Mangó, a gyümölcsök királya

-
gastro érdekesség, 2021.09.15.

Mangó, a gyümölcsök királya

A mangót nem véletlenül nevezik a gyümölcsök királyának. Látványra is különös növény, jellegzetes illata és mézédes íze pedig végképp azt eredményezni, hogy mindenki szívébe belopja magát.


Ez a különös formájú, citromsárga húsú növényt nemcsak jellegzetes édes íze miatt érdemes gyakran fogyasztani, hanem a benne található vitaminok és tápanyagok miatt is, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését. A mangó szuperképessége sok már gyümölcshöz képest, hogy nemcsak belülről, hanem kívülről is szépít. Értékes hatóanyagai és kellemes illata miatt gyakori összetevője a kozmetikai ipar termékeinek.

Az egzotikus mangó

A mangó eredeti hazája India, ahol már több, mint 4000 éve termesztik ezt a különleges növényt. Az idő során szép fokozatosan elterjedt a világ minden táján, először Afrikába, majd a 17. század során Európába és amerikai vidékekre is bekerült. A mangó héjának fajtától függően eltérő színe lehet, a világoszöldtől kezdve a sárgán át, egészen a pirosig találkozni vele. Érdekesség, hogy egyes kultúrák a mangót a szerelem szimbólumaként tartják számon.

A vitamindús mangó

A gyümölcsök királyaként emlegetett növény nem véletlenül kapta ezt a címet. Igazi vitaminbombáról van szó, amely kitűnő ásványianyag forrás is a szervezet számára. Gazdag A, B, C és E-vitaminban is. Tele van antioxidánssal, mely számos betegség kialakulásának megelőzésében segít. Magas rosttartalma miatt elősegíti az emésztést, serkenti az anyagcserét. Többféle ásványi anyagot tartalmaz, például cink, kálium, réz és szelén is található benne. Magas tápanyagtartalma miatt erősíti az immunrendszert és növeli a szervezet természetes védekezőképességét. A mangó pozitív hatásai nemcsak az evés során mutatkoznak meg. A külsőleg való alkalmazása szintén ajánlott. Öregedést gátló hatású, puhává és hidratálttá teszi a hajat és a bőrt.

A mangó felhasználási lehetőségei

Azért is különleges ez a gyümölcs, mert számos felhasználási formája létezik attól függően, hogy nyersen, főzve, esetleg sütve szeretnénk fogyasztani.

  1. Nyersen: A mangó szeletek önmagukban is megállják a helyüket, snackként vagy desszertként is. A mézédes gyümölcs tökéletesen kiegészíti a kissé savanykás joghurtot, müzlihez is fogyasztható vagy akár egy könnyed salátát is fel lehet dobni vele. Különböző italokhoz is jól illik, kerülhet limonádéba, bóléba esetleg smoothie-ba is. Kis kockákban lefagyasztva nyári melegben különösen jól eshet magában vagy akár a vízbe téve.
  2. Főzve: Az ázsiai konyha fontos eleme, ledarálva fűszerként használják az ételkészítés során. Ahogy gyümölcssalátáknak kiváló ízt ad, úgy gyümölcslevesekben is jól harmonizál egyéb egzotikus növénnyel, például naranccsal, papájával, kivivel. Párolt változata fogyasztható sajt, hús vagy hal mellé. Ha későbbre szeretnénk eltenni belőle, főzzünk lekvárt vagy dzsemet, esetleg egy jó kis fagyit
  3. Sütve: Süteményekbe téve igazi jolly joker, mely extra aromát ad az ételeknek. Az íze jól illik a vaníliához, a kókuszhoz, gyömbérhez. A szárított, aszalt verziója is nagyon népszerű.

Bár a mangót beszerezni itthon nem olyan könnyű, hiszen nem terem meg, mégis érdemes időnként betervezni a heti menübe, hiszen a már megszokott ételekből képes egy egészen új és izgalmas ízvilágot varázsolni.

Guba Márti

Tetszett a(z) Mangó, a gyümölcsök királya magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mangó, a gyümölcsök királya magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg