Miért tortázunk szülinapokon?

-
gastro hangulat, 2021.07.08.

Miért tortázunk szülinapokon?

Mindenki kapott már és evett is szülinapi tortát, de csak kevesen tudnak és keveset az édesség eredetéről és a szimbólum keletkezésének forrásáról.


Születésnap, torta, gyertya – az ünneplés elengedhetetlen kellékei. A tortát megrendeljük vagy akár otthon is megsüthetjük, énekelünk, gyertyát gyújtunk, ajándékot osztunk. De vajon mire fel ez a szokásegyüttes, és egyáltalán miért is torzátunk a szülinapok alkalmával?

A születésnap megünneplése a nyugati kultúrában – vallási irányultságtól függetlenül –, kisebb apróságokban eltér ugyan, de egy dologban biztosan nem különbözik: az ünnepelt feldíszitett tortát kap, amelynek tetején gyertya ég, a szülinapos körül pedig ott köröz kórusban énekelve, mosolyogva a vidám család, akiknek dalát tapsvihar követi, miután az érintett elfújta a gyertyákat. Ki ne ismerné ezt az idilli képet? A mindennapi életünk részét képezi a születésnapi torta hagyománya. Mindenki kapott már és evett is szülinapi tortát, de csak kevesen tudnak és keveset az édesség eredetéről és a szimbólum keletkezésének forrásáról.

A torta története

A torta története egészen az ókorba nyúlik vissza, ám az akkor fogyasztott édesség lényegesen szerényebb külsővel és ízvilággal büszkélkedhetett, mint napjaink süteményei. Kenyérszerűek és mézzel, diófélékkel vagy épp különböző bogyós növényekkel ízesítették őket. A legenda szerint Nagy Sándor volt az, akinek a torta feltalálását köszönhetjük, méghozzá egy lakodalmi ünnep keretein belül, ami mindmáig a történelem legnagyobb esküvőjének számít, hiszen tízezer makedón férfit beszéltek rá királyi módon arra, hogy feleségül vegyenek egy-egy perzsa nőt. Erre a jeles eseményre készült Nagy Sándor a tortájival meglepetésként.

Az ókorban a katonák napi élelmiszer adagja egy darab körülbelül 60 dkg-os kenyér volt, ami lapos volt és kerek, akkora, mint egy mai átlag torta súlya. A kenyeret durva őrlésű árpából, rozsból és búzából sütötték, erre hasonlított a lakodalmi torta is, ám ott gabonát, mandulát, diót és szárított gyümölcsdarabkákat is a hozzávalók listájához csaptak, megbolondítva egy kis ánizsos, kecsketúrós, mézes krémtöltelékkel.

A születésnapi torta története

Különböző elméletek járnak-kelnek a nagyvilágban arról, miért alakultak ki ezek a tortázási hagyományok a születésnapok alkalmával. Az egyik szerint például az egész Németországból ered, ott ugyanis Kinderfest néven ünnepelték az apróságok születésnapját évről évre. Egy másik szóbeszéd azonban azt mondja, hogy mindez a görögök érdeme, akik Artemisz, a Hold istennője előtt tisztelegtek a tortával, de az ókori Rómában is készítettek krémes, születésnapi desszerteket.

Ahogyan minden egyes szokás úgy idővel ez is egyre kidolgozattabbá, aprólékosabbá vált, és egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a torta külcsínére is, ami pedig a németek kreativitásának volt köszönhető.

díszes torta

A pékségek eleinte egyszerűbb tortákat készítettek az ügyfeleik megrendelésére, majd a kérések elkezdek egyre cifrábbak és cifrábbak lenni, kezdve a krémes bevonattól, át a figurás díszeken, egészen a több emeletes tortákig. Ekkor ezt is, mint sok minden mást, csak a gazdagabb emberek engedhették meg maguknak, már csak azért is, mert akkoriban a torták elkészítéséhez szükséges eszközök, és maguk az alapanyagok is borsos árat követeltek meg annak megalkotójától. Ám az ipari forradalom hatására a társadalom szinte minden rétege számára elérhetővé vált az édesség, és ettől kezdve a torták dekorálása, különféle anyagokkal való bevonása, több rétegbe való sütése is gyakoribbá vált, és megfizethetőbb is volt a lakosság számára.

A születésnapi torta szimbóluma

A születésnapi tortával egy újabb év elmúltát ünnepeljük, amihez több babona is társult az eltelt évek során. A hagyomány szerint a torta összehozza az embereket, azokat a távoli rokonokat, akiket az év folyamán csak ritkán látunk, de a születésnapi tortázás alkalmával összegyűlik a család apraja-nagyja, hogy együtt örüljenek az ünnepelttel, szimbolizálva ezzel az összetartozást. A középkori Angliában szokás volt a szerencse kedvéért szimbolikus tárgyakat sütni a torta tésztájába, nevezetesen pénzérméket, gyűrűket és egyéb csecsebecséket. Úgy tartották, hogy aki pénzérmére bukkan, abból gazdag ember lesz, aki gyűszűre harap sosem talál magának párt, örökre vénlány marad.

családi ünnep

Miért teszünk a tortára gyertyát?

Az, hogy a tortára gyertyákat teszünk a görögök találmánya, ők ugyanis az Artemisznek ajánlott torták tetejére gyertyákat szúrtak, hogy a sütemény úgy tündököljön az istennőnek, akár a Hold. A görögök úgy tartották, hogy a gyertya füstjét majd elfújja a szél az imáikkal együtt az istennőnek, aki majd ezáltal meghallgatja a kívánságaikat, és valóra is váltja azokat. Emellett az ősi rítusok szerint a tűznek tisztító hatása van, ami elzavarja a gonosz szellemeket, így akár egy rossz útra tévedt ember lelkében is begyógyíthatja a tátongó sebeket.

Az sem mindegy, hogy a tortából ki eszi az első szeletet, az ugyanis az ünnepelt hatásköre, ahogyan a torta felszeletelése is az ő feladatai közé tartozik, máskülönben a szerencse elpártolhat tőle. Ha pedig a neve is rajta szerepel az ünnepi édességen, akkor azon nyomban le kell szedni a torta tetejéről, mert rossz ómennek számít, és szerencsétlenséget okozhat a név viselője számára, ha a torta szeletelésénél belevág a saját nevébe.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Miért tortázunk szülinapokon? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Miért tortázunk szülinapokon? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg