Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Az olajok fontos szerepet játszanak a főzés folyamatában. Többféle típusa létezik az alapanyagot, az előállítási módot és az ízt tekintve. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik étel elkészítéséhez milyen zsiradékot használunk.
A zsírok szerepe a szervezet megfelelő működésében legalább annyira lényeges, mint a szénhidrátoké vagy a fehérjéké. Egészséges mértékben előnyösen járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Állati zsiradéknak számít a vaj, de növényi olajoknak is számtalan fajtája létezik. Legfőbb különbség az alapanyagokban rejlik, van például olívából, kókuszból, napraforgóból, tökmagból, szójából, repcéből vagy éppen mogyoróból készült változat is.
Fontos tisztázni, hogy a mogyoróolajnak többféle változata is létezik. Mivel több mogyoró fajtát ismerünk, ezek szinte mindegyike jó alapot biztosít az olaj készítéshez. Ilyen például a földimogyoró, de törökmogyorót is használják erre a célra. Mivel ez utóbbinak az olajtartalma magasabb, mint előbbi tárásé, ezért a törökmogyoróból kinyert olaj íze is jóval intenzívebb, ami általában finomított változatában kapható a boltokban. A kis szemekből nyerik ki az értékes nedűt különböző eljárások, általában sajtolás segítségével. Maga az olaj többnyire semleges ízű, ám amelyik pörkölt mogyoróból készül, annak értelemszerűen erőteljesebb az aromája.
A mogyoróolaj nemcsak finom íze, hanem a benne található anyagok és azok jótékony hatásai miatt is nagyon jó választás. Egyfelől sokféle vitamin megtalálható benne, úgyis mint A, B, D, E és F-vitamin, és omega-9 zsírsav. Ezenkívül különböző enzimeket és nyomelemeket is tartalmaz. Antioxidáns hatása miatt felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Erősíti a hajszálereket és jótékonyan hat a vércukorszintre is. A mogyoróolajban lévő hatóanyagok elősegítik a szervezet megfelelő működését és növelik az immunrendszert természetes védekezőképességét.
Az olaj szinte a főzési folyamatok elengedhetetlen része. A receptek leírásában is általában már az első lépések egyikében előkerül a megfelelő minőségű zsiradék. A mogyoróolajat éppen ezért nyugodt szívvel alkalmazhatjuk sütés és főzés során, ha valamilyen egészséges alternatívát keresünk. Gyakran használják különböző nemzetközi, például amerikai, kínai, indiai, afrikai és délkelet-ázsiai konyhákban is, általános főzéshez, valamint akkor is, ha kifejezetten a pörkölt ízt szeretnék növelni. Olaj lévén bátran készíthetünk belőle saláta öntetet is.
A mogyoróolaj nemcsak a konyhában lehet hasznunkra. Képes erősíteni és feszesebbé tenni a bőrt, valamint fenntartani annak jó állapotát. Ahogy már növényi olajokból, ebből is készítenek szappant, de masszázsolajként is megállja a helyét. Mivel jól ápolja és hidratálja a bőrt, számos bőrápoló termékben megtalálható ez az alapanyag.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
2024.09.26.