Az angol ötórai tea

-
gastro hangulat, 2021.06.24.

Az angol ötórai tea

Az ötórai tea története mégsem tekint vissza olyan régi múltra, mint azt gondolnánk.


Ha szóba kerül London vagy Anglia valószínűleg elsőként mindenki a teázással társítja a népi hagyományokat, hiszen ez a szokás már teljesen eggyé vált az angol néppel. Ám az ötórai tea története mégsem tekint vissza olyan régi múltra, mint azt gondolnánk.

Minden országnak megvan a maga meghatározó esszenciája, azok az alapvető tulajdonságok, amelyek megadják a létezését, és amelyek egyben megkülönböztetik a többitől. Az angolok esetében ilyen a délutáni teázás, ami valójában 3-4 óra között történik, és ez tulajdonképpen egy uzsonna, ahol a szendvicsek mellé teasüteményeket is szolgálnak fel.

Az angol tea, mint társadalmi esemény

A tea egy nagyszerű találmány és egyes fajtáknak nagy szerepük van az egészségünk védelmében, mert olyan növényeket tartalmaznak, amik megóvják bizonyos szerveinket, segítik azoknak zökkenőmentes működését. Egy kutatás szerint, ha napi 2-3 csésze fekete teát megiszunk, az serkenti a szellemi aktivitásunkat és a koncentrációnkat, hozzátesz az immunrendszerünk erősítéséhez, megvéd bennünket a vírusok, baktériumok, gombák ellen vívott kemény harcunkban, és emellett aminosavakban is gazdag.

Az angolok számára a tea fogyasztása azonban nem csak egy délutáni felfrissülés, és nem is pusztán csak egészségügyi okokból vásárolt árucikk, hanem egyben egy fontos társadalmi esemény is.

Az angol tea története

A tea régen luxuscikknek számított, amit a hollandok kezdtek el Kínából importálni, és később így terjedt el Londontól kezdve, Párizson át, több európai országig. Akkortájt még csak a felső társadalmi rétegeknek állt módjában fogyasztani, majd nagyobb mennyiségben kezdték el az országokban beszállítani, ez pedig az ár csökkenéséhez vezetett, ami azt eredményezte, hogy egyre több ember engedhette meg magának a tea megvásárlását.

Az angolok eleinte gyanakodva kezelték az új, Európa szerte egyre népszerűbbé váló italt, és csupán a 17. század közepén sikerült megbarátkozniuk a gondolattal. A tea népszerűségi indexén végül Anna Russel lendített, aki úgy érezte túl sok idő telik el a korai ebéd és az igen késői vacsora között, így egy kellemes délutáni teázást iktatott be az életébe, ami mellé felszolgáltatott magának némi süteményt, és egy kevés szendvicset, ez pedig szabaddá tette az utat egy egészen új szokás kialakulásához.

A délutáni tea forradalmi hatása hamarosan az egész felső osztályt magába szippantotta, és az egészségre való jótékony hatása mellett, egy remek társadalmi eseménnyé nőtte ki magát, hiszen általa sokkal könnyebben, egyszerűbben és takarékosabban lehetett vendégül látni a barátokat, üzleti partnereket.

Milyen teát isznak az angolok?

Az angolok előszeretettel fogyasztják a karakteres ízvilágú és magas koffeintartalmú fekete teát, azok közül is a Darjeelinget, ami egy Nyugat-Britanniából származó tea. Manapság, ha szóba kerül Anglia és a teázás mindenkinek az Earl Grey tea jut szemébe, amiben bergamonttal gazdagítják a teát, ebből adódik a különleges aromája.

Egy jó angol teadélután titka tehát a következő: egy csészényi Earl Grey vagy fekete tea, mellé némi teasütemény, esetleg egy finom szendvics elfogyasztása, és természetesen az elmaradhatatlan társaság, amellyel gazdagabbá tehetjük a tásasági életünket.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Az angol ötórai tea magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az angol ötórai tea magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg