Újévi hagyományok és ételek

-
gastro érdekesség, 2021.12.31.

Újévi hagyományok és ételek

Egy új év beköszönte mindig egészen különleges élmény. Ismét lezárul egy szakasz és egy újabb fejezet indulhat el, méghozzá tiszta lappal. Népi hagyományok szerint van néhány olyan étel, amelyet érdemes ilyenkor elkerülni, de van olyan fogás is, amit mindenképpen érdemes fogyasztani az év első napjaiban. Lássuk, hogy melyek ezek.


A szilveszterre és az újévre nemcsak régen tekintettek kiemelt eseményként. Ma is szeretünk ilyenkor szépen kiöltözni, összegyűlni és megünnepelni valaminek a lezárultát és egy új fejezet kezdetét. Az is mutatja, hogy ez nem csak egy átlagos éjszaka, hogy több hagyomány, illetve szokás is kötődik december utolsó és január első napjához is. Bár sokan vannak, akik nem hisznek ezekben, mégis ebben az időszakban valahogy mindenki egy kicsit reménykedik benne, hogy hátha jövőre talán megjön a szerencséje.

A legismertebb újévi hagyományok és ételek

Nem meglepő módon a legtöbb szilveszteri és újévi szokás valamilyen ételhez fűződik. Az egyik legfontosabb szabály, hogy ez idő tájt nem szabad csirkét enni, mert elkaparhatja a szerencsénket. A hal is ehhez hasonló, érdemes azt is hanyagolni, ugyanis szintén veszélyeztetheti a szerencsét, hiszen elúszhat vele. A pulya sem ajánlott, mert köztudottan haragot terjeszt. Akkor mégis mit szabad enni? Például sertést, ugyanis a népi hiedelmek szerint az orrával kitúrja nekünk a szerencsét. Egy egész kenyeret is érdemes megszelni, ez szimbolizálja, hogy egész évben lesz étel az asztalunkon. A hagyomány szerint rétest is kell készíteni, ugyanis ez a hosszú életet jelképezi, a benne lévő minél több töltelék pedig a bőséges újévet. Szintén ehhez kapcsolódik, ha teletöltjük a kávé, liszt és cukortartó edényeket, az a sokaságot jelenti, vagyis, hogy nem szűkölködünk jövőre sem. Az egyik legfontosabb újévhez kapcsolódó étel a lencse. Az aprópénz kinézetéhez nagyon hasonlító fogásból mindenképpen ajánlott enni, ugyanis ez garantálja a gazdag új évet. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne együnk meg mindent az év utolsó napján, mert akkor bizony következőkben hiányt fogunk szenvedni. 

Újévi hagyományok és ételek világszerte

A szilveszter és az újév minden országban nagyon különleges időszak. Bár az országok eltérő módon ünnepelnek, minden helynek megvannak a maga hagyományai, amelyekhez ragaszkodnak. A szokások általában a szerencséhez, jóléthez, pénzhez, gazdasághoz és egészségéhez kötődnek.  Spanyolországban éjfélkor például annyi szőlőszemet szokás enni, ahány hónap van egy évben. A babona szerint amennyire édes a szem, olyan lesz a hónap is. Az apró hüvelyes növények több helyen is a pénz szimbólumaként vannak jelen. A lencse, bab, borsó sok országban kerül az ünnepi asztalra, hogy az új időszak bőséges és gazdag legyen. A gyümölcsöknek szintén fontos szerepet tulajdonítanak. Míg a füge a termékenységet, a gránátalma a jólétet, egészséges élvezeteket szimbolizálja. 

Újévi hagyományok és ételek otthon is

Hogyan készüljünk mi magunk otthon a szilveszterre és az újév kezdetére? Van néhány olyan hagyományos étel, amelyet érdemes ilyenkor fogyasztani, egyrészt a finom íze, másrészt a szerencsehozó jellege miatt is. Ez egy nagyon különleges éjszaka, amikor nyugodtan eltérhetünk a mindennapi ízektől és bátran kísérletezhetünk valami újjal.

Készíthetünk például szerencsehozó pogácsát. Süssünk sima pogácsákat és az egyik közepébe rejtsünk el egy pénzérmét. Aki végül megtalálja, azt éri az új évben a legnagyobb szerencse. Mindenképpen együnk lencsét, legjobb, ha ezt főzelék vagy saláta formájában tesszük. A korhelyleves is népszerű fogás, főételnek pedig tökélést választás valamilyen sült sertés zöldségágyon. A kocsonya szintén gyakori eleme ilyenkor a terített asztalnak és a desszertről se felejtkezzünk meg, készítsünk ünnepi fánkot! Az este elengedhetetlen kelléke pedig természetesen a pezsgő, amely az éjféli koccintás legfőbb társa.

Guba Márti

Tetszett a(z) Újévi hagyományok és ételek magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Újévi hagyományok és ételek magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg