Márton-nap

-
gastro érdekesség, 2021.11.10.

Márton-nap

Minden év november 11. – A liba fogyasztás nép ünnepe: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik!”


Többféle népi hagyománnyal találkozhatunk Magyarországon egy évben, ahol különböző napokon megadott szokásoknak hódolnak az adott településen, hiszen ahogy minden szájhagyomány útján terjedő népmesének, úgy a hagyományoknak is megvan a kiinduló pontja. 

Szent Márton-nap

Minden év november 11-én ünnepeljük hazánkban a Márton-napot, mely a középkor legismertebb szentjéhez, Szent Márton nevéhez fűződik. Mikor Szombathely a Római Birodalom területe alá tartozott idő számításunk után 316 környékén, Szent Márton katonának állt. Úgy tartja a legenda, hogy odaadta köpenyét egy koldusnak az utcán, és még akkor megjelent neki Jézus, onnantól számítják csodatetteit, és innentől tartják a koldusok, a katonák, valamint a ló- és lúdtartó emberek védőszentjének. Tiszteletére épült Pannonhalmán a bencés apátság is, de Szent István is az ő arcát ábrázoló zászlókat használt. 

Márton-nap és a liba fogyasztás

November 11.  a római idők mezőgazdasági teendők végét jelentette, ezért készülhettek az ünnepéllyel indított pihenésre az emberek ország szerte. Viszont ez volt az utolsó nap a negyven napos böjt előtt, amikor még lehet húst enni, így valóban helye volt a nagy eseményeknek és lakomáknak. Akkoriban minden vendégségbe érkező ember libát ajándékozott a házi gazdáknak, illetve akkor ért be az újbor is, így a nap fő kellékei az ajándékba kapott, felhizlalt libák és az akkor beérő újbor, amelyet egy babona is kísért. Azt gondolták ugyanis, ha nagy bőséggel ünneplik meg a Márton-napot, amely lezárja a munkálatokat, jövő évben is ígéretes idénnyel zárnak. A szokás a libával és a borral azóta is tart.

Márton-nap a világon

A Márton-napi szokások nem csak Magyarországon népszerűek, hiszen Európán belül is kialakult néhány országban saját hozzá fűződő hagyomány. Ilyen például Belgiumban a gyermekek megajándékozása, mint nálunk Szent Miklóshoz hozzárendelt Mikulás nap. Portugáliában összegyűlnek a családok, és hatalmas ünnepséget tartanak, mint Amerikában a Hálaadás napja, de ilyen érdekesség német területeken a Márton-napi tűzgyújtás és a különböző fáklyás felvonulások, amelyeket hazánkban október 23. és március 15. emlékére szokás némely városban tartani. 

A Márton-napi menü

Mint a fent említettekben, a modern Márton-napi menük is a libát és a bort hordozzák főként. Miután eldöntötték, hogy Szent Mártont püspökké avatják, egy libaólba menekült, mert egyszerűbb életet szeretett volna élni, azonban rábukkantak, és nem tudta elkerülni. A libát így társítják nevéhez, és innen ered a fogyasztása is Márton-napon. Habár az első Márton-napi lakoma valószínűleg 1171-ben került csak megtartásra, hiszen onnan származik az első írásos nyom róla. 

Főleg a liba hátsó részét fogyasztják a mai napig, hiszen úgy tartják, az a legjobb. A hagyomány kezdetekor a papoknak is küldtek a térségen lakók, innen eredhet a püspökfalat elnevezés is. 

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Márton-nap magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Márton-nap magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg