Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Te tudod, mi az a tahini? A szezámpasztának is nevezett étel bár itthon egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mégsem ismerik nagyon széles körben. Pedig egy kifejezetten egészséges alapanyagról van szó, amit számtalan különböző fogás készítése során felhasználhatunk, de otthon akár mi magunk is elkészíthetünk.
A tahini valójában nem más, mint szezámmagból készült krém. Magyarul szokás szezámpasztának nevezni, ám a tahini megnevezés jóval elterjedtebb. Első sorban keleti gasztronómiában van kiemelkedő szerepe, az arab konyha előszeretettel alkalmazza a főzési folyamatok során.
A tahini őshazájának az arab országokat tartják. A neve is innen ered, az eredeti kiejtés szerint tahina lenne, ám az angolszász országokban való elterjedésének köszönhetően ez tahinire módosult. Többféle változata létezik, a szezámmag formáját tekintve készülhet hántolt vagy hántolatlan magból is. Mivel ennek a masszának alapvető és sokszor egyetlen alkotóeleme maga a szezámmag, ezért a tápanyagtartalma nagyon hasonló a nem őrölt magokéhoz. A kettő között annyi különbség rejlik, hogy a tahiniban lévő hatóanyagok és vitaminok felszívódása jóval hatékonyabb a darált formája miatt.
A tahini népszerűsége abban is rejlik, hogy sokféle módon felhasználható. Gyakorlatilag egy krémes, pépes állagú ízesítőről van szó. Rengeteg étel készítése során alkalmazzák, főleg a keleti gasztrokultúrában van nagy hagyománya. Gyakran teszik például csicseriborsó mellé humuszba, de különböző szószok és salátaöntetek készítése során is alkalmazzák. Egy kevés mézzel vagy egyéb édesítőszerrel a halva nevű indiai édesség egyik alkotóeleme.
A tahini nemcsak nagyon finom, hanem nagyon egészséges is, a benne található zsiradéknak és fehérjének köszönhetően hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Szintén jó tulajdonsága még, hogy kifejezetten jó ásványianyag forrás, amely jótékonyan hat az ízületekre és a csontokra. Kitűnő réz, magnézium, kalcium, valamint cinkforrás. Ezentúl pedig különböző rostokban és B1 vitaminban is kifejezetten gazdag.
A fogyasztása azonban csak mértékkel ajánlott a viszonylag magas a zsír és kalóriatartalma miatt. Illetve a szezámmagra allergiásoknak is érdemes vele vigyázni.
A tahinit ma már számtalan bolt kínálatában könnyedén megtalálhatjuk. Azonban nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy részünk egyen ebben a különleges ízélményben. Ha valami igazán egészségesre vágyunk és kedvet kaptunk hozzá, a szezámpasztát otthon is könnyedén elkészíthetjük magunknak.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Északi ízek a Viking Múzeum éttermében
2025.05.03.