Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A napraforgóolaj a konyhák szinte kötelező eleme. A főzés során az egyik legismertebb és legtöbbet használt növényi zsiradék, ami mára már gyakorlatilag az egész világon elterjedt és vált igen népszerűvé.
Ez a típusú olaj a napraforgó magjából készül különböző eljárások segítségével. Annak ellenére, hogy nem tartozik a legegészségesebb növényi zsiradékok közé (mint például a kókusz, a tökmag vagy az olívából készült verzió), kedvező ára miatt és alapanyag elérhetősége miatt kifejezetten népszerű termék. Ezt magyarázza azt is, hogy nemcsak a gasztronómiában, hanem a gyógyászatban is alkalmazzák mind a mai napig.
A napraforgó őshazája eredetileg Amerika, ám a spanyol hódítóknak köszönhetően Európa szerte is elterjedt. Magyarországra valószínűleg a krumplival egyidejűleg került be. Sokáig csupán dísznövényként tartották számon, ám később, mint fogyasztási cikk is népszerűvé vált. Jó szárazságtűrő növényről van szó, ami semleges íze miatt a főzési és sütési folyamatok során kifejezetten jól alkalmazható.
Mivel egy növényi olajról van szó, ezért alapvetően magas a kalóriatartalma, hiszen többszörösen telített zsírsavakat tartalmaz, ami miatt nem sorolható a legegészségesebb anyagok közé. Ezzel szemben viszont A, B, C, D és E-vitamin található benne, illetve érdemes azt is tudni, hogy olyan anyagokból épül fel, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtanyagcsere folyamatiban. Mindezeken kívül pedig tartalmaz még fehérjét, palmitint és arginint is, valamint olyan fitovegyületeket is, amelyek segítik a szív egészségének megőrzését. Jó antioxidáns forrásról van szó, ami hatékonyan felveszi a harcot szabadgyökökkel szemben, ezáltal segít megőrizni a sejtek és az immunrendszer egészségét.
Ahogy sok más olaj előállítása esetén, itt is több folyamatot különböztetünk meg egymástól. Alapvető különbség, hogy a magokból hideg vagy meleg sajtolással nyerik ki a folyadékot. Első lépésként a magokat alaposan megtisztítják a héjától, majd összepréselik. Az eljárás után maradt termék az úgynevezett préselvény, amiből extrakcióval nyerik ki a benne maradt anyagokat. A nyers formájú olaj általában kinézetre zavaros, sűrű állagú, jellegzetes illatú. A finomításának az a célja, hogy a végeredmény minél jobb minőségű, széles körben alkalmazható legyen, valamint, hogy a kész termék minél tovább megőrizze szavatosságát.
A napraforgó magjából készült, jellegzetes sárgás színű olajat nemcsak a konyhában, a sütés-főzés során alkalmazzák előszeretettel. Számos olyan anyagot tartalmaz, ami miatt kifejezetten jó hatást gyakorol a bőrre és a hajra. Nyugtató és hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, rendszeres használata képes szebbé, rugalmasabbá és egészségesebbé tenni a bőrfelületeket, valamint segít mérsékelni az öregedés látható folyamatait is.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Van a mikró és van a Samsung mikrohullámú sütő
2024.10.19.