Shakshuka, az izraeli lecsó

-
gastro érdekesség, 2021.12.08.

Shakshuka, az izraeli lecsó

Hazánkban is egyre több közel-keleti étel receptje válik igazán népszerűvé. Így történt a shakshukával is, amely az elmúlt években kiemelt figyelmet kapott Magyarországon is.


A Közel-Kelet egyik kedvenc fogása a hummuszos falafel mellett nem véletlenül, hiszen egyszerű, egészséges zöldségalapú és gyorsan elkészíthető. Igazán török hangulatúvá a padlizsán és a cukkini hozzáadása teszi. Nézzük hát, mi is az a shakshuka!

A shakshuka története

A shakshuka történetének érdekessége, habár izraeli lecsónak is nevezik, illetve a Közel-Keletről származik elméletileg, a gyakorlatban a kezdetleges változata Észak-Afrika országaiból szivárgott át. Habár nem köthető egy ember nevéhez az étel kialakulása, a tökéletes shakshuka receptet Tel-Aviv óvárosában található Dr. Shakshuka tulajdonosa hozta létre. Jaffában található az az étterem, melyet meg kell látogatni, ha kíváncsiak vagyunk, milyen az igazi shakshuka. A történet szerint a tulajdonos a börtönben töltött évei alatt tökélyre fejlesztette a főzés technikáit, így született meg az egyik legjobb elkészítési módja is.

Mi is az a shakshuka?

A shakshuka alapja nagyon hasonlít a magyar lecsóhoz, nagyon egyszerűen elkészíthető étel, és nem nehéz a gyomornak. Általában reggelire szokás fogyasztani, de a nap bármely más szakaszában megállja a helyét. Alapját többféle zöldség adja, alapvetően vöröshagyma, paradicsom, kaliforniai paprika, ám a padlizsán és a cukkini adja meg igazán a közel-keleti gasztronómia igazi hangulatát. Paradicsompürével tudunk egyfajta szószt teremteni hozzá. A mézzel és a köménymaggal válik az ízvilága különlegessé. A fetasajtot ki lehet hagyni a hozzávalók listájából, de az is hozzátehet a jellegzetes ízélményhez.

A shakshuka elkészítése

Hozzávalók

  • 3 ek ét-/olivaolaj
  • 1 db vöröshagyma 
  • 2 db fokhagymagerezd
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 1 cs őrölt fahéj
  • 1 ek pirospaprika
  • 0,5 teáskanál csilipehely
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só és frissen őrölt bors
  • 60 dkg kaliforniai paprika 
  • 25 dkg paradicsom
  • 20 dkg darabolt-paradicsomkonzerv
  • 4 db tojás
  • ízlés szerint koriander zöld vagy petrezselyemzöld
  • 10 dkg fetasajt

Elkészítés

Kevés olajon megpirítjuk a cukkinit, a paprikát és a padlizsánt külön-külön, majd félretesszük őket. Végül a hagymát és a fokhagymát üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a paradicsomot, majd miután megfűszereztük a fűszerek listájáról mindennel, kis vízzel felöntjük, hogy kellőképpen bepuhuljanak. Visszatesszük a paprika-, a cukkini- és padlizsáncsíkokat. Ezt követően ráütjük a tojásokat, és levesszük a tűzhelyről. Érdemes olyan serpenyőt használni, melyet sütőbe is bele tudunk helyezni, mivel ez után tíz percig sütjük 200 fokon a sütőben, hogy összeérjenek az ízek. Elég neki nagyjából 30 perc. 

Érdemes kipróbálni, ha valami könnyedre vágyunk, és kipróbálnánk más ország gasztronómiájából valamilyen új ételt!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Shakshuka, az izraeli lecsó magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Shakshuka, az izraeli lecsó magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg