Mogyoróolaj

-
gastro érdekesség, 2021.12.29.

Mogyoróolaj

Az olajok fontos szerepet játszanak a főzés folyamatában. Többféle típusa létezik az alapanyagot, az előállítási módot és az ízt tekintve. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik étel elkészítéséhez milyen zsiradékot használunk.


A zsírok szerepe a szervezet megfelelő működésében legalább annyira lényeges, mint a szénhidrátoké vagy a fehérjéké. Egészséges mértékben előnyösen járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Állati zsiradéknak számít a vaj, de növényi olajoknak is számtalan fajtája létezik. Legfőbb különbség az alapanyagokban rejlik, van például olívából, kókuszból, napraforgóból, tökmagból, szójából, repcéből vagy éppen mogyoróból készült változat is.

A mogyoróolajról általánosan 

Fontos tisztázni, hogy a mogyoróolajnak többféle változata is létezik. Mivel több mogyoró fajtát ismerünk, ezek szinte mindegyike jó alapot biztosít az olaj készítéshez. Ilyen például a földimogyoró, de törökmogyorót is használják erre a célra. Mivel ez utóbbinak az olajtartalma magasabb, mint előbbi tárásé, ezért a törökmogyoróból kinyert olaj íze is jóval intenzívebb, ami általában finomított változatában kapható a boltokban. A kis szemekből nyerik ki az értékes nedűt különböző eljárások, általában sajtolás segítségével. Maga az olaj többnyire semleges ízű, ám amelyik pörkölt mogyoróból készül, annak értelemszerűen erőteljesebb az aromája.

A mogyoróolaj jótékony hatásai

A mogyoróolaj nemcsak finom íze, hanem a benne található anyagok és azok jótékony hatásai miatt is nagyon jó választás. Egyfelől sokféle vitamin megtalálható benne, úgyis mint A, B, D, E és F-vitamin, és omega-9 zsírsav. Ezenkívül különböző enzimeket és nyomelemeket is tartalmaz. Antioxidáns hatása miatt felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Erősíti a hajszálereket és jótékonyan hat a vércukorszintre is. A mogyoróolajban lévő hatóanyagok elősegítik a szervezet megfelelő működését és növelik az immunrendszert természetes védekezőképességét. 

Mogyoróolaj a felhasználása

Az olaj szinte a főzési folyamatok elengedhetetlen része. A receptek leírásában is általában már az első lépések egyikében előkerül a megfelelő minőségű zsiradék. A mogyoróolajat éppen ezért nyugodt szívvel alkalmazhatjuk sütés és főzés során, ha valamilyen egészséges alternatívát keresünk. Gyakran használják különböző nemzetközi, például amerikai, kínai, indiai, afrikai és délkelet-ázsiai konyhákban is, általános főzéshez, valamint akkor is, ha kifejezetten a pörkölt ízt szeretnék növelni. Olaj lévén bátran készíthetünk belőle saláta öntetet is.

A mogyoróolaj nemcsak a konyhában lehet hasznunkra. Képes erősíteni és feszesebbé tenni a bőrt, valamint fenntartani annak jó állapotát. Ahogy már növényi olajokból, ebből is készítenek szappant, de masszázsolajként is megállja a helyét. Mivel jól ápolja és hidratálja a bőrt, számos bőrápoló termékben megtalálható ez az alapanyag.

Guba Márti

Tetszett a(z) Mogyoróolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mogyoróolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg