Brunch, a hétvégi reggeli

-
gastro hangulat, 2021.06.25.

Brunch, a hétvégi reggeli

Vajon tényleg az USA a hazája ennek a mára már nagyon is népszerű étkezésnek? És mit is takar pontosan a brunch szó? Megannyi kérdés, amire most ebből a cikkből fény derül.


A brunch szó hallatán talán mindenki előtt az a kép jelenik meg, ahogy Carrie Bradshaw a Szex és New Yorkban három barátnője társaságában kortyolgatja a mimosa vagy bellini koktélját, miközben kiadós reggelit fogyaszt, és jókat pletykálnak. Nem is csoda, hiszen az amerikai filmek, sorozatok gyakran élnek a brunchos jelenettel. De vajon tényleg az USA a hazája ennek a mára már nagyon is népszerű étkezésnek? És mit is takar pontosan a brunch szó? Megannyi kérdés, amire most ebből a cikkből fény derül.

Brunch – reggeli vagy ebéd?

Kezdjük is a legfontosabbal. Vajon mit jelent ez a kifejezés? A brunch szó az angol breakfast (reggeli) és lunch (ebéd) szóból alakult ki. Általában késő délelőtti vagy kora délutáni étkezés, főként 11 és 13 óra között szokott zajlani. Azonban ez nem egyenlő a tízóraival, ami kis nassolás, hogy az ebédig kibírja az ember. A brunch hosszan elnyúló étkezés, egy kisebb társasággal, akár villásreggelinek is mondható (igaz, fontos megjegyezni, hogy a villásreggelit reggelente szokás fogyasztani, mégis ehhez lehetne hasonlítani). Leginkább hétvégéken, egy átmulatott éjszaka után, különleges alkalmakkor szoktak bruncholni menni.

A brunch eredete

Azt gondolná az ember, mivel Amerikában terjedt el ez a divat, akkor biztosan onnan is ered. Pedig nem. Akárcsak a halloween esetében itt is egy angol szokásról van szó. A brunch szó Guy Beringer nevéhez köthető, aki az 1895-ben Hunter’s Weekly-ben megjelent cikkében használta először. Azt javasolta – valószínűleg egy kis macskajajjal – hogy a kiadós reggeli helyett, inkább egy késő délelőtti teázás, kávézás, könnyebb falatokra lenne szükség, és fokozatosan eljutni a nehezebb ételekig. Hozzátette azt is, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy barátokkal találkozzon és átbeszéljék az előző este eseményeit.

Amerikában a brunchkultúra csak pár évtizeddel később alakult ki, az 1930-as években. A vonattal Chicagóba érkező színészek a pályaudvarról gyakran az Ambassador Hotel Pump Room-jában fogyasztották el a késői villásreggelit.

Mit ehetünk, ihatunk?

Igazából erre nincs jó válasz. Ha brunchról van szó, amit akár otthon akár egy aranyos bisztróban, étteremben fogyasztunk a paletta bőséges kínálatával szembesülhetünk.

Italként választhatjuk akár a presszót, capuccinot, jegeskávét vagy akár valamelyik alkohol változatát, mint az ír kávét, de ez a lista végtelen hosszú. De a sorból nem maradhat ki a tea, gyümölcslé vagy, mint már korábban is említettem egy mimosa koktél, vagy ha tényleg a macskajaj gyötör egy (alkoholmentes) bloody mary is jó döntés lehet.

Ételek között is rengeteg lehetőség van. Ha valaki a sósat szereti a délelőtti órákban az választhatja az omlettet, tojásrántottát, bundás kenyeret, szendvicset. De az édeset kedvelők előtt is hosszú lista van: a gofritól a palacsintán keresztül, a lekváros croissanton keresztül bármit ehetnek. Sőt az egészséges életmódót folytatók is tudnak választani egy gyümölcssaláta, joghurt, ami tele van granolával vagy akár a zabkása közül. Tulajdonképpen itt is sorolhatnám még mennyi féle lehetőség van, de én inkább azt ajánlom, hogy kelj útra és menj bruncholni!

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) Brunch, a hétvégi reggeli magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Brunch, a hétvégi reggeli magazin cikk? Írd meg véleményed!

Brunch, a hétvégi reggeli cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg