Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Édes, sós, savanyú és keserű. Nem új senki számára, hogy ez a négy főíz létezett a világon mind idáig. De akkor mi az az umami, a titokzatos új ízvilág, amelyről, ha megkérdeznénk egy évtizedek óta a vendéglátásban dolgozó főszakácsot, nem fogja ismerni? Ennek járunk utána most.
A négy alapíz mellett mindig létezett az umaminak keresztelt ötödik íz, régebb óta is talán, mint gondolnánk, ám csak a 2000-es években fedezték fel az emberi szájban az umami receptorokat. 1908-ban Kikunea Ikeda, japán professzor volt a felfedezője, megállapította, hogy nem más, mint a szánkban található sejtek, amelyek érzékenyek a glutamátra. 1985-től fogadták el hivatalosan magát az ízvilágot, de az elmúlt egy-két évtizededben kezdett csak beszivárogni a köztudatba a kapott nevén. Az umami elnevezés japán eredetű felfedezője hatására, jelentése kellemes íz. Japánul így írják: 旨味 Az első írásjegy melléknévi formája 旨い = umai, ami azt jelenti, hogy finom. A 味 = mi magyarul azt jelenti, hogy íz. Érdekesség a felfedezése kapcsán, hogy a japán kémikus a hínárt, avagy japánul „kombut” vizsgálta éppen, amikor rádöbbent, van benne még valami, amitől nem csupán a négy addig ismert alapízt érzékelte. Ő jött rá először, hogy milyen jó íze tud lenni, még ha nem is fogadták el hivatalosan azonnal.
Találkozhatunk vele a paradicsomban, ha lepirítjuk - vagy akár ha a paradicsompürét szintén lepirítjuk. Hasonlóan a gombáknál is elő tud jönni, ha grillezzük vagy pároljuk magát a gombát. De akár Heston Blumenthal konyhájában is találkozhatunk ezzel az ízzel!
Annyira összetett ízvilágot tesz ki, amelyet nem egyszerű felismerni. Érdekes hatással van a különböző gasztronómiai kultúrák érzékelésére, hiszen felerősíti például a tengeri vagy az erősen húsos ételek ízlelését. Habár nem könnyű elkerülni egy egyszerű recept nyomon követésekor sem. Egyik fő jellemzője, hogy általában magas fehérje tartalmú ételekben és alapanyagokban érezhető ki a leginkább. Ilyenek például a különböző erjesztett sajtok, halak, mint a szardella. Természetesen néhány zöldség fogyasztásakor is jelen van úgy, mint a spárgáknál és a sokak által kedvelt paradicsomnál. A borok kedvelőinek van egy jó hírünk, hiszen az umami az egyik vezéríznek minősül, mikor a borszakértők azt vitatják meg, hogy az adott bortípust éppen mivel párosítsák össze. Fontos kiemelni, hogy a kevesebb gyümölcsöt tartalmazó, idősebb palackok tartalmainál érzékelhető jobban az ötödik íz. Ezeket könnyebb is a főételek ízéhez rendelni. De ugyanez vonatkozik a pezsgő és az osztriga párosítására is, elvégre az eredetileg hosszan érlelt pezsgő és néhány osztriga típus izomzatában kimutatható az umami. Egyéb folyadékokban is megvan az umami, vegyük példának a zöld teát, de ne menjünk messze életünk legkorábbi umami érzékeléstől, hiszen az anyatejben is megtalálható. A Földön 3000 éve érezzük, de mégsem érzékeltük eddig igazán.
Ami a mesterséges, konyhai előállítását illeti, melyeken séfek sokasága dolgozik, létezik pár lehetséges módja, mindamellett az alapanyagok mellett, amelyek már alapjaiban tartalmazzák az ötödik ízt. Ilyenek például ezek a konyhai technológiák:
Aki ezentúl kóstol bármilyen kellemes, sós ízű ételt bármilyen gasztroélmény alkalmával, gondoljon arra, hogy elképzelhető, hogy a titokzatos ötödik ízt, az umamit érzékeli!
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
Gastro kaland, 2025.03.26.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
2025.04.15.