Tökmagolaj

-
gastro érdekesség, 2021.10.24.

Tökmagolaj

Az olaj a főzés egy elengedhetetlen része. Számos különböző típusa létezik attól függően, hogy melyik növény adja az alapját. A legnépszerűbb talán a sokat használt napraforgó és az olívaolaj, de van még néhány alternatíva, amit érdemes lehet megismerni. Ilyen például a tökmagolaj is.


Ennek a különleges folyadéknak az alapja a tök, azon belül is a benne található magok azok, amelyekből kinyerik az olajat. Ez a sűrű állagú, barnás színű folyadék jellegzetes, könnyen felismerhető aromával rendelkezik. Leginkább salátákhoz, húsokhoz ajánlják, illetve szószok készítése során alkalmazzák.

Hogy készül a tökmagolaj?

A tök magjában lévő folyadék kinyerésének két folyamatát különböztetjük meg. Az egyik a hidegen, a másik pedig a melegen sajtolás vagy másképp olajsütés. Az első eljárás előnye, hogy egyszerű, hiszen a magokat egy gép segítségével nyomják össze, így válik külön a folyadék. Ez a technika azért is jó, mert az élettani hatásokat tekintve jóval értékesebb olaj lesz a végeredmény. Ennél az eljárásnál nincsen extra hőmérséklet és egyéb anyagokat sem adnak hozzá.

A másik módszer a hagyományos verzió, melyet már régóta alkalmaznak. Az olajsütés összesen négy fázisból áll: először a megtisztított magokat ledarálják, majd sóval és vízzel elegyítik, ezután masszát gyúrnak belőle, amit aztán magas hőfokon pirítanak, végül pedig ezt a masszát sajtolják ki. Ennél az eljárásnál fontos tudni, hogy éppen a magas hőmérséklet miatt csökken a vitamin és ásványi anyag tartalom, cserébe viszont az olaj kap egy érdekes, aromás ízt.

A tökmagolaj pozitív hatásai

Az olívaolajhoz hasonlóan a tök magjából kinyert nedűt is érdemes beépítenünk az étrendünkbe, hiszen rendszeres fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol a szervezet egészére. Kitűnő antioxidáns forrás, ami hatékonyan felveszi a harcot a bőr öregedését okozó szabadgyökökkel szemben. Bár zsiradékról van szó, mégis összetételének köszönhetően többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Fogyasztása segíthet az emésztőrendszerrel összefüggésben lévő betegségek, például görcs, puffadás, reflux tüneteinek enyhítésében. A tökmagolaj többek között olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, mint az A, többféle B, C, D és E-vitamin, magnézium, szelén, cink, vas, réz és mangán. Ezek a hatóanyagok mind hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez és segíti az immunrendszer természetes védekezőképeségének növelését.

Tökmagolaj fogyasztása

A tökmagot önmagában is fogyaszthatjuk ropogtatni valóként, de tehetjük akár salátába kiegészítőként is. Sőt, egy finom zöldségmix készítése során az olajból öntetet is készíthetünk, hiszen ízesítésre is kiválóan alkalmas. Magát a sűrű folyadékot főzés közben is nyugodtan használhatjuk, mint alternatív olaj típus. Az íze különösen jól illik krémlevesekhez, például sütőtökhöz vagy édesburgonyához. Ha valami igazán finomra vágyunk, próbáljuk ki a tökmagos pogácsát, aminek a tésztájába is tegyünk néhány csepp olajat, hogy a végén egy igazán különleges ízt kapjunk.

Guba Márti

Tetszett a(z) Tökmagolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tökmagolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22. a Víz Világnapja. 1993 óta hívják fel a világ környezettudatos részének figyelmét ezen a napon a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és arra, hogy a bolygónk vízkészlete rohamosan csökken.

világnapok, 2024.03.22.

Színházak éjszakája 2024.03.23. - N28 speciális ajánlata

Egy színházi élmény mindig utánozhatatlan, és ehhez ma már hozzátartozik az is, hogy előtte vagy utána beüljünk valahova ráhangolódni az eseményekre. Március 23-án idén is Színházak Éjszakája Budapesten, melyre a színházak ölelésében működő N28 Wine & Kitchen is kedves ajánlattal készül.

gastro esemény, 2024.03.21.

Paprikás csirke siker a nemzetközii diplomáciai séf-dzsemborin

A több mint 170 nagykövetségnek helyet adó Washingtonban rendezték meg az idei Events DC Embassy Chef Challenge-t, amelyen a látogatók és a szakmai zsűri az Egyesült Államok nemzetközi nagyköveteinek szakácsai által készített autentikus italokat és ételeket kóstolhatták. Szabó Balázs paprikás csirkével és nokedlivel, valamint túrós pogácsával és zserbóval varázsolta el az amerikaiak ízlelőbimbóit.

gastro érdekesség, 2024.03.20.

A minőségi pesto nem csak a jómódúak kiváltsága

Az egész világot érintő megélhetési válság miatt sokan választanak az egészséges élelmiszerek helyett olcsóbb, és ezáltal gyengébb színvonalú megoldásokat. Pedig vannak olyan alternatívák, amelyek megfizethetővé teszik a termékeket, a minőség és az ízélmény megtartása mellett.

alapanyag, 2024.03.20.

"narrow"
Gear.svg