Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A magyar boltokban napjainkban egyre gyakoribb látogatók az egzotikus gyümölcsök, amelynek egyik sztárja a pitaya, a különleges gyümölcs, ami csak éjjel virágzik és a fogyasztása nagyban hozzájárul az emésztés megsegítéséhez.
Az emberek egyre és egyre nyitottabbá válnak az újdonságok felé, és bár vannak, akik félnek attól, hogy egy teljesen új út felé vegyék az irányt, néha megesik, hogy még az is egy termék felé kacsingat, aki azt vallja, hogy csak a jól beváltat szereti.
Mostanság nagyon jellemző lett a társadalomban az egzotikus gyümölcsök felé hajlás, aminek egyik kezdeti eleme volt a mangó, majd az avokádó és többen a licsi és a gránátalma felé is nyitottak, és a pitaya, más néven a sárkánygyümölcs elnevezés sem annyira ismeretlen fogalom mindenki számára, hiszen a figyelmesebbek összefuthattak a sárkánygyümölcsös ízesítésű fantával is többek között.
A pitaya egyes oszlopkaktuszok termése, a kaktuszgyümölcsök egyik fő prototípusa. Szűkebb értelemben csak a kúszókaktusz és a Selenicereus nemzetség terméseit nevezzük így, tágabb értelemben pedig az orgonakaktuszokét és a Cereus nemzetség fajaiét is. Szórványosan fogyasztják más, közeli rokon nemzetségek egyes fajainak termését is, amelyeket néha szintén pitayaként emlegetnek. A pitayát termő kaktuszokat összefoglaló néven pitayakaktusznak is mondják.
A pitaya otthona Chile, Nikaragua, Mexikó és Izrael. A gyümölcs egy kaktusz termése, amely csak éjszaka virágzik, és a kaktusz hatalmas virágait denevérek porozzák be. A növény termése igen feltűnő, legfőképpen a sötétrózsaszín, piros, szinte már lilába átcsapó színtextúra miatt, nem is beszélve a pikkelyes felszínű héjról és a kb. 20 centiméteres méretéről. A „sárkánytojás” és a „sárkánygyümölcs” elnevezéseit is a pikkelyeinek köszönhetően tudhatja a magáénak.
A pitaya belseje fehér, sárga vagy piros és lila, benne apró magvakkal, ami az epebetegeknek nem egy túl jó hír, ez pedig nagy kár, hiszen a gyümölcs rengeteg rostanyagot, C-vitamint, kalciumot és vasat tartalmaz. A sárkánygyümölcs erősíti az immunrendszert, segít az álmatlan éjszakák elűzésében és javítja a koncentrációs készséget.
A pitaya sokkal nagyobb és sokak szerint sokkal finomabb is, mint a kaktuszfüge, ami szintén a kaktusznövények nemzetségének része. Húsa fehér, vörös vagy lila, magja kisebb, kevésbé zavarja a gyümölcs elfogyasztásának élvezetét. A héja ellenben fogyasztásra nem alkalmas, az illata semleges, ízét tekintve azonban frissítő és finoman savanykás elemekkel bír.
A gyümölcs elfogyasztása előtt a töviseket késsel el kell távolítani, a pikkelyes pitayákat pedig kézzel is könnyedén meghámozhatjuk, Mexikóban például a vékony héjú változatok töviseit kefével távolítják el. A sárga héjú változat húsa fehér, fekete magokkal, a piros-zöld héjú verzióé pedig piros vagy fehér, szintén fekete magokkal rendelkezik, puha, lédús és frissítő érzést kölcsönöz a fogyasztójának, emellett állagát tekintve nagyon hasonló a kiwihez, és sokkal zamatosabb ebből adódóan, mint a kaktuszfüge.
A növény érett gyümölcse puha, a világos fajta héja narancssárgára színeződik, a piros héjú pedig pirosba vagy méregzöldbe vált át. Nyers gyümölcsként fogyasztható vagy akár gyümölcssaláta is elkészíthető a felhasználásával. A lila változatából gyakran turmixot is előállítanak tej, méz és mentalevél hozzáadásával, ami enyhe fogyasztás mellett segíti az emésztést, de ha túl sokat eszünk belőle, az hasmenést is okozhat.
A furcsa pink színe ellenére a pitaya számtalan különböző módon segít a testünk egészségének megóvása érdekében. Már önmagában is egy igen ízletes gyümölcsöt ismerhetünk meg a személyében, de emellett a szív-és érrendszeri betegségek ellen is nagyon hatásos gyógyír lehet, mert az apró kis fekete magvak többszörösen telített zsírokat rejtenek a szöveteikben.
Ennek a különleges gyümölcsnek főként a magjában rejlik az ereje, hiszen telis tele van antioxidánsokkal, amik hatékonyan kötik le a szabadgyököket, és ezen felül még a rákbetegségek megelőzéséhez is hozzájárulnak. Mivel hihetetlenül rostokban gazdag gyümölcsről van szó, elképesztően jó hatással van az emésztésre, és nagyon laktató, ezáltal már csak egy egészen apró kis mennyiség elfogyasztása belőle, hamar eltelíti az ember gyomrát.
A magas vitamin- és ásványianyag-tartalom miatt szintén elmondható az a pitayáról, hogy remek immunerősítő hatással rendelkezik. Emellett alkalmas a szem állapotának javítására, az erős csontok és fogak eléréséhez is segítséget ad, ragyogó bőrt eredményez és öregedésgátló erővel is bír.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.