Umami – A szokatlan és titokzatos ötödik íz

-
gastro érdekesség, 2021.08.08.

Umami – A szokatlan és titokzatos ötödik íz

Édes, sós, savanyú és keserű. Nem új senki számára, hogy ez a négy főíz létezett a világon mind idáig. De akkor mi az az umami, a titokzatos új ízvilág, amelyről, ha megkérdeznénk egy évtizedek óta a vendéglátásban dolgozó főszakácsot, nem fogja ismerni? Ennek járunk utána most.


Mi is az az umami?

A négy alapíz mellett mindig létezett az umaminak keresztelt ötödik íz, régebb óta is talán, mint gondolnánk, ám csak a 2000-es években fedezték fel az emberi szájban az umami receptorokat. 1908-ban Kikunea Ikeda, japán professzor volt a felfedezője, megállapította, hogy nem más, mint a szánkban található sejtek, amelyek érzékenyek a glutamátra. 1985-től fogadták el hivatalosan magát az ízvilágot, de az elmúlt egy-két évtizededben kezdett csak beszivárogni a köztudatba a kapott nevén. Az umami elnevezés japán eredetű felfedezője hatására, jelentése kellemes íz. Japánul így írják: 旨味 Az első írásjegy melléknévi formája 旨い = umai, ami azt jelenti, hogy finom. A 味 = mi magyarul azt jelenti, hogy íz. Érdekesség a felfedezése kapcsán, hogy a japán kémikus a hínárt, avagy japánul „kombut” vizsgálta éppen, amikor rádöbbent, van benne még valami, amitől nem csupán a négy addig ismert alapízt érzékelte. Ő jött rá először, hogy milyen jó íze tud lenni, még ha nem is fogadták el hivatalosan azonnal.

Az umami ízzel hol találkozhatunk?

Találkozhatunk vele a paradicsomban, ha lepirítjuk - vagy akár ha a paradicsompürét szintén lepirítjuk. Hasonlóan a gombáknál is elő tud jönni, ha grillezzük vagy pároljuk magát a gombát. De akár Heston Blumenthal konyhájában is találkozhatunk ezzel az ízzel!

Az umami érzékelése

Annyira összetett ízvilágot tesz ki, amelyet nem egyszerű felismerni. Érdekes hatással van a különböző gasztronómiai kultúrák érzékelésére, hiszen felerősíti például a tengeri vagy az erősen húsos ételek ízlelését. Habár nem könnyű elkerülni egy egyszerű recept nyomon követésekor sem. Egyik fő jellemzője, hogy általában magas fehérje tartalmú ételekben és alapanyagokban érezhető ki a leginkább. Ilyenek például a különböző erjesztett sajtok, halak, mint a szardella. Természetesen néhány zöldség fogyasztásakor is jelen van úgy, mint a spárgáknál és a sokak által kedvelt paradicsomnál. A borok kedvelőinek van egy jó hírünk, hiszen az umami az egyik vezéríznek minősül, mikor a borszakértők azt vitatják meg, hogy az adott bortípust éppen mivel párosítsák össze. Fontos kiemelni, hogy a kevesebb gyümölcsöt tartalmazó, idősebb palackok tartalmainál érzékelhető jobban az ötödik íz. Ezeket könnyebb is a főételek ízéhez rendelni. De ugyanez vonatkozik a pezsgő és az osztriga párosítására is, elvégre az eredetileg hosszan érlelt pezsgő és néhány osztriga típus izomzatában kimutatható az umami. Egyéb folyadékokban is megvan az umami, vegyük példának a zöld teát, de ne menjünk messze életünk legkorábbi umami érzékeléstől, hiszen az anyatejben is megtalálható. A Földön 3000 éve érezzük, de mégsem érzékeltük eddig igazán.

Az umami íz konyhai előállítása

Ami a mesterséges, konyhai előállítását illeti, melyeken séfek sokasága dolgozik, létezik pár lehetséges módja, mindamellett az alapanyagok mellett, amelyek már alapjaiban tartalmazzák az ötödik ízt. Ilyenek például ezek a konyhai technológiák:

  • érlelés
  • pácolás
  • lassú főzés
  • szárítás

Aki ezentúl kóstol bármilyen kellemes, sós ízű ételt bármilyen gasztroélmény alkalmával, gondoljon arra, hogy elképzelhető, hogy a titokzatos ötödik ízt, az umamit érzékeli!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Umami – A szokatlan és titokzatos ötödik íz magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Umami – A szokatlan és titokzatos ötödik íz magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg