Sárgarépa

-
gastro érdekesség, 2021.12.07.

Sárgarépa

A sárgarépa hazánkban kifejezetten kedvelt zöldség, amely szinte egész évben a rendelkezésünkre áll. Érdemes is kihasználni ezt a lehetőséget, ugyanis egy olyan növényről van szó, ami fontos vitaminokkal látja el a szervezetet.


Biztosan sokaknak ismerős az a mondás, hogy azért kell sok sárgarépát enni, mert akkor jól megtanulunk fütyülni. Az, hogy ez a két dolog mennyire kapcsolódik egymáshoz némileg kétséges, az viszont biztos, hogy a sárgarépa fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol a szervezet működésének egészére.

Mit kell tudni a sárgarépáról?

A sárgarépa a zárvatermők törzsén belül a zellerfélék családjába tartozik. Az egyik legrégibb kultúrnövényeink egyiket, amelyet már a rómaiak és a görögök is termesztettek. Az általunk ismert növény valójában egy vadon termők fajtáknak, a muroknak vagy másnéven vadrépának a háziasított, termesztett fajtája. Ám fontos különbség a kettő között, hogy a nemesített típus jóval nagyobb és ízletesebb is. Az itthon használt sárgarépa elnevezés leginkább a színe miatt terjedt el nagyjából a 17. században környékén. Ázsiában azonban ma is találkozni más színű, például lila vagy piros változattal is.

Miért olyan egészséges a sárgarépa?

A növény egyik legfontosabb hatóanyaga a béta karotin, ennek köszönheti jellegzetes színét is. Erre az anyagra többek között azért is van szükség, mert a szervezetünk a béta karotint A-vitaminná alakítja át, amely nélkülözhetetlen a látás és a nyálkahártyák egészségének megőrzése érdekében.  Ezenkívül a répának magas az ásványianyag-tartalma, többek között kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium is található benne. Jó növényirost és antioxidáns forrás, előbbinek emésztést segítő hatása van, utóbbi pedig is, a szervezetben található szabadgyökökkel veszi fel a harcot. A répában található hatóanyagok jó hatással vannak a bőrre, segítik a víztartalmának megőrzését, valamint a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozást is.

Sárgarépa a konyhában

A sárgarépának a megvastagodott, tápanyagokban igen gazdag gyökér részét fogyasztjuk az étkezések során. A sárga színű, hosszú alakú répatest kissé édeskés, kellemes ízű növény. A hazai ételek közül kifejezetten sok tartalmaz sárgarépát. Lehet nyersen fogyasztani önmagában scnakként például humuszba mártogatva, vagy salátába téve. A főzés során megpuhul, gyakori eleme krém- vagy zöldségleveseknek, de a klasszikus magyar gulyásnak is elengedhetetlen kelléke. Egyéb zöldségekkel kiegészítve főzelék készítés során is gyakran előkerül, de párolt formában köretként is tökéletesen megállja a helyét. Sütőben megsütve, céklával, krumplival kiegészítve igazi őszi szín- és ízkavalkádot kaphatunk. Készülhet belőle püré vagy néhány fűszerrel kiegészítve akár egészséges szendvicskrém is. Az édesszájúak is örülhetnek, ugyanis a répa tökéletes alapanyagot biztosít a klasszikus répatorta elkészítéséhez is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Sárgarépa magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Sárgarépa magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg