Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Ha van olyan étel, amit mindenki jól ismer, és még hazánkban is szerves része a főétkezéseknek egy-egy fogásként, az a bolognai spagetti. Igazi olasz specialitás, bár a különböző tészta ételek amúgy is az olasz gasztronómia elég nagy szeletét teszik ki.
A bolognai spagetti a hosszú tésztás családba tartozik, és a X. században Szicíliában találtak első írásos bizonyítékot az elkészítésére. Érdekes utat járt be a receptje, és elnevezése, az alábbiakban kiderül, honnan kapta a nevét, és milyen fajtái vannak a spagettinek.
A jó bolognai spagetti alapja a jó arányban hozzáadott zöldfűszereken és az igazi 100%-os zöldségtartalmú paradicsomszószon múlik. Az igazi spagetti elkészítése két részre bontható. Az egyik, amikor elkészítjük a tésztát. Ez esetben tésztagéppel rendelkezők előnyben vannak, mert házilag tudják elkészíteni gyorsan és teljes egészében a tésztát a saját ízlésüknek megfelelően, de az se keseredjen el, akinek nincsen otthon erre alkalmas eszköze, mert a bolti tészta is kapható manapság már jó minőségekben.
A másik alkotó eleme a szósz, amely bolognai ragu néven volt ismert, vöröshúst tartalmaz. Ez esetben ledarálva használunk fel hozzá sertés húst, ha lehet minél magasabb hústartalommal. Érdemes olívaolajon pirítani hagymát, amely megalapozza az ízvilágot, és úgy hozzáadagolni a többi hozzávalót. A végén parmezánnal szórjuk meg, amely ráolvad a meleg ragura, így ízlésesen tudjuk tálalni.
A bolognai spagetti, habár Bologna városáról kapta nevét, mégsem ott készítették el először olyan formában, amely manapság is elterjedt. Azaz a zöldfűszerekkel ízesített paradicsomszósz ragu formában darált hússal társítva, és mellé érkezve a hosszú spagetti tészta. Eredetileg a bolognai előtag a szósz miatt járult hozzá, hiszen oda köthető a bolognai húsos ragu, melyet végül összehoztak a hosszú tésztával. Akkor még csak lasagne vagy tojásos tagliatelle tésztával tálalták, és csak később hozták létre mai receptjét. Néhány forrás arról számol be, hogy Szicíliából érkezik a X. századból, egy másik leírás azt mondja a II. világháború ideje alatt az amerikai katonák megkedvelték az eredeti tésztákkal a bolognai ragut, de hazaérve az ottani olasz éttermekben már hosszú tésztával kérték, és végül ez a változat lett népszerűbb a világon. Bárhogy is történt, mivel Olaszország gasztronómiája a tésztaételekre épül, és a bolognai ragu az alapja a bolognai spagettinek is, ezért bátran titulálhatjuk olasz ételnek.
Mint minden ételnek, amely több száz éves múlttal rendelkezik, a spagettinek is többféle változata terjedt el földrajzi helyenként. Néha alig fedezhető fel csak apróbb változás, máskor pedig már majdnem teljesen eltérő ételről beszélünk. Így van ez a spagettik esetében is, hiszen a bolognai csak egy változat a sok közül, habár mindenképpen ez a leghíresebb.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
2025.05.07.