Pho leves

-
gastro érdekesség, 2021.12.11.

Pho leves

Egyre népszerűbbé válik Magyarországon is az a Vietnámból származó leves, amely mellé már nem is kell feltétlenül mást fogyasztani, olyannyira laktató.


Különleges ízvilágáról vált híressé a vietnámi Pho leves, amelynek hosszú évek kellettek a tökéletességhez. Eredetileg lényegében egy több napig főzött húsleves marhacsontokkal. Miben rejlik az érdekessége és milyen titkai vannak ennek az egyre népszerűbb és az egyik leglaktatóbb levesnek? Ennek járunk utána az alábbiakban!

A Pho leves megszületése

A Pho leves eredetéről – habár nem tudnak sokat a kutatók – valószínűleg az 1880-as évek végéről származhat. A „vietnámi” leves receptje valóban az országban forrt tökéletes formára, de mégsem a vietnámiak érdeme egyedül. Néhányan úgy vélik, a francia gyarmatosítás alatt a franciák vitték be a leves alapját Vietnámba, bár neve mégsem hozzájuk kapcsolódik, hiszen a mai formáját mégsem nekik köszönheti. 

Mi is az a Pho leves?

A nagyjából 150 éves leves megszületésének idejében a marhahús igencsak drága terméknek minősült, így aki megtehette, minden részét fel is szerette volna használni. Így volt ez a marhacsontokkal is. Az ebből készült húsleveshez adták hozzá a Kínából eredő rizstésztát nagy adagban. Ezt tökéletesítették az évek alatt még zöldségekkel, többek között vöröshagymával, gyömbérrel, újhagymával és szójacsírával, illetve a legtöbb vietnámi és egyéb ázsiai étteremben, ahol kínálnak Pho levest, különböző ázsiai szószokat, mint például hoisint vagy egyszerűbb chilit. Az egyszerre savanykás és édes íz tökéletesen harmonizál, egyik sem uralja le a másikat. Ami a fűszerezést illeti, a csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, bors, só és cukor egészíti egymást ki benne. 

A Pho leves különböző fajtái

Az eredeti Pho leves alapját a marhacsontok jelentették, azonban manapság már többféle húsalappal is el tudják készíteni. A Pho leves legegyszerűbb változata is elég színes ahhoz, hogy ne kérjünk hozzá mást, ám létezik néhány étteremben többféle változat, melyekből válogathatunk különböző neveken. Ezek az alábbiak lehetnek például:

  • Phở ga: csirke jelenti az alapját
  • Phở tai: vékony, nyers bélszínszelet jelenti az alapját
  • Phở bo vien: húsgombóc jelenti az alapját
  • Phở hai san: tenger gyümölcsei jelentik az alapját
  • Phở sach bo: pacalos-marhaín jelenti az alapját

A Pho leves Magyarországon

Először 2010 környékén kezdték el hazánkban is igazán megismerni a Pho leves hagyományát a vietnámi gasztronómiából, és azóta csak felfele ível a népszerűsége. Egyre több vietnámi és egyéb ázsiai étterem nyílik, és veszi fel az ételkínálatukba, hiszen ennél laktatóbb egytálétel nem nagyon létezik, amely még különleges is, és kicsit eltér ízvilágban a magyar konyhától. Aki otthon készítené el, és autentikus módon fogyasztaná, a leves betétet hagyományosan pálcikával fogyasztják, majd kiszürcsölik a levét, de természetesen elfogyasztható az európai hagyományokhoz hűen kanállal is.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Pho leves magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Pho leves magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg