Shakshuka, az izraeli lecsó

-
gastro érdekesség, 2021.12.08.

Shakshuka, az izraeli lecsó

Hazánkban is egyre több közel-keleti étel receptje válik igazán népszerűvé. Így történt a shakshukával is, amely az elmúlt években kiemelt figyelmet kapott Magyarországon is.


A Közel-Kelet egyik kedvenc fogása a hummuszos falafel mellett nem véletlenül, hiszen egyszerű, egészséges zöldségalapú és gyorsan elkészíthető. Igazán török hangulatúvá a padlizsán és a cukkini hozzáadása teszi. Nézzük hát, mi is az a shakshuka!

A shakshuka története

A shakshuka történetének érdekessége, habár izraeli lecsónak is nevezik, illetve a Közel-Keletről származik elméletileg, a gyakorlatban a kezdetleges változata Észak-Afrika országaiból szivárgott át. Habár nem köthető egy ember nevéhez az étel kialakulása, a tökéletes shakshuka receptet Tel-Aviv óvárosában található Dr. Shakshuka tulajdonosa hozta létre. Jaffában található az az étterem, melyet meg kell látogatni, ha kíváncsiak vagyunk, milyen az igazi shakshuka. A történet szerint a tulajdonos a börtönben töltött évei alatt tökélyre fejlesztette a főzés technikáit, így született meg az egyik legjobb elkészítési módja is.

Mi is az a shakshuka?

A shakshuka alapja nagyon hasonlít a magyar lecsóhoz, nagyon egyszerűen elkészíthető étel, és nem nehéz a gyomornak. Általában reggelire szokás fogyasztani, de a nap bármely más szakaszában megállja a helyét. Alapját többféle zöldség adja, alapvetően vöröshagyma, paradicsom, kaliforniai paprika, ám a padlizsán és a cukkini adja meg igazán a közel-keleti gasztronómia igazi hangulatát. Paradicsompürével tudunk egyfajta szószt teremteni hozzá. A mézzel és a köménymaggal válik az ízvilága különlegessé. A fetasajtot ki lehet hagyni a hozzávalók listájából, de az is hozzátehet a jellegzetes ízélményhez.

A shakshuka elkészítése

Hozzávalók

  • 3 ek ét-/olivaolaj
  • 1 db vöröshagyma 
  • 2 db fokhagymagerezd
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 1 cs őrölt fahéj
  • 1 ek pirospaprika
  • 0,5 teáskanál csilipehely
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só és frissen őrölt bors
  • 60 dkg kaliforniai paprika 
  • 25 dkg paradicsom
  • 20 dkg darabolt-paradicsomkonzerv
  • 4 db tojás
  • ízlés szerint koriander zöld vagy petrezselyemzöld
  • 10 dkg fetasajt

Elkészítés

Kevés olajon megpirítjuk a cukkinit, a paprikát és a padlizsánt külön-külön, majd félretesszük őket. Végül a hagymát és a fokhagymát üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a paradicsomot, majd miután megfűszereztük a fűszerek listájáról mindennel, kis vízzel felöntjük, hogy kellőképpen bepuhuljanak. Visszatesszük a paprika-, a cukkini- és padlizsáncsíkokat. Ezt követően ráütjük a tojásokat, és levesszük a tűzhelyről. Érdemes olyan serpenyőt használni, melyet sütőbe is bele tudunk helyezni, mivel ez után tíz percig sütjük 200 fokon a sütőben, hogy összeérjenek az ízek. Elég neki nagyjából 30 perc. 

Érdemes kipróbálni, ha valami könnyedre vágyunk, és kipróbálnánk más ország gasztronómiájából valamilyen új ételt!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Shakshuka, az izraeli lecsó magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Shakshuka, az izraeli lecsó magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg