Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Az alternatív joghurtok virágkorát éljük. A tejtermékek fontos részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Azok számára, akik valamilyen okból nem fogyasztanak hagyományos tejterméket, is egyre több alternatív termék áll rendelkezésre.
A joghurtok csoportja a bennük található tápanyagok és hasznos baktériumok miatt különösen fontos. Számtalan különböző típus létezik a natúr verzión át a gyümölcsösön keresztül, egészen a csokis ízesítésűig. Azok számára is léteznek alternatívák, akik valamilyen okból kifolyólag például laktózérzékenység vagy vegán életmód miatt nem fogyasztanak állati eredetű termékeket. Növényi alapú joghurtok készülnek mandulából, kókuszból és szójából is.
A szójajoghurt alapanyagául szolgáló szója egy Délkelet-Ázsiából származó hüvelyes növény. A szóját nyers formájában nem fogyasztják, különböző hőkezelésekkel és erjesztési folyamatokkal teszik ehető állapotúvá. Míg a távol keleti országokban már régebb óta szinte napi szintű ételnek számít, Európában csak a 18. században kezdett elterjedni. Számtalan különböző alternatív termék, például joghurt, tej, szósz készítése során alkalmazzák. A szójajoghurt készítésének első lépése, hogy a szójából vizes főzettel „tejet” készítenek, amihez aztán hozzáadják a baktériumkultúrát. Mivel nem tartalmaz laktózt, azért az arra érzékenyen és fogyaszthatják, valamint növényi eredetű termék révén a vegánok számára és elérhető.
A szója nem véletlenül egyre népszerűbb alapanyag. Fogyasztása csökkentheti a mell- és petefészekrák, az infarktus, az agyvérzés és a csontritkulás előfordulásának esélyét. Magas a fehérjetartalma és a szervezet megfelelő működésének szempontjából nélkülözhetetlen aminosavak is megtalálhatóak benne. Ezenkívül jó ásványi anyag forrás, hiszen káliumot, magnéziumot és vasat, valamint E-vitamint is tartalmaz. Gazdag egy úgynevezett lecitin nevű anyagban, a mely a zsírok lebontásában segít és jótékony hatással van a máj és az agy működésére. A szója megfelelő mértékben való fogyasztása például joghurt formájában, a kiegyensúlyozott táplálkozás része és hozzájárul a szervezet egészségének megőrzéséhez.
Bár a boltok polcain egyre nagyobb a kínálat az alternatív joghurtok esetében, ha mégis inkább otthon szeretnénk elkészíteni, azt is megtehetjük. A folyamat nem igényel túl sok hozzávalót, valamint időben sem tart sokáig. Szójatejre lesz szükség, amit első lépésként fel kell forralni. Ezután beletesszük a zselésítő anyagot, ami a megfelelő állagért felel, ez lehet például agar agar. Vagy szójajoghurtból keverünk bele egy keveset vagy erre a célra kapható külön baktériumkultúra, amit szintén fel lehet használni. Az összeállított keveréket egy termoszba tesszük és legalább fél napon át pihenni hagyjuk.
A szójajoghurt állagát tekintve könnyed, lágy, az íze pedig semleges. Éppen ezért a főzési-sütési folyamatok során jól alkalmazható, mind sós, mint édes ételek esetében. Önmagában is fogyasztható, müzlihez vagy granolához. Készülhet még belőle salátaöntet vagy valamilyen mártás is.Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
2025.05.01.