Sárgarépa

-
gastro érdekesség, 2021.12.07.

Sárgarépa

A sárgarépa hazánkban kifejezetten kedvelt zöldség, amely szinte egész évben a rendelkezésünkre áll. Érdemes is kihasználni ezt a lehetőséget, ugyanis egy olyan növényről van szó, ami fontos vitaminokkal látja el a szervezetet.


Biztosan sokaknak ismerős az a mondás, hogy azért kell sok sárgarépát enni, mert akkor jól megtanulunk fütyülni. Az, hogy ez a két dolog mennyire kapcsolódik egymáshoz némileg kétséges, az viszont biztos, hogy a sárgarépa fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol a szervezet működésének egészére.

Mit kell tudni a sárgarépáról?

A sárgarépa a zárvatermők törzsén belül a zellerfélék családjába tartozik. Az egyik legrégibb kultúrnövényeink egyiket, amelyet már a rómaiak és a görögök is termesztettek. Az általunk ismert növény valójában egy vadon termők fajtáknak, a muroknak vagy másnéven vadrépának a háziasított, termesztett fajtája. Ám fontos különbség a kettő között, hogy a nemesített típus jóval nagyobb és ízletesebb is. Az itthon használt sárgarépa elnevezés leginkább a színe miatt terjedt el nagyjából a 17. században környékén. Ázsiában azonban ma is találkozni más színű, például lila vagy piros változattal is.

Miért olyan egészséges a sárgarépa?

A növény egyik legfontosabb hatóanyaga a béta karotin, ennek köszönheti jellegzetes színét is. Erre az anyagra többek között azért is van szükség, mert a szervezetünk a béta karotint A-vitaminná alakítja át, amely nélkülözhetetlen a látás és a nyálkahártyák egészségének megőrzése érdekében.  Ezenkívül a répának magas az ásványianyag-tartalma, többek között kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium is található benne. Jó növényirost és antioxidáns forrás, előbbinek emésztést segítő hatása van, utóbbi pedig is, a szervezetben található szabadgyökökkel veszi fel a harcot. A répában található hatóanyagok jó hatással vannak a bőrre, segítik a víztartalmának megőrzését, valamint a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozást is.

Sárgarépa a konyhában

A sárgarépának a megvastagodott, tápanyagokban igen gazdag gyökér részét fogyasztjuk az étkezések során. A sárga színű, hosszú alakú répatest kissé édeskés, kellemes ízű növény. A hazai ételek közül kifejezetten sok tartalmaz sárgarépát. Lehet nyersen fogyasztani önmagában scnakként például humuszba mártogatva, vagy salátába téve. A főzés során megpuhul, gyakori eleme krém- vagy zöldségleveseknek, de a klasszikus magyar gulyásnak is elengedhetetlen kelléke. Egyéb zöldségekkel kiegészítve főzelék készítés során is gyakran előkerül, de párolt formában köretként is tökéletesen megállja a helyét. Sütőben megsütve, céklával, krumplival kiegészítve igazi őszi szín- és ízkavalkádot kaphatunk. Készülhet belőle püré vagy néhány fűszerrel kiegészítve akár egészséges szendvicskrém is. Az édesszájúak is örülhetnek, ugyanis a répa tökéletes alapanyagot biztosít a klasszikus répatorta elkészítéséhez is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Sárgarépa magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Sárgarépa magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg