Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
éttermek, 2025.06.11.
A cukrász, aki nem csak Magyarország tortáját készítette el négy évben is, de ő lett 2010-ben az Év Gasztronómusa, amit akkor érdemelt ki először cukrász. Zila László, cukrászmester több díjat és elismerést is bezsebelt már az évek alatt kreatív ötletei és főként tortakülönlegességei miatt, de amiért méltónak találták az Év Gasztronómusa díjra, és amellyel igazán forradalmasította a cukrászat területét, az a Zila Tortaforma létrehozása volt.
Zila László ezzel az ötlettel nem csak korszerűsítette a torták megalapozását cukrászok számára, de hobbicukrászok otthoni helyzetét is jelentősen megkönnyítette. Nézzük, miért ilyen különleges ez a találmány?
Zila László, cukrászmester az Ország Tortája verseny alkalmával állt elő egy olyan torta recepttel, amelyhez szüksége lett volna egy olyan formára, amely segítség egy olyan sütemény elkészítésében, amely egyszerre hasonlít bon-bonra és pohárdesszertre állagában. Ez a találmány azért lett volna számára fontos, mivel folyékony öntetből jött létre, így nehezebben érte el a torta stabil tartását.
A cukrászmester több éven keresztül kísérletezett, több anyagot is használt a forma kifejlesztésére – köztük fát és gipszet – mire rájött, hogy mik a főbb támpontok, amelyre figyelni kell a tervezésénél, például a kúpos alakjára, hogy elváljon az anyag és az édesség egymástól végül. A végén egy egyedülálló tortaforma család jött létre, mivel különböző darabok közül lehet válogatni az átlagos méretű tizenkét szeletes forma mellett.
„Mindig is olyan tányérdesszertet akartam készíteni, ami hasonlít egy bonbonra – így alkottam meg a folyékony öntettel töltött tortákat!” – Zila László
A 2012-es Magyar Terméknagydíjat is elnyert, Zila László által létrehozott tortaforma egy formaoltalommal védett szilikon sütőforma, amellyel torták és különböző desszertek készíthetők el könnyedén akkor is, ha folyékony öntettel készülnek. A termék olyannyira népszerűvé vált, hogy már nem csupán Magyarországon, de más európai országokban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is megismerkedtek vele, így összesen 95 országban használják előszeretettel.
Jelenleg öt különböző tortaforma méret létezik Zila László által.
A legfontosabb a Zila Tortaforma használata előtt az előkészítése, amely segít az eszköz precíz használatában. Növényi zsírból készült formaleválasztó használatával nem fog a desszert benttapadni a formában. Ezután beletölthetjük a kisütni kívánt tésztamasszát, majd maximum 170 °C-ig betehető a sütőbe. Végül leválasztjuk a szilikonformáról a kisült tésztát, amelyet könnyen elenged köszönhetően a speciális anyagának és a formaleválasztónak. Ezt követően a már töltésre alkalmas tésztát lehet díszíteni.
Nem csupán sütésre, de fagyasztásra is alkalmas a forma, így fagyasztott desszertekhez is bátran elővehetjük. Mivel nem csupán profi szakembereknek készült, így nem csak az vásárolhatja meg, aki professzionális cukrászüzemmel rendelkezik, hanem otthoni torta sütésre is bátran rendelje meg mindenki, aki úgy érzi nagy segítség lehet számára a konyhában!
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
éttermek, 2025.06.11.
Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
év fagylaltja, 2025.05.31.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Te készíted a legjobb paprikás krumplit a világon?
2025.06.10.