Brunch, a hétvégi reggeli

-
gastro hangulat, 2021.06.25.

Brunch, a hétvégi reggeli

Vajon tényleg az USA a hazája ennek a mára már nagyon is népszerű étkezésnek? És mit is takar pontosan a brunch szó? Megannyi kérdés, amire most ebből a cikkből fény derül.


A brunch szó hallatán talán mindenki előtt az a kép jelenik meg, ahogy Carrie Bradshaw a Szex és New Yorkban három barátnője társaságában kortyolgatja a mimosa vagy bellini koktélját, miközben kiadós reggelit fogyaszt, és jókat pletykálnak. Nem is csoda, hiszen az amerikai filmek, sorozatok gyakran élnek a brunchos jelenettel. De vajon tényleg az USA a hazája ennek a mára már nagyon is népszerű étkezésnek? És mit is takar pontosan a brunch szó? Megannyi kérdés, amire most ebből a cikkből fény derül.

Brunch – reggeli vagy ebéd?

Kezdjük is a legfontosabbal. Vajon mit jelent ez a kifejezés? A brunch szó az angol breakfast (reggeli) és lunch (ebéd) szóból alakult ki. Általában késő délelőtti vagy kora délutáni étkezés, főként 11 és 13 óra között szokott zajlani. Azonban ez nem egyenlő a tízóraival, ami kis nassolás, hogy az ebédig kibírja az ember. A brunch hosszan elnyúló étkezés, egy kisebb társasággal, akár villásreggelinek is mondható (igaz, fontos megjegyezni, hogy a villásreggelit reggelente szokás fogyasztani, mégis ehhez lehetne hasonlítani). Leginkább hétvégéken, egy átmulatott éjszaka után, különleges alkalmakkor szoktak bruncholni menni.

A brunch eredete

Azt gondolná az ember, mivel Amerikában terjedt el ez a divat, akkor biztosan onnan is ered. Pedig nem. Akárcsak a halloween esetében itt is egy angol szokásról van szó. A brunch szó Guy Beringer nevéhez köthető, aki az 1895-ben Hunter’s Weekly-ben megjelent cikkében használta először. Azt javasolta – valószínűleg egy kis macskajajjal – hogy a kiadós reggeli helyett, inkább egy késő délelőtti teázás, kávézás, könnyebb falatokra lenne szükség, és fokozatosan eljutni a nehezebb ételekig. Hozzátette azt is, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy barátokkal találkozzon és átbeszéljék az előző este eseményeit.

Amerikában a brunchkultúra csak pár évtizeddel később alakult ki, az 1930-as években. A vonattal Chicagóba érkező színészek a pályaudvarról gyakran az Ambassador Hotel Pump Room-jában fogyasztották el a késői villásreggelit.

Mit ehetünk, ihatunk?

Igazából erre nincs jó válasz. Ha brunchról van szó, amit akár otthon akár egy aranyos bisztróban, étteremben fogyasztunk a paletta bőséges kínálatával szembesülhetünk.

Italként választhatjuk akár a presszót, capuccinot, jegeskávét vagy akár valamelyik alkohol változatát, mint az ír kávét, de ez a lista végtelen hosszú. De a sorból nem maradhat ki a tea, gyümölcslé vagy, mint már korábban is említettem egy mimosa koktél, vagy ha tényleg a macskajaj gyötör egy (alkoholmentes) bloody mary is jó döntés lehet.

Ételek között is rengeteg lehetőség van. Ha valaki a sósat szereti a délelőtti órákban az választhatja az omlettet, tojásrántottát, bundás kenyeret, szendvicset. De az édeset kedvelők előtt is hosszú lista van: a gofritól a palacsintán keresztül, a lekváros croissanton keresztül bármit ehetnek. Sőt az egészséges életmódót folytatók is tudnak választani egy gyümölcssaláta, joghurt, ami tele van granolával vagy akár a zabkása közül. Tulajdonképpen itt is sorolhatnám még mennyi féle lehetőség van, de én inkább azt ajánlom, hogy kelj útra és menj bruncholni!

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) Brunch, a hétvégi reggeli magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Brunch, a hétvégi reggeli magazin cikk? Írd meg véleményed!

Brunch, a hétvégi reggeli cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg