Spenót

-
gastro érdekesség, 2021.10.27.

Spenót

A sóska mellett a spenót sok gyermek életében az a bizonyos, furcsa zöld színű mumus. Pedig valójában egy kifejezetten ízletes és a szervezet működése szempontjából igen hasznos növényről van szó.


A spenót nemcsak hazánkban, hanem világszerte kifejezetten közkedvelt. Érdekesség, hogy a legtöbb növényt túlszárnyalja tápanyag tartalmát tekintve. Nem véletlen tehát, hogy egy ennyire egészséges zöldről van szó, aminek a fogyasztása kifejezetten ajánlott. Szerencsére számos módon le lehet készíteni, nyersen is ugyanolyan finom, mint a belőle készült főtt vagy sült ételek.

Általánosságban a spenótról

A spenót vagy más néven paraj a zárvatermők törzsén belül, a disznóparéjfélék családjába tartozik. A mediterrán régiók egyik igen kedvelt és népszerű leveles növénye, amely eredetileg Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Számos különböző elnevezése terjedt el, többek között szokták még spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj neveken is emlegetni. Mára gyakorlatilag az egész világon elterjedt, több különböző fajtája is létezik. Bár a szezonja eredetileg tavasszal van, ma már gyakorlatilag egész évben lehet kapni, ha nem friss, akkor fagyasztott formában.

A spenót fogyasztás előnyei

A zöld levelű, jellegzetes formájú növény számos olyan hatással van a szervezet működésének egészségre, amiért mindenképpen megéri beépíteni a hétköznapi étrendünkbe. 

A spenót tápértékét a benne található fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok adják. Viszonylag magas az A, B és a C-vitamintartalma, ám érdemes odafigyelni rá, hogy ez a főzés során jelentősen lecsökken. Jó antioxidánsról van szó, amely többek között mangánt, vasat, rezet, cinket, mangánt is tartalmaz. Kalcium és foszfor is található benne, ami segíti a csontok és fogak épségének megőrzését. Élelmi rost révén jó hatással van az emésztésre, ezenkívül pedig gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz. A spenót azért is ideális étel, mert alacsony a kalóriatartalma, így a diétát követők számára ajánlott a fogyasztása. Fontos azonban odafigyelni rá, hogy az összetevői között oxalát és a nitrát is szerepel, emiatt odafigyelni a mértékletességre.

Mit készítsünk a spenótból?

Szerencsére a spenót egy kifejezetten sokrétű növény, amit rengetegféleképpen hasznosíthatunk a konyhában. Ha a reggeli rántottánkat szeretnénk feldobni, tegyünk néhány levelet sütés közben a serpenyőbe. Szintén tojásos étel, a bundáskenyér egészséges változata lehet, ha két kenyér közé teszünk egy kis zöldet.

Az egyik legnépszerűbb elkészítési módja a krémes főzelék, ami egyrészről finom, másrészt kifejezetten egészséges fogás, ráadásul vegetáriánus étrendet követők is nyugodtan fogyaszthatják. Ha viszont inkább valami tésztaételre vágyunk, készítsünk belőle szószként szolgáló pestot. A levelek természetesen tökéletesen illenek egy friss adag salátába, ha pedig vendégvárásra készülünk, használjuk fel és süssünk valamilyen sós süteményt.

Guba Márti

Tetszett a(z) Spenót magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Spenót magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

"narrow"
Gear.svg