Szilva, az ősz kedvence

-
gastro érdekesség, 2021.10.10.

Szilva, az ősz kedvence

A szilva egy igazi nyárból őszbe átívelő gyümölcs, hiszen a hűsítő fagyitól kezdve forró süteményen át számtalan finomság készülhet belőle.


A júliustól októberi termést hozó szilva magas tápanyagtartalommal rendelkezik. Ám nemcsak emiatt éri meg figyelmet fordítani rá, hanem mert a konyhában számtalan étel készítése során felhasználható. Az íze kitűnően harmonizál a különféle húsokéval, de a többi szezonális gyümölcshöz is jól illik. Lássuk, hogy mi mindenre jó ez a különleges, kékes lilás héjú növény.

Néhány érdekesség a szilváról

A nemes vagy másnéven európai szilva a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik. Világszerte számos különböző faj létezik belőle, egyes típusokat keresztezéssel hoztak létre. Ovális, kerek alakú csonthéjas növény. Számos bizonyíték alátámasztja, hogy már a bronzkorban is fogyasztották svájci vidékeken, sőt egyiptomi fáraók sírjában is találtak erre utaló maradványokat. Napjainkban mintegy kétezer alfaja ismert, amelyek méretben, színben, formában, lédússágban és aromában eltérnek egymástól. Négy fő ismert altípusa a kerek vagy másnéven tojás, a kerti, a ringló és a mirabelle szilva.

A szilva jótékony hatásai

A szilva, ahogy oly sok más gyümölcs, számtalan hasznos tápanyagot tartalmaz, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését. Kiváló A, B és C-vitaminforrás, valamint gazdag rosttartalma miatt emésztést segítő hatása van. Ezenkívül magas az ásványi anyag tartalma, többek között káliumot, vasat és fluoridot is tartalmaz. Hatékony antioxidánsként felveszi a harcot a káros szabadgyökök ellen. Rendszeres fogyasztása jó hatással van a szemre és a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére is. K-vitamin tartalmának köszönhetően a hozzájárul a csontok fejlődéséhez, valamint az egészséges agyműködéshez is. Magas víztartalmú gyümölcs, ami segíthet a szervezet méregtelenítő folyamataiban.

Szilva a konyhában

Az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb választás, ha önmagában, feldolgozatlan állapotában fogyasztjuk a szilvát. Ezentúl persze felhasználhatjuk különböző sütemények készítése során, jól illik lepénybe, piskótába, pitébe vagy akár tortába is. Gyümölcssaláta vagy leves készítése során jól harmonizál más szezonális finomságokkal, például almával vagy körtével. A szilvából gyakran készül lekvár, befőtt vagy a hungariumnak is számító pálinka, egyrészt a finom íze miatt, másrészt azért, hogy az egyszerre beérő sok termés ne vesszen kárba. A szilvát különböző húsok töltése során is fel lehet használni, az íze jól illik a vadhúsokhoz. Ha viszont valami édesebbre vágyunk, mindenképp készítsük el a klasszikus desszertet, a szilvásgombócot.

Ha valamilyen egészséges nassolni valóra vágyunk, aszalt formában is fogyaszthatjuk egyéb olajos magvakkal, például mogyoróval, dióval, mandulával kiegészítve. A Nyári időszakban készíthetünk belőle fagyit, ősszel pedig tehetjük smoothie-ba, egy kis extra támogatást nyújtva ezzel a szervezetünknek.

Guba Márti

Tetszett a(z) Szilva, az ősz kedvence magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Szilva, az ősz kedvence magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg