Szójajoghurt

-
gastro érdekesség, 2021.12.15.

Szójajoghurt

Az alternatív joghurtok virágkorát éljük. A tejtermékek fontos részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Azok számára, akik valamilyen okból nem fogyasztanak hagyományos tejterméket, is egyre több alternatív termék áll rendelkezésre.


A joghurtok csoportja a bennük található tápanyagok és hasznos baktériumok miatt különösen fontos. Számtalan különböző típus létezik a natúr verzión át a gyümölcsösön keresztül, egészen a csokis ízesítésűig. Azok számára is léteznek alternatívák, akik valamilyen okból kifolyólag például laktózérzékenység vagy vegán életmód miatt nem fogyasztanak állati eredetű termékeket. Növényi alapú joghurtok készülnek mandulából, kókuszból és szójából is.

Mit érdemes tudni a szójajoghurtról?

A szójajoghurt alapanyagául szolgáló szója egy Délkelet-Ázsiából származó hüvelyes növény. A szóját nyers formájában nem fogyasztják, különböző hőkezelésekkel és erjesztési folyamatokkal teszik ehető állapotúvá. Míg a távol keleti országokban már régebb óta szinte napi szintű ételnek számít, Európában csak a 18. században kezdett elterjedni. Számtalan különböző alternatív termék, például joghurt, tej, szósz készítése során alkalmazzák. A szójajoghurt készítésének első lépése, hogy a szójából vizes főzettel „tejet” készítenek, amihez aztán hozzáadják a baktériumkultúrát. Mivel nem tartalmaz laktózt, azért az arra érzékenyen és fogyaszthatják, valamint növényi eredetű termék révén a vegánok számára és elérhető.

A szójajoghurt egészségesre gyakorolt hatásai

A szója nem véletlenül egyre népszerűbb alapanyag. Fogyasztása csökkentheti a mell- és petefészekrák, az infarktus, az agyvérzés és a csontritkulás előfordulásának esélyét. Magas a fehérjetartalma és a szervezet megfelelő működésének szempontjából nélkülözhetetlen aminosavak is megtalálhatóak benne. Ezenkívül jó ásványi anyag forrás, hiszen káliumot, magnéziumot és vasat, valamint E-vitamint is tartalmaz.  Gazdag egy úgynevezett lecitin nevű anyagban, a mely a zsírok lebontásában segít és jótékony hatással van a máj és az agy működésére. A szója megfelelő mértékben való fogyasztása például joghurt formájában, a kiegyensúlyozott táplálkozás része és hozzájárul a szervezet egészségének megőrzéséhez.

Szójajoghurt készítés otthon

Bár a boltok polcain egyre nagyobb a kínálat az alternatív joghurtok esetében, ha mégis inkább otthon szeretnénk elkészíteni, azt is megtehetjük. A folyamat nem igényel túl sok hozzávalót, valamint időben sem tart sokáig. Szójatejre lesz szükség, amit első lépésként fel kell forralni. Ezután beletesszük a zselésítő anyagot, ami a megfelelő állagért felel, ez lehet például agar agar. Vagy szójajoghurtból keverünk bele egy keveset vagy erre a célra kapható külön baktériumkultúra, amit szintén fel lehet használni. Az összeállított keveréket egy termoszba tesszük és legalább fél napon át pihenni hagyjuk.

A szójajoghurt állagát tekintve könnyed, lágy, az íze pedig semleges. Éppen ezért a főzési-sütési folyamatok során jól alkalmazható, mind sós, mint édes ételek esetében. Önmagában is fogyasztható, müzlihez vagy granolához. Készülhet még belőle salátaöntet vagy valamilyen mártás is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Szójajoghurt magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Szójajoghurt magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

"narrow"
Gear.svg