Pitaya, a sárkánygyümölcs

-
gastro érdekesség, 2021.11.19.

Pitaya, a sárkánygyümölcs

A magyar boltokban napjainkban egyre gyakoribb látogatók az egzotikus gyümölcsök, amelynek egyik sztárja a pitaya, a különleges gyümölcs, ami csak éjjel virágzik és a fogyasztása nagyban hozzájárul az emésztés megsegítéséhez.


Az emberek egyre és egyre nyitottabbá válnak az újdonságok felé, és bár vannak, akik félnek attól, hogy egy teljesen új út felé vegyék az irányt, néha megesik, hogy még az is egy termék felé kacsingat, aki azt vallja, hogy csak a jól beváltat szereti.

Mostanság nagyon jellemző lett a társadalomban az egzotikus gyümölcsök felé hajlás, aminek egyik kezdeti eleme volt a mangó, majd az avokádó és többen a licsi és a gránátalma felé is nyitottak, és a pitaya, más néven a sárkánygyümölcs elnevezés sem annyira ismeretlen fogalom mindenki számára, hiszen a figyelmesebbek összefuthattak a sárkánygyümölcsös ízesítésű fantával is többek között.

Mi az a pitaya?

A pitaya egyes oszlopkaktuszok termése, a kaktuszgyümölcsök egyik fő prototípusa. Szűkebb értelemben csak a kúszókaktusz és a Selenicereus nemzetség terméseit nevezzük így, tágabb értelemben pedig az orgonakaktuszokét és a Cereus nemzetség fajaiét is. Szórványosan fogyasztják más, közeli rokon nemzetségek egyes fajainak termését is, amelyeket néha szintén pitayaként emlegetnek. A pitayát termő kaktuszokat összefoglaló néven pitayakaktusznak is mondják.

A pitaya otthona Chile, Nikaragua, Mexikó és Izrael. A gyümölcs egy kaktusz termése, amely csak éjszaka virágzik, és a kaktusz hatalmas virágait denevérek porozzák be. A növény termése igen feltűnő, legfőképpen a sötétrózsaszín, piros, szinte már lilába átcsapó színtextúra miatt, nem is beszélve a pikkelyes felszínű héjról és a kb. 20 centiméteres méretéről. A „sárkánytojás” és a „sárkánygyümölcs” elnevezéseit is a pikkelyeinek köszönhetően tudhatja a magáénak.

A pitaya belseje fehér, sárga vagy piros és lila, benne apró magvakkal, ami az epebetegeknek nem egy túl jó hír, ez pedig nagy kár, hiszen a gyümölcs rengeteg rostanyagot, C-vitamint, kalciumot és vasat tartalmaz. A sárkánygyümölcs erősíti az immunrendszert, segít az álmatlan éjszakák elűzésében és javítja a koncentrációs készséget.

A pitaya felhasználása

A pitaya sokkal nagyobb és sokak szerint sokkal finomabb is, mint a kaktuszfüge, ami szintén a kaktusznövények nemzetségének része. Húsa fehér, vörös vagy lila, magja kisebb, kevésbé zavarja a gyümölcs elfogyasztásának élvezetét. A héja ellenben fogyasztásra nem alkalmas, az illata semleges, ízét tekintve azonban frissítő és finoman savanykás elemekkel bír.

A gyümölcs elfogyasztása előtt a töviseket késsel el kell távolítani, a pikkelyes pitayákat pedig kézzel is könnyedén meghámozhatjuk, Mexikóban például a vékony héjú változatok töviseit kefével távolítják el. A sárga héjú változat húsa fehér, fekete magokkal, a piros-zöld héjú verzióé pedig piros vagy fehér, szintén fekete magokkal rendelkezik, puha, lédús és frissítő érzést kölcsönöz a fogyasztójának, emellett állagát tekintve nagyon hasonló a kiwihez, és sokkal zamatosabb ebből adódóan, mint a kaktuszfüge.

A növény érett gyümölcse puha, a világos fajta héja narancssárgára színeződik, a piros héjú pedig pirosba vagy méregzöldbe vált át. Nyers gyümölcsként fogyasztható vagy akár gyümölcssaláta is elkészíthető a felhasználásával. A lila változatából gyakran turmixot is előállítanak tej, méz és mentalevél hozzáadásával, ami enyhe fogyasztás mellett segíti az emésztést, de ha túl sokat eszünk belőle, az hasmenést is okozhat.

A pitaya jótékony hatása

A furcsa pink színe ellenére a pitaya számtalan különböző módon segít a testünk egészségének megóvása érdekében. Már önmagában is egy igen ízletes gyümölcsöt ismerhetünk meg a személyében, de emellett a szív-és érrendszeri betegségek ellen is nagyon hatásos gyógyír lehet, mert az apró kis fekete magvak többszörösen telített zsírokat rejtenek a szöveteikben.

Ennek a különleges gyümölcsnek főként a magjában rejlik az ereje, hiszen telis tele van antioxidánsokkal, amik hatékonyan kötik le a szabadgyököket, és ezen felül még a rákbetegségek megelőzéséhez is hozzájárulnak. Mivel hihetetlenül rostokban gazdag gyümölcsről van szó, elképesztően jó hatással van az emésztésre, és nagyon laktató, ezáltal már csak egy egészen apró kis mennyiség elfogyasztása belőle, hamar eltelíti az ember gyomrát.

A magas vitamin- és ásványianyag-tartalom miatt szintén elmondható az a pitayáról, hogy remek immunerősítő hatással rendelkezik. Emellett alkalmas a szem állapotának javítására, az erős csontok és fogak eléréséhez is segítséget ad, ragyogó bőrt eredményez és öregedésgátló erővel is bír.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Pitaya, a sárkánygyümölcs magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Pitaya, a sárkánygyümölcs magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg