Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Egyre népszerűbbé válik Magyarországon is az a Vietnámból származó leves, amely mellé már nem is kell feltétlenül mást fogyasztani, olyannyira laktató.
Különleges ízvilágáról vált híressé a vietnámi Pho leves, amelynek hosszú évek kellettek a tökéletességhez. Eredetileg lényegében egy több napig főzött húsleves marhacsontokkal. Miben rejlik az érdekessége és milyen titkai vannak ennek az egyre népszerűbb és az egyik leglaktatóbb levesnek? Ennek járunk utána az alábbiakban!
A Pho leves eredetéről – habár nem tudnak sokat a kutatók – valószínűleg az 1880-as évek végéről származhat. A „vietnámi” leves receptje valóban az országban forrt tökéletes formára, de mégsem a vietnámiak érdeme egyedül. Néhányan úgy vélik, a francia gyarmatosítás alatt a franciák vitték be a leves alapját Vietnámba, bár neve mégsem hozzájuk kapcsolódik, hiszen a mai formáját mégsem nekik köszönheti.
A nagyjából 150 éves leves megszületésének idejében a marhahús igencsak drága terméknek minősült, így aki megtehette, minden részét fel is szerette volna használni. Így volt ez a marhacsontokkal is. Az ebből készült húsleveshez adták hozzá a Kínából eredő rizstésztát nagy adagban. Ezt tökéletesítették az évek alatt még zöldségekkel, többek között vöröshagymával, gyömbérrel, újhagymával és szójacsírával, illetve a legtöbb vietnámi és egyéb ázsiai étteremben, ahol kínálnak Pho levest, különböző ázsiai szószokat, mint például hoisint vagy egyszerűbb chilit. Az egyszerre savanykás és édes íz tökéletesen harmonizál, egyik sem uralja le a másikat. Ami a fűszerezést illeti, a csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, bors, só és cukor egészíti egymást ki benne.
Az eredeti Pho leves alapját a marhacsontok jelentették, azonban manapság már többféle húsalappal is el tudják készíteni. A Pho leves legegyszerűbb változata is elég színes ahhoz, hogy ne kérjünk hozzá mást, ám létezik néhány étteremben többféle változat, melyekből válogathatunk különböző neveken. Ezek az alábbiak lehetnek például:
Először 2010 környékén kezdték el hazánkban is igazán megismerni a Pho leves hagyományát a vietnámi gasztronómiából, és azóta csak felfele ível a népszerűsége. Egyre több vietnámi és egyéb ázsiai étterem nyílik, és veszi fel az ételkínálatukba, hiszen ennél laktatóbb egytálétel nem nagyon létezik, amely még különleges is, és kicsit eltér ízvilágban a magyar konyhától. Aki otthon készítené el, és autentikus módon fogyasztaná, a leves betétet hagyományosan pálcikával fogyasztják, majd kiszürcsölik a levét, de természetesen elfogyasztható az európai hagyományokhoz hűen kanállal is.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.