Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Ha belegondolunk, milyen mexikói ételek nyerik el a legtöbb ember tetszését, a quesadilla biztosan szerepel az elsők között, ami eszünkbe jut. Aki ismeri, az tudja, nem egy egyszerű melegszendvicsről beszélünk, hanem egy sajtos, húst tartalmazó, tipikus mexikói ételhez hasonlóan erősen fűszeres fogásról.
Ha egy mexikói étteremben jár az ember feltétlenül érdemes kipróbálni, ugyanakkor érdemes tudni róla, hogy Mexikóban is ahány területet veszünk figyelembe, legalább annyi elkészítési módja van a quesadilla-nak. Az alapokat leszámítva csak a fantáziánk és az ízlésünk szabhat határt, hogy szeretnénk kérni vagy akár nagyon egyszerűen otthon elkészíteni!
A quesadilla lényegében a mexikói konyha egyik leghíresebb és legegyszerűbben elkészíthető fogása, amely majdnem bármikor fogyasztható nap közben. Alapja a kukoricalisztből készült tortilla, de annak is van két felhasználási módja hozzá. Ha csak egy főre készítjük, érdemes egy tortillába helyezni az aktuális tölteléket, majd félbehajtva megsütni. HA több emberre főzünk, lehetséges az is, hogy két kör alakú tortilla lap közé adagoljuk a tölteléket, és úgy sütjük ki egyben, hiszen abban az esetben – akár egy tortát – tudjuk cikkekre szeletelni.
Ami a quesadilla eredetét illeti, a gyarmati Mexikóból származik. Amikor a spanyolok megérkeztek a XV. században a földterületre, kezdetben még csak némi sajt szolgált töltelékül számukra. Innen az elnevezése is, mert spanyolul a „queso” sajtot jelent. Később alakult ki a töltelékkel kapcsolatban, hogy szélesítették a különböző receptek hozzávalóit. Manapság már felhasználnak hozzá csirkét, vöröshúst, de akár tengerigyümölcsös is helyet kaphat az étlapokon.
A tortilla az azték civilizáció alapétele volt – akárcsak a quesadilla alapja is – amely akkor még egy vastag lepénynek felelt meg, amelyet őrölt kukoricaszemekből készítettek. Egészségesnek számított, mert a kukoricában megtalálható B3 vitamin beleivódhatott a tésztájába is. Alacsony a zsír és só tartalma, a latin-amerikai gasztronómia egyik alapja lett. Kálcium, kálium, rostok, egyéb B-vitaminok és vas is fellelhető benne, úgyhogy érdemes ezt a régebbi típusú tortillát felhasználni a tortilla alapú ételek elkészítéséhez.
„Ahány ház, annyi szokás!” Ez a mondás jellezmő a quesadilla elkészítési módjaira is, habár azért útmutatónak akad szép számmal elérhető recept az elkészítéséhez.
A hagyma megpirítása után, a többi apróra vágott zöldséget és gyümölcsöt együtt sütjük, míg meg nem puhulnak. Ezalatt egy másik serpenyőben megpirítjuk a tortilla lapot/lapokat a sajttal. Ezután mehet a tortillára a töltelék, összehajtjuk félbe, és össze lehet sütni az egészet alulról-felülről. Ha valaki hússal szereti, akkor az igazi mexikói recept alapján tud hozzá készíteni egy akár csirke, vagy marhahúsból elkészített extra szószt is, és azzal együtt lehet összesütni a végén.
Érdemes otthon is kipróbálni, mert nagyjából 30-45 percet vesz igénybe, és az összetevők is nagyon egyszerűen beszerezhetőek hozzá. Ízleni fog mindenkinek!
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
2025.05.07.