Tökmagolaj

-
gastro érdekesség, 2021.10.24.

Tökmagolaj

Az olaj a főzés egy elengedhetetlen része. Számos különböző típusa létezik attól függően, hogy melyik növény adja az alapját. A legnépszerűbb talán a sokat használt napraforgó és az olívaolaj, de van még néhány alternatíva, amit érdemes lehet megismerni. Ilyen például a tökmagolaj is.


Ennek a különleges folyadéknak az alapja a tök, azon belül is a benne található magok azok, amelyekből kinyerik az olajat. Ez a sűrű állagú, barnás színű folyadék jellegzetes, könnyen felismerhető aromával rendelkezik. Leginkább salátákhoz, húsokhoz ajánlják, illetve szószok készítése során alkalmazzák.

Hogy készül a tökmagolaj?

A tök magjában lévő folyadék kinyerésének két folyamatát különböztetjük meg. Az egyik a hidegen, a másik pedig a melegen sajtolás vagy másképp olajsütés. Az első eljárás előnye, hogy egyszerű, hiszen a magokat egy gép segítségével nyomják össze, így válik külön a folyadék. Ez a technika azért is jó, mert az élettani hatásokat tekintve jóval értékesebb olaj lesz a végeredmény. Ennél az eljárásnál nincsen extra hőmérséklet és egyéb anyagokat sem adnak hozzá.

A másik módszer a hagyományos verzió, melyet már régóta alkalmaznak. Az olajsütés összesen négy fázisból áll: először a megtisztított magokat ledarálják, majd sóval és vízzel elegyítik, ezután masszát gyúrnak belőle, amit aztán magas hőfokon pirítanak, végül pedig ezt a masszát sajtolják ki. Ennél az eljárásnál fontos tudni, hogy éppen a magas hőmérséklet miatt csökken a vitamin és ásványi anyag tartalom, cserébe viszont az olaj kap egy érdekes, aromás ízt.

A tökmagolaj pozitív hatásai

Az olívaolajhoz hasonlóan a tök magjából kinyert nedűt is érdemes beépítenünk az étrendünkbe, hiszen rendszeres fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol a szervezet egészére. Kitűnő antioxidáns forrás, ami hatékonyan felveszi a harcot a bőr öregedését okozó szabadgyökökkel szemben. Bár zsiradékról van szó, mégis összetételének köszönhetően többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Fogyasztása segíthet az emésztőrendszerrel összefüggésben lévő betegségek, például görcs, puffadás, reflux tüneteinek enyhítésében. A tökmagolaj többek között olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, mint az A, többféle B, C, D és E-vitamin, magnézium, szelén, cink, vas, réz és mangán. Ezek a hatóanyagok mind hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez és segíti az immunrendszer természetes védekezőképeségének növelését.

Tökmagolaj fogyasztása

A tökmagot önmagában is fogyaszthatjuk ropogtatni valóként, de tehetjük akár salátába kiegészítőként is. Sőt, egy finom zöldségmix készítése során az olajból öntetet is készíthetünk, hiszen ízesítésre is kiválóan alkalmas. Magát a sűrű folyadékot főzés közben is nyugodtan használhatjuk, mint alternatív olaj típus. Az íze különösen jól illik krémlevesekhez, például sütőtökhöz vagy édesburgonyához. Ha valami igazán finomra vágyunk, próbáljuk ki a tökmagos pogácsát, aminek a tésztájába is tegyünk néhány csepp olajat, hogy a végén egy igazán különleges ízt kapjunk.

Guba Márti

Tetszett a(z) Tökmagolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tökmagolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg