Tökmagolaj

-
gastro érdekesség, 2021.10.24.

Tökmagolaj

Az olaj a főzés egy elengedhetetlen része. Számos különböző típusa létezik attól függően, hogy melyik növény adja az alapját. A legnépszerűbb talán a sokat használt napraforgó és az olívaolaj, de van még néhány alternatíva, amit érdemes lehet megismerni. Ilyen például a tökmagolaj is.


Ennek a különleges folyadéknak az alapja a tök, azon belül is a benne található magok azok, amelyekből kinyerik az olajat. Ez a sűrű állagú, barnás színű folyadék jellegzetes, könnyen felismerhető aromával rendelkezik. Leginkább salátákhoz, húsokhoz ajánlják, illetve szószok készítése során alkalmazzák.

Hogy készül a tökmagolaj?

A tök magjában lévő folyadék kinyerésének két folyamatát különböztetjük meg. Az egyik a hidegen, a másik pedig a melegen sajtolás vagy másképp olajsütés. Az első eljárás előnye, hogy egyszerű, hiszen a magokat egy gép segítségével nyomják össze, így válik külön a folyadék. Ez a technika azért is jó, mert az élettani hatásokat tekintve jóval értékesebb olaj lesz a végeredmény. Ennél az eljárásnál nincsen extra hőmérséklet és egyéb anyagokat sem adnak hozzá.

A másik módszer a hagyományos verzió, melyet már régóta alkalmaznak. Az olajsütés összesen négy fázisból áll: először a megtisztított magokat ledarálják, majd sóval és vízzel elegyítik, ezután masszát gyúrnak belőle, amit aztán magas hőfokon pirítanak, végül pedig ezt a masszát sajtolják ki. Ennél az eljárásnál fontos tudni, hogy éppen a magas hőmérséklet miatt csökken a vitamin és ásványi anyag tartalom, cserébe viszont az olaj kap egy érdekes, aromás ízt.

A tökmagolaj pozitív hatásai

Az olívaolajhoz hasonlóan a tök magjából kinyert nedűt is érdemes beépítenünk az étrendünkbe, hiszen rendszeres fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol a szervezet egészére. Kitűnő antioxidáns forrás, ami hatékonyan felveszi a harcot a bőr öregedését okozó szabadgyökökkel szemben. Bár zsiradékról van szó, mégis összetételének köszönhetően többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Fogyasztása segíthet az emésztőrendszerrel összefüggésben lévő betegségek, például görcs, puffadás, reflux tüneteinek enyhítésében. A tökmagolaj többek között olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, mint az A, többféle B, C, D és E-vitamin, magnézium, szelén, cink, vas, réz és mangán. Ezek a hatóanyagok mind hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez és segíti az immunrendszer természetes védekezőképeségének növelését.

Tökmagolaj fogyasztása

A tökmagot önmagában is fogyaszthatjuk ropogtatni valóként, de tehetjük akár salátába kiegészítőként is. Sőt, egy finom zöldségmix készítése során az olajból öntetet is készíthetünk, hiszen ízesítésre is kiválóan alkalmas. Magát a sűrű folyadékot főzés közben is nyugodtan használhatjuk, mint alternatív olaj típus. Az íze különösen jól illik krémlevesekhez, például sütőtökhöz vagy édesburgonyához. Ha valami igazán finomra vágyunk, próbáljuk ki a tökmagos pogácsát, aminek a tésztájába is tegyünk néhány csepp olajat, hogy a végén egy igazán különleges ízt kapjunk.

Guba Márti

Tetszett a(z) Tökmagolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tökmagolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg