Quesadilla

-
gastro érdekesség, 2021.09.09.

Quesadilla

Ha belegondolunk, milyen mexikói ételek nyerik el a legtöbb ember tetszését, a quesadilla biztosan szerepel az elsők között, ami eszünkbe jut. Aki ismeri, az tudja, nem egy egyszerű melegszendvicsről beszélünk, hanem egy sajtos, húst tartalmazó, tipikus mexikói ételhez hasonlóan erősen fűszeres fogásról.


Ha egy mexikói étteremben jár az ember feltétlenül érdemes kipróbálni, ugyanakkor érdemes tudni róla, hogy Mexikóban is ahány területet veszünk figyelembe, legalább annyi elkészítési módja van a quesadilla-nak. Az alapokat leszámítva csak a fantáziánk és az ízlésünk szabhat határt, hogy szeretnénk kérni vagy akár nagyon egyszerűen otthon elkészíteni!

Mi is az a quesadilla?

A quesadilla lényegében a mexikói konyha egyik leghíresebb és legegyszerűbben elkészíthető fogása, amely majdnem bármikor fogyasztható nap közben. Alapja a kukoricalisztből készült tortilla, de annak is van két felhasználási módja hozzá. Ha csak egy főre készítjük, érdemes egy tortillába helyezni az aktuális tölteléket, majd félbehajtva megsütni. HA több emberre főzünk, lehetséges az is, hogy két kör alakú tortilla lap közé adagoljuk a tölteléket, és úgy sütjük ki egyben, hiszen abban az esetben – akár egy tortát – tudjuk cikkekre szeletelni. 

Ami a quesadilla eredetét illeti, a gyarmati Mexikóból származik. Amikor a spanyolok megérkeztek a XV. században a földterületre, kezdetben még csak némi sajt szolgált töltelékül számukra. Innen az elnevezése is, mert spanyolul a „queso” sajtot jelent. Később alakult ki a töltelékkel kapcsolatban, hogy szélesítették a különböző receptek hozzávalóit. Manapság már felhasználnak hozzá csirkét, vöröshúst, de akár tengerigyümölcsös is helyet kaphat az étlapokon. 

Quesadilla alapja – a tortilla

A tortilla az azték civilizáció alapétele volt – akárcsak a quesadilla alapja is – amely akkor még egy vastag lepénynek felelt meg, amelyet őrölt kukoricaszemekből készítettek. Egészségesnek számított, mert a kukoricában megtalálható B3 vitamin beleivódhatott a tésztájába is. Alacsony a zsír és só tartalma, a latin-amerikai gasztronómia egyik alapja lett. Kálcium, kálium, rostok, egyéb B-vitaminok és vas is fellelhető benne, úgyhogy érdemes ezt a régebbi típusú tortillát felhasználni a tortilla alapú ételek elkészítéséhez.

Hogy készül a quesadilla?

„Ahány ház, annyi szokás!” Ez a mondás jellezmő a quesadilla elkészítési módjaira is, habár azért útmutatónak akad szép számmal elérhető recept az elkészítéséhez. 

Hozzávalók

  • 3 paradicsom
  • 1 nagyobb sárgabarack
  • 1/2 zöld kaliforniai paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/4 tk. őrölt fahéj
  • 1/4 tk. édes füstölt paprika
  • 1/2 lime reszelt héja és leve
  • 3 ek. reszelt Cheddar sajt
  • 1 tortilla

Elkészítése

A hagyma megpirítása után, a többi apróra vágott zöldséget és gyümölcsöt együtt sütjük, míg meg nem puhulnak. Ezalatt egy másik serpenyőben megpirítjuk a tortilla lapot/lapokat a sajttal. Ezután mehet a tortillára a töltelék, összehajtjuk félbe, és össze lehet sütni az egészet alulról-felülről. Ha valaki hússal szereti, akkor az igazi mexikói recept alapján tud hozzá készíteni egy akár csirke, vagy marhahúsból elkészített extra szószt is, és azzal együtt lehet összesütni a végén. 

Érdemes otthon is kipróbálni, mert nagyjából 30-45 percet vesz igénybe, és az összetevők is nagyon egyszerűen beszerezhetőek hozzá. Ízleni fog mindenkinek!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Quesadilla magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Quesadilla magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg