„Spaghetti Bolognese” – A Bolognai Spagetti

-
gastro érdekesség, 2021.09.04.

„Spaghetti Bolognese” – A Bolognai Spagetti

Ha van olyan étel, amit mindenki jól ismer, és még hazánkban is szerves része a főétkezéseknek egy-egy fogásként, az a bolognai spagetti. Igazi olasz specialitás, bár a különböző tészta ételek amúgy is az olasz gasztronómia elég nagy szeletét teszik ki.


A bolognai spagetti a hosszú tésztás családba tartozik, és a X. században Szicíliában találtak első írásos bizonyítékot az elkészítésére. Érdekes utat járt be a receptje, és elnevezése, az alábbiakban kiderül, honnan kapta a nevét, és milyen fajtái vannak a spagettinek. 

Mi is az a bolognai spagetti? 

A jó bolognai spagetti alapja a jó arányban hozzáadott zöldfűszereken és az igazi 100%-os zöldségtartalmú paradicsomszószon múlik. Az igazi spagetti elkészítése két részre bontható. Az egyik, amikor elkészítjük a tésztát. Ez esetben tésztagéppel rendelkezők előnyben vannak, mert házilag tudják elkészíteni gyorsan és teljes egészében a tésztát a saját ízlésüknek megfelelően, de az se keseredjen el, akinek nincsen otthon erre alkalmas eszköze, mert a bolti tészta is kapható manapság már jó minőségekben. 

A másik alkotó eleme a szósz, amely bolognai ragu néven volt ismert, vöröshúst tartalmaz. Ez esetben ledarálva használunk fel hozzá sertés húst, ha lehet minél magasabb hústartalommal. Érdemes olívaolajon pirítani hagymát, amely megalapozza az ízvilágot, és úgy hozzáadagolni a többi hozzávalót. A végén parmezánnal szórjuk meg, amely ráolvad a meleg ragura, így ízlésesen tudjuk tálalni. 

A bolognai spagetti eredete

A bolognai spagetti, habár Bologna városáról kapta nevét, mégsem ott készítették el először olyan formában, amely manapság is elterjedt. Azaz a zöldfűszerekkel ízesített paradicsomszósz ragu formában darált hússal társítva, és mellé érkezve a hosszú spagetti tészta. Eredetileg a bolognai előtag a szósz miatt járult hozzá, hiszen oda köthető a bolognai húsos ragu, melyet végül összehoztak a hosszú tésztával. Akkor még csak lasagne vagy tojásos tagliatelle tésztával tálalták, és csak később hozták létre mai receptjét. Néhány forrás arról számol be, hogy Szicíliából érkezik a X. századból, egy másik leírás azt mondja a II. világháború ideje alatt az amerikai katonák megkedvelték az eredeti tésztákkal a bolognai ragut, de hazaérve az ottani olasz éttermekben már hosszú tésztával kérték, és végül ez a változat lett népszerűbb a világon. Bárhogy is történt, mivel Olaszország gasztronómiája a tésztaételekre épül, és a bolognai ragu az alapja a bolognai spagettinek is, ezért bátran titulálhatjuk olasz ételnek.

Ismert spagetti fajták

Mint minden ételnek, amely több száz éves múlttal rendelkezik, a spagettinek is többféle változata terjedt el földrajzi helyenként. Néha alig fedezhető fel csak apróbb változás, máskor pedig már majdnem teljesen eltérő ételről beszélünk. Így van ez a spagettik esetében is, hiszen a bolognai csak egy változat a sok közül, habár mindenképpen ez a leghíresebb. 

  • Spaghetti Sicilian – fokhagymával és csirkével (kivételesen nem vöröshús alapú)
  • Spaghetti alla carbonara – másik nagy tészta specialitás, pecorino sajttal, tojással és szalonnával
  • Spaghetti cacio e pepe – borssal és parmezánnal, vegetáriánus változat
  • Spaghetti alle vongole - kagylóval
  • Spaghetti húsgolyókkal
  • Spaghetti al nero di seppia – tintahal tintájával készített fekete színű spagetti tintahallal
  • Spaghetti alla napoleneta – egyszerű paradicsomszósszal

Gubricza Laura

Tetszett a(z) „Spaghetti Bolognese” – A Bolognai Spagetti magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) „Spaghetti Bolognese” – A Bolognai Spagetti magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg