Napraforgóolaj

-
gastro érdekesség, 2021.10.30.

Napraforgóolaj

A napraforgóolaj a konyhák szinte kötelező eleme. A főzés során az egyik legismertebb és legtöbbet használt növényi zsiradék, ami mára már gyakorlatilag az egész világon elterjedt és vált igen népszerűvé.


Ez a típusú olaj a napraforgó magjából készül különböző eljárások segítségével. Annak ellenére, hogy nem tartozik a legegészségesebb növényi zsiradékok közé (mint például a kókusz, a tökmag vagy az olívából készült verzió), kedvező ára miatt és alapanyag elérhetősége miatt kifejezetten népszerű termék. Ezt magyarázza azt is, hogy nemcsak a gasztronómiában, hanem a gyógyászatban is alkalmazzák mind a mai napig.

Tudnivalók a napraforgóolajról

A napraforgó őshazája eredetileg Amerika, ám a spanyol hódítóknak köszönhetően Európa szerte is elterjedt. Magyarországra valószínűleg a krumplival egyidejűleg került be. Sokáig csupán dísznövényként tartották számon, ám később, mint fogyasztási cikk is népszerűvé vált. Jó szárazságtűrő növényről van szó, ami semleges íze miatt a főzési és sütési folyamatok során kifejezetten jól alkalmazható.

A napraforgóolaj szerethetősége

Mivel egy növényi olajról van szó, ezért alapvetően magas a kalóriatartalma, hiszen többszörösen telített zsírsavakat tartalmaz, ami miatt nem sorolható a legegészségesebb anyagok közé. Ezzel szemben viszont A, B, C, D és E-vitamin található benne, illetve érdemes azt is tudni, hogy olyan anyagokból épül fel, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtanyagcsere folyamatiban. Mindezeken kívül pedig tartalmaz még fehérjét, palmitint és arginint is, valamint olyan fitovegyületeket is, amelyek segítik a szív egészségének megőrzését. Jó antioxidáns forrásról van szó, ami hatékonyan felveszi a harcot szabadgyökökkel szemben, ezáltal segít megőrizni a sejtek és az immunrendszer egészségét.

Hogyan készül a napraforgóolaj?

Ahogy sok más olaj előállítása esetén, itt is több folyamatot különböztetünk meg egymástól. Alapvető különbség, hogy a magokból hideg vagy meleg sajtolással nyerik ki a folyadékot. Első lépésként a magokat alaposan megtisztítják a héjától, majd összepréselik. Az eljárás után maradt termék az úgynevezett préselvény, amiből extrakcióval nyerik ki a benne maradt anyagokat. A nyers formájú olaj általában kinézetre zavaros, sűrű állagú, jellegzetes illatú. A finomításának az a célja, hogy a végeredmény minél jobb minőségű, széles körben alkalmazható legyen, valamint, hogy a kész termék minél tovább megőrizze szavatosságát. 

A napraforgóolaj konyhán kívüli élete

A napraforgó magjából készült, jellegzetes sárgás színű olajat nemcsak a konyhában, a sütés-főzés során alkalmazzák előszeretettel. Számos olyan anyagot tartalmaz, ami miatt kifejezetten jó hatást gyakorol a bőrre és a hajra. Nyugtató és hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, rendszeres használata képes szebbé, rugalmasabbá és egészségesebbé tenni a bőrfelületeket, valamint segít mérsékelni az öregedés látható folyamatait is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Napraforgóolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Napraforgóolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg