Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Bizonyára mindenkinek ismerős lehet, hogy akárcsak bármilyen más intézmény rendszerben is, ahol elismerés jár annak, aki jól teljesít, csillagokkal is jelezhetik számára az elért kiváló eredményt. Így van ez az éttermek pontozásának a világában is, és ha valaki megkap akár csak egyet a rangos csillagokból, még az eddigieknél is nagyobb népszerűségre tesz szert.
Az sem biztos, hogy tudja, honnan erednek a Michelin csillagok, aki jártasabb az éttermi világban. Így az alábbiakban most utánajárunk, hogy mi is a csillagos rendszernek a története, és hogy változott az évek során.
Gyakran összefüggésbe hozzák a Michelin csillagokat a Michelin gumiabroncs gyártó céggel, nem véletlenül, hiszen Edouard és testvére, André Michelin neve akkor vált ismertté, mikor 1889-ben átvettek egy már működő gumi gyártó üzletet első vállalkozásukat ezzel elindítva. Természetesen be akarták indítani minél gyorsabban a céget, és ehhez szükségük volt arra, hogy a környékbeliek, később pedig már a messzebbről érkezők is sűrűn térjenek be hozzájuk elhasznált autógumijukkal. Erre találták ki az útikönyvet térképpel, amelyen bejelölték a legjobb éttermeket és hoteleket, és így buzdították az autó tulajdonosokat minél nagyobb távokat megtenni.
Egyre bővítették ezt az útikalauzt mindaddig, míg végül már nem csak francia települések éttermei és hotelei kerültek kiemelésre, hanem már több országról is készült benne egy ismertető értékeléssel egybekötve ottani együttműködésekkel utánajárva. 1922-re annyira kinőtte magát már, hogy egy kincs volt azok számára, akik szívesen kapcsolódtak ki egy jó étteremben vagy szálltak meg valahol, így már nem csak osztogatták a kalauzt, de már fizetni is kellett érte. A Guide Michelin nevet adták neki, és a könyv pozitívuma, hogy nem fogalmaz meg benne kritikát, csak és kizárólag ajánlások szerepelnek benne.
Ahhoz, hogy egy étterem tulajdonosként kiérdemelje valaki a rangos elismerést, a Michelin csillagokat, öt szempont alapján tesztelik le az étterem minőségét. Ezek pedig nem mások mint, konyhatechnológiája, minősége, ár-érték aránya, stílusa és a fejlődése. Ezeket egy szakember, egy inspecteur teszteli, aki ételkritikával foglalkozik. A Michelin csillagok kizárólag az étterem nevéhez fűződnek, hiába a séf gondoskodott az ételek kifogástalan állapotáról, bár rá is ráragasztják szimbolikusan, hogy Michelin csillagos séf.
1931-ben vezették be a három csillagos értékelést, odáig csak egyet használtak. Már az is megtisztelő, ha az adott étterem vagy szálloda bekerül a kalauzba, de ha egy étterem megkapja a három Michelin csillagból mindegyiket, az már az étterem abszolút tökéletességét jelenti. Ez a tökéletes gasztronómiai élményt fogalmazza meg apró csillagok formájában.
Egy csillag azt jelenti, hogy természetesen az étterem nagyon jó a kategóriájában, ha valaki arra jár keresse fel. Kettő csillagnál az adott étterem már megér egy kitérőt is kicsit messzebbről érkezve. Háromnál pedig az étterem önmagában bátran lehet egy úticél, olyannyira kiváló.
Érdemes beszerezni a már online formában is elérhető Guide Michelint, mert remek étteremajánlások szerepelnek benne, amelyek érdemesek a csillagokra, így biztos nem botlunk bele a használatával csalódásokba!
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.