3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Rákóczi túrós a Paris Budapesttől, kézműves csokis macaron a Rózsavölgyitől – ezek voltak az Macaron Nap abszolút győztesei.
A macaron-láz továbbra sem csillapodott, sőt! A Bálna névre keresztelt, rendkívül hangulatos, Duna-parti épületet első emeletét ellepték a francia édesség régi és új hódolói. Több, mint 2000 ember fordult meg a helyszínen egy délután alatt.
A kiállítók száma is bővült, a csapatot most már a Bolka Bonbon, a Vanilin Cukrászda, a Mad Dog Café és Chocofacture is erősítette. Az ismert és kevésbé ismert helyek, az amatőr és a profi macaron készítők egyaránt arra törekedtek, hogy a legjobbat hozzák ki az aprócska finomságból. Az ízeknek és a színeknek csak az alkotó fantáziája szabott határt.
A Gresham Hotel például focicsapatokat alkotott a macaronokból, többek között Argetína, Németország, Brazília, Franciaország színeit elevenítették meg. A Gundel a "csepegtetős" változatokkal és a sós ízekkel kísérletezett. Friss fekete teával, málna szósszal, karamell sziruppal túrbozták fel az önmagában is különleges macaronjaikat.
A házi sütemények és a népszerű édességek is új értelmet kaptak macaronként. A Rosinante például mákos-túrórudival, a Gundel Somlói galuskával, gumicukorral és patogatott kukoricával, a Paris Budapest pedig Rákóczi túróssal rukkolt elő.
Utóbbinak több újítása is volt: például olívaolajos málna sorbettel töltötték meg a cuki, rózsaszín bazsalikomos korongokat, és kifejlesztették a paleo macaront is, amit a cukorbetegek és a gluténérzékenyek is fogyaszthatnak.
A legegészségesebb példányokat az Életkonyha csapata kreálta, ők a cukrot és a tojást is mellőzték. Vegán "macaronjaiknak" őrölt mandula volt az alapja, a barnát kakaóval és dióvajjal, a pirosat Acai bogyóval, a zöldet pedig búzafűvel ízesítették.
A GDF SUEZ által támogatott rendezvényen macaront nem csak édességként kínáltak, Zolyómi Zsolt parfümőr macaron karakterű parfümöket árult, a Sarki Fűszeres macaronra emlékeztető hamburegereket készített, de volt macaron alakú párna, macaron sütőforma és az emblematikus finomsághoz illő Bubble tea is.
Az előző évekhez hasonlóan az alkotók ismét ringbe szálltak a legjobb macaronért járó címért. A neves szakértőkből álló zsűri pedig komoly szempontok alapján értékelte a versenyre nevezett példányokat.
A házi verseny legjobbjai:
Szabadon választott ízkategória:
1. Renczés Gábor (egzotikus gyümölcs és gyömbér)
2. Szikra Gabriella (sós vajkaramella)
3. Pajó Katalin (sós-mogyorós)
Csokoládés ízkategória:
1. Renczés Gábor (csokis barackos jázminvirág)
2. Pajó Katalin (csoki-rozmaring)
3. Pesti Attila (narancsos kávés csokoládé)
A profi verseny győztesei:
Az eredményhirdetés alatt legalább annyira fokozott volt a hangulat, mint a tombolasorsoláskor, a játék főnyereménye 2 főre szóló retúr replőjegy volt Párizsba, a macaron fővárosába.
A kuponos rendszer idén megszűnt, az édességeket közvetlenül a kiállítóknak fizettük ki. Átlagosan 250-300 forintba került egy darab macaron, mindenki ügyelt a stílusos csomagolásra, már csak azért is, hogy könnyen szállíthatóak legyenek a törékeny sütemények.
A díjnyertes séfeknek, cukrászoknak és a leendő cukrászoknak ezúton is gratulálunk!
A Macaron Nap FB-oldalát itt találjátok.
További Gastro magazin cikkek
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
ART Piknik 2025
2025.05.16.