Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve
gastro hangulat, 2024.04.26.
Egy új év beköszönte mindig egészen különleges élmény. Ismét lezárul egy szakasz és egy újabb fejezet indulhat el, méghozzá tiszta lappal. Népi hagyományok szerint van néhány olyan étel, amelyet érdemes ilyenkor elkerülni, de van olyan fogás is, amit mindenképpen érdemes fogyasztani az év első napjaiban. Lássuk, hogy melyek ezek.
A szilveszterre és az újévre nemcsak régen tekintettek kiemelt eseményként. Ma is szeretünk ilyenkor szépen kiöltözni, összegyűlni és megünnepelni valaminek a lezárultát és egy új fejezet kezdetét. Az is mutatja, hogy ez nem csak egy átlagos éjszaka, hogy több hagyomány, illetve szokás is kötődik december utolsó és január első napjához is. Bár sokan vannak, akik nem hisznek ezekben, mégis ebben az időszakban valahogy mindenki egy kicsit reménykedik benne, hogy hátha jövőre talán megjön a szerencséje.
Nem meglepő módon a legtöbb szilveszteri és újévi szokás valamilyen ételhez fűződik. Az egyik legfontosabb szabály, hogy ez idő tájt nem szabad csirkét enni, mert elkaparhatja a szerencsénket. A hal is ehhez hasonló, érdemes azt is hanyagolni, ugyanis szintén veszélyeztetheti a szerencsét, hiszen elúszhat vele. A pulya sem ajánlott, mert köztudottan haragot terjeszt. Akkor mégis mit szabad enni? Például sertést, ugyanis a népi hiedelmek szerint az orrával kitúrja nekünk a szerencsét. Egy egész kenyeret is érdemes megszelni, ez szimbolizálja, hogy egész évben lesz étel az asztalunkon. A hagyomány szerint rétest is kell készíteni, ugyanis ez a hosszú életet jelképezi, a benne lévő minél több töltelék pedig a bőséges újévet. Szintén ehhez kapcsolódik, ha teletöltjük a kávé, liszt és cukortartó edényeket, az a sokaságot jelenti, vagyis, hogy nem szűkölködünk jövőre sem. Az egyik legfontosabb újévhez kapcsolódó étel a lencse. Az aprópénz kinézetéhez nagyon hasonlító fogásból mindenképpen ajánlott enni, ugyanis ez garantálja a gazdag új évet. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne együnk meg mindent az év utolsó napján, mert akkor bizony következőkben hiányt fogunk szenvedni.
A szilveszter és az újév minden országban nagyon különleges időszak. Bár az országok eltérő módon ünnepelnek, minden helynek megvannak a maga hagyományai, amelyekhez ragaszkodnak. A szokások általában a szerencséhez, jóléthez, pénzhez, gazdasághoz és egészségéhez kötődnek. Spanyolországban éjfélkor például annyi szőlőszemet szokás enni, ahány hónap van egy évben. A babona szerint amennyire édes a szem, olyan lesz a hónap is. Az apró hüvelyes növények több helyen is a pénz szimbólumaként vannak jelen. A lencse, bab, borsó sok országban kerül az ünnepi asztalra, hogy az új időszak bőséges és gazdag legyen. A gyümölcsöknek szintén fontos szerepet tulajdonítanak. Míg a füge a termékenységet, a gránátalma a jólétet, egészséges élvezeteket szimbolizálja.
Hogyan készüljünk mi magunk otthon a szilveszterre és az újév kezdetére? Van néhány olyan hagyományos étel, amelyet érdemes ilyenkor fogyasztani, egyrészt a finom íze, másrészt a szerencsehozó jellege miatt is. Ez egy nagyon különleges éjszaka, amikor nyugodtan eltérhetünk a mindennapi ízektől és bátran kísérletezhetünk valami újjal.
Készíthetünk például szerencsehozó pogácsát. Süssünk sima pogácsákat és az egyik közepébe rejtsünk el egy pénzérmét. Aki végül megtalálja, azt éri az új évben a legnagyobb szerencse. Mindenképpen együnk lencsét, legjobb, ha ezt főzelék vagy saláta formájában tesszük. A korhelyleves is népszerű fogás, főételnek pedig tökélést választás valamilyen sült sertés zöldségágyon. A kocsonya szintén gyakori eleme ilyenkor a terített asztalnak és a desszertről se felejtkezzünk meg, készítsünk ünnepi fánkot! Az este elengedhetetlen kelléke pedig természetesen a pezsgő, amely az éjféli koccintás legfőbb társa.Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve
gastro hangulat, 2024.04.26.
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.