Spenót

-
gastro érdekesség, 2021.10.27.

Spenót

A sóska mellett a spenót sok gyermek életében az a bizonyos, furcsa zöld színű mumus. Pedig valójában egy kifejezetten ízletes és a szervezet működése szempontjából igen hasznos növényről van szó.


A spenót nemcsak hazánkban, hanem világszerte kifejezetten közkedvelt. Érdekesség, hogy a legtöbb növényt túlszárnyalja tápanyag tartalmát tekintve. Nem véletlen tehát, hogy egy ennyire egészséges zöldről van szó, aminek a fogyasztása kifejezetten ajánlott. Szerencsére számos módon le lehet készíteni, nyersen is ugyanolyan finom, mint a belőle készült főtt vagy sült ételek.

Általánosságban a spenótról

A spenót vagy más néven paraj a zárvatermők törzsén belül, a disznóparéjfélék családjába tartozik. A mediterrán régiók egyik igen kedvelt és népszerű leveles növénye, amely eredetileg Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Számos különböző elnevezése terjedt el, többek között szokták még spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj neveken is emlegetni. Mára gyakorlatilag az egész világon elterjedt, több különböző fajtája is létezik. Bár a szezonja eredetileg tavasszal van, ma már gyakorlatilag egész évben lehet kapni, ha nem friss, akkor fagyasztott formában.

A spenót fogyasztás előnyei

A zöld levelű, jellegzetes formájú növény számos olyan hatással van a szervezet működésének egészségre, amiért mindenképpen megéri beépíteni a hétköznapi étrendünkbe. 

A spenót tápértékét a benne található fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok adják. Viszonylag magas az A, B és a C-vitamintartalma, ám érdemes odafigyelni rá, hogy ez a főzés során jelentősen lecsökken. Jó antioxidánsról van szó, amely többek között mangánt, vasat, rezet, cinket, mangánt is tartalmaz. Kalcium és foszfor is található benne, ami segíti a csontok és fogak épségének megőrzését. Élelmi rost révén jó hatással van az emésztésre, ezenkívül pedig gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz. A spenót azért is ideális étel, mert alacsony a kalóriatartalma, így a diétát követők számára ajánlott a fogyasztása. Fontos azonban odafigyelni rá, hogy az összetevői között oxalát és a nitrát is szerepel, emiatt odafigyelni a mértékletességre.

Mit készítsünk a spenótból?

Szerencsére a spenót egy kifejezetten sokrétű növény, amit rengetegféleképpen hasznosíthatunk a konyhában. Ha a reggeli rántottánkat szeretnénk feldobni, tegyünk néhány levelet sütés közben a serpenyőbe. Szintén tojásos étel, a bundáskenyér egészséges változata lehet, ha két kenyér közé teszünk egy kis zöldet.

Az egyik legnépszerűbb elkészítési módja a krémes főzelék, ami egyrészről finom, másrészt kifejezetten egészséges fogás, ráadásul vegetáriánus étrendet követők is nyugodtan fogyaszthatják. Ha viszont inkább valami tésztaételre vágyunk, készítsünk belőle szószként szolgáló pestot. A levelek természetesen tökéletesen illenek egy friss adag salátába, ha pedig vendégvárásra készülünk, használjuk fel és süssünk valamilyen sós süteményt.

Guba Márti

Tetszett a(z) Spenót magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Spenót magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg