Spárga

-
gastro érdekesség, 2022.03.15.

Spárga

A spárga bár nem tartozik a legnépszerűbb növények közé itthon, mégis mindig megbújuk a boltok polcain. Egy kifejezetten egészséges zöldségről van szó, aminek több fajtája is létezik és sokféle módon elkészíthető.


A spárga egy igen különös növény. Világszerte több helyen is már viszonylag régóta megterem, mégis igen későn kezdték el felfedezni és élelmezési célokra használni. Számos jótékony anyag található benne, ami miatt korábban a gyógyászat előszeretettel alkalmazta. De nemcsak a vitamint és ásványi anyagot tartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem finom íze miatt is megéri elkészíteni néhány spárga alapú fogást.

A spárga története

A spárga Európában és Ázsiában is őshonos növény. Már az ógörögök is ismerték is ennek a növénynek egy másik típusát. Az asparagos elnevezés azóta is használatban van, ami görögül fiatal hajtást jelent. Akkoriban nem ételként, inkább, mint gyógynövény tekintette rá. A rómaiak voltak azok, akik már fogyasztották is, mégpedig előételként. Ma már Európa szerte több helyen is tudatosan termesztik a spárgát. Bár olyan növényről van szó, ami hazánkban őshonos, mégis csak viszonylag későn, a 20. század során kezdték el felismerni, mint ételt. Magyarországon két fajtával találkozhatunk, a fehér és a zöld típusúval. Míg előbbi a föld alatt terem, addig utóbbi a föld felett terem, ezért is különbözik a színük.

Miért érdemes spárgát enni?

A zöldségek sorából a spárga sem lóg ki abból a szempontból, hogy tele van olyan tápanyagokkal, amelyek mind segítik a szervezet megfelelő működését és elősegítik az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedését. 

Kifejezetten gazdag A, B, C és E-vitaminokban, valamint folsavban. Értékes aminosavakat is tartalmaz, ami vízhajtó hatású. Ezenkívül ásványi anyagokban sem szűkölködik, megtalálható benne például kalcium, foszfor, vas, nátrium és kálium is. Magas rosttartalma miatt kiválóan hat az emésztésre, jó méregtelenítő hatású növény. Kitűnő antioxidáns forrásról van szó, ami hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben, ezáltal védi a testben található sejteket a károsodástól.

A spárga felhasználási lehetőségei

Bár a spárgaszezon sajnos meglehetősen rövid ideig tart, hiszen csak április és június között tudunk igazán friss spárgára szert tenni, éppen ezért megéri kihasználni ezt az időszakot és minél többször fogyasztani. Mit lehet belőle készíteni? Tökéletesen megállja a helyét például krémlevesként. Tálalhatjuk hús vagy hal mellé köretként, párolva vagy akár még sütve is. De főételként, baconbe tekerve sem utolsó, a zsenge íze tökéletesen illik salátákba vagy egyéb zöldségek mellé is. Fontos szabály minden zöldség és gyümölcs esetén, hogy mielőtt nekiállunk valamelyik étel elkészítésének, jó alaposan tisztítsuk meg. A friss spárgára érdemes odafigyelni a tárolás során is. Konyharuhába téve 2-3 napig eláll a hűtőben.

Guba Márti

Tetszett a(z) Spárga magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Spárga magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg