Maracuja

-
gastro érdekesség, 2022.03.08.

Maracuja

A maracuját gyakran keverik össze a mangóval. Bár ízre valamennyire hasonlítanak, kinézetre azért jócskán különböznek egymástól. A trópusi területeken termő maracuja jellegzetes, aromás íze miatt igen kedvelt alapanyag a gasztronómiában.


A maracuja, vagy másnéven passiógyümölcs (passionfruit) a különleges szépségű golgotavirág termése. A világ számos pontján termesztik, főként a finom gyümölcse miatt, amely kiváló alapanyaga lehet édes ételeknek és italoknak. De nemcsak kellemes aromája, hanem kifejezetten magas vitamintartalma és a benne található ásványi anyagok miatt is érdemes időnként a fogyasztani. 

A maracuja származása

Eredetileg Dél-Amerikában őshonos növény a maracuja, ám ma már a világ számos pontján termesztik. A növények osztályozását tekintve a zárvatermők törzsén belül a golgotavirág-félék családjába tartozik. Két nagyobb csoportra osztható, mégpedig a sárga és a lila héjú maracujára. Leginkább a meleg éghajlatot kedveli, ezért a trópusi, szubtrópusi területeken található meg. Braziliából hamar átterjedt először Floridába, majd Hawaii különböző részeire is. Később aztán valamikor a 19. század során Ausztráliába is átkerült, ahol szintén megkedvelték a maracuját és nagy becsben tartják mind a mai napig.

A vitaminbomba maracuja

A maracuja egy kifejezetten egészséges gyümölcs, fogyasztása számos előnyös hatást gyakorol a szervezetre. Kifejezetten magas A, B1, B2, valamint C-vitaminban tartalma magas, ezenkívül pedig ásványi anyagokat, többek között káliumot, nátriumot is jócskán tartalmaz.  

A gyümölcs fogyasztása segíthet a vérnyomás szabályozásban, ezenkívül pedig hatásos görcsoldó is. A maracuja nyugtató hatása miatt jó stresszoldó hírében áll. A gyümölcshúsban található enzimeknek köszönhetően segíti az emésztőrendszer hatékony működését. A maracuja kifejezetten jó választás lehet diétázók számára is, ugyanis a gyümölcs alacsony zsírtartalommal rendelkezik és viszonylag kevés kalóriát tartalmaz.

Maracuja a konyhában 

A maracuját a leszedés után általában félbevágják majd a magköpenyt és az ízletes belső részét is kikanalazzák. Nagyon jellegzetes erős aromával rendelkezik, így többnyire hígítva és cukrozva fogyasztják. Készülhet belőle gyümölcslé, ízesítőként pedig joghurthoz, jégkrémhez és egyéb édes ételekhez is előszeretettel adják hozzá. A ragacsos állaga miatt zselé és szirup gyártás során is felhasználják. A gyümölcs nagyon jól illik gyümölcssalátába, de torta, fagyi vagy akár még smoothie is készülhet belőle. A kis magokat tehetjük palacsinta vagy zabkása tetejére is. 

Az érett gyümölcs onnan ismerhető fel, hogy a héja sárga és egy kissé ráncosodni kezd. Érdemes arra is odafigyelni, hogy túlságosan megérett szemeket se válaszunk, ugyanis azok már inkább savanykás ízűek. A leszedett gyümölcs hűvös helyen nagyjából két hétig tárolható.

Guba Márti

Tetszett a(z) Maracuja magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Maracuja magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg