Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A naspolya itthon nem kifejezetten terjedt el. Bár kinézetre elsőre furcsa lehet, mégis érdemes adni neki egy esélyt és megkóstolni. Egyrészt mert az íze érdekesen finom, másrészt pedig gyümölcs révén kifejezetten egészséges is.
A kívülről barnás borítású héj olyan hatást kelt, mintha már romló félben lenne a termés. Az íze a leginkább a gesztenyéhez hasonlítható, míg állagra leginkább puha és krémes. Az őszi és téli időszak egyik nagy kedvence, bár a boltokban csak ritkán lehet találkozni vele. Egy igazi különlegességről van szó, magas C-vitamin tartalma miatt a hűvösebb időszak egyik megmentője lehet.
A naspolya a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik, akárcsak az alma vagy a körte. Összesen két faj tartozik ebbe a kategóriába, a közönséges naspolya, és a nem olyan régen felfedezett, latin nevén Mespilus canescens, amely leginkább fényespiros termése alapján megkülönböztethető a másiktól. A naspolyát népiesen szokták még lasponyának és a miszpolyának is nevezni. Az őshazája eredetileg a Kaszpi-tenger partja, Törökország, Örményország és Irán területein ma is gyakran találkozni ezzel a gyümölccsel. Európába a rómaiak közvetítésével került, a brit szigeteken különösen elterjedt és igen népszerűvé vált.
A gyümölcs igen gazdag különféle ásványi anyagokban, található benne például réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium is. Viszonylag magad a B és C-vitamintartalma. A benne található anyagok jó hatással vannak az emésztőrendszerre, erősítik a csontokat. Élelmi rostjainak köszönhetően lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezzel pedig mérsékelik a vércukorszint hirtelen emelkedését. A naspolya ezenkívül jó antioxidáns forrás, ami serkenti természetes védekező rendszerünket. Vastartalma miatt vérszegénységgel küzdőknek különösen ajánlott a fogyasztása. A természetgyógyászat hatásos gyulladáscsökkentő szerként ismeri és alkalmazza. Ásványi anyag és vitamin tartalmának köszönhetően jó hatással van a szervezet egészének működésére és növeli az immunrendszer természetes védekezőképességét is.
A gyümölcsöt nyers állapotában a legjobb fogyasztani, hiszen ekkor található meg benne minden fontos és hasznos hatóanyag a legmagasabb koncentrátumban. Érdemes érett szemeket választani, ezt úgy ismerhetjük fel a legjobban, hogy ezek külseje rugalmas, érintésre nyomódnak, ám belül barnák. Emiatt elsőre romlottnak tűnhetnek, viszont, ha az illata kellemes, akkor jó terméssel van dolgunk.
Ha egy szitán átnyomkodjuk, pépet kapunk belőle, amit aztán többféleképpen is felhasználhatunk. Főzhetünk belőle zselét vagy akár lekvárt is. Egy kis párolás után tökéletesen illik süteményekbe, de akár még müzlibe is. Sült húsok mellé jól illik az püréként, ha pedig valami folyadékra vágyunk inkább, más gyümölcsökkel kiegészítve, például almával, körtével vagy szilvával, készíthetünk belőle ivólevet is.Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.