Naspolya

-
gastro érdekesség, 2021.11.20.

Naspolya

A naspolya itthon nem kifejezetten terjedt el. Bár kinézetre elsőre furcsa lehet, mégis érdemes adni neki egy esélyt és megkóstolni. Egyrészt mert az íze érdekesen finom, másrészt pedig gyümölcs révén kifejezetten egészséges is.


A kívülről barnás borítású héj olyan hatást kelt, mintha már romló félben lenne a termés. Az íze a leginkább a gesztenyéhez hasonlítható, míg állagra leginkább puha és krémes. Az őszi és téli időszak egyik nagy kedvence, bár a boltokban csak ritkán lehet találkozni vele. Egy igazi különlegességről van szó, magas C-vitamin tartalma miatt a hűvösebb időszak egyik megmentője lehet.

A naspolya eredete

A naspolya a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik, akárcsak az alma vagy a körte. Összesen két faj tartozik ebbe a kategóriába, a közönséges naspolya, és a nem olyan régen felfedezett, latin nevén Mespilus canescens, amely leginkább fényespiros termése alapján megkülönböztethető a másiktól. A naspolyát népiesen szokták még lasponyának és a miszpolyának is nevezni. Az őshazája eredetileg a Kaszpi-tenger partja, Törökország, Örményország és Irán területein ma is gyakran találkozni ezzel a gyümölccsel. Európába a rómaiak közvetítésével került, a brit szigeteken különösen elterjedt és igen népszerűvé vált.

Az egészséges naspolya

A gyümölcs igen gazdag különféle ásványi anyagokban, található benne például réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium is. Viszonylag magad a B és C-vitamintartalma. A benne található anyagok jó hatással vannak az emésztőrendszerre, erősítik a csontokat. Élelmi rostjainak köszönhetően lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezzel pedig mérsékelik a vércukorszint hirtelen emelkedését. A naspolya ezenkívül jó antioxidáns forrás, ami serkenti természetes védekező rendszerünket. Vastartalma miatt vérszegénységgel küzdőknek különösen ajánlott a fogyasztása. A természetgyógyászat hatásos gyulladáscsökkentő szerként ismeri és alkalmazza. Ásványi anyag és vitamin tartalmának köszönhetően jó hatással van a szervezet egészének működésére és növeli az immunrendszer természetes védekezőképességét is.

Hogyan fogyasszuk a naspolyát?

A gyümölcsöt nyers állapotában a legjobb fogyasztani, hiszen ekkor található meg benne minden fontos és hasznos hatóanyag a legmagasabb koncentrátumban. Érdemes érett szemeket választani, ezt úgy ismerhetjük fel a legjobban, hogy ezek külseje rugalmas, érintésre nyomódnak, ám belül barnák. Emiatt elsőre romlottnak tűnhetnek, viszont, ha az illata kellemes, akkor jó terméssel van dolgunk.

Ha egy szitán átnyomkodjuk, pépet kapunk belőle, amit aztán többféleképpen is felhasználhatunk. Főzhetünk belőle zselét vagy akár lekvárt is. Egy kis párolás után tökéletesen illik süteményekbe, de akár még müzlibe is. Sült húsok mellé jól illik az püréként, ha pedig valami folyadékra vágyunk inkább, más gyümölcsökkel kiegészítve, például almával, körtével vagy szilvával, készíthetünk belőle ivólevet is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Naspolya magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Naspolya magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg