Vitaminok: miért van rájuk szükség?

-
gastro érdekesség, 2021.09.25.

Vitaminok: miért van rájuk szükség?

Számos vitamin létezik, melyek mind fontosak a szervezet számára és nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez. De vajon melyik pontosan mire jó és mit okoz a hiányuk?


A vitaminok az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében. Amellett, hogy segítik az immunrendszer munkáját, segítenek semlegesíteni a szabadgyököket. Többféle csoportosítást szoktak alkalmazni a vitaminok megkülönböztetésre, leggyakrabban két kategóriára bontják őket, vízben és zsírban oldódó vitaminokra.

A vitaminok elsődleges szerepe

A vitaminok szerves vegyületek, amelyek bár kis mennyiségben ugyan, de szükségesek a szervezet megfelelő működésének fenntartásához. Vannak bizonyos vitaminok, amelyeket az emberi test képes előállítani, ilyen például a D-vitamin. Ám sok esetben ezeket sem kellő mennyiségben termeli a szervezet, ezért sokszor kénytelenek vagyunk táplálékok segítségével hozzájuk jutni vagy pótolni őket.

A vitaminok fontos szerepet vállalnak az ásványi anyagok mellett abban, hogy antioxidánsként lekössék a szabadgyököket. A szabadgyököknek számos káros hatása ismert, szerepet játszanak például a krónikus betegségek kialakulásában. Ezért is olyan fontos semlegesíteni őket, például vitaminok segítségével.

A vitaminok nagyban hozzájárulnak az egész test normál működéséhez, fontos szerepet játszanak az egészséges haj, izomzat, idegrendszer, látás, csontok, légzőrendszer, bőr fenntartásában is.

Legjobb vitaminforrások

Egyértelmű, hogy a vitaminok elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Mivel egy adott ételben nem található meg egyszerre az összes vitamin és különböző arányban vannak jelen, ezért fontos olyan étrendet kialakítani, mely változatos és fedezi a vitaminszükségletünket. Erre tökéletes lehet mindenféle zöldség, például paprika, paradicsom, káposztafélék, répa, krumpli. A gyümölcsök is, mint például a szőlő, az alma, a citrusfélék, a mangó mind mind kitűnő vitaminforrások, érdemes ezért érdemes minél többet fogyasztani belőlük. Ezenkívül a különböző gabonák és hüvelyesek is mind hozzájárulnak a vitaminháztartásunk rendben létéhez. Előfordulhat, hogy valamilyen okból nem eszünk ezekből kellő mennyiséget, ekkor jól jöhet egy kis extra gondoskodás a szervezetnek különböző vitaminkészítmények segítségével.

Mit okoz a vitaminok hiánya?

Nem véletlen, hogy ennyire hangsúlyos a vitaminok fontos szerepe és megfelelő mennyiségű bevitele a szervezetbe. Egyes vitaminok hiánya súlyosabb, másoké kevésbé érezhető tüneteket okoz. A leggyakoribbak: a fáradtság, levertség, fejfájás, rossz hangulat, gyakori megbetegedések. Az viszont biztos, hogy ha elkezdjük pótolni a hiányzó anyagokat, érezhető lesz a változás. Jobb közérzet, energikusság és erősebb ellenállás a betegségekkel szemben.

A vitaminok elengedhetetlen részét képezik az egészséges szervezetnek, ezért mindenképpen figyeljünk oda a megfelelő bevitelükre.

Guba Márti

Tetszett a(z) Vitaminok: miért van rájuk szükség? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Vitaminok: miért van rájuk szükség? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg