Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A szilva egy igazi nyárból őszbe átívelő gyümölcs, hiszen a hűsítő fagyitól kezdve forró süteményen át számtalan finomság készülhet belőle.
A júliustól októberi termést hozó szilva magas tápanyagtartalommal rendelkezik. Ám nemcsak emiatt éri meg figyelmet fordítani rá, hanem mert a konyhában számtalan étel készítése során felhasználható. Az íze kitűnően harmonizál a különféle húsokéval, de a többi szezonális gyümölcshöz is jól illik. Lássuk, hogy mi mindenre jó ez a különleges, kékes lilás héjú növény.
A nemes vagy másnéven európai szilva a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik. Világszerte számos különböző faj létezik belőle, egyes típusokat keresztezéssel hoztak létre. Ovális, kerek alakú csonthéjas növény. Számos bizonyíték alátámasztja, hogy már a bronzkorban is fogyasztották svájci vidékeken, sőt egyiptomi fáraók sírjában is találtak erre utaló maradványokat. Napjainkban mintegy kétezer alfaja ismert, amelyek méretben, színben, formában, lédússágban és aromában eltérnek egymástól. Négy fő ismert altípusa a kerek vagy másnéven tojás, a kerti, a ringló és a mirabelle szilva.
A szilva, ahogy oly sok más gyümölcs, számtalan hasznos tápanyagot tartalmaz, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését. Kiváló A, B és C-vitaminforrás, valamint gazdag rosttartalma miatt emésztést segítő hatása van. Ezenkívül magas az ásványi anyag tartalma, többek között káliumot, vasat és fluoridot is tartalmaz. Hatékony antioxidánsként felveszi a harcot a káros szabadgyökök ellen. Rendszeres fogyasztása jó hatással van a szemre és a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére is. K-vitamin tartalmának köszönhetően a hozzájárul a csontok fejlődéséhez, valamint az egészséges agyműködéshez is. Magas víztartalmú gyümölcs, ami segíthet a szervezet méregtelenítő folyamataiban.
Az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb választás, ha önmagában, feldolgozatlan állapotában fogyasztjuk a szilvát. Ezentúl persze felhasználhatjuk különböző sütemények készítése során, jól illik lepénybe, piskótába, pitébe vagy akár tortába is. Gyümölcssaláta vagy leves készítése során jól harmonizál más szezonális finomságokkal, például almával vagy körtével. A szilvából gyakran készül lekvár, befőtt vagy a hungariumnak is számító pálinka, egyrészt a finom íze miatt, másrészt azért, hogy az egyszerre beérő sok termés ne vesszen kárba. A szilvát különböző húsok töltése során is fel lehet használni, az íze jól illik a vadhúsokhoz. Ha viszont valami édesebbre vágyunk, mindenképp készítsük el a klasszikus desszertet, a szilvásgombócot.
Ha valamilyen egészséges nassolni valóra vágyunk, aszalt formában is fogyaszthatjuk egyéb olajos magvakkal, például mogyoróval, dióval, mandulával kiegészítve. A Nyári időszakban készíthetünk belőle fagyit, ősszel pedig tehetjük smoothie-ba, egy kis extra támogatást nyújtva ezzel a szervezetünknek.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.