Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
A sóska mellett a spenót sok gyermek életében az a bizonyos, furcsa zöld színű mumus. Pedig valójában egy kifejezetten ízletes és a szervezet működése szempontjából igen hasznos növényről van szó.
A spenót nemcsak hazánkban, hanem világszerte kifejezetten közkedvelt. Érdekesség, hogy a legtöbb növényt túlszárnyalja tápanyag tartalmát tekintve. Nem véletlen tehát, hogy egy ennyire egészséges zöldről van szó, aminek a fogyasztása kifejezetten ajánlott. Szerencsére számos módon le lehet készíteni, nyersen is ugyanolyan finom, mint a belőle készült főtt vagy sült ételek.
A spenót vagy más néven paraj a zárvatermők törzsén belül, a disznóparéjfélék családjába tartozik. A mediterrán régiók egyik igen kedvelt és népszerű leveles növénye, amely eredetileg Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Számos különböző elnevezése terjedt el, többek között szokták még spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj neveken is emlegetni. Mára gyakorlatilag az egész világon elterjedt, több különböző fajtája is létezik. Bár a szezonja eredetileg tavasszal van, ma már gyakorlatilag egész évben lehet kapni, ha nem friss, akkor fagyasztott formában.
A zöld levelű, jellegzetes formájú növény számos olyan hatással van a szervezet működésének egészségre, amiért mindenképpen megéri beépíteni a hétköznapi étrendünkbe.
A spenót tápértékét a benne található fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok adják. Viszonylag magas az A, B és a C-vitamintartalma, ám érdemes odafigyelni rá, hogy ez a főzés során jelentősen lecsökken. Jó antioxidánsról van szó, amely többek között mangánt, vasat, rezet, cinket, mangánt is tartalmaz. Kalcium és foszfor is található benne, ami segíti a csontok és fogak épségének megőrzését. Élelmi rost révén jó hatással van az emésztésre, ezenkívül pedig gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz. A spenót azért is ideális étel, mert alacsony a kalóriatartalma, így a diétát követők számára ajánlott a fogyasztása. Fontos azonban odafigyelni rá, hogy az összetevői között oxalát és a nitrát is szerepel, emiatt odafigyelni a mértékletességre.
Szerencsére a spenót egy kifejezetten sokrétű növény, amit rengetegféleképpen hasznosíthatunk a konyhában. Ha a reggeli rántottánkat szeretnénk feldobni, tegyünk néhány levelet sütés közben a serpenyőbe. Szintén tojásos étel, a bundáskenyér egészséges változata lehet, ha két kenyér közé teszünk egy kis zöldet.
Az egyik legnépszerűbb elkészítési módja a krémes főzelék, ami egyrészről finom, másrészt kifejezetten egészséges fogás, ráadásul vegetáriánus étrendet követők is nyugodtan fogyaszthatják. Ha viszont inkább valami tésztaételre vágyunk, készítsünk belőle szószként szolgáló pestot. A levelek természetesen tökéletesen illenek egy friss adag salátába, ha pedig vendégvárásra készülünk, használjuk fel és süssünk valamilyen sós süteményt.Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
2025.04.29.