Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A mangót nem véletlenül nevezik a gyümölcsök királyának. Látványra is különös növény, jellegzetes illata és mézédes íze pedig végképp azt eredményezni, hogy mindenki szívébe belopja magát.
Ez a különös formájú, citromsárga húsú növényt nemcsak jellegzetes édes íze miatt érdemes gyakran fogyasztani, hanem a benne található vitaminok és tápanyagok miatt is, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését. A mangó szuperképessége sok már gyümölcshöz képest, hogy nemcsak belülről, hanem kívülről is szépít. Értékes hatóanyagai és kellemes illata miatt gyakori összetevője a kozmetikai ipar termékeinek.
A mangó eredeti hazája India, ahol már több, mint 4000 éve termesztik ezt a különleges növényt. Az idő során szép fokozatosan elterjedt a világ minden táján, először Afrikába, majd a 17. század során Európába és amerikai vidékekre is bekerült. A mangó héjának fajtától függően eltérő színe lehet, a világoszöldtől kezdve a sárgán át, egészen a pirosig találkozni vele. Érdekesség, hogy egyes kultúrák a mangót a szerelem szimbólumaként tartják számon.
A gyümölcsök királyaként emlegetett növény nem véletlenül kapta ezt a címet. Igazi vitaminbombáról van szó, amely kitűnő ásványianyag forrás is a szervezet számára. Gazdag A, B, C és E-vitaminban is. Tele van antioxidánssal, mely számos betegség kialakulásának megelőzésében segít. Magas rosttartalma miatt elősegíti az emésztést, serkenti az anyagcserét. Többféle ásványi anyagot tartalmaz, például cink, kálium, réz és szelén is található benne. Magas tápanyagtartalma miatt erősíti az immunrendszert és növeli a szervezet természetes védekezőképességét. A mangó pozitív hatásai nemcsak az evés során mutatkoznak meg. A külsőleg való alkalmazása szintén ajánlott. Öregedést gátló hatású, puhává és hidratálttá teszi a hajat és a bőrt.
Azért is különleges ez a gyümölcs, mert számos felhasználási formája létezik attól függően, hogy nyersen, főzve, esetleg sütve szeretnénk fogyasztani.
Bár a mangót beszerezni itthon nem olyan könnyű, hiszen nem terem meg, mégis érdemes időnként betervezni a heti menübe, hiszen a már megszokott ételekből képes egy egészen új és izgalmas ízvilágot varázsolni.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.