Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
A joghurt népszerű tejtermék, amely a reggeli étkezések gyakori összetevője. Ha szeretjük az ízét, azonban szeretnénk valamilyen növényi alternatívával helyettesíteni, próbáljuk ki a mandula joghurtot.
A különféle joghurtok amellett, hogy finomak, fontos szerepet játszanak a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Több fajta létezik natúrtól elkezdve, a gyümölcsösön át a csokis ízesítésűig. Ma már szerencsére a vegán étrendet követőknek sem kell lemondani erről a tejtermékről. A növényi joghurtoknak is több fajtája létezik alapanyagtól függően, ilyen például a kókusz vagy a szója alapú.
A mandulajoghurt alapját nem meglepő módon a mandulaszemek adják. Ez a növény alapvetően egy csonthéjas termés, amelyet az olajos magvak közé sorolunk a táplálékok tekintetében. A mandula őshazája eredetileg Ázsia, de mára már világszerte elterjedt, sőt a legnépszerűbb magvak közé tartozik. Hazánkban a 19. század környékén kezdték el a fák telepítését és a növény termesztését. Több különböző fajtája is létezik, míg Amerikában inkább a vékony, addig Európa szerte leginkább a vastagabb héjjal rendelkező típus az elterjedt.
A mandula önmagában is kifejezetten népszerű étel, de több alternatív készítménynek is alapot biztosít. Ilyen a mandulaital, amelyet a tej helyettesítésére szoktak használni vagy a joghurt. Ez nemcsak vegetáriánusok vagy laktózérzékenyek számára lehet megoldás, kellemesen lágy íze és textúrája miatt a konyhában is hasznát vehetjük például sütemények készítése során. A mandula gazdag B-vitaminokban, valamint többféle ásványi anyagot, például kalciumot, magnéziumot, vasat, mangánt és cinket is tartalmaz. A növényi alapú életmód nemcsak a bolygó számára fenntartható, hanem ezek fogyasztása jót tesz az egészségünknek is.
A mandula mag önmagában számtalan módon felhasználható. Egyéb olajos magvakkal kiegészítve sanckként, süteménybe téve vagy díszítésként a desszert tetejére téve. A mandula joghurtot fogyaszthatjuk reggeli müzli vagy granola nedves hozzávalójaként. Uzsonnára jó ötlet lehet különböző gyümölcsökkel, például kivivel, mandarinnal, áfonyával vagy mangóval is kiegészíteni. Növényi tej vagy víz helyett tehetjük akár még smoothieba is, de sütés vagy főzés közben is kiválthatjuk vele az állati eredetű tejtermékeket, ezáltal pedig vegán ételeket készíthetünk.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Északi ízek a Viking Múzeum éttermében
2025.05.03.