Mindent a tojásról

-
gastro érdekesség, 2021.11.21.

Mindent a tojásról

Az egyik legnépszerűbb reggeli alapanyaga és a sütemények készítése során is gyakran előkerül. Bár sokan nem tudják, számos tápanyagot tartalmaz, ami miatt fontos részét képezi a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Micsoda? A tojás.


A tojás a hűtő szinte kötelező eleme, hiszen sose tudhatjuk, a főzés során mikor jön jól néhány darab belőle. Bár nyersen nem fogyasztjuk, az ételkészítés annál többször kerül elő. Sőt, egy fontos tavasszal tartandó ünnep, a húsvét ételei közül sem hiányozhat.

Érdekességek a tojásról

A tojás egyetlen sejtből áll, amelynek két fő része van: a fehérje és a sárgája. A burok, mely védelmező funkciót biztosít a belső tartalom számára a meszes tojáshéj. Ez a táplálék már ősidők óta fontos részét képezi az étkezéseknek, hiszen tápértéke hasonlít a húséhoz, ám árban jóval kedvezőbb. Leggyakrabban tyúktojást fogyasztunk, de más állatokéval, például a fürjével is találkozni. Komoly szabályozás vonatkozik arra, hogy minek kell megfelelnie egy tojásnak ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Az előírásban kitérnek többek között a méretre, a héj színére, a szabályosságra és súlyra is.

A tojás sok kultúrában kiemelkedő szimbólumként van jelen, mint a termékenység, új élet jelképe. Húsvéti ünnepek során hazánkban is gyakran díszítik, dekorálják különböző módokon.

A tojásfogyasztás jótékony hatásai

A tojás számos olyan tápanyagot (vitamint, ásványi anyagot) tartalmaz, amely elengedhetetlen az egészséges szervezet működése szempontjából. Amellett, hogy az egyik legjobb fehérje forrásnak számít, a szervezet számára fontos aminosavakat és antioxidánsokat tartalmaz. Jó szelén forrás, valamint gazdag D-vitaminban. Rendszeres fogyasztása segít javítani a koleszterinszinten, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét, serkenti az agyműködést és kedvező hatással van a szemműködésre is. Magas fehérjetartalma miatt bizonyítottan csökkenti az étvágyat és növeli az immunrendszer természetes védekezőképességét.

Mit készítsünk a tojásból?

Ha azon gondolkozunk, hogy mit készítsünk reggelire, a tojással nem lőhetünk mellé. Elkészíthetjük tükörtojásként, buggyantott vagy rántotta formájában, egy kis sóval, borssal, pirospaprikával ízesítve. Ha szeretnénk változatossá és komplexé tenni a napindító étkezést, egészítsük ki különféle zöldségekkel, hagymával, paprikával, paradicsommal és valamilyen lassan felszívódó szénhidráttal. Felvert állapotában a kenyér szeleteket is beleforgatjuk, és ha kisütjük, már kész is az isteni bundáskenyér.

Süteményrecept keresése során gyakorlatilag nem találni olyat, aminek a hozzávalói között ne szerepelne. Készülhet belőle leves, a húsvéti terített asztal pedig szinte elengedhetetlen része a főtt tojás. Tejszínnel, cukorral és vanília aromával kiegészítve a különleges desszertet, a habcsókot is elkészíthetjük.

A vásárlás során érdemes odafigyelni, hogy bio fajtát válasszunk, amely mentes mindenféle mesterséges adalékanyagoktól. Tárolás során pedig érdemes hűvös, század helyet választani.

Guba Márti

Tetszett a(z) Mindent a tojásról magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mindent a tojásról magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg