Michelin csillagok

-
gastro érdekesség, 2021.09.06.

Michelin csillagok

Bizonyára mindenkinek ismerős lehet, hogy akárcsak bármilyen más intézmény rendszerben is, ahol elismerés jár annak, aki jól teljesít, csillagokkal is jelezhetik számára az elért kiváló eredményt. Így van ez az éttermek pontozásának a világában is, és ha valaki megkap akár csak egyet a rangos csillagokból, még az eddigieknél is nagyobb népszerűségre tesz szert.


Az sem biztos, hogy tudja, honnan erednek a Michelin csillagok, aki jártasabb az éttermi világban. Így az alábbiakban most utánajárunk, hogy mi is a csillagos rendszernek a története, és hogy változott az évek során.

A Michelin csillagok

Gyakran összefüggésbe hozzák a Michelin csillagokat a Michelin gumiabroncs gyártó céggel, nem véletlenül, hiszen Edouard és testvére, André Michelin neve akkor vált ismertté, mikor 1889-ben átvettek egy már működő gumi gyártó üzletet első vállalkozásukat ezzel elindítva. Természetesen be akarták indítani minél gyorsabban a céget, és ehhez szükségük volt arra, hogy a környékbeliek, később pedig már a messzebbről érkezők is sűrűn térjenek be hozzájuk elhasznált autógumijukkal. Erre találták ki az útikönyvet térképpel, amelyen bejelölték a legjobb éttermeket és hoteleket, és így buzdították az autó tulajdonosokat minél nagyobb távokat megtenni.

Egyre bővítették ezt az útikalauzt mindaddig, míg végül már nem csak francia települések éttermei és hotelei kerültek kiemelésre, hanem már több országról is készült benne egy ismertető értékeléssel egybekötve ottani együttműködésekkel utánajárva. 1922-re annyira kinőtte magát már, hogy egy kincs volt azok számára, akik szívesen kapcsolódtak ki egy jó étteremben vagy szálltak meg valahol, így már nem csak osztogatták a kalauzt, de már fizetni is kellett érte. A Guide Michelin nevet adták neki, és a könyv pozitívuma, hogy nem fogalmaz meg benne kritikát, csak és kizárólag ajánlások szerepelnek benne.

A Michelin csillagok kiérdemlése 

Ahhoz, hogy egy étterem tulajdonosként kiérdemelje valaki a rangos elismerést, a Michelin csillagokat, öt szempont alapján tesztelik le az étterem minőségét. Ezek pedig nem mások mint, konyhatechnológiája, minősége, ár-érték aránya, stílusa és a fejlődése. Ezeket egy szakember, egy inspecteur teszteli, aki ételkritikával foglalkozik. A Michelin csillagok kizárólag az étterem nevéhez fűződnek, hiába a séf gondoskodott az ételek kifogástalan állapotáról, bár rá is ráragasztják szimbolikusan, hogy Michelin csillagos séf.

A Michelin csillagok pontrendszere

1931-ben vezették be a három csillagos értékelést, odáig csak egyet használtak. Már az is megtisztelő, ha az adott étterem vagy szálloda bekerül a kalauzba, de ha egy étterem megkapja a három Michelin csillagból mindegyiket, az már az étterem abszolút tökéletességét jelenti. Ez a tökéletes gasztronómiai élményt fogalmazza meg apró csillagok formájában. 

Egy csillag azt jelenti, hogy természetesen az étterem nagyon jó a kategóriájában, ha valaki arra jár keresse fel. Kettő csillagnál az adott étterem már megér egy kitérőt is kicsit messzebbről érkezve. Háromnál pedig az étterem önmagában bátran lehet egy úticél, olyannyira kiváló. 

Érdemes beszerezni a már online formában is elérhető Guide Michelint, mert remek étteremajánlások szerepelnek benne, amelyek érdemesek a csillagokra, így biztos nem botlunk bele a használatával csalódásokba!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Michelin csillagok magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Michelin csillagok magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg