SütőtökszezON

-
gastro érdekesség, 2021.09.09.

SütőtökszezON

Az új évszak beköszöntével a tipikus nyári gyümölcsök és zöldségek szezonalitása véget ért. Az ősz kezdete ugyanakkor azt is jelenti, hogy új finomságok válnak aktuálissá: például a sütőtök.


Az őszi időszak egyik kedvenc növénye a tök és nem csak a Halloween-i töklámpás miatt! Nem véletlen a rajongás a sárga sütőtök iránt, hiszen egyrészről kifejezetten egészséges, másrészt pedig rengeteg felhasználása létezik. Létezik belőle többféle fajta és típus, ám a sütőtök azon különleges zöldségek egyike, amit fogyaszthatunk édességként, de akár sós fogás részként is.

Egészséges sütőtök

A sütőtök fogyasztása finom íze mellett a benne található értékes vitaminok és tápanyagok miatt is ajánlott. Többféle betegség okozta problémák enyhítésére adhat megoldást. Többek között serkenti a májműködést, enyhíti a megfázásos betegségek tüneteit, gyulladáscsökkentő hatású. Magas béta-karotin tartalma miatt elengedhetetlen az egészséges látás fenntartásához. Található benne kálium, foszfor, vas, mangán és kálium is, ez utóbbi vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatással bír.

Magas A, B, C és E-vitamin, valamint antioxidáns tartalma miatt pedig immunerősítés szempontjából sem elhanyagolható zöldség.

Sütőtök a konyhában

A sütőtök gyönyörű színén túl az íze miatt is kiváló alapanyag. Nem véletlenül jelenik meg sokszor az őszi receptekben. Van néhány igen izgalmas felhasználási módja, amit mindenképpen érdemes az idei szezonban kipróbálni, nem csak vegetáriánusoknak.

  1. Sült sütőtök: van, aki önmagában megsütve is szereti ezt a kissé édeskés zöldséget. Megpirult állapotában több minden készíthető belőle. Tehetjük például különböző süteményekbe, mondjuk muffinba vagy pitébe. Lehet belőle krumpli mellett vagy akár helyett köret is, valamilyen hús mellé.
  2. Krémleves: hűvös őszi napokon nincs is jobb, mint egy tál finom sütőtökkrémleves. Többféle változata létezik, curryvel ízesítve, almával gazdagítva, vagy csak magában, nem lehet vele mellényúlni.
  3. Szirup: Amerikában az őszi hónapokhoz szinte kötelezően hozzátartozik a Pumpkin Spice Latte, vagyis a sütőtökös latte. Ahhoz, hogy a kávét ízesíteni tudjuk, szirupot kell főzni a tökből, melyet aztán sütemény sütések során is tudunk haszonsítani.
  4. Chips: ha már unjuk a hagyományos, krumpli alapú chipset, vagy csak szeretnénk egy egészségesebb snacket készíteni, nyugodtan kísérletezzünk a sütőtökkel.
  5. Tökmag: ha már úgyis feldolgozzuk a tök húsát, a maggal is érdemes foglalkozni. A kikapart, megmosott magokat tepsibe fektetve, sütőben megpirítva, ízlés szerint megsózva házi készítésű tökmagot kaphatunk.
  6. Lekvár: ízesíthetünk vele más gyümölcsből készült lekvárt vagy dzsemet is, de egy kis fahéjjal vagy szerecsendióval ízesítve önmagában is megállja a helyét.

Magyarországi sütőtök

Ha megtehetjük, válasszunk hazai termelőktől származó sütőtököt, ezzel is támogatva őket. Magyarországon nagyjából 1500-1700 hektáron termesztenek különböző típusúakat. Ezek közül a legismertebbek:

  • A nagydobosi: a lapított gömb alakú, szürkés héjú, narancssárga húsú tök nagyjából 4-8 kg tömegű. 
  • A kiszombori: az óriástök egyik fajtája, enyhén nyújtott gömb alakú, héja szintén fehéres szürke színű, ám belül narancssárga, a tök súlya 4-6 kg. 
  • Az orange: a pézsmatök egyik fajtája, amit más néven kanadai sütőtöknek, sonkatöknek is szoknak nevezni. Alakja leginkább egy megnyúlt körtére hasonlít, héja sötét narancssárga színű, tömege 2-4 kg-ot nyom. 
  • Az óvári hengeres: hosszúkás alakú tök, amelynek héja és húsa is sötét narancssárga színű, átlagosan 2-4 kg súlyú.

Guba Márti

Tetszett a(z) SütőtökszezON magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) SütőtökszezON magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg