A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
A szilva egy igazi nyárból őszbe átívelő gyümölcs, hiszen a hűsítő fagyitól kezdve forró süteményen át számtalan finomság készülhet belőle.
A júliustól októberi termést hozó szilva magas tápanyagtartalommal rendelkezik. Ám nemcsak emiatt éri meg figyelmet fordítani rá, hanem mert a konyhában számtalan étel készítése során felhasználható. Az íze kitűnően harmonizál a különféle húsokéval, de a többi szezonális gyümölcshöz is jól illik. Lássuk, hogy mi mindenre jó ez a különleges, kékes lilás héjú növény.
A nemes vagy másnéven európai szilva a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik. Világszerte számos különböző faj létezik belőle, egyes típusokat keresztezéssel hoztak létre. Ovális, kerek alakú csonthéjas növény. Számos bizonyíték alátámasztja, hogy már a bronzkorban is fogyasztották svájci vidékeken, sőt egyiptomi fáraók sírjában is találtak erre utaló maradványokat. Napjainkban mintegy kétezer alfaja ismert, amelyek méretben, színben, formában, lédússágban és aromában eltérnek egymástól. Négy fő ismert altípusa a kerek vagy másnéven tojás, a kerti, a ringló és a mirabelle szilva.
A szilva, ahogy oly sok más gyümölcs, számtalan hasznos tápanyagot tartalmaz, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését. Kiváló A, B és C-vitaminforrás, valamint gazdag rosttartalma miatt emésztést segítő hatása van. Ezenkívül magas az ásványi anyag tartalma, többek között káliumot, vasat és fluoridot is tartalmaz. Hatékony antioxidánsként felveszi a harcot a káros szabadgyökök ellen. Rendszeres fogyasztása jó hatással van a szemre és a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére is. K-vitamin tartalmának köszönhetően a hozzájárul a csontok fejlődéséhez, valamint az egészséges agyműködéshez is. Magas víztartalmú gyümölcs, ami segíthet a szervezet méregtelenítő folyamataiban.
Az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb választás, ha önmagában, feldolgozatlan állapotában fogyasztjuk a szilvát. Ezentúl persze felhasználhatjuk különböző sütemények készítése során, jól illik lepénybe, piskótába, pitébe vagy akár tortába is. Gyümölcssaláta vagy leves készítése során jól harmonizál más szezonális finomságokkal, például almával vagy körtével. A szilvából gyakran készül lekvár, befőtt vagy a hungariumnak is számító pálinka, egyrészt a finom íze miatt, másrészt azért, hogy az egyszerre beérő sok termés ne vesszen kárba. A szilvát különböző húsok töltése során is fel lehet használni, az íze jól illik a vadhúsokhoz. Ha viszont valami édesebbre vágyunk, mindenképp készítsük el a klasszikus desszertet, a szilvásgombócot.
Ha valamilyen egészséges nassolni valóra vágyunk, aszalt formában is fogyaszthatjuk egyéb olajos magvakkal, például mogyoróval, dióval, mandulával kiegészítve. A Nyári időszakban készíthetünk belőle fagyit, ősszel pedig tehetjük smoothie-ba, egy kis extra támogatást nyújtva ezzel a szervezetünknek.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.