Michelin csillagok

-
gastro érdekesség, 2021.09.06.

Michelin csillagok

Bizonyára mindenkinek ismerős lehet, hogy akárcsak bármilyen más intézmény rendszerben is, ahol elismerés jár annak, aki jól teljesít, csillagokkal is jelezhetik számára az elért kiváló eredményt. Így van ez az éttermek pontozásának a világában is, és ha valaki megkap akár csak egyet a rangos csillagokból, még az eddigieknél is nagyobb népszerűségre tesz szert.


Az sem biztos, hogy tudja, honnan erednek a Michelin csillagok, aki jártasabb az éttermi világban. Így az alábbiakban most utánajárunk, hogy mi is a csillagos rendszernek a története, és hogy változott az évek során.

A Michelin csillagok

Gyakran összefüggésbe hozzák a Michelin csillagokat a Michelin gumiabroncs gyártó céggel, nem véletlenül, hiszen Edouard és testvére, André Michelin neve akkor vált ismertté, mikor 1889-ben átvettek egy már működő gumi gyártó üzletet első vállalkozásukat ezzel elindítva. Természetesen be akarták indítani minél gyorsabban a céget, és ehhez szükségük volt arra, hogy a környékbeliek, később pedig már a messzebbről érkezők is sűrűn térjenek be hozzájuk elhasznált autógumijukkal. Erre találták ki az útikönyvet térképpel, amelyen bejelölték a legjobb éttermeket és hoteleket, és így buzdították az autó tulajdonosokat minél nagyobb távokat megtenni.

Egyre bővítették ezt az útikalauzt mindaddig, míg végül már nem csak francia települések éttermei és hotelei kerültek kiemelésre, hanem már több országról is készült benne egy ismertető értékeléssel egybekötve ottani együttműködésekkel utánajárva. 1922-re annyira kinőtte magát már, hogy egy kincs volt azok számára, akik szívesen kapcsolódtak ki egy jó étteremben vagy szálltak meg valahol, így már nem csak osztogatták a kalauzt, de már fizetni is kellett érte. A Guide Michelin nevet adták neki, és a könyv pozitívuma, hogy nem fogalmaz meg benne kritikát, csak és kizárólag ajánlások szerepelnek benne.

A Michelin csillagok kiérdemlése 

Ahhoz, hogy egy étterem tulajdonosként kiérdemelje valaki a rangos elismerést, a Michelin csillagokat, öt szempont alapján tesztelik le az étterem minőségét. Ezek pedig nem mások mint, konyhatechnológiája, minősége, ár-érték aránya, stílusa és a fejlődése. Ezeket egy szakember, egy inspecteur teszteli, aki ételkritikával foglalkozik. A Michelin csillagok kizárólag az étterem nevéhez fűződnek, hiába a séf gondoskodott az ételek kifogástalan állapotáról, bár rá is ráragasztják szimbolikusan, hogy Michelin csillagos séf.

A Michelin csillagok pontrendszere

1931-ben vezették be a három csillagos értékelést, odáig csak egyet használtak. Már az is megtisztelő, ha az adott étterem vagy szálloda bekerül a kalauzba, de ha egy étterem megkapja a három Michelin csillagból mindegyiket, az már az étterem abszolút tökéletességét jelenti. Ez a tökéletes gasztronómiai élményt fogalmazza meg apró csillagok formájában. 

Egy csillag azt jelenti, hogy természetesen az étterem nagyon jó a kategóriájában, ha valaki arra jár keresse fel. Kettő csillagnál az adott étterem már megér egy kitérőt is kicsit messzebbről érkezve. Háromnál pedig az étterem önmagában bátran lehet egy úticél, olyannyira kiváló. 

Érdemes beszerezni a már online formában is elérhető Guide Michelint, mert remek étteremajánlások szerepelnek benne, amelyek érdemesek a csillagokra, így biztos nem botlunk bele a használatával csalódásokba!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Michelin csillagok magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Michelin csillagok magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg