermékről. A növényi joghurtoknak is több fajtája létezik alapanyagtól függően, ilyen például a kókusz vagy a szója alapú.

Mit érdemes tudni a mandula joghurtról?

A mandulajoghurt alapját nem meglepő módon a mandulaszemek adják. Ez a növény alapvetően egy csonthéjas termés, amelyet az olajos magvak közé sorolunk a táplálékok tekintetében. A mandula őshazája eredetileg Ázsia, de mára már világszerte elterjedt, sőt a legnépszerűbb magvak közé tartozik. Hazánkban a 19. század környékén kezdték el a fák telepítését és a növény termesztését. Több különböző fajtája is létezik, míg Amerikában inkább a vékony, addig Európa szerte leginkább a vastagabb héjjal rendelkező típus az elterjedt.

Ezért jó alternatíva a mandula joghurt

A mandula önmagában is kifejezetten népszerű étel, de több alternatív készítménynek is alapot biztosít. Ilyen a mandulaital, amelyet a tej helyettesítésére szoktak használni vagy a joghurt. Ez nemcsak vegetáriánusok vagy laktózérzékenyek számára lehet megoldás, kellemesen lágy íze és textúrája miatt a konyhában is hasznát vehetjük például sütemények készítése során. A mandula gazdag B-vitaminokban, valamint többféle ásványi anyagot, például kalciumot, magnéziumot, vasat, mangánt és cinket is tartalmaz. A növényi alapú életmód nemcsak a bolygó számára fenntartható, hanem ezek fogyasztása jót tesz az egészségünknek is.

Mandula joghurt felhasználása

A mandula mag önmagában számtalan módon felhasználható. Egyéb olajos magvakkal kiegészítve sanckként, süteménybe téve vagy díszítésként a desszert tetejére téve. A mandula joghurtot fogyaszthatjuk reggeli müzli vagy granola nedves hozzávalójaként. Uzsonnára jó ötlet lehet különböző gyümölcsökkel, például kivivel, mandarinnal, áfonyával vagy mangóval is kiegészíteni. Növényi tej vagy víz helyett tehetjük akár még smoothieba is, de sütés vagy főzés közben is kiválthatjuk vele az állati eredetű tejtermékeket, ezáltal pedig vegán ételeket készíthetünk.

Mandulajoghurt vásárlás

Ma már egyre több alternatív, növényi terméket kapni a boltok polcain. A vegán „tejtermékek” között is válogathatunk, számos márka készít különféle mandula joghurtot. Ezeknek alapjául szolgál a mediterrán mandula. Maga az eljárás egyébként fermentálással készül, amely során joghurtkultúrát adnak hozzá azért, hogy az értékes tápanyagok és baktériumok mind megtalálhatóak legyen a kész termékben. Fontos, hogy vásárlás során mindig ellenőrizzük az összetevők listáját, és lehetőleg valamilyen cukor és tartósítószer mentes verziót válasszunk.

Guba Márti

Tetszett a(z) Mandula joghurt magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mandula joghurt magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg