Sárgarépa

-
gastro érdekesség, 2021.12.07.

Sárgarépa

A sárgarépa hazánkban kifejezetten kedvelt zöldség, amely szinte egész évben a rendelkezésünkre áll. Érdemes is kihasználni ezt a lehetőséget, ugyanis egy olyan növényről van szó, ami fontos vitaminokkal látja el a szervezetet.


Biztosan sokaknak ismerős az a mondás, hogy azért kell sok sárgarépát enni, mert akkor jól megtanulunk fütyülni. Az, hogy ez a két dolog mennyire kapcsolódik egymáshoz némileg kétséges, az viszont biztos, hogy a sárgarépa fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol a szervezet működésének egészére.

Mit kell tudni a sárgarépáról?

A sárgarépa a zárvatermők törzsén belül a zellerfélék családjába tartozik. Az egyik legrégibb kultúrnövényeink egyiket, amelyet már a rómaiak és a görögök is termesztettek. Az általunk ismert növény valójában egy vadon termők fajtáknak, a muroknak vagy másnéven vadrépának a háziasított, termesztett fajtája. Ám fontos különbség a kettő között, hogy a nemesített típus jóval nagyobb és ízletesebb is. Az itthon használt sárgarépa elnevezés leginkább a színe miatt terjedt el nagyjából a 17. században környékén. Ázsiában azonban ma is találkozni más színű, például lila vagy piros változattal is.

Miért olyan egészséges a sárgarépa?

A növény egyik legfontosabb hatóanyaga a béta karotin, ennek köszönheti jellegzetes színét is. Erre az anyagra többek között azért is van szükség, mert a szervezetünk a béta karotint A-vitaminná alakítja át, amely nélkülözhetetlen a látás és a nyálkahártyák egészségének megőrzése érdekében.  Ezenkívül a répának magas az ásványianyag-tartalma, többek között kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium is található benne. Jó növényirost és antioxidáns forrás, előbbinek emésztést segítő hatása van, utóbbi pedig is, a szervezetben található szabadgyökökkel veszi fel a harcot. A répában található hatóanyagok jó hatással vannak a bőrre, segítik a víztartalmának megőrzését, valamint a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozást is.

Sárgarépa a konyhában

A sárgarépának a megvastagodott, tápanyagokban igen gazdag gyökér részét fogyasztjuk az étkezések során. A sárga színű, hosszú alakú répatest kissé édeskés, kellemes ízű növény. A hazai ételek közül kifejezetten sok tartalmaz sárgarépát. Lehet nyersen fogyasztani önmagában scnakként például humuszba mártogatva, vagy salátába téve. A főzés során megpuhul, gyakori eleme krém- vagy zöldségleveseknek, de a klasszikus magyar gulyásnak is elengedhetetlen kelléke. Egyéb zöldségekkel kiegészítve főzelék készítés során is gyakran előkerül, de párolt formában köretként is tökéletesen megállja a helyét. Sütőben megsütve, céklával, krumplival kiegészítve igazi őszi szín- és ízkavalkádot kaphatunk. Készülhet belőle püré vagy néhány fűszerrel kiegészítve akár egészséges szendvicskrém is. Az édesszájúak is örülhetnek, ugyanis a répa tökéletes alapanyagot biztosít a klasszikus répatorta elkészítéséhez is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Sárgarépa magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Sárgarépa magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg