Mochi, a japánok érdekes édessége

-
gastro hangulat, 2021.07.03.

Mochi, a japánok érdekes édessége

A mochi kívül sima, belül ragad. Tömör, mégis puha. Kóstold meg, de vigyázz vele!


A japánok táplálkozásáról elég eltérő vélemények születtek az eltelt évezredek során, ami alól a jellemzően újévkor fogyasztott, több ízben és színben pompázó mochi sem kivétel, amiről annak ellenére, hogy apró falatokban rágva teljesen veszélytelen, sok rémhír terjed róla.

Köztudott tény, hogy a japán konyha elég megosztó gasztronómiai elemekkel rendelkezik, az étrendünket tekintve azonban nagyon fontos számukra az egészséges étkezés, éppen ezért sok halat és zöldségeket fogyasztanak és mindig igyekeznek friss hozzávalókból elkészíteni a fogásaikat. Ez alól pedig természetesen az édességeik sem képeznek kivételt: minőségi alapanyagokat választanak és mértékletesen fogyasztják őket. A ma már hazánkban is egyre több helyen kapható mochi, különösen fontos desszert Japánban, mert ez az egyik leghíresebb édességük.

Mi az a mochi?

A mochi pontos eredete jelenleg nem ismert, azonban a mochi gyakorlatilag egy rizssütemény, ami ragacsos rizslisztből készül, úgy hogy a rizst pépes állagúra ütik, majd a kívánt formára olvasztják. Ezt a nem mindennapi édességet eredetileg a mocsicuki nevű hagyományos ceremóniára készítették, de azóta a japán újévi asztal állandó főszereplőjévé vált, noha a japánok egész évben szívesen fogyasztják.

Mivel az édességnek nagyon ragacsos állaga van, ezért Japánban komoly veszélyekkel járhat a mochi fogyasztása. Szinte minden évben van elrettentő példa arra, hogy valamilyen különleges japán édesség fulladásos halált okoz, főleg az idős korosztály rétegeiben, ezért ajánlott a fogyasztása előtt apró darabokra felvágni a mochit, hogy ezzel sokkal könnyebbé tegyük a desszert lenyelését.

Miért kell ütni a mochit?

A mochi viszonylag könnyen elkészíthető, mivel csak egy maroknyi hozzávaló hozzáadása szükséges a nyúlós massza eléréséhez. Mivel a tészta mindössze három alkotóelemből – rizsből, vízből és levegőből – épül fel, így a különlegessége az elkészítésében rejlik, a mochit ugyanis püfölni kell. Az ütés következtében elegendő mennyiségű levegő kerül a tésztába ahhoz, hogy ragacsos állagú masszát alkosson, így nyerve el a végleges, formálható textúráját.



 

Ez a két főt megkövetelő folyamat általában csupán két percig tart, és míg valaki kézzel, addig a másik fél egy gigantikus méretű, speciális kalapáccsal ütlegeli a tésztát. Az ütések közben vizet adnak a tésztához, hogy elkerüljék, hogy az az edény falához ragadjon. A végeredmény pedig egy puha, lágy és nyúlós finomság lesz, ami többféle ízben és színben is létezik, ám az alap mochi mindig fehér és édes vörösbabbal van töltve.

A mochi tápértéke

Egy alig gyufásdoboz nagyságú mochi tápértéke felér egy tál rizsével. A mochi glutén- és koleszterinmenetes, mivel rizslisztből készül, így az ezekre érzékenyek is nyugodtan megkóstolhatják az édességet. Egy 44 grammos darab 96 kalóriát, 1 gramm zsírt, 1 milligramm nátriumot, 22 gramm szénhidrátot, 6 gramm cukrot és 1 gramm proteint tartalmaz.

A mochi fogyasztás veszélyei

Japánban nem számít ritka esetnek, ha valaki mochi fogyasztás okán veszíti életét, de kifejezetten az idős korosztályban jellemzőek a fulladásos tünetek. A japán hatóságok minden évben figyelmeztetik a lakosságot, hogy evés előtt vágják apró darabokra a mochit, vagy kis falatokban rágják, és még egy külön weboldalt is készítettek, ahol ötleteket adnak arra vonatkozóan, hogyan lehet segíteni azokon az embereken, akiknek mégis a torkukon akad a ragacsos finomság.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Mochi, a japánok érdekes édessége magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mochi, a japánok érdekes édessége magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

"narrow"
Gear.svg