Naspolya

-
gastro érdekesség, 2021.11.20.

Naspolya

A naspolya itthon nem kifejezetten terjedt el. Bár kinézetre elsőre furcsa lehet, mégis érdemes adni neki egy esélyt és megkóstolni. Egyrészt mert az íze érdekesen finom, másrészt pedig gyümölcs révén kifejezetten egészséges is.


A kívülről barnás borítású héj olyan hatást kelt, mintha már romló félben lenne a termés. Az íze a leginkább a gesztenyéhez hasonlítható, míg állagra leginkább puha és krémes. Az őszi és téli időszak egyik nagy kedvence, bár a boltokban csak ritkán lehet találkozni vele. Egy igazi különlegességről van szó, magas C-vitamin tartalma miatt a hűvösebb időszak egyik megmentője lehet.

A naspolya eredete

A naspolya a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik, akárcsak az alma vagy a körte. Összesen két faj tartozik ebbe a kategóriába, a közönséges naspolya, és a nem olyan régen felfedezett, latin nevén Mespilus canescens, amely leginkább fényespiros termése alapján megkülönböztethető a másiktól. A naspolyát népiesen szokták még lasponyának és a miszpolyának is nevezni. Az őshazája eredetileg a Kaszpi-tenger partja, Törökország, Örményország és Irán területein ma is gyakran találkozni ezzel a gyümölccsel. Európába a rómaiak közvetítésével került, a brit szigeteken különösen elterjedt és igen népszerűvé vált.

Az egészséges naspolya

A gyümölcs igen gazdag különféle ásványi anyagokban, található benne például réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium is. Viszonylag magad a B és C-vitamintartalma. A benne található anyagok jó hatással vannak az emésztőrendszerre, erősítik a csontokat. Élelmi rostjainak köszönhetően lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezzel pedig mérsékelik a vércukorszint hirtelen emelkedését. A naspolya ezenkívül jó antioxidáns forrás, ami serkenti természetes védekező rendszerünket. Vastartalma miatt vérszegénységgel küzdőknek különösen ajánlott a fogyasztása. A természetgyógyászat hatásos gyulladáscsökkentő szerként ismeri és alkalmazza. Ásványi anyag és vitamin tartalmának köszönhetően jó hatással van a szervezet egészének működésére és növeli az immunrendszer természetes védekezőképességét is.

Hogyan fogyasszuk a naspolyát?

A gyümölcsöt nyers állapotában a legjobb fogyasztani, hiszen ekkor található meg benne minden fontos és hasznos hatóanyag a legmagasabb koncentrátumban. Érdemes érett szemeket választani, ezt úgy ismerhetjük fel a legjobban, hogy ezek külseje rugalmas, érintésre nyomódnak, ám belül barnák. Emiatt elsőre romlottnak tűnhetnek, viszont, ha az illata kellemes, akkor jó terméssel van dolgunk.

Ha egy szitán átnyomkodjuk, pépet kapunk belőle, amit aztán többféleképpen is felhasználhatunk. Főzhetünk belőle zselét vagy akár lekvárt is. Egy kis párolás után tökéletesen illik süteményekbe, de akár még müzlibe is. Sült húsok mellé jól illik az püréként, ha pedig valami folyadékra vágyunk inkább, más gyümölcsökkel kiegészítve, például almával, körtével vagy szilvával, készíthetünk belőle ivólevet is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Naspolya magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Naspolya magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg