Zila Tortaforma

-
gastro érdekesség, 2021.09.14.

Zila Tortaforma

A cukrász, aki nem csak Magyarország tortáját készítette el négy évben is, de ő lett 2010-ben az Év Gasztronómusa, amit akkor érdemelt ki először cukrász. Zila László, cukrászmester több díjat és elismerést is bezsebelt már az évek alatt kreatív ötletei és főként tortakülönlegességei miatt, de amiért méltónak találták az Év Gasztronómusa díjra, és amellyel igazán forradalmasította a cukrászat területét, az a Zila Tortaforma létrehozása volt.


Zila László ezzel az ötlettel nem csak korszerűsítette a torták megalapozását cukrászok számára, de hobbicukrászok otthoni helyzetét is jelentősen megkönnyítette. Nézzük, miért ilyen különleges ez a találmány?

A Zila Tortaforma létrehozása 

Zila László, cukrászmester az Ország Tortája verseny alkalmával állt elő egy olyan torta recepttel, amelyhez szüksége lett volna egy olyan formára, amely segítség egy olyan sütemény elkészítésében, amely egyszerre hasonlít bon-bonra és pohárdesszertre állagában. Ez a találmány azért lett volna számára fontos, mivel folyékony öntetből jött létre, így nehezebben érte el a torta stabil tartását. 

A cukrászmester több éven keresztül kísérletezett, több anyagot is használt a forma kifejlesztésére – köztük fát és gipszet – mire rájött, hogy mik a főbb támpontok, amelyre figyelni kell a tervezésénél, például a kúpos alakjára, hogy elváljon az anyag és az édesség egymástól végül. A végén egy egyedülálló tortaforma család jött létre, mivel különböző darabok közül lehet válogatni az átlagos méretű tizenkét szeletes forma mellett. 

Mi is az a Zila Tortaforma?

„Mindig is olyan tányérdesszertet akartam készíteni, ami hasonlít egy bonbonra – így alkottam meg a folyékony öntettel töltött tortákat!” – Zila László

A 2012-es Magyar Terméknagydíjat is elnyert, Zila László által létrehozott tortaforma egy formaoltalommal védett szilikon sütőforma, amellyel torták és különböző desszertek készíthetők el könnyedén akkor is, ha folyékony öntettel készülnek. A termék olyannyira népszerűvé vált, hogy már nem csupán Magyarországon, de más európai országokban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is megismerkedtek vele, így összesen 95 országban használják előszeretettel. 

A Zila Tortaforma méretek

Jelenleg öt különböző tortaforma méret létezik Zila László által.

  • 8 szeletes Zila Tortaforma
  • 12 szeletes Zila Tortaforma
  • 16 szeletes Zila Tortaforma
  • 25 szeletes “Kocka” Zila Tortaforma
  • 40 szeletes “Rombusz” Zila Tortaforma 

A Zila Tortaforma használata

A legfontosabb a Zila Tortaforma használata előtt az előkészítése, amely segít az eszköz precíz használatában. Növényi zsírból készült formaleválasztó használatával nem fog a desszert benttapadni a formában. Ezután beletölthetjük a kisütni kívánt tésztamasszát, majd maximum 170 °C-ig betehető a sütőbe. Végül leválasztjuk a szilikonformáról a kisült tésztát, amelyet könnyen elenged köszönhetően a speciális anyagának és a formaleválasztónak. Ezt követően a már töltésre alkalmas tésztát lehet díszíteni. 

Nem csupán sütésre, de fagyasztásra is alkalmas a forma, így fagyasztott desszertekhez is bátran elővehetjük. Mivel nem csupán profi szakembereknek készült, így nem csak az vásárolhatja meg, aki professzionális cukrászüzemmel rendelkezik, hanem otthoni torta sütésre is bátran rendelje meg mindenki, aki úgy érzi nagy segítség lehet számára a konyhában!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Zila Tortaforma magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Zila Tortaforma magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban

Chef Market tulajdonosa szerint vidéken gyakorlatilag nincs esélye talpon maradni azoknak a gasztrovállalkozásoknak, melyet nem család üzemeltet. Sarkos vélemény ez akkor, amikor egyre több óriási vagy luxusberuházás érkezik vidékre, miközben a lokális vendégek száma korlátos, a vásárlóerő szintén.

éttermek, 2025.06.11.

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

"narrow"
Gear.svg