Szilva, az ősz kedvence

-
gastro érdekesség, 2021.10.10.

Szilva, az ősz kedvence

A szilva egy igazi nyárból őszbe átívelő gyümölcs, hiszen a hűsítő fagyitól kezdve forró süteményen át számtalan finomság készülhet belőle.


A júliustól októberi termést hozó szilva magas tápanyagtartalommal rendelkezik. Ám nemcsak emiatt éri meg figyelmet fordítani rá, hanem mert a konyhában számtalan étel készítése során felhasználható. Az íze kitűnően harmonizál a különféle húsokéval, de a többi szezonális gyümölcshöz is jól illik. Lássuk, hogy mi mindenre jó ez a különleges, kékes lilás héjú növény.

Néhány érdekesség a szilváról

A nemes vagy másnéven európai szilva a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik. Világszerte számos különböző faj létezik belőle, egyes típusokat keresztezéssel hoztak létre. Ovális, kerek alakú csonthéjas növény. Számos bizonyíték alátámasztja, hogy már a bronzkorban is fogyasztották svájci vidékeken, sőt egyiptomi fáraók sírjában is találtak erre utaló maradványokat. Napjainkban mintegy kétezer alfaja ismert, amelyek méretben, színben, formában, lédússágban és aromában eltérnek egymástól. Négy fő ismert altípusa a kerek vagy másnéven tojás, a kerti, a ringló és a mirabelle szilva.

A szilva jótékony hatásai

A szilva, ahogy oly sok más gyümölcs, számtalan hasznos tápanyagot tartalmaz, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését. Kiváló A, B és C-vitaminforrás, valamint gazdag rosttartalma miatt emésztést segítő hatása van. Ezenkívül magas az ásványi anyag tartalma, többek között káliumot, vasat és fluoridot is tartalmaz. Hatékony antioxidánsként felveszi a harcot a káros szabadgyökök ellen. Rendszeres fogyasztása jó hatással van a szemre és a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére is. K-vitamin tartalmának köszönhetően a hozzájárul a csontok fejlődéséhez, valamint az egészséges agyműködéshez is. Magas víztartalmú gyümölcs, ami segíthet a szervezet méregtelenítő folyamataiban.

Szilva a konyhában

Az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb választás, ha önmagában, feldolgozatlan állapotában fogyasztjuk a szilvát. Ezentúl persze felhasználhatjuk különböző sütemények készítése során, jól illik lepénybe, piskótába, pitébe vagy akár tortába is. Gyümölcssaláta vagy leves készítése során jól harmonizál más szezonális finomságokkal, például almával vagy körtével. A szilvából gyakran készül lekvár, befőtt vagy a hungariumnak is számító pálinka, egyrészt a finom íze miatt, másrészt azért, hogy az egyszerre beérő sok termés ne vesszen kárba. A szilvát különböző húsok töltése során is fel lehet használni, az íze jól illik a vadhúsokhoz. Ha viszont valami édesebbre vágyunk, mindenképp készítsük el a klasszikus desszertet, a szilvásgombócot.

Ha valamilyen egészséges nassolni valóra vágyunk, aszalt formában is fogyaszthatjuk egyéb olajos magvakkal, például mogyoróval, dióval, mandulával kiegészítve. A Nyári időszakban készíthetünk belőle fagyit, ősszel pedig tehetjük smoothie-ba, egy kis extra támogatást nyújtva ezzel a szervezetünknek.

Guba Márti

Tetszett a(z) Szilva, az ősz kedvence magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Szilva, az ősz kedvence magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

"narrow"
Gear.svg