Quesadilla

-
gastro érdekesség, 2021.09.09.

Quesadilla

Ha belegondolunk, milyen mexikói ételek nyerik el a legtöbb ember tetszését, a quesadilla biztosan szerepel az elsők között, ami eszünkbe jut. Aki ismeri, az tudja, nem egy egyszerű melegszendvicsről beszélünk, hanem egy sajtos, húst tartalmazó, tipikus mexikói ételhez hasonlóan erősen fűszeres fogásról.


Ha egy mexikói étteremben jár az ember feltétlenül érdemes kipróbálni, ugyanakkor érdemes tudni róla, hogy Mexikóban is ahány területet veszünk figyelembe, legalább annyi elkészítési módja van a quesadilla-nak. Az alapokat leszámítva csak a fantáziánk és az ízlésünk szabhat határt, hogy szeretnénk kérni vagy akár nagyon egyszerűen otthon elkészíteni!

Mi is az a quesadilla?

A quesadilla lényegében a mexikói konyha egyik leghíresebb és legegyszerűbben elkészíthető fogása, amely majdnem bármikor fogyasztható nap közben. Alapja a kukoricalisztből készült tortilla, de annak is van két felhasználási módja hozzá. Ha csak egy főre készítjük, érdemes egy tortillába helyezni az aktuális tölteléket, majd félbehajtva megsütni. HA több emberre főzünk, lehetséges az is, hogy két kör alakú tortilla lap közé adagoljuk a tölteléket, és úgy sütjük ki egyben, hiszen abban az esetben – akár egy tortát – tudjuk cikkekre szeletelni. 

Ami a quesadilla eredetét illeti, a gyarmati Mexikóból származik. Amikor a spanyolok megérkeztek a XV. században a földterületre, kezdetben még csak némi sajt szolgált töltelékül számukra. Innen az elnevezése is, mert spanyolul a „queso” sajtot jelent. Később alakult ki a töltelékkel kapcsolatban, hogy szélesítették a különböző receptek hozzávalóit. Manapság már felhasználnak hozzá csirkét, vöröshúst, de akár tengerigyümölcsös is helyet kaphat az étlapokon. 

Quesadilla alapja – a tortilla

A tortilla az azték civilizáció alapétele volt – akárcsak a quesadilla alapja is – amely akkor még egy vastag lepénynek felelt meg, amelyet őrölt kukoricaszemekből készítettek. Egészségesnek számított, mert a kukoricában megtalálható B3 vitamin beleivódhatott a tésztájába is. Alacsony a zsír és só tartalma, a latin-amerikai gasztronómia egyik alapja lett. Kálcium, kálium, rostok, egyéb B-vitaminok és vas is fellelhető benne, úgyhogy érdemes ezt a régebbi típusú tortillát felhasználni a tortilla alapú ételek elkészítéséhez.

Hogy készül a quesadilla?

„Ahány ház, annyi szokás!” Ez a mondás jellezmő a quesadilla elkészítési módjaira is, habár azért útmutatónak akad szép számmal elérhető recept az elkészítéséhez. 

Hozzávalók

  • 3 paradicsom
  • 1 nagyobb sárgabarack
  • 1/2 zöld kaliforniai paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/4 tk. őrölt fahéj
  • 1/4 tk. édes füstölt paprika
  • 1/2 lime reszelt héja és leve
  • 3 ek. reszelt Cheddar sajt
  • 1 tortilla

Elkészítése

A hagyma megpirítása után, a többi apróra vágott zöldséget és gyümölcsöt együtt sütjük, míg meg nem puhulnak. Ezalatt egy másik serpenyőben megpirítjuk a tortilla lapot/lapokat a sajttal. Ezután mehet a tortillára a töltelék, összehajtjuk félbe, és össze lehet sütni az egészet alulról-felülről. Ha valaki hússal szereti, akkor az igazi mexikói recept alapján tud hozzá készíteni egy akár csirke, vagy marhahúsból elkészített extra szószt is, és azzal együtt lehet összesütni a végén. 

Érdemes otthon is kipróbálni, mert nagyjából 30-45 percet vesz igénybe, és az összetevők is nagyon egyszerűen beszerezhetőek hozzá. Ízleni fog mindenkinek!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Quesadilla magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Quesadilla magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg