3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Az egyik legnépszerűbb reggeli alapanyaga és a sütemények készítése során is gyakran előkerül. Bár sokan nem tudják, számos tápanyagot tartalmaz, ami miatt fontos részét képezi a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Micsoda? A tojás.
A tojás a hűtő szinte kötelező eleme, hiszen sose tudhatjuk, a főzés során mikor jön jól néhány darab belőle. Bár nyersen nem fogyasztjuk, az ételkészítés annál többször kerül elő. Sőt, egy fontos tavasszal tartandó ünnep, a húsvét ételei közül sem hiányozhat.
A tojás egyetlen sejtből áll, amelynek két fő része van: a fehérje és a sárgája. A burok, mely védelmező funkciót biztosít a belső tartalom számára a meszes tojáshéj. Ez a táplálék már ősidők óta fontos részét képezi az étkezéseknek, hiszen tápértéke hasonlít a húséhoz, ám árban jóval kedvezőbb. Leggyakrabban tyúktojást fogyasztunk, de más állatokéval, például a fürjével is találkozni. Komoly szabályozás vonatkozik arra, hogy minek kell megfelelnie egy tojásnak ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Az előírásban kitérnek többek között a méretre, a héj színére, a szabályosságra és súlyra is.
A tojás sok kultúrában kiemelkedő szimbólumként van jelen, mint a termékenység, új élet jelképe. Húsvéti ünnepek során hazánkban is gyakran díszítik, dekorálják különböző módokon.
A tojás számos olyan tápanyagot (vitamint, ásványi anyagot) tartalmaz, amely elengedhetetlen az egészséges szervezet működése szempontjából. Amellett, hogy az egyik legjobb fehérje forrásnak számít, a szervezet számára fontos aminosavakat és antioxidánsokat tartalmaz. Jó szelén forrás, valamint gazdag D-vitaminban. Rendszeres fogyasztása segít javítani a koleszterinszinten, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét, serkenti az agyműködést és kedvező hatással van a szemműködésre is. Magas fehérjetartalma miatt bizonyítottan csökkenti az étvágyat és növeli az immunrendszer természetes védekezőképességét.
Ha azon gondolkozunk, hogy mit készítsünk reggelire, a tojással nem lőhetünk mellé. Elkészíthetjük tükörtojásként, buggyantott vagy rántotta formájában, egy kis sóval, borssal, pirospaprikával ízesítve. Ha szeretnénk változatossá és komplexé tenni a napindító étkezést, egészítsük ki különféle zöldségekkel, hagymával, paprikával, paradicsommal és valamilyen lassan felszívódó szénhidráttal. Felvert állapotában a kenyér szeleteket is beleforgatjuk, és ha kisütjük, már kész is az isteni bundáskenyér.
Süteményrecept keresése során gyakorlatilag nem találni olyat, aminek a hozzávalói között ne szerepelne. Készülhet belőle leves, a húsvéti terített asztal pedig szinte elengedhetetlen része a főtt tojás. Tejszínnel, cukorral és vanília aromával kiegészítve a különleges desszertet, a habcsókot is elkészíthetjük.
A vásárlás során érdemes odafigyelni, hogy bio fajtát válasszunk, amely mentes mindenféle mesterséges adalékanyagoktól. Tárolás során pedig érdemes hűvös, század helyet választani.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
ART Piknik 2025
2025.05.16.