Naspolya

-
gastro érdekesség, 2021.11.20.

Naspolya

A naspolya itthon nem kifejezetten terjedt el. Bár kinézetre elsőre furcsa lehet, mégis érdemes adni neki egy esélyt és megkóstolni. Egyrészt mert az íze érdekesen finom, másrészt pedig gyümölcs révén kifejezetten egészséges is.


A kívülről barnás borítású héj olyan hatást kelt, mintha már romló félben lenne a termés. Az íze a leginkább a gesztenyéhez hasonlítható, míg állagra leginkább puha és krémes. Az őszi és téli időszak egyik nagy kedvence, bár a boltokban csak ritkán lehet találkozni vele. Egy igazi különlegességről van szó, magas C-vitamin tartalma miatt a hűvösebb időszak egyik megmentője lehet.

A naspolya eredete

A naspolya a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik, akárcsak az alma vagy a körte. Összesen két faj tartozik ebbe a kategóriába, a közönséges naspolya, és a nem olyan régen felfedezett, latin nevén Mespilus canescens, amely leginkább fényespiros termése alapján megkülönböztethető a másiktól. A naspolyát népiesen szokták még lasponyának és a miszpolyának is nevezni. Az őshazája eredetileg a Kaszpi-tenger partja, Törökország, Örményország és Irán területein ma is gyakran találkozni ezzel a gyümölccsel. Európába a rómaiak közvetítésével került, a brit szigeteken különösen elterjedt és igen népszerűvé vált.

Az egészséges naspolya

A gyümölcs igen gazdag különféle ásványi anyagokban, található benne például réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium is. Viszonylag magad a B és C-vitamintartalma. A benne található anyagok jó hatással vannak az emésztőrendszerre, erősítik a csontokat. Élelmi rostjainak köszönhetően lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezzel pedig mérsékelik a vércukorszint hirtelen emelkedését. A naspolya ezenkívül jó antioxidáns forrás, ami serkenti természetes védekező rendszerünket. Vastartalma miatt vérszegénységgel küzdőknek különösen ajánlott a fogyasztása. A természetgyógyászat hatásos gyulladáscsökkentő szerként ismeri és alkalmazza. Ásványi anyag és vitamin tartalmának köszönhetően jó hatással van a szervezet egészének működésére és növeli az immunrendszer természetes védekezőképességét is.

Hogyan fogyasszuk a naspolyát?

A gyümölcsöt nyers állapotában a legjobb fogyasztani, hiszen ekkor található meg benne minden fontos és hasznos hatóanyag a legmagasabb koncentrátumban. Érdemes érett szemeket választani, ezt úgy ismerhetjük fel a legjobban, hogy ezek külseje rugalmas, érintésre nyomódnak, ám belül barnák. Emiatt elsőre romlottnak tűnhetnek, viszont, ha az illata kellemes, akkor jó terméssel van dolgunk.

Ha egy szitán átnyomkodjuk, pépet kapunk belőle, amit aztán többféleképpen is felhasználhatunk. Főzhetünk belőle zselét vagy akár lekvárt is. Egy kis párolás után tökéletesen illik süteményekbe, de akár még müzlibe is. Sült húsok mellé jól illik az püréként, ha pedig valami folyadékra vágyunk inkább, más gyümölcsökkel kiegészítve, például almával, körtével vagy szilvával, készíthetünk belőle ivólevet is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Naspolya magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Naspolya magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg