Mogyoróolaj

-
gastro érdekesség, 2021.12.29.

Mogyoróolaj

Az olajok fontos szerepet játszanak a főzés folyamatában. Többféle típusa létezik az alapanyagot, az előállítási módot és az ízt tekintve. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik étel elkészítéséhez milyen zsiradékot használunk.


A zsírok szerepe a szervezet megfelelő működésében legalább annyira lényeges, mint a szénhidrátoké vagy a fehérjéké. Egészséges mértékben előnyösen járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Állati zsiradéknak számít a vaj, de növényi olajoknak is számtalan fajtája létezik. Legfőbb különbség az alapanyagokban rejlik, van például olívából, kókuszból, napraforgóból, tökmagból, szójából, repcéből vagy éppen mogyoróból készült változat is.

A mogyoróolajról általánosan 

Fontos tisztázni, hogy a mogyoróolajnak többféle változata is létezik. Mivel több mogyoró fajtát ismerünk, ezek szinte mindegyike jó alapot biztosít az olaj készítéshez. Ilyen például a földimogyoró, de törökmogyorót is használják erre a célra. Mivel ez utóbbinak az olajtartalma magasabb, mint előbbi tárásé, ezért a törökmogyoróból kinyert olaj íze is jóval intenzívebb, ami általában finomított változatában kapható a boltokban. A kis szemekből nyerik ki az értékes nedűt különböző eljárások, általában sajtolás segítségével. Maga az olaj többnyire semleges ízű, ám amelyik pörkölt mogyoróból készül, annak értelemszerűen erőteljesebb az aromája.

A mogyoróolaj jótékony hatásai

A mogyoróolaj nemcsak finom íze, hanem a benne található anyagok és azok jótékony hatásai miatt is nagyon jó választás. Egyfelől sokféle vitamin megtalálható benne, úgyis mint A, B, D, E és F-vitamin, és omega-9 zsírsav. Ezenkívül különböző enzimeket és nyomelemeket is tartalmaz. Antioxidáns hatása miatt felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Erősíti a hajszálereket és jótékonyan hat a vércukorszintre is. A mogyoróolajban lévő hatóanyagok elősegítik a szervezet megfelelő működését és növelik az immunrendszert természetes védekezőképességét. 

Mogyoróolaj a felhasználása

Az olaj szinte a főzési folyamatok elengedhetetlen része. A receptek leírásában is általában már az első lépések egyikében előkerül a megfelelő minőségű zsiradék. A mogyoróolajat éppen ezért nyugodt szívvel alkalmazhatjuk sütés és főzés során, ha valamilyen egészséges alternatívát keresünk. Gyakran használják különböző nemzetközi, például amerikai, kínai, indiai, afrikai és délkelet-ázsiai konyhákban is, általános főzéshez, valamint akkor is, ha kifejezetten a pörkölt ízt szeretnék növelni. Olaj lévén bátran készíthetünk belőle saláta öntetet is.

A mogyoróolaj nemcsak a konyhában lehet hasznunkra. Képes erősíteni és feszesebbé tenni a bőrt, valamint fenntartani annak jó állapotát. Ahogy már növényi olajokból, ebből is készítenek szappant, de masszázsolajként is megállja a helyét. Mivel jól ápolja és hidratálja a bőrt, számos bőrápoló termékben megtalálható ez az alapanyag.

Guba Márti

Tetszett a(z) Mogyoróolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mogyoróolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg