A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.
A spenót
Sok gyereket ki lehetne kergetni vele a világból, ha főzelékként tálaljuk. Pedig rendkívül egészséges alapanyag, sok benne a kalcium, magnézium, folsav, ráadásul a C-vitamin-tartalma jobban érvényesül, ha nyers formában fogyasztjuk a kalória- és szénhidrátszegény leveleket. Öt perc alatt kész a magunkkal vihető gyors és színpompás ebéd, ha egy szelet bacont megpirítunk, majd ugyanebben az edényben 1 perc alatt átforgatunk egy tortillalapot is, amibe utána mehet egy jó adag friss és jól megmosott bébispenót, lilahagyma, a bacon és egy kis light majonéz. Összetekerve és kettévágva már csomagolhatjuk is. De egészséges és laktató saláta is készülhet belőle ebédre. 4 szelet bacont süssünk ropogósra, majd a kisült zsírban pirítsunk meg egy szelet kenyeret, amit előzőleg kockára vágtunk. Egy jó nagy adag bébispenótra és rukkolára (mehet hozzá petrezselyem és friss bazsalikom is) jöhet két felszeletelt főtt tojás, a kenyérkockák és a széttört bacon. Majd az egészet forgassuk át az olívából, juharszirupból, mustárból és alma- vagy balzsamecetből készült öntettel.
A retek
A reteknek rengeteg fajtája ismert: az őszi és téli hónapokban a fehér sörretek, a fekete retek és a jégcsapretek a legnépszerűbb, amelyeket tavasszal a hónapos, azaz a piros retek vált fel. A zsenge retek legtöbbször felvágottak mellé szendvicsbe kerül, de hideg salátában nyersen is finom. Ennek az izgalmas zöldségnek viszont nagyon jól áll, ha tepsiben sül puhára, mint a krumpli. Ilyenkor a retek egyszerűen, sóval és borssal megszórva, kevés olajjal meglocsolva kerül a sütőbe. Szereti a fűszereket is, ha olaszos irányba vinnénk el, mehet rá bazsalikom, rozmaring és citromlé, ha pikánsabbra készítenénk, akkor pedig chilipor és kömény. Bármilyen krumpliköretet helyettesíthetünk vele, de sajttal, pirított baconnel és finomra aprított petrezselyemmel megszórva egy fantasztikus önálló fogás lesz a végeredmény.
A spárga
A spárga és a bacon párosítása klasszikus és nagyon elegáns. A zöld spárga fás végét letörjük (ott, ahol törik magától), majd egyenként vagy párat összefogva baconbe tekerjük. Először egy olajjal kikent serpenyőben fedő alatt pároljuk, majd a fedőt levéve ropogósra sütjük. Üthetünk rá egy vagy két tojás, és máris kész a szemet gyönyörködtető reggeli. Egy másik változat szerint a bacont túróval kenjük meg, mielőtt beletekerjük a spárgát. Kivajazott jénaiban sütjük meg és tükörtojással, friss bébispenóttal tálaljuk! Ha pedig spárgakrémlevest készítünk szinte kötelező elem a prirított bacon-szórás a tetejére.
A
dietetikusok azt vallják, hogy nincs tiltott élelmiszer, minden a mennyiségen és az arányokon múlik. Egy kevés bacon is beleférhet alkalmanként az egészséges táplálkozásba, különösen, ha – intenzív íze és textúrája miatt – inkább csak ízesítésre és „fűszerezésre” használjuk. A fenti receptekből is látszik, hogy ízletesebbé, testesebbé teszi a döntően zöldségekből készült ételeket, amelyei így akár önálló fogásként is megállják a helyüket. „Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a minőségből ne engedjünk, csak olyan bacont válasszunk, amely magas hústartalmú és nincs benne színezék vagy cukor” – teszi hozzá Kovács Péter.