Brunch, a hétvégi reggeli

-
gastro hangulat, 2021.06.25.

Brunch, a hétvégi reggeli

Vajon tényleg az USA a hazája ennek a mára már nagyon is népszerű étkezésnek? És mit is takar pontosan a brunch szó? Megannyi kérdés, amire most ebből a cikkből fény derül.


A brunch szó hallatán talán mindenki előtt az a kép jelenik meg, ahogy Carrie Bradshaw a Szex és New Yorkban három barátnője társaságában kortyolgatja a mimosa vagy bellini koktélját, miközben kiadós reggelit fogyaszt, és jókat pletykálnak. Nem is csoda, hiszen az amerikai filmek, sorozatok gyakran élnek a brunchos jelenettel. De vajon tényleg az USA a hazája ennek a mára már nagyon is népszerű étkezésnek? És mit is takar pontosan a brunch szó? Megannyi kérdés, amire most ebből a cikkből fény derül.

Brunch – reggeli vagy ebéd?

Kezdjük is a legfontosabbal. Vajon mit jelent ez a kifejezés? A brunch szó az angol breakfast (reggeli) és lunch (ebéd) szóból alakult ki. Általában késő délelőtti vagy kora délutáni étkezés, főként 11 és 13 óra között szokott zajlani. Azonban ez nem egyenlő a tízóraival, ami kis nassolás, hogy az ebédig kibírja az ember. A brunch hosszan elnyúló étkezés, egy kisebb társasággal, akár villásreggelinek is mondható (igaz, fontos megjegyezni, hogy a villásreggelit reggelente szokás fogyasztani, mégis ehhez lehetne hasonlítani). Leginkább hétvégéken, egy átmulatott éjszaka után, különleges alkalmakkor szoktak bruncholni menni.

A brunch eredete

Azt gondolná az ember, mivel Amerikában terjedt el ez a divat, akkor biztosan onnan is ered. Pedig nem. Akárcsak a halloween esetében itt is egy angol szokásról van szó. A brunch szó Guy Beringer nevéhez köthető, aki az 1895-ben Hunter’s Weekly-ben megjelent cikkében használta először. Azt javasolta – valószínűleg egy kis macskajajjal – hogy a kiadós reggeli helyett, inkább egy késő délelőtti teázás, kávézás, könnyebb falatokra lenne szükség, és fokozatosan eljutni a nehezebb ételekig. Hozzátette azt is, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy barátokkal találkozzon és átbeszéljék az előző este eseményeit.

Amerikában a brunchkultúra csak pár évtizeddel később alakult ki, az 1930-as években. A vonattal Chicagóba érkező színészek a pályaudvarról gyakran az Ambassador Hotel Pump Room-jában fogyasztották el a késői villásreggelit.

Mit ehetünk, ihatunk?

Igazából erre nincs jó válasz. Ha brunchról van szó, amit akár otthon akár egy aranyos bisztróban, étteremben fogyasztunk a paletta bőséges kínálatával szembesülhetünk.

Italként választhatjuk akár a presszót, capuccinot, jegeskávét vagy akár valamelyik alkohol változatát, mint az ír kávét, de ez a lista végtelen hosszú. De a sorból nem maradhat ki a tea, gyümölcslé vagy, mint már korábban is említettem egy mimosa koktél, vagy ha tényleg a macskajaj gyötör egy (alkoholmentes) bloody mary is jó döntés lehet.

Ételek között is rengeteg lehetőség van. Ha valaki a sósat szereti a délelőtti órákban az választhatja az omlettet, tojásrántottát, bundás kenyeret, szendvicset. De az édeset kedvelők előtt is hosszú lista van: a gofritól a palacsintán keresztül, a lekváros croissanton keresztül bármit ehetnek. Sőt az egészséges életmódót folytatók is tudnak választani egy gyümölcssaláta, joghurt, ami tele van granolával vagy akár a zabkása közül. Tulajdonképpen itt is sorolhatnám még mennyi féle lehetőség van, de én inkább azt ajánlom, hogy kelj útra és menj bruncholni!

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) Brunch, a hétvégi reggeli magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Brunch, a hétvégi reggeli magazin cikk? Írd meg véleményed!

Brunch, a hétvégi reggeli cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg