Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
A sárgarépa hazánkban kifejezetten kedvelt zöldség, amely szinte egész évben a rendelkezésünkre áll. Érdemes is kihasználni ezt a lehetőséget, ugyanis egy olyan növényről van szó, ami fontos vitaminokkal látja el a szervezetet.
Biztosan sokaknak ismerős az a mondás, hogy azért kell sok sárgarépát enni, mert akkor jól megtanulunk fütyülni. Az, hogy ez a két dolog mennyire kapcsolódik egymáshoz némileg kétséges, az viszont biztos, hogy a sárgarépa fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol a szervezet működésének egészére.
A sárgarépa a zárvatermők törzsén belül a zellerfélék családjába tartozik. Az egyik legrégibb kultúrnövényeink egyiket, amelyet már a rómaiak és a görögök is termesztettek. Az általunk ismert növény valójában egy vadon termők fajtáknak, a muroknak vagy másnéven vadrépának a háziasított, termesztett fajtája. Ám fontos különbség a kettő között, hogy a nemesített típus jóval nagyobb és ízletesebb is. Az itthon használt sárgarépa elnevezés leginkább a színe miatt terjedt el nagyjából a 17. században környékén. Ázsiában azonban ma is találkozni más színű, például lila vagy piros változattal is.
A növény egyik legfontosabb hatóanyaga a béta karotin, ennek köszönheti jellegzetes színét is. Erre az anyagra többek között azért is van szükség, mert a szervezetünk a béta karotint A-vitaminná alakítja át, amely nélkülözhetetlen a látás és a nyálkahártyák egészségének megőrzése érdekében. Ezenkívül a répának magas az ásványianyag-tartalma, többek között kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium is található benne. Jó növényirost és antioxidáns forrás, előbbinek emésztést segítő hatása van, utóbbi pedig is, a szervezetben található szabadgyökökkel veszi fel a harcot. A répában található hatóanyagok jó hatással vannak a bőrre, segítik a víztartalmának megőrzését, valamint a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozást is.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
2025.05.09.