Szilva, az ősz kedvence

-
gastro érdekesség, 2021.10.10.

Szilva, az ősz kedvence

A szilva egy igazi nyárból őszbe átívelő gyümölcs, hiszen a hűsítő fagyitól kezdve forró süteményen át számtalan finomság készülhet belőle.


A júliustól októberi termést hozó szilva magas tápanyagtartalommal rendelkezik. Ám nemcsak emiatt éri meg figyelmet fordítani rá, hanem mert a konyhában számtalan étel készítése során felhasználható. Az íze kitűnően harmonizál a különféle húsokéval, de a többi szezonális gyümölcshöz is jól illik. Lássuk, hogy mi mindenre jó ez a különleges, kékes lilás héjú növény.

Néhány érdekesség a szilváról

A nemes vagy másnéven európai szilva a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik. Világszerte számos különböző faj létezik belőle, egyes típusokat keresztezéssel hoztak létre. Ovális, kerek alakú csonthéjas növény. Számos bizonyíték alátámasztja, hogy már a bronzkorban is fogyasztották svájci vidékeken, sőt egyiptomi fáraók sírjában is találtak erre utaló maradványokat. Napjainkban mintegy kétezer alfaja ismert, amelyek méretben, színben, formában, lédússágban és aromában eltérnek egymástól. Négy fő ismert altípusa a kerek vagy másnéven tojás, a kerti, a ringló és a mirabelle szilva.

A szilva jótékony hatásai

A szilva, ahogy oly sok más gyümölcs, számtalan hasznos tápanyagot tartalmaz, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését. Kiváló A, B és C-vitaminforrás, valamint gazdag rosttartalma miatt emésztést segítő hatása van. Ezenkívül magas az ásványi anyag tartalma, többek között káliumot, vasat és fluoridot is tartalmaz. Hatékony antioxidánsként felveszi a harcot a káros szabadgyökök ellen. Rendszeres fogyasztása jó hatással van a szemre és a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére is. K-vitamin tartalmának köszönhetően a hozzájárul a csontok fejlődéséhez, valamint az egészséges agyműködéshez is. Magas víztartalmú gyümölcs, ami segíthet a szervezet méregtelenítő folyamataiban.

Szilva a konyhában

Az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb választás, ha önmagában, feldolgozatlan állapotában fogyasztjuk a szilvát. Ezentúl persze felhasználhatjuk különböző sütemények készítése során, jól illik lepénybe, piskótába, pitébe vagy akár tortába is. Gyümölcssaláta vagy leves készítése során jól harmonizál más szezonális finomságokkal, például almával vagy körtével. A szilvából gyakran készül lekvár, befőtt vagy a hungariumnak is számító pálinka, egyrészt a finom íze miatt, másrészt azért, hogy az egyszerre beérő sok termés ne vesszen kárba. A szilvát különböző húsok töltése során is fel lehet használni, az íze jól illik a vadhúsokhoz. Ha viszont valami édesebbre vágyunk, mindenképp készítsük el a klasszikus desszertet, a szilvásgombócot.

Ha valamilyen egészséges nassolni valóra vágyunk, aszalt formában is fogyaszthatjuk egyéb olajos magvakkal, például mogyoróval, dióval, mandulával kiegészítve. A Nyári időszakban készíthetünk belőle fagyit, ősszel pedig tehetjük smoothie-ba, egy kis extra támogatást nyújtva ezzel a szervezetünknek.

Guba Márti

Tetszett a(z) Szilva, az ősz kedvence magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Szilva, az ősz kedvence magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg