Tarolt a Rákóczi túrós macaron

-
gastro fesztivál, 2014.03.23.

Tarolt a Rákóczi túrós macaron

Rákóczi túrós a Paris Budapesttől, kézműves csokis macaron a Rózsavölgyitől – ezek voltak az Macaron Nap abszolút győztesei.


A macaron-láz továbbra sem csillapodott, sőt! A Bálna névre keresztelt, rendkívül hangulatos, Duna-parti épületet első emeletét ellepték a francia édesség régi és új hódolói. Több, mint 2000 ember fordult meg  a helyszínen egy délután alatt.

 

A kiállítók száma is bővült, a csapatot most már a Bolka Bonbon, a Vanilin Cukrászda, a Mad Dog Café és Chocofacture is erősítette. Az ismert és kevésbé ismert helyek, az amatőr és a profi macaron készítők egyaránt arra törekedtek, hogy a legjobbat hozzák ki az aprócska finomságból. Az ízeknek és a színeknek csak az alkotó fantáziája szabott határt.

 

 

 

A Gresham Hotel például focicsapatokat alkotott a macaronokból, többek között Argetína, Németország, Brazília, Franciaország színeit elevenítették meg. A Gundel a "csepegtetős" változatokkal és a sós ízekkel kísérletezett. Friss fekete teával, málna szósszal, karamell sziruppal túrbozták fel az önmagában is különleges macaronjaikat.

 

A házi sütemények és a népszerű édességek is új értelmet kaptak macaronként. A Rosinante például mákos-túrórudival, a Gundel Somlói galuskával, gumicukorral és patogatott kukoricával, a Paris Budapest pedig Rákóczi túróssal rukkolt elő.

 

Utóbbinak több újítása is volt:  például olívaolajos málna sorbettel töltötték meg a cuki, rózsaszín bazsalikomos korongokat, és kifejlesztették a paleo macaront is, amit a cukorbetegek és a gluténérzékenyek is fogyaszthatnak.

 

 

A legegészségesebb példányokat az Életkonyha csapata kreálta, ők a cukrot és a tojást is mellőzték. Vegán "macaronjaiknak" őrölt mandula volt az alapja, a barnát kakaóval és dióvajjal, a pirosat Acai bogyóval, a zöldet pedig búzafűvel ízesítették.

 

A GDF SUEZ által támogatott rendezvényen macaront nem csak édességként kínáltak, Zolyómi Zsolt parfümőr macaron karakterű parfümöket árult, a Sarki Fűszeres macaronra emlékeztető hamburegereket készített, de volt macaron alakú párna, macaron sütőforma és az emblematikus finomsághoz illő Bubble tea is.

 

 

Az előző évekhez hasonlóan az alkotók ismét ringbe szálltak a legjobb macaronért járó címért. A neves szakértőkből álló zsűri pedig komoly szempontok alapján értékelte a versenyre nevezett példányokat.

 

A házi verseny legjobbjai:

 

Szabadon választott ízkategória:


1. Renczés Gábor (egzotikus gyümölcs és gyömbér)
2. Szikra Gabriella (sós vajkaramella)
3. Pajó Katalin (sós-mogyorós)

Csokoládés ízkategória:


1. Renczés Gábor (csokis barackos jázminvirág)
2. Pajó Katalin (csoki-rozmaring)
3. Pesti Attila (narancsos kávés csokoládé)

 

A profi verseny győztesei:

 

1. Rákóczi túrós íz
Paris Budapest Restaurant and Bar
2. Mascarpone-bazsalikomos íz
Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest
3. Citromos-bazsalikomos
Desszert.Neked

Csokoládés ízkategóriában pedig:
1. Rózsavölgyi Csokoládé
2. Desszert.Neked (málnás csokoládé)
3. Bolka Bonbon

 

 

Az eredményhirdetés alatt legalább annyira fokozott volt a hangulat, mint a tombolasorsoláskor, a játék főnyereménye 2 főre szóló retúr replőjegy volt Párizsba, a macaron fővárosába.

 

A kuponos rendszer idén megszűnt, az édességeket közvetlenül a kiállítóknak fizettük ki. Átlagosan 250-300 forintba került egy darab macaron, mindenki ügyelt a stílusos csomagolásra, már csak azért is, hogy könnyen szállíthatóak legyenek a törékeny sütemények.

 

 

A díjnyertes séfeknek, cukrászoknak és a leendő cukrászoknak ezúton is gratulálunk!

 

A Macaron Nap FB-oldalát itt találjátok.

Tetszett a(z) Tarolt a Rákóczi túrós macaron magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tarolt a Rákóczi túrós macaron magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg