Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Svédország hivatalos nemzeti ünnepe június 6-án van, de a svédek a nagyobb ünneplést a hónap közepére tartogatják. A Midsummar, azaz a nyári napforduló, a Szentivánéj június 23-ra esik, de országszerte az egész szentivánéji hétvége alatt zajlanak a programok, ünneplések.
A nyár leghosszabb éjszakája pedig a hagyományok szerint tele van varázslattal, amelynek Észak-Európában ugyancsak sokan hódolnak. Középkori hagyomány, hogy virággal és zölddel díszítenek fel egy rudat, amelyet körbetáncolnak.
A legenda szerint ezen az éjjelen a növények gyógyító erőre tettek szert, ezért a jövő előrejelzésére, jóslásra is használták őket. A fiatal nők hét különböző virágot szedtek, és párnájuk alá tették, hogy leendő férjükről álmodjanak. A virágokat csendben kell leszedni, különben megtörik a varázslat. Mezítláb sétálni a harmatban, amikor a Szentivánéj hajnalba fordul, segít egészségesnek maradni. Virágkoszorút hajban viselni – ez az újjászületés és a termékenység szimbóluma. Annak érdekében, hogy a család a hosszú, hideg skandináv télben is egészséges maradjon, a nyári csokrokat leszárítják és a fürdőszobában helyezik el.
Az étkezést a szentivánéji mulatságokon friss eper zárja tejszínhabbal. Valószínűleg Svédországban mindenki azt fogja mondani, hogy a svéd eper a legjobb, és igazuk lehet. A hosszú, fényes és hűvös tavaszi éjszakák miatt a svéd szamóca nem égeti el olyan gyorsan a cukrot, így édesebbé válik. Klasszikus epertortában, más néven „jordgubbstårta”-ban is gyakran fogyasztják.
Az Aquavit élvezetének elengedhetetlen része a koccintás és az éneklés. Minden koccintáshoz egy új dal dukál, nem véletlen, hogy gyűjtések szerint több mint 12 000 ivódal gyűlt már össze az évszázadok alatt Svédországban. Az ivódalok léte egyedülálló svéd szokás, gyakran ismert dallamok új szöveggel történő átalakítása által születnek meg, de vannak önálló szerzemények is.
A Szentivánéji bulikon a játék is állandó elem, minden korosztály szívesen részt vesz benne. Klasszikus kerti játékokat, például krokett és zsákversenyt játszanak, és kreatív, új játékokat találnak ki. A svédek népszerű nyári játéka minden korosztály számára a „kubb”, amelynek célja tíz kis fahasáb, a„kubb” és egy nagy fahasáb, „a király” leütése fabotokkal.
Nyárköszöntő mini „májusfa”
Bambuszból vagy faágakból készítsünk egy rudat, ha kell drótozzuk össze, majd tekerjük be nyírfakéreggel, vagy valamilyen rendelkezésre álló növénnyel. Vékony huzallal erősítsünk rá virágokat, szalagokat! Egy kavicsokkal telített palackba állíthatjuk.
Egyszerű és látványos előételt tálalhatunk, kaviár, heringdarabok, tojásszeletek, tejföl, kapor, snidling – felváltva, ehető virágszirmokkal, pl. árvácskával díszítve.
Tegyük az evőeszközöket elegáns textilszalvétákba, kössük át egy natúr zsinórral és szórjunk rá némi virágot! Minden vendég tányérjára kerülhet egy kis nyári koszorú is, amelyet drótból formázunk, levelekkel, virágokkal dekorálunk.
Pünkösdi rózsa, hortenzia, mákvirág és nefelejcs díszíti azt a látványos étkészletet, amely az Aspvik nevet kapta. Aspvik egy kedves kis település a stockholmi szigetvilágban, ahol a Fyrklövern porcelán egyik tervezője, Svédország egyik legjelentősebb partiszervezője, Micael Bindefeld tölti a nyarat. A dekorációhoz nagymamája kézzel festett kék-fehér porcelánjaiból és világ körüli utazásaiból merített ihletet, saját kertjének kedvenc virágait bemutatva. A tervezés megvalósításban Anna Handell volt illusztrátorként és grafikusként segítségére, így alakult ki a márka egyik legnépszerűbb készlete, amely kék-fehér színével tökéletesen illeszkedik a nyári hangulathoz.
A Szentivánéj, a Midsommar elengedhetetlen része egy epres-tejszínes torta. A klasszikus „jordgubbstårta” egyszerűen elkészíthető: lényegében ez egy vaníliakrémmel és eperlekvárral töltött, tejszínhabbal, friss eperrel és habcsókkal díszített piskóta. De hasonlóan elegáns epres habcsók-, azaz pavlovatortát készíthetünk, ha a habcsók alapra lekvárral összekevert tejszínhabot kanalazunk, majd a tetejére friss epret, mentát, árvácskát és persze szintén habcsókot teszünk.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.