Michelin csillagok

-
gastro érdekesség, 2021.09.06.

Michelin csillagok

Bizonyára mindenkinek ismerős lehet, hogy akárcsak bármilyen más intézmény rendszerben is, ahol elismerés jár annak, aki jól teljesít, csillagokkal is jelezhetik számára az elért kiváló eredményt. Így van ez az éttermek pontozásának a világában is, és ha valaki megkap akár csak egyet a rangos csillagokból, még az eddigieknél is nagyobb népszerűségre tesz szert.


Az sem biztos, hogy tudja, honnan erednek a Michelin csillagok, aki jártasabb az éttermi világban. Így az alábbiakban most utánajárunk, hogy mi is a csillagos rendszernek a története, és hogy változott az évek során.

A Michelin csillagok

Gyakran összefüggésbe hozzák a Michelin csillagokat a Michelin gumiabroncs gyártó céggel, nem véletlenül, hiszen Edouard és testvére, André Michelin neve akkor vált ismertté, mikor 1889-ben átvettek egy már működő gumi gyártó üzletet első vállalkozásukat ezzel elindítva. Természetesen be akarták indítani minél gyorsabban a céget, és ehhez szükségük volt arra, hogy a környékbeliek, később pedig már a messzebbről érkezők is sűrűn térjenek be hozzájuk elhasznált autógumijukkal. Erre találták ki az útikönyvet térképpel, amelyen bejelölték a legjobb éttermeket és hoteleket, és így buzdították az autó tulajdonosokat minél nagyobb távokat megtenni.

Egyre bővítették ezt az útikalauzt mindaddig, míg végül már nem csak francia települések éttermei és hotelei kerültek kiemelésre, hanem már több országról is készült benne egy ismertető értékeléssel egybekötve ottani együttműködésekkel utánajárva. 1922-re annyira kinőtte magát már, hogy egy kincs volt azok számára, akik szívesen kapcsolódtak ki egy jó étteremben vagy szálltak meg valahol, így már nem csak osztogatták a kalauzt, de már fizetni is kellett érte. A Guide Michelin nevet adták neki, és a könyv pozitívuma, hogy nem fogalmaz meg benne kritikát, csak és kizárólag ajánlások szerepelnek benne.

A Michelin csillagok kiérdemlése 

Ahhoz, hogy egy étterem tulajdonosként kiérdemelje valaki a rangos elismerést, a Michelin csillagokat, öt szempont alapján tesztelik le az étterem minőségét. Ezek pedig nem mások mint, konyhatechnológiája, minősége, ár-érték aránya, stílusa és a fejlődése. Ezeket egy szakember, egy inspecteur teszteli, aki ételkritikával foglalkozik. A Michelin csillagok kizárólag az étterem nevéhez fűződnek, hiába a séf gondoskodott az ételek kifogástalan állapotáról, bár rá is ráragasztják szimbolikusan, hogy Michelin csillagos séf.

A Michelin csillagok pontrendszere

1931-ben vezették be a három csillagos értékelést, odáig csak egyet használtak. Már az is megtisztelő, ha az adott étterem vagy szálloda bekerül a kalauzba, de ha egy étterem megkapja a három Michelin csillagból mindegyiket, az már az étterem abszolút tökéletességét jelenti. Ez a tökéletes gasztronómiai élményt fogalmazza meg apró csillagok formájában. 

Egy csillag azt jelenti, hogy természetesen az étterem nagyon jó a kategóriájában, ha valaki arra jár keresse fel. Kettő csillagnál az adott étterem már megér egy kitérőt is kicsit messzebbről érkezve. Háromnál pedig az étterem önmagában bátran lehet egy úticél, olyannyira kiváló. 

Érdemes beszerezni a már online formában is elérhető Guide Michelint, mert remek étteremajánlások szerepelnek benne, amelyek érdemesek a csillagokra, így biztos nem botlunk bele a használatával csalódásokba!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Michelin csillagok magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Michelin csillagok magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg