Tahini

-
gastro érdekesség, 2022.02.11.

Tahini

Te tudod, mi az a tahini? A szezámpasztának is nevezett étel bár itthon egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mégsem ismerik nagyon széles körben. Pedig egy kifejezetten egészséges alapanyagról van szó, amit számtalan különböző fogás készítése során felhasználhatunk, de otthon akár mi magunk is elkészíthetünk.


A tahini valójában nem más, mint szezámmagból készült krém. Magyarul szokás szezámpasztának nevezni, ám a tahini megnevezés jóval elterjedtebb. Első sorban keleti gasztronómiában van kiemelkedő szerepe, az arab konyha előszeretettel alkalmazza a főzési folyamatok során.

A tahini eredete

A tahini őshazájának az arab országokat tartják. A neve is innen ered, az eredeti kiejtés szerint tahina lenne, ám az angolszász országokban való elterjedésének köszönhetően ez tahinire módosult. Többféle változata létezik, a szezámmag formáját tekintve készülhet hántolt vagy hántolatlan magból is. Mivel ennek a masszának alapvető és sokszor egyetlen alkotóeleme maga a szezámmag, ezért a tápanyagtartalma nagyon hasonló a nem őrölt magokéhoz. A kettő között annyi különbség rejlik, hogy a tahiniban lévő hatóanyagok és vitaminok felszívódása jóval hatékonyabb a darált formája miatt.

Miért jó a tahini és mire használhatjuk?

A tahini népszerűsége abban is rejlik, hogy sokféle módon felhasználható. Gyakorlatilag egy krémes, pépes állagú ízesítőről van szó. Rengeteg étel készítése során alkalmazzák, főleg a keleti gasztrokultúrában van nagy hagyománya. Gyakran teszik például csicseriborsó mellé humuszba, de különböző szószok és salátaöntetek készítése során is alkalmazzák. Egy kevés mézzel vagy egyéb édesítőszerrel a halva nevű indiai édesség egyik alkotóeleme.

A tahini nemcsak nagyon finom, hanem nagyon egészséges is, a benne található zsiradéknak és fehérjének köszönhetően hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Szintén jó tulajdonsága még, hogy kifejezetten jó ásványianyag forrás, amely jótékonyan hat az ízületekre és a csontokra. Kitűnő réz, magnézium, kalcium, valamint cinkforrás. Ezentúl pedig különböző rostokban és B1 vitaminban is kifejezetten gazdag.

A fogyasztása azonban csak mértékkel ajánlott a viszonylag magas a zsír és kalóriatartalma miatt. Illetve a szezámmagra allergiásoknak is érdemes vele vigyázni.

Így készíts otthon te is tahinit!

A tahinit ma már számtalan bolt kínálatában könnyedén megtalálhatjuk. Azonban nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy részünk egyen ebben a különleges ízélményben. Ha valami igazán egészségesre vágyunk és kedvet kaptunk hozzá, a szezámpasztát otthon is könnyedén elkészíthetjük magunknak.

  1. Első lépésnek a szezámmagot serpenyőbe téve, folyamatos keverés mellett egy kicsit megpirítjuk.
  2. Miután kihűlt egy kávédaráló segítségével megőröljük.
  3. Ha ez kész, egy turmixgépbe öntjük és hozzáadunk egy kevés fokhagymát, valamint olívaolajat és sóval, borssal ízesítjük. 
  4. Összeturmixoljunk, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen.

Guba Márti

Tetszett a(z) Tahini magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tahini magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg