Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
A napraforgóolaj a konyhák szinte kötelező eleme. A főzés során az egyik legismertebb és legtöbbet használt növényi zsiradék, ami mára már gyakorlatilag az egész világon elterjedt és vált igen népszerűvé.
Ez a típusú olaj a napraforgó magjából készül különböző eljárások segítségével. Annak ellenére, hogy nem tartozik a legegészségesebb növényi zsiradékok közé (mint például a kókusz, a tökmag vagy az olívából készült verzió), kedvező ára miatt és alapanyag elérhetősége miatt kifejezetten népszerű termék. Ezt magyarázza azt is, hogy nemcsak a gasztronómiában, hanem a gyógyászatban is alkalmazzák mind a mai napig.
A napraforgó őshazája eredetileg Amerika, ám a spanyol hódítóknak köszönhetően Európa szerte is elterjedt. Magyarországra valószínűleg a krumplival egyidejűleg került be. Sokáig csupán dísznövényként tartották számon, ám később, mint fogyasztási cikk is népszerűvé vált. Jó szárazságtűrő növényről van szó, ami semleges íze miatt a főzési és sütési folyamatok során kifejezetten jól alkalmazható.
Mivel egy növényi olajról van szó, ezért alapvetően magas a kalóriatartalma, hiszen többszörösen telített zsírsavakat tartalmaz, ami miatt nem sorolható a legegészségesebb anyagok közé. Ezzel szemben viszont A, B, C, D és E-vitamin található benne, illetve érdemes azt is tudni, hogy olyan anyagokból épül fel, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtanyagcsere folyamatiban. Mindezeken kívül pedig tartalmaz még fehérjét, palmitint és arginint is, valamint olyan fitovegyületeket is, amelyek segítik a szív egészségének megőrzését. Jó antioxidáns forrásról van szó, ami hatékonyan felveszi a harcot szabadgyökökkel szemben, ezáltal segít megőrizni a sejtek és az immunrendszer egészségét.
Ahogy sok más olaj előállítása esetén, itt is több folyamatot különböztetünk meg egymástól. Alapvető különbség, hogy a magokból hideg vagy meleg sajtolással nyerik ki a folyadékot. Első lépésként a magokat alaposan megtisztítják a héjától, majd összepréselik. Az eljárás után maradt termék az úgynevezett préselvény, amiből extrakcióval nyerik ki a benne maradt anyagokat. A nyers formájú olaj általában kinézetre zavaros, sűrű állagú, jellegzetes illatú. A finomításának az a célja, hogy a végeredmény minél jobb minőségű, széles körben alkalmazható legyen, valamint, hogy a kész termék minél tovább megőrizze szavatosságát.
A napraforgó magjából készült, jellegzetes sárgás színű olajat nemcsak a konyhában, a sütés-főzés során alkalmazzák előszeretettel. Számos olyan anyagot tartalmaz, ami miatt kifejezetten jó hatást gyakorol a bőrre és a hajra. Nyugtató és hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, rendszeres használata képes szebbé, rugalmasabbá és egészségesebbé tenni a bőrfelületeket, valamint segít mérsékelni az öregedés látható folyamatait is.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Magyarország étele 2025
2025.04.29.