Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Az olajok fontos szerepet játszanak a főzés folyamatában. Többféle típusa létezik az alapanyagot, az előállítási módot és az ízt tekintve. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik étel elkészítéséhez milyen zsiradékot használunk.
A zsírok szerepe a szervezet megfelelő működésében legalább annyira lényeges, mint a szénhidrátoké vagy a fehérjéké. Egészséges mértékben előnyösen járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Állati zsiradéknak számít a vaj, de növényi olajoknak is számtalan fajtája létezik. Legfőbb különbség az alapanyagokban rejlik, van például olívából, kókuszból, napraforgóból, tökmagból, szójából, repcéből vagy éppen mogyoróból készült változat is.
Fontos tisztázni, hogy a mogyoróolajnak többféle változata is létezik. Mivel több mogyoró fajtát ismerünk, ezek szinte mindegyike jó alapot biztosít az olaj készítéshez. Ilyen például a földimogyoró, de törökmogyorót is használják erre a célra. Mivel ez utóbbinak az olajtartalma magasabb, mint előbbi tárásé, ezért a törökmogyoróból kinyert olaj íze is jóval intenzívebb, ami általában finomított változatában kapható a boltokban. A kis szemekből nyerik ki az értékes nedűt különböző eljárások, általában sajtolás segítségével. Maga az olaj többnyire semleges ízű, ám amelyik pörkölt mogyoróból készül, annak értelemszerűen erőteljesebb az aromája.
A mogyoróolaj nemcsak finom íze, hanem a benne található anyagok és azok jótékony hatásai miatt is nagyon jó választás. Egyfelől sokféle vitamin megtalálható benne, úgyis mint A, B, D, E és F-vitamin, és omega-9 zsírsav. Ezenkívül különböző enzimeket és nyomelemeket is tartalmaz. Antioxidáns hatása miatt felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Erősíti a hajszálereket és jótékonyan hat a vércukorszintre is. A mogyoróolajban lévő hatóanyagok elősegítik a szervezet megfelelő működését és növelik az immunrendszert természetes védekezőképességét.
Az olaj szinte a főzési folyamatok elengedhetetlen része. A receptek leírásában is általában már az első lépések egyikében előkerül a megfelelő minőségű zsiradék. A mogyoróolajat éppen ezért nyugodt szívvel alkalmazhatjuk sütés és főzés során, ha valamilyen egészséges alternatívát keresünk. Gyakran használják különböző nemzetközi, például amerikai, kínai, indiai, afrikai és délkelet-ázsiai konyhákban is, általános főzéshez, valamint akkor is, ha kifejezetten a pörkölt ízt szeretnék növelni. Olaj lévén bátran készíthetünk belőle saláta öntetet is.
A mogyoróolaj nemcsak a konyhában lehet hasznunkra. Képes erősíteni és feszesebbé tenni a bőrt, valamint fenntartani annak jó állapotát. Ahogy már növényi olajokból, ebből is készítenek szappant, de masszázsolajként is megállja a helyét. Mivel jól ápolja és hidratálja a bőrt, számos bőrápoló termékben megtalálható ez az alapanyag.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve
gastro hangulat, 2024.04.26.
Budapest és Hollywood találkozása
gastro esemény, 2024.04.26.
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.