Tahini

-
gastro érdekesség, 2022.02.11.

Tahini

Te tudod, mi az a tahini? A szezámpasztának is nevezett étel bár itthon egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mégsem ismerik nagyon széles körben. Pedig egy kifejezetten egészséges alapanyagról van szó, amit számtalan különböző fogás készítése során felhasználhatunk, de otthon akár mi magunk is elkészíthetünk.


A tahini valójában nem más, mint szezámmagból készült krém. Magyarul szokás szezámpasztának nevezni, ám a tahini megnevezés jóval elterjedtebb. Első sorban keleti gasztronómiában van kiemelkedő szerepe, az arab konyha előszeretettel alkalmazza a főzési folyamatok során.

A tahini eredete

A tahini őshazájának az arab országokat tartják. A neve is innen ered, az eredeti kiejtés szerint tahina lenne, ám az angolszász országokban való elterjedésének köszönhetően ez tahinire módosult. Többféle változata létezik, a szezámmag formáját tekintve készülhet hántolt vagy hántolatlan magból is. Mivel ennek a masszának alapvető és sokszor egyetlen alkotóeleme maga a szezámmag, ezért a tápanyagtartalma nagyon hasonló a nem őrölt magokéhoz. A kettő között annyi különbség rejlik, hogy a tahiniban lévő hatóanyagok és vitaminok felszívódása jóval hatékonyabb a darált formája miatt.

Miért jó a tahini és mire használhatjuk?

A tahini népszerűsége abban is rejlik, hogy sokféle módon felhasználható. Gyakorlatilag egy krémes, pépes állagú ízesítőről van szó. Rengeteg étel készítése során alkalmazzák, főleg a keleti gasztrokultúrában van nagy hagyománya. Gyakran teszik például csicseriborsó mellé humuszba, de különböző szószok és salátaöntetek készítése során is alkalmazzák. Egy kevés mézzel vagy egyéb édesítőszerrel a halva nevű indiai édesség egyik alkotóeleme.

A tahini nemcsak nagyon finom, hanem nagyon egészséges is, a benne található zsiradéknak és fehérjének köszönhetően hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Szintén jó tulajdonsága még, hogy kifejezetten jó ásványianyag forrás, amely jótékonyan hat az ízületekre és a csontokra. Kitűnő réz, magnézium, kalcium, valamint cinkforrás. Ezentúl pedig különböző rostokban és B1 vitaminban is kifejezetten gazdag.

A fogyasztása azonban csak mértékkel ajánlott a viszonylag magas a zsír és kalóriatartalma miatt. Illetve a szezámmagra allergiásoknak is érdemes vele vigyázni.

Így készíts otthon te is tahinit!

A tahinit ma már számtalan bolt kínálatában könnyedén megtalálhatjuk. Azonban nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy részünk egyen ebben a különleges ízélményben. Ha valami igazán egészségesre vágyunk és kedvet kaptunk hozzá, a szezámpasztát otthon is könnyedén elkészíthetjük magunknak.

  1. Első lépésnek a szezámmagot serpenyőbe téve, folyamatos keverés mellett egy kicsit megpirítjuk.
  2. Miután kihűlt egy kávédaráló segítségével megőröljük.
  3. Ha ez kész, egy turmixgépbe öntjük és hozzáadunk egy kevés fokhagymát, valamint olívaolajat és sóval, borssal ízesítjük. 
  4. Összeturmixoljunk, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen.

Guba Márti

Tetszett a(z) Tahini magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tahini magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ypsilon by Rácz Jenő (Alsóörs)

Májusban megnyitotta kapuit az Ypsilon Étterem by Rácz Jenő, a Balaton egyik legexkluzívabb kikötőjében, az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén. Az új helyszín különlegessége nemcsak a vízparti elhelyezkedésében rejlik, hanem abban is, hogy Rácz Jenő séf egy teljesen új arcát mutatja meg – ezúttal a házias ízek kerülnek főszerepbe, fine dining formalitás nélkül, mégis a tőle megszokott maximalizmussal.

Balaton, 2025.06.15.

Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban

Chef Market tulajdonosa szerint vidéken gyakorlatilag nincs esélye talpon maradni azoknak a gasztrovállalkozásoknak, melyet nem család üzemeltet. Sarkos vélemény ez akkor, amikor egyre több óriási vagy luxusberuházás érkezik vidékre, miközben a lokális vendégek száma korlátos, a vásárlóerő szintén.

éttermek, 2025.06.11.

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

"narrow"
Gear.svg