Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Hazánkban is egyre több közel-keleti étel receptje válik igazán népszerűvé. Így történt a shakshukával is, amely az elmúlt években kiemelt figyelmet kapott Magyarországon is.
A Közel-Kelet egyik kedvenc fogása a hummuszos falafel mellett nem véletlenül, hiszen egyszerű, egészséges zöldségalapú és gyorsan elkészíthető. Igazán török hangulatúvá a padlizsán és a cukkini hozzáadása teszi. Nézzük hát, mi is az a shakshuka!
A shakshuka történetének érdekessége, habár izraeli lecsónak is nevezik, illetve a Közel-Keletről származik elméletileg, a gyakorlatban a kezdetleges változata Észak-Afrika országaiból szivárgott át. Habár nem köthető egy ember nevéhez az étel kialakulása, a tökéletes shakshuka receptet Tel-Aviv óvárosában található Dr. Shakshuka tulajdonosa hozta létre. Jaffában található az az étterem, melyet meg kell látogatni, ha kíváncsiak vagyunk, milyen az igazi shakshuka. A történet szerint a tulajdonos a börtönben töltött évei alatt tökélyre fejlesztette a főzés technikáit, így született meg az egyik legjobb elkészítési módja is.
A shakshuka alapja nagyon hasonlít a magyar lecsóhoz, nagyon egyszerűen elkészíthető étel, és nem nehéz a gyomornak. Általában reggelire szokás fogyasztani, de a nap bármely más szakaszában megállja a helyét. Alapját többféle zöldség adja, alapvetően vöröshagyma, paradicsom, kaliforniai paprika, ám a padlizsán és a cukkini adja meg igazán a közel-keleti gasztronómia igazi hangulatát. Paradicsompürével tudunk egyfajta szószt teremteni hozzá. A mézzel és a köménymaggal válik az ízvilága különlegessé. A fetasajtot ki lehet hagyni a hozzávalók listájából, de az is hozzátehet a jellegzetes ízélményhez.
Kevés olajon megpirítjuk a cukkinit, a paprikát és a padlizsánt külön-külön, majd félretesszük őket. Végül a hagymát és a fokhagymát üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a paradicsomot, majd miután megfűszereztük a fűszerek listájáról mindennel, kis vízzel felöntjük, hogy kellőképpen bepuhuljanak. Visszatesszük a paprika-, a cukkini- és padlizsáncsíkokat. Ezt követően ráütjük a tojásokat, és levesszük a tűzhelyről. Érdemes olyan serpenyőt használni, melyet sütőbe is bele tudunk helyezni, mivel ez után tíz percig sütjük 200 fokon a sütőben, hogy összeérjenek az ízek. Elég neki nagyjából 30 perc.
Érdemes kipróbálni, ha valami könnyedre vágyunk, és kipróbálnánk más ország gasztronómiájából valamilyen új ételt!
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
2025.05.06.