Márton-nap

-
gastro érdekesség, 2021.11.10.

Márton-nap

Minden év november 11. – A liba fogyasztás nép ünnepe: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik!”


Többféle népi hagyománnyal találkozhatunk Magyarországon egy évben, ahol különböző napokon megadott szokásoknak hódolnak az adott településen, hiszen ahogy minden szájhagyomány útján terjedő népmesének, úgy a hagyományoknak is megvan a kiinduló pontja. 

Szent Márton-nap

Minden év november 11-én ünnepeljük hazánkban a Márton-napot, mely a középkor legismertebb szentjéhez, Szent Márton nevéhez fűződik. Mikor Szombathely a Római Birodalom területe alá tartozott idő számításunk után 316 környékén, Szent Márton katonának állt. Úgy tartja a legenda, hogy odaadta köpenyét egy koldusnak az utcán, és még akkor megjelent neki Jézus, onnantól számítják csodatetteit, és innentől tartják a koldusok, a katonák, valamint a ló- és lúdtartó emberek védőszentjének. Tiszteletére épült Pannonhalmán a bencés apátság is, de Szent István is az ő arcát ábrázoló zászlókat használt. 

Márton-nap és a liba fogyasztás

November 11.  a római idők mezőgazdasági teendők végét jelentette, ezért készülhettek az ünnepéllyel indított pihenésre az emberek ország szerte. Viszont ez volt az utolsó nap a negyven napos böjt előtt, amikor még lehet húst enni, így valóban helye volt a nagy eseményeknek és lakomáknak. Akkoriban minden vendégségbe érkező ember libát ajándékozott a házi gazdáknak, illetve akkor ért be az újbor is, így a nap fő kellékei az ajándékba kapott, felhizlalt libák és az akkor beérő újbor, amelyet egy babona is kísért. Azt gondolták ugyanis, ha nagy bőséggel ünneplik meg a Márton-napot, amely lezárja a munkálatokat, jövő évben is ígéretes idénnyel zárnak. A szokás a libával és a borral azóta is tart.

Márton-nap a világon

A Márton-napi szokások nem csak Magyarországon népszerűek, hiszen Európán belül is kialakult néhány országban saját hozzá fűződő hagyomány. Ilyen például Belgiumban a gyermekek megajándékozása, mint nálunk Szent Miklóshoz hozzárendelt Mikulás nap. Portugáliában összegyűlnek a családok, és hatalmas ünnepséget tartanak, mint Amerikában a Hálaadás napja, de ilyen érdekesség német területeken a Márton-napi tűzgyújtás és a különböző fáklyás felvonulások, amelyeket hazánkban október 23. és március 15. emlékére szokás némely városban tartani. 

A Márton-napi menü

Mint a fent említettekben, a modern Márton-napi menük is a libát és a bort hordozzák főként. Miután eldöntötték, hogy Szent Mártont püspökké avatják, egy libaólba menekült, mert egyszerűbb életet szeretett volna élni, azonban rábukkantak, és nem tudta elkerülni. A libát így társítják nevéhez, és innen ered a fogyasztása is Márton-napon. Habár az első Márton-napi lakoma valószínűleg 1171-ben került csak megtartásra, hiszen onnan származik az első írásos nyom róla. 

Főleg a liba hátsó részét fogyasztják a mai napig, hiszen úgy tartják, az a legjobb. A hagyomány kezdetekor a papoknak is küldtek a térségen lakók, innen eredhet a püspökfalat elnevezés is. 

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Márton-nap magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Márton-nap magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg