Napraforgóolaj

-
gastro érdekesség, 2021.10.30.

Napraforgóolaj

A napraforgóolaj a konyhák szinte kötelező eleme. A főzés során az egyik legismertebb és legtöbbet használt növényi zsiradék, ami mára már gyakorlatilag az egész világon elterjedt és vált igen népszerűvé.


Ez a típusú olaj a napraforgó magjából készül különböző eljárások segítségével. Annak ellenére, hogy nem tartozik a legegészségesebb növényi zsiradékok közé (mint például a kókusz, a tökmag vagy az olívából készült verzió), kedvező ára miatt és alapanyag elérhetősége miatt kifejezetten népszerű termék. Ezt magyarázza azt is, hogy nemcsak a gasztronómiában, hanem a gyógyászatban is alkalmazzák mind a mai napig.

Tudnivalók a napraforgóolajról

A napraforgó őshazája eredetileg Amerika, ám a spanyol hódítóknak köszönhetően Európa szerte is elterjedt. Magyarországra valószínűleg a krumplival egyidejűleg került be. Sokáig csupán dísznövényként tartották számon, ám később, mint fogyasztási cikk is népszerűvé vált. Jó szárazságtűrő növényről van szó, ami semleges íze miatt a főzési és sütési folyamatok során kifejezetten jól alkalmazható.

A napraforgóolaj szerethetősége

Mivel egy növényi olajról van szó, ezért alapvetően magas a kalóriatartalma, hiszen többszörösen telített zsírsavakat tartalmaz, ami miatt nem sorolható a legegészségesebb anyagok közé. Ezzel szemben viszont A, B, C, D és E-vitamin található benne, illetve érdemes azt is tudni, hogy olyan anyagokból épül fel, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtanyagcsere folyamatiban. Mindezeken kívül pedig tartalmaz még fehérjét, palmitint és arginint is, valamint olyan fitovegyületeket is, amelyek segítik a szív egészségének megőrzését. Jó antioxidáns forrásról van szó, ami hatékonyan felveszi a harcot szabadgyökökkel szemben, ezáltal segít megőrizni a sejtek és az immunrendszer egészségét.

Hogyan készül a napraforgóolaj?

Ahogy sok más olaj előállítása esetén, itt is több folyamatot különböztetünk meg egymástól. Alapvető különbség, hogy a magokból hideg vagy meleg sajtolással nyerik ki a folyadékot. Első lépésként a magokat alaposan megtisztítják a héjától, majd összepréselik. Az eljárás után maradt termék az úgynevezett préselvény, amiből extrakcióval nyerik ki a benne maradt anyagokat. A nyers formájú olaj általában kinézetre zavaros, sűrű állagú, jellegzetes illatú. A finomításának az a célja, hogy a végeredmény minél jobb minőségű, széles körben alkalmazható legyen, valamint, hogy a kész termék minél tovább megőrizze szavatosságát. 

A napraforgóolaj konyhán kívüli élete

A napraforgó magjából készült, jellegzetes sárgás színű olajat nemcsak a konyhában, a sütés-főzés során alkalmazzák előszeretettel. Számos olyan anyagot tartalmaz, ami miatt kifejezetten jó hatást gyakorol a bőrre és a hajra. Nyugtató és hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, rendszeres használata képes szebbé, rugalmasabbá és egészségesebbé tenni a bőrfelületeket, valamint segít mérsékelni az öregedés látható folyamatait is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Napraforgóolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Napraforgóolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg