Újévi hagyományok és ételek

-
gastro érdekesség, 2021.12.31.

Újévi hagyományok és ételek

Egy új év beköszönte mindig egészen különleges élmény. Ismét lezárul egy szakasz és egy újabb fejezet indulhat el, méghozzá tiszta lappal. Népi hagyományok szerint van néhány olyan étel, amelyet érdemes ilyenkor elkerülni, de van olyan fogás is, amit mindenképpen érdemes fogyasztani az év első napjaiban. Lássuk, hogy melyek ezek.


A szilveszterre és az újévre nemcsak régen tekintettek kiemelt eseményként. Ma is szeretünk ilyenkor szépen kiöltözni, összegyűlni és megünnepelni valaminek a lezárultát és egy új fejezet kezdetét. Az is mutatja, hogy ez nem csak egy átlagos éjszaka, hogy több hagyomány, illetve szokás is kötődik december utolsó és január első napjához is. Bár sokan vannak, akik nem hisznek ezekben, mégis ebben az időszakban valahogy mindenki egy kicsit reménykedik benne, hogy hátha jövőre talán megjön a szerencséje.

A legismertebb újévi hagyományok és ételek

Nem meglepő módon a legtöbb szilveszteri és újévi szokás valamilyen ételhez fűződik. Az egyik legfontosabb szabály, hogy ez idő tájt nem szabad csirkét enni, mert elkaparhatja a szerencsénket. A hal is ehhez hasonló, érdemes azt is hanyagolni, ugyanis szintén veszélyeztetheti a szerencsét, hiszen elúszhat vele. A pulya sem ajánlott, mert köztudottan haragot terjeszt. Akkor mégis mit szabad enni? Például sertést, ugyanis a népi hiedelmek szerint az orrával kitúrja nekünk a szerencsét. Egy egész kenyeret is érdemes megszelni, ez szimbolizálja, hogy egész évben lesz étel az asztalunkon. A hagyomány szerint rétest is kell készíteni, ugyanis ez a hosszú életet jelképezi, a benne lévő minél több töltelék pedig a bőséges újévet. Szintén ehhez kapcsolódik, ha teletöltjük a kávé, liszt és cukortartó edényeket, az a sokaságot jelenti, vagyis, hogy nem szűkölködünk jövőre sem. Az egyik legfontosabb újévhez kapcsolódó étel a lencse. Az aprópénz kinézetéhez nagyon hasonlító fogásból mindenképpen ajánlott enni, ugyanis ez garantálja a gazdag új évet. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne együnk meg mindent az év utolsó napján, mert akkor bizony következőkben hiányt fogunk szenvedni. 

Újévi hagyományok és ételek világszerte

A szilveszter és az újév minden országban nagyon különleges időszak. Bár az országok eltérő módon ünnepelnek, minden helynek megvannak a maga hagyományai, amelyekhez ragaszkodnak. A szokások általában a szerencséhez, jóléthez, pénzhez, gazdasághoz és egészségéhez kötődnek.  Spanyolországban éjfélkor például annyi szőlőszemet szokás enni, ahány hónap van egy évben. A babona szerint amennyire édes a szem, olyan lesz a hónap is. Az apró hüvelyes növények több helyen is a pénz szimbólumaként vannak jelen. A lencse, bab, borsó sok országban kerül az ünnepi asztalra, hogy az új időszak bőséges és gazdag legyen. A gyümölcsöknek szintén fontos szerepet tulajdonítanak. Míg a füge a termékenységet, a gránátalma a jólétet, egészséges élvezeteket szimbolizálja. 

Újévi hagyományok és ételek otthon is

Hogyan készüljünk mi magunk otthon a szilveszterre és az újév kezdetére? Van néhány olyan hagyományos étel, amelyet érdemes ilyenkor fogyasztani, egyrészt a finom íze, másrészt a szerencsehozó jellege miatt is. Ez egy nagyon különleges éjszaka, amikor nyugodtan eltérhetünk a mindennapi ízektől és bátran kísérletezhetünk valami újjal.

Készíthetünk például szerencsehozó pogácsát. Süssünk sima pogácsákat és az egyik közepébe rejtsünk el egy pénzérmét. Aki végül megtalálja, azt éri az új évben a legnagyobb szerencse. Mindenképpen együnk lencsét, legjobb, ha ezt főzelék vagy saláta formájában tesszük. A korhelyleves is népszerű fogás, főételnek pedig tökélést választás valamilyen sült sertés zöldségágyon. A kocsonya szintén gyakori eleme ilyenkor a terített asztalnak és a desszertről se felejtkezzünk meg, készítsünk ünnepi fánkot! Az este elengedhetetlen kelléke pedig természetesen a pezsgő, amely az éjféli koccintás legfőbb társa.

Guba Márti

Tetszett a(z) Újévi hagyományok és ételek magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Újévi hagyományok és ételek magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

"narrow"
Gear.svg