Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Megnyílt a Matcha Tzuki kávézó az Allee bevásárlóközpontban
Matcha latte, matcha mentás limonádé, matcha fagyi, matcha sajttorta – finomságok, amiket már „matchásítva” is megkóstolhatunk a főváros két pontján. A Matcha Tsuki ugyanis a Kálvin téri üzlete mellé a napokban nyitotta meg második egységét Budán, az Allee bevásárlóközpontban. A speciális teázó és kávézó ötletgazdái a matcha nevű ősi japán zöldtea port használják legtöbb termékük alapanyagaként, ami nem csak egészséges, de különösen finom ízt is kölcsönöz az ételeknek és italoknak.
Néhány kávézókban és cukrászdában eddig is találkozhattunk egy-egy matchás termékkel, de tematikus matcha-bárt csak tavaly októberben kapott Budapest. A Matcha Tsuki első egysége a Kálvin téren nyílt. Most pedig a második helyük is várja a vendégeket Budán, az Allee bevásárlóközpontban.
Ahogy a név is sugallja, a Matcha Tsuki kínálatában szintén minden a matcha nevű japán zöldtea porból készül. Az ősi keleti alapanyag ugyanolyan jól passzol hideg és meleg kávékhoz, teákhoz, süteményekhez, mint fagylaltokhoz, vagy akár gyömbérsörhöz. A zöldszínű finomságok nem csak különleges ízük és kinézetük miatt keltik fel a vásárlóközönség figyelmét, hanem az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is.
Almásy Gyula, a Matcha Tsuki egyik tulajdonosa több mint 2 éve tervezte már a matcha mekkát – ennyi idő kellett ahhoz, hogy kidolgozza a koncepciót, kitalálja és lepróbálja azokat a desszerteket és italokat, amiket immár két fővárosi helyszínen kaphatunk. Gyula üzlettársaival együtt 2 hétig járta Japánt, hogy a megfelelő matchát felkutassák, még teaültetvényen is dolgoztak, hogy minél több mindent megtudjanak a zöld aranyról.
„Keleten nagyon népszerűek a matchából készült ételek és italok, mifelénk azonban csak most barátkozunk velük. A mi helyeink Közép-Európa első tematikus matcha-bárjai, amelyeknek célja, hogy különleges környezetben mutassák be a vendégeknek a japánok zöld aranyát. Mi három különböző, prémium kategóriás matcha porral dolgozunk – a legdrágábból készül a tea”
mondta Almásy Gyula.
A megnyitón exkluzív matcha tea ceremóniát tartott Rajzó-Kontor Kornélia teamester, aki a teaszertartás művészetét Japánban sajátította el.
A Matcha tea az egyik legegészségesebb ital, melynek mindennapi fogyasztása, számos jótékony hatással befolyásolja a szervezetet és a bőrt is. Erősíti például az immunrendszert, segíti a bőr regenerálódását, fokozza a zsírégetést, és még sorolhatnánk. Mint mondják, egy matcha tea 10-15 hagyományos zöld tea egészségre gyakorolt hatásával ér fel.
„A matcha az egyetlen olyan zöld tea, ahol a legfiatalabb, egész tealevelet elfogyasztjuk, valamint az szüretelés előtti beárnyékolás által, még jobban megőrzi értékes tápanyagait, rengeteg krolofilt és L-theanint termel, melyek együttese adja meg a lágyabb, úgynevezett unami ízvilágot.
A klorofillnak köszönhető egyedi, semmivel össze nem téveszthető vibrálóan zöld színe van, akár, mint a smaragdé. A matcha teát a legmagasabb minőségű és legaromásabb zöld teaként tartják számon. Egyszerre tölt fel energiával, segít a koncentrációban és relaxációs hatása van az elmére” – árulta el Gyula.
A Matcha Tsuki elnevezés egyébként kettős: a tsuki japánul hatást, illetve szerencsét jelent; magyarul kimondva cuki szót halljuk ki belőle, ami utal az édességekre, cukrászda becézett formájára.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.
néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket
gastro esemény, 2024.03.24.