Mogyoróolaj

-
gastro érdekesség, 2021.12.29.

Mogyoróolaj

Az olajok fontos szerepet játszanak a főzés folyamatában. Többféle típusa létezik az alapanyagot, az előállítási módot és az ízt tekintve. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik étel elkészítéséhez milyen zsiradékot használunk.


A zsírok szerepe a szervezet megfelelő működésében legalább annyira lényeges, mint a szénhidrátoké vagy a fehérjéké. Egészséges mértékben előnyösen járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Állati zsiradéknak számít a vaj, de növényi olajoknak is számtalan fajtája létezik. Legfőbb különbség az alapanyagokban rejlik, van például olívából, kókuszból, napraforgóból, tökmagból, szójából, repcéből vagy éppen mogyoróból készült változat is.

A mogyoróolajról általánosan 

Fontos tisztázni, hogy a mogyoróolajnak többféle változata is létezik. Mivel több mogyoró fajtát ismerünk, ezek szinte mindegyike jó alapot biztosít az olaj készítéshez. Ilyen például a földimogyoró, de törökmogyorót is használják erre a célra. Mivel ez utóbbinak az olajtartalma magasabb, mint előbbi tárásé, ezért a törökmogyoróból kinyert olaj íze is jóval intenzívebb, ami általában finomított változatában kapható a boltokban. A kis szemekből nyerik ki az értékes nedűt különböző eljárások, általában sajtolás segítségével. Maga az olaj többnyire semleges ízű, ám amelyik pörkölt mogyoróból készül, annak értelemszerűen erőteljesebb az aromája.

A mogyoróolaj jótékony hatásai

A mogyoróolaj nemcsak finom íze, hanem a benne található anyagok és azok jótékony hatásai miatt is nagyon jó választás. Egyfelől sokféle vitamin megtalálható benne, úgyis mint A, B, D, E és F-vitamin, és omega-9 zsírsav. Ezenkívül különböző enzimeket és nyomelemeket is tartalmaz. Antioxidáns hatása miatt felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Erősíti a hajszálereket és jótékonyan hat a vércukorszintre is. A mogyoróolajban lévő hatóanyagok elősegítik a szervezet megfelelő működését és növelik az immunrendszert természetes védekezőképességét. 

Mogyoróolaj a felhasználása

Az olaj szinte a főzési folyamatok elengedhetetlen része. A receptek leírásában is általában már az első lépések egyikében előkerül a megfelelő minőségű zsiradék. A mogyoróolajat éppen ezért nyugodt szívvel alkalmazhatjuk sütés és főzés során, ha valamilyen egészséges alternatívát keresünk. Gyakran használják különböző nemzetközi, például amerikai, kínai, indiai, afrikai és délkelet-ázsiai konyhákban is, általános főzéshez, valamint akkor is, ha kifejezetten a pörkölt ízt szeretnék növelni. Olaj lévén bátran készíthetünk belőle saláta öntetet is.

A mogyoróolaj nemcsak a konyhában lehet hasznunkra. Képes erősíteni és feszesebbé tenni a bőrt, valamint fenntartani annak jó állapotát. Ahogy már növényi olajokból, ebből is készítenek szappant, de masszázsolajként is megállja a helyét. Mivel jól ápolja és hidratálja a bőrt, számos bőrápoló termékben megtalálható ez az alapanyag.

Guba Márti

Tetszett a(z) Mogyoróolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mogyoróolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg