Mort Subite belga sörkülönlegességek

-
gastro hangulat, 2022.05.03.

Mort Subite belga sörkülönlegességek

Az egyre javuló idő és a tavaszi időszak beköszöntével a hideg, frissítő sörök ismét előtérbe kerülnek. A Mort Subite eredeti belga sörkülönlegességei gondoskodnak a finom ízekről.


Egy finom behűtött sör tökéletes társa lehet egy hétköznapi esti baráti beszélgetésnek vagy akár egy hétvégi grillezésnek.

Ha a sörkészítésről van szó, Belgium előkelő helyet foglal el, hiszen régóta folytatják ott ezt a mesterséget. Először a középkor során kolostorokban kezdték előállítani az italokat. A belga sörök világszerte népszerűek, sokféle típussal büszkélkedhetnek a szokványos világos lágertől, a lambic típusún át, egészen a flamand vörösig. Az egyre elterjedtebb Mort Subite márkájú sörkülönlegesség is szintén ehhez az országhoz kapcsolható.

A Mort Subite belga sörkülönlegesség eredete

Mort Subite vagyis hirtelen halál. Ez a kifejezés a sörkülönlegesség eredetére utal, ez ugyanis egy népszerű tradicionális belga kocsmajáték záró mozzanata. Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük, vissza kell utaznunk az időben egészen az 1920-as évek Brüsszelébe.
Ebben az időben a kocsmák ebédkor minden nap zsúfolásig megteltek. A vendégek játszani, szórakozni és sörözni mentek oda. Annak érdekében, hogy mindenki időben vissza tudjon térni a munkába, valakinek az az ötlete támadt, hogy a „most subite” vagyis a „hirtelen halál” utolsó kockadobásban azonnal kikiáltják a nyertest.

Mort Subite belga sörkülönlegességek

Mort Subite márkának jelenleg összesen hét féle sörkülönlegessége van forgalomban, amelyek közül itthon a két legismertebb itthon a Kriek Lambic és a Witte Lambic.
A Mort Subite Kriek Lambic a legnépszerűbb termék, amely egy rubinvörös színű, enyhén savanykás ízű sör. A tökéletes végeredmény érdekében a készítés során először tölgyfa hordóban érlelik, majd meggyágyon pihentetik. Mivel spontán erjesztéssel készül, ezért egyfelől felfedezhető benne a lambicok savanykássága, ugyanakkor a meggyből fakadó kesernyés ízvilág is. A könnyed, mégis karakteres sör alkoholtartalma kellemes, hiszen csupán 4%.
A Mort Subite Witte Lambic szintén egy lambic típusú modern belga búza sörkülönlegesség. Kifejezetten könnyed ital, a hagyományos búzamalátás ízvilágon túl csavarva egyet egy kis gyümölcsös, egészen pontosan barackos beütéssel. Ez utóbbit a készítés közben felhasznált természetes aromáknak köszönheti. Nemcsak illatában, de ízében is egészen különleges élményt nyújt. Ennek a típusnak már valamivel magasabb, egészen pontosan 5,5% az alkoholtartalma.

Mort Subite belga sörkülönlegesség a boltokban

A Mort Subite belga sörkülönlegesség család tagjai a növekvő népszerűségük miatt szerencsére már egyre több helyen elérhetőek. A Kriek Lambic és a Witte Lambic sörök a nagyobb élelmiszerüzletek például Spar, Auchan Metro és Tesco kínálatán túl a Kifli.hu online áruházában is elérhetőek.

Guba Márti

Tetszett a(z) Mort Subite belga sörkülönlegességek magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mort Subite belga sörkülönlegességek magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg