Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Az olaj a főzés egy elengedhetetlen része. Számos különböző típusa létezik attól függően, hogy melyik növény adja az alapját. A legnépszerűbb talán a sokat használt napraforgó és az olívaolaj, de van még néhány alternatíva, amit érdemes lehet megismerni. Ilyen például a tökmagolaj is.
Ennek a különleges folyadéknak az alapja a tök, azon belül is a benne található magok azok, amelyekből kinyerik az olajat. Ez a sűrű állagú, barnás színű folyadék jellegzetes, könnyen felismerhető aromával rendelkezik. Leginkább salátákhoz, húsokhoz ajánlják, illetve szószok készítése során alkalmazzák.
A tök magjában lévő folyadék kinyerésének két folyamatát különböztetjük meg. Az egyik a hidegen, a másik pedig a melegen sajtolás vagy másképp olajsütés. Az első eljárás előnye, hogy egyszerű, hiszen a magokat egy gép segítségével nyomják össze, így válik külön a folyadék. Ez a technika azért is jó, mert az élettani hatásokat tekintve jóval értékesebb olaj lesz a végeredmény. Ennél az eljárásnál nincsen extra hőmérséklet és egyéb anyagokat sem adnak hozzá.
A másik módszer a hagyományos verzió, melyet már régóta alkalmaznak. Az olajsütés összesen négy fázisból áll: először a megtisztított magokat ledarálják, majd sóval és vízzel elegyítik, ezután masszát gyúrnak belőle, amit aztán magas hőfokon pirítanak, végül pedig ezt a masszát sajtolják ki. Ennél az eljárásnál fontos tudni, hogy éppen a magas hőmérséklet miatt csökken a vitamin és ásványi anyag tartalom, cserébe viszont az olaj kap egy érdekes, aromás ízt.
Az olívaolajhoz hasonlóan a tök magjából kinyert nedűt is érdemes beépítenünk az étrendünkbe, hiszen rendszeres fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol a szervezet egészére. Kitűnő antioxidáns forrás, ami hatékonyan felveszi a harcot a bőr öregedését okozó szabadgyökökkel szemben. Bár zsiradékról van szó, mégis összetételének köszönhetően többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Fogyasztása segíthet az emésztőrendszerrel összefüggésben lévő betegségek, például görcs, puffadás, reflux tüneteinek enyhítésében. A tökmagolaj többek között olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, mint az A, többféle B, C, D és E-vitamin, magnézium, szelén, cink, vas, réz és mangán. Ezek a hatóanyagok mind hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez és segíti az immunrendszer természetes védekezőképeségének növelését.
A tökmagot önmagában is fogyaszthatjuk ropogtatni valóként, de tehetjük akár salátába kiegészítőként is. Sőt, egy finom zöldségmix készítése során az olajból öntetet is készíthetünk, hiszen ízesítésre is kiválóan alkalmas. Magát a sűrű folyadékot főzés közben is nyugodtan használhatjuk, mint alternatív olaj típus. Az íze különösen jól illik krémlevesekhez, például sütőtökhöz vagy édesburgonyához. Ha valami igazán finomra vágyunk, próbáljuk ki a tökmagos pogácsát, aminek a tésztájába is tegyünk néhány csepp olajat, hogy a végén egy igazán különleges ízt kapjunk.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Északi ízek a Viking Múzeum éttermében
2025.05.03.