Shakshuka, az izraeli lecsó

-
gastro érdekesség, 2021.12.08.

Shakshuka, az izraeli lecsó

Hazánkban is egyre több közel-keleti étel receptje válik igazán népszerűvé. Így történt a shakshukával is, amely az elmúlt években kiemelt figyelmet kapott Magyarországon is.


A Közel-Kelet egyik kedvenc fogása a hummuszos falafel mellett nem véletlenül, hiszen egyszerű, egészséges zöldségalapú és gyorsan elkészíthető. Igazán török hangulatúvá a padlizsán és a cukkini hozzáadása teszi. Nézzük hát, mi is az a shakshuka!

A shakshuka története

A shakshuka történetének érdekessége, habár izraeli lecsónak is nevezik, illetve a Közel-Keletről származik elméletileg, a gyakorlatban a kezdetleges változata Észak-Afrika országaiból szivárgott át. Habár nem köthető egy ember nevéhez az étel kialakulása, a tökéletes shakshuka receptet Tel-Aviv óvárosában található Dr. Shakshuka tulajdonosa hozta létre. Jaffában található az az étterem, melyet meg kell látogatni, ha kíváncsiak vagyunk, milyen az igazi shakshuka. A történet szerint a tulajdonos a börtönben töltött évei alatt tökélyre fejlesztette a főzés technikáit, így született meg az egyik legjobb elkészítési módja is.

Mi is az a shakshuka?

A shakshuka alapja nagyon hasonlít a magyar lecsóhoz, nagyon egyszerűen elkészíthető étel, és nem nehéz a gyomornak. Általában reggelire szokás fogyasztani, de a nap bármely más szakaszában megállja a helyét. Alapját többféle zöldség adja, alapvetően vöröshagyma, paradicsom, kaliforniai paprika, ám a padlizsán és a cukkini adja meg igazán a közel-keleti gasztronómia igazi hangulatát. Paradicsompürével tudunk egyfajta szószt teremteni hozzá. A mézzel és a köménymaggal válik az ízvilága különlegessé. A fetasajtot ki lehet hagyni a hozzávalók listájából, de az is hozzátehet a jellegzetes ízélményhez.

A shakshuka elkészítése

Hozzávalók

  • 3 ek ét-/olivaolaj
  • 1 db vöröshagyma 
  • 2 db fokhagymagerezd
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 1 cs őrölt fahéj
  • 1 ek pirospaprika
  • 0,5 teáskanál csilipehely
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só és frissen őrölt bors
  • 60 dkg kaliforniai paprika 
  • 25 dkg paradicsom
  • 20 dkg darabolt-paradicsomkonzerv
  • 4 db tojás
  • ízlés szerint koriander zöld vagy petrezselyemzöld
  • 10 dkg fetasajt

Elkészítés

Kevés olajon megpirítjuk a cukkinit, a paprikát és a padlizsánt külön-külön, majd félretesszük őket. Végül a hagymát és a fokhagymát üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a paradicsomot, majd miután megfűszereztük a fűszerek listájáról mindennel, kis vízzel felöntjük, hogy kellőképpen bepuhuljanak. Visszatesszük a paprika-, a cukkini- és padlizsáncsíkokat. Ezt követően ráütjük a tojásokat, és levesszük a tűzhelyről. Érdemes olyan serpenyőt használni, melyet sütőbe is bele tudunk helyezni, mivel ez után tíz percig sütjük 200 fokon a sütőben, hogy összeérjenek az ízek. Elég neki nagyjából 30 perc. 

Érdemes kipróbálni, ha valami könnyedre vágyunk, és kipróbálnánk más ország gasztronómiájából valamilyen új ételt!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Shakshuka, az izraeli lecsó magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Shakshuka, az izraeli lecsó magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg