Pho leves

-
gastro érdekesség, 2021.12.11.

Pho leves

Egyre népszerűbbé válik Magyarországon is az a Vietnámból származó leves, amely mellé már nem is kell feltétlenül mást fogyasztani, olyannyira laktató.


Különleges ízvilágáról vált híressé a vietnámi Pho leves, amelynek hosszú évek kellettek a tökéletességhez. Eredetileg lényegében egy több napig főzött húsleves marhacsontokkal. Miben rejlik az érdekessége és milyen titkai vannak ennek az egyre népszerűbb és az egyik leglaktatóbb levesnek? Ennek járunk utána az alábbiakban!

A Pho leves megszületése

A Pho leves eredetéről – habár nem tudnak sokat a kutatók – valószínűleg az 1880-as évek végéről származhat. A „vietnámi” leves receptje valóban az országban forrt tökéletes formára, de mégsem a vietnámiak érdeme egyedül. Néhányan úgy vélik, a francia gyarmatosítás alatt a franciák vitték be a leves alapját Vietnámba, bár neve mégsem hozzájuk kapcsolódik, hiszen a mai formáját mégsem nekik köszönheti. 

Mi is az a Pho leves?

A nagyjából 150 éves leves megszületésének idejében a marhahús igencsak drága terméknek minősült, így aki megtehette, minden részét fel is szerette volna használni. Így volt ez a marhacsontokkal is. Az ebből készült húsleveshez adták hozzá a Kínából eredő rizstésztát nagy adagban. Ezt tökéletesítették az évek alatt még zöldségekkel, többek között vöröshagymával, gyömbérrel, újhagymával és szójacsírával, illetve a legtöbb vietnámi és egyéb ázsiai étteremben, ahol kínálnak Pho levest, különböző ázsiai szószokat, mint például hoisint vagy egyszerűbb chilit. Az egyszerre savanykás és édes íz tökéletesen harmonizál, egyik sem uralja le a másikat. Ami a fűszerezést illeti, a csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, bors, só és cukor egészíti egymást ki benne. 

A Pho leves különböző fajtái

Az eredeti Pho leves alapját a marhacsontok jelentették, azonban manapság már többféle húsalappal is el tudják készíteni. A Pho leves legegyszerűbb változata is elég színes ahhoz, hogy ne kérjünk hozzá mást, ám létezik néhány étteremben többféle változat, melyekből válogathatunk különböző neveken. Ezek az alábbiak lehetnek például:

  • Phở ga: csirke jelenti az alapját
  • Phở tai: vékony, nyers bélszínszelet jelenti az alapját
  • Phở bo vien: húsgombóc jelenti az alapját
  • Phở hai san: tenger gyümölcsei jelentik az alapját
  • Phở sach bo: pacalos-marhaín jelenti az alapját

A Pho leves Magyarországon

Először 2010 környékén kezdték el hazánkban is igazán megismerni a Pho leves hagyományát a vietnámi gasztronómiából, és azóta csak felfele ível a népszerűsége. Egyre több vietnámi és egyéb ázsiai étterem nyílik, és veszi fel az ételkínálatukba, hiszen ennél laktatóbb egytálétel nem nagyon létezik, amely még különleges is, és kicsit eltér ízvilágban a magyar konyhától. Aki otthon készítené el, és autentikus módon fogyasztaná, a leves betétet hagyományosan pálcikával fogyasztják, majd kiszürcsölik a levét, de természetesen elfogyasztható az európai hagyományokhoz hűen kanállal is.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Pho leves magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Pho leves magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg