Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Számos vitamin létezik, melyek mind fontosak a szervezet számára és nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez. De vajon melyik pontosan mire jó és mit okoz a hiányuk?
A vitaminok az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében. Amellett, hogy segítik az immunrendszer munkáját, segítenek semlegesíteni a szabadgyököket. Többféle csoportosítást szoktak alkalmazni a vitaminok megkülönböztetésre, leggyakrabban két kategóriára bontják őket, vízben és zsírban oldódó vitaminokra.
A vitaminok szerves vegyületek, amelyek bár kis mennyiségben ugyan, de szükségesek a szervezet megfelelő működésének fenntartásához. Vannak bizonyos vitaminok, amelyeket az emberi test képes előállítani, ilyen például a D-vitamin. Ám sok esetben ezeket sem kellő mennyiségben termeli a szervezet, ezért sokszor kénytelenek vagyunk táplálékok segítségével hozzájuk jutni vagy pótolni őket.
A vitaminok fontos szerepet vállalnak az ásványi anyagok mellett abban, hogy antioxidánsként lekössék a szabadgyököket. A szabadgyököknek számos káros hatása ismert, szerepet játszanak például a krónikus betegségek kialakulásában. Ezért is olyan fontos semlegesíteni őket, például vitaminok segítségével.
A vitaminok nagyban hozzájárulnak az egész test normál működéséhez, fontos szerepet játszanak az egészséges haj, izomzat, idegrendszer, látás, csontok, légzőrendszer, bőr fenntartásában is.
Egyértelmű, hogy a vitaminok elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Mivel egy adott ételben nem található meg egyszerre az összes vitamin és különböző arányban vannak jelen, ezért fontos olyan étrendet kialakítani, mely változatos és fedezi a vitaminszükségletünket. Erre tökéletes lehet mindenféle zöldség, például paprika, paradicsom, káposztafélék, répa, krumpli. A gyümölcsök is, mint például a szőlő, az alma, a citrusfélék, a mangó mind mind kitűnő vitaminforrások, érdemes ezért érdemes minél többet fogyasztani belőlük. Ezenkívül a különböző gabonák és hüvelyesek is mind hozzájárulnak a vitaminháztartásunk rendben létéhez. Előfordulhat, hogy valamilyen okból nem eszünk ezekből kellő mennyiséget, ekkor jól jöhet egy kis extra gondoskodás a szervezetnek különböző vitaminkészítmények segítségével.
Nem véletlen, hogy ennyire hangsúlyos a vitaminok fontos szerepe és megfelelő mennyiségű bevitele a szervezetbe. Egyes vitaminok hiánya súlyosabb, másoké kevésbé érezhető tüneteket okoz. A leggyakoribbak: a fáradtság, levertség, fejfájás, rossz hangulat, gyakori megbetegedések. Az viszont biztos, hogy ha elkezdjük pótolni a hiányzó anyagokat, érezhető lesz a változás. Jobb közérzet, energikusság és erősebb ellenállás a betegségekkel szemben.
A vitaminok elengedhetetlen részét képezik az egészséges szervezetnek, ezért mindenképpen figyeljünk oda a megfelelő bevitelükre.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
2025.05.07.