Spárga

-
gastro érdekesség, 2022.03.15.

Spárga

A spárga bár nem tartozik a legnépszerűbb növények közé itthon, mégis mindig megbújuk a boltok polcain. Egy kifejezetten egészséges zöldségről van szó, aminek több fajtája is létezik és sokféle módon elkészíthető.


A spárga egy igen különös növény. Világszerte több helyen is már viszonylag régóta megterem, mégis igen későn kezdték el felfedezni és élelmezési célokra használni. Számos jótékony anyag található benne, ami miatt korábban a gyógyászat előszeretettel alkalmazta. De nemcsak a vitamint és ásványi anyagot tartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem finom íze miatt is megéri elkészíteni néhány spárga alapú fogást.

A spárga története

A spárga Európában és Ázsiában is őshonos növény. Már az ógörögök is ismerték is ennek a növénynek egy másik típusát. Az asparagos elnevezés azóta is használatban van, ami görögül fiatal hajtást jelent. Akkoriban nem ételként, inkább, mint gyógynövény tekintette rá. A rómaiak voltak azok, akik már fogyasztották is, mégpedig előételként. Ma már Európa szerte több helyen is tudatosan termesztik a spárgát. Bár olyan növényről van szó, ami hazánkban őshonos, mégis csak viszonylag későn, a 20. század során kezdték el felismerni, mint ételt. Magyarországon két fajtával találkozhatunk, a fehér és a zöld típusúval. Míg előbbi a föld alatt terem, addig utóbbi a föld felett terem, ezért is különbözik a színük.

Miért érdemes spárgát enni?

A zöldségek sorából a spárga sem lóg ki abból a szempontból, hogy tele van olyan tápanyagokkal, amelyek mind segítik a szervezet megfelelő működését és elősegítik az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedését. 

Kifejezetten gazdag A, B, C és E-vitaminokban, valamint folsavban. Értékes aminosavakat is tartalmaz, ami vízhajtó hatású. Ezenkívül ásványi anyagokban sem szűkölködik, megtalálható benne például kalcium, foszfor, vas, nátrium és kálium is. Magas rosttartalma miatt kiválóan hat az emésztésre, jó méregtelenítő hatású növény. Kitűnő antioxidáns forrásról van szó, ami hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben, ezáltal védi a testben található sejteket a károsodástól.

A spárga felhasználási lehetőségei

Bár a spárgaszezon sajnos meglehetősen rövid ideig tart, hiszen csak április és június között tudunk igazán friss spárgára szert tenni, éppen ezért megéri kihasználni ezt az időszakot és minél többször fogyasztani. Mit lehet belőle készíteni? Tökéletesen megállja a helyét például krémlevesként. Tálalhatjuk hús vagy hal mellé köretként, párolva vagy akár még sütve is. De főételként, baconbe tekerve sem utolsó, a zsenge íze tökéletesen illik salátákba vagy egyéb zöldségek mellé is. Fontos szabály minden zöldség és gyümölcs esetén, hogy mielőtt nekiállunk valamelyik étel elkészítésének, jó alaposan tisztítsuk meg. A friss spárgára érdemes odafigyelni a tárolás során is. Konyharuhába téve 2-3 napig eláll a hűtőben.

Guba Márti

Tetszett a(z) Spárga magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Spárga magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg