Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A joghurt népszerű tejtermék, amely a reggeli étkezések gyakori összetevője. Ha szeretjük az ízét, azonban szeretnénk valamilyen növényi alternatívával helyettesíteni, próbáljuk ki a mandula joghurtot.
A különféle joghurtok amellett, hogy finomak, fontos szerepet játszanak a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Több fajta létezik natúrtól elkezdve, a gyümölcsösön át a csokis ízesítésűig. Ma már szerencsére a vegán étrendet követőknek sem kell lemondani erről a tejtermékről. A növényi joghurtoknak is több fajtája létezik alapanyagtól függően, ilyen például a kókusz vagy a szója alapú.
A mandulajoghurt alapját nem meglepő módon a mandulaszemek adják. Ez a növény alapvetően egy csonthéjas termés, amelyet az olajos magvak közé sorolunk a táplálékok tekintetében. A mandula őshazája eredetileg Ázsia, de mára már világszerte elterjedt, sőt a legnépszerűbb magvak közé tartozik. Hazánkban a 19. század környékén kezdték el a fák telepítését és a növény termesztését. Több különböző fajtája is létezik, míg Amerikában inkább a vékony, addig Európa szerte leginkább a vastagabb héjjal rendelkező típus az elterjedt.
A mandula önmagában is kifejezetten népszerű étel, de több alternatív készítménynek is alapot biztosít. Ilyen a mandulaital, amelyet a tej helyettesítésére szoktak használni vagy a joghurt. Ez nemcsak vegetáriánusok vagy laktózérzékenyek számára lehet megoldás, kellemesen lágy íze és textúrája miatt a konyhában is hasznát vehetjük például sütemények készítése során. A mandula gazdag B-vitaminokban, valamint többféle ásványi anyagot, például kalciumot, magnéziumot, vasat, mangánt és cinket is tartalmaz. A növényi alapú életmód nemcsak a bolygó számára fenntartható, hanem ezek fogyasztása jót tesz az egészségünknek is.
A mandula mag önmagában számtalan módon felhasználható. Egyéb olajos magvakkal kiegészítve sanckként, süteménybe téve vagy díszítésként a desszert tetejére téve. A mandula joghurtot fogyaszthatjuk reggeli müzli vagy granola nedves hozzávalójaként. Uzsonnára jó ötlet lehet különböző gyümölcsökkel, például kivivel, mandarinnal, áfonyával vagy mangóval is kiegészíteni. Növényi tej vagy víz helyett tehetjük akár még smoothieba is, de sütés vagy főzés közben is kiválthatjuk vele az állati eredetű tejtermékeket, ezáltal pedig vegán ételeket készíthetünk.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.