Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

-
gastro hangulat, 2024.04.26.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.


A spenót

Sok gyereket ki lehetne kergetni vele a világból, ha főzelékként tálaljuk. Pedig rendkívül egészséges alapanyag, sok benne a kalcium, magnézium, folsav, ráadásul a C-vitamin-tartalma jobban érvényesül, ha nyers formában fogyasztjuk a kalória- és szénhidrátszegény leveleket. Öt perc alatt kész a magunkkal vihető gyors és színpompás ebéd, ha egy szelet bacont megpirítunk, majd ugyanebben az edényben 1 perc alatt átforgatunk egy tortillalapot is, amibe utána mehet egy jó adag friss és jól megmosott bébispenót, lilahagyma, a bacon és egy kis light majonéz. Összetekerve és kettévágva már csomagolhatjuk is. De egészséges és laktató saláta is készülhet belőle ebédre. 4 szelet bacont süssünk ropogósra, majd a kisült zsírban pirítsunk meg egy szelet kenyeret, amit előzőleg kockára vágtunk. Egy jó nagy adag bébispenótra és rukkolára (mehet hozzá petrezselyem és friss bazsalikom is) jöhet két felszeletelt főtt tojás, a kenyérkockák és a széttört bacon. Majd az egészet forgassuk át az olívából, juharszirupból, mustárból és alma- vagy balzsamecetből készült öntettel.

A retek

A reteknek rengeteg fajtája ismert: az őszi és téli hónapokban a fehér sörretek, a fekete retek és a jégcsapretek a legnépszerűbb, amelyeket tavasszal a hónapos, azaz a piros retek vált fel. A zsenge retek legtöbbször felvágottak mellé szendvicsbe kerül, de hideg salátában nyersen is finom. Ennek az izgalmas zöldségnek viszont nagyon jól áll, ha tepsiben sül puhára, mint a krumpli. Ilyenkor a retek egyszerűen, sóval és borssal megszórva, kevés olajjal meglocsolva kerül a sütőbe. Szereti a fűszereket is, ha olaszos irányba vinnénk el, mehet rá bazsalikom, rozmaring és citromlé, ha pikánsabbra készítenénk, akkor pedig chilipor és kömény. Bármilyen krumpliköretet helyettesíthetünk vele, de sajttal, pirított baconnel és finomra aprított petrezselyemmel megszórva egy fantasztikus önálló fogás lesz a végeredmény.

A spárga

A spárga és a bacon párosítása klasszikus és nagyon elegáns. A zöld spárga fás végét letörjük (ott, ahol törik magától), majd egyenként vagy párat összefogva baconbe tekerjük. Először egy olajjal kikent serpenyőben fedő alatt pároljuk, majd a fedőt levéve ropogósra sütjük. Üthetünk rá egy vagy két tojás, és máris kész a szemet gyönyörködtető reggeli. Egy másik változat szerint a bacont túróval kenjük meg, mielőtt beletekerjük a spárgát. Kivajazott jénaiban sütjük meg és tükörtojással, friss bébispenóttal tálaljuk! Ha pedig spárgakrémlevest készítünk szinte kötelező elem a prirított bacon-szórás a tetejére.

A dietetikusok azt vallják, hogy nincs tiltott élelmiszer, minden a mennyiségen és az arányokon múlik. Egy kevés bacon is beleférhet alkalmanként az egészséges táplálkozásba, különösen, ha – intenzív íze és textúrája miatt – inkább csak ízesítésre és „fűszerezésre” használjuk. A fenti receptekből is látszik, hogy ízletesebbé, testesebbé teszi a döntően zöldségekből készült ételeket, amelyei így akár önálló fogásként is megállják a helyüket. „Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a minőségből ne engedjünk, csak olyan bacont válasszunk, amely magas hústartalmú és nincs benne színezék vagy cukor” – teszi hozzá Kovács Péter.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban

Chef Market tulajdonosa szerint vidéken gyakorlatilag nincs esélye talpon maradni azoknak a gasztrovállalkozásoknak, melyet nem család üzemeltet. Sarkos vélemény ez akkor, amikor egyre több óriási vagy luxusberuházás érkezik vidékre, miközben a lokális vendégek száma korlátos, a vásárlóerő szintén.

éttermek, 2025.06.11.

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

"narrow"
Gear.svg