Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.
Bern gasztrokínálata szorosan kapcsolódik a helyi alapanyagokhoz és a generációkon át öröklődő receptekhez. A város asztalainál a hagyomány és az ínyencségek harmonikus egységet alkotnak, ahol minden fogás egy történetet mesél el a régióról és annak lakóiról.
Bern kulináris örökségének egyik legkiemelkedőbb képviselője a Berner Platte, egy kiadós és ízletes hústál, amely a régió gasztronómiai gazdagságát tükrözi. Ez a bőséges fogás különböző hús- és kolbászféléket tartalmaz, mint például a füstölt sertés- és marhahúst, a sertéshasat, a kolbászt, a szalonnát, valamint olykor sertésfület vagy -farkat is. Ezeket a húsokat hagyományosan borókabogyóval ízesített savanyú káposztával és savanyított fehérrépával együtt főzik, gyakran burgonyával és zöld- vagy szárazbabbal tálalva. A Berner Platte nem csupán egy egyszerű étel, hanem egy valódi ünnepi fogás, amely a berni emberek vendégszeretetét és a közösség erejét szimbolizálja.
A Berner Platte eredete egy 1798-as győzelmi ünnepségre vezethető vissza, amikor a berni lakosok a legjobb téli készleteiket gyűjtötték össze egy közös lakomához a sikeres csata után. Ez a történelmi háttér mély kulturális jelentőséget ad az ételnek, amely így nem csupán egy húsokból álló tál, hanem egy élő kapcsolat Bern múltjával. Érdemes megjegyezni, hogy a Berner Platte nem egy egyben főtt ragu. Az egyes húsfajták és köretek külön-külön készülnek el, így minden összetevő egyedi íze érvényesül. Ez a gondos elkészítési mód kiemeli az alapanyagok minőségét és a szakácsok hozzáértését.
Egy másik ikonikus berni specialitás a Berner Rösti, egy egyszerű, mégis rendkívül ízletes burgonyaétel. A Rösti reszelt, főtt vagy nyers burgonyából készül, amelyet forró vajban vagy zsírban sütnek aranybarnára és ropogósra. A berni változat gyakran tartalmaz szalonnát és sertészsírt is, ami még gazdagabbá és ropogósabbá teszi azt. Ez a sokoldalú fogás tökéletes választás reggelire, de ízletes köretként vagy akár főételként is megállja a helyét. A Rösti egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, és a berni konyha egyik alapkövének számít.
A Rösti eredetileg a berni gazdák tápláló reggelije volt, de mára Svájc egyik nemzeti ételévé vált, és szinte minden régióban megtalálható a saját helyi változata. Ez a népszerűség azt mutatja, hogy egy egyszerű alapanyagból is lehet valami igazán különlegeset és szerethetőt alkotni. A berni Rösti a maga szalonnás és sertészsíros ízesítésével egyedi karaktert képvisel a svájci Rösti-kínálatában.
Hagymapite és mogyorós mézeskalács
Bern kulináris palettája azonban nem ér véget a Berner Platténál és a Röstinél. A város számos más helyi specialitással is büszkélkedhet. A novemberi hagymapiacon (Zibelemärit) érdemes megkóstolni a Zibelechueche-t, egy sós hagymás pitét, amely tökéletes kiegészítője lehet egy hűvös őszi napnak. Az édesszájúaknak pedig kihagyhatatlan a Mandelbärli, az aranyos, mandulaízű sütemény, amely Bern egyik szimbólumává vált, és remekül illik egy csésze kávé mellé. Emellett érdemes megemlíteni a Berner Haselnusslebkuchen-t, a hagyományos mogyorós mézeskalácsot is, amely a helyi édességek kedvelt képviselője. Bern kulináris kínálata tehát sokszínű, és mindenki találhat az ízlésének megfelelő fogást.
Ha Svájc, akkor csoki
Bern történelmi szempontból is jelentős szerepet játszott a csokoládékészítésben. A koncsolás, a csokoládégyártás egyik kulcsfontosságú eljárása, éppen Bernben fejlődött ki, forradalmasítva ezzel az iparágat. Emellett olyan világhírű svájci csokoládémárkák, mint a Tobler (a híres Toblerone megalkotója) és a Camille Bloch (a Ragusa csokoládé gyártója), a berni régióból származnak. A város óvárosában érdemes felkeresni a helyi csokoládékészítőket, akik kézműves csokoládéikkal és egyedi ízkombinációikkal nyűgözik le a látogatókat. Számos vezetett csokoládékóstoló túra is elérhető Bernben, ahol a résztvevők megismerhetik a svájci csokoládé történetét és a legjobb helyi csokoládékat.
Egy különleges édes kirándulásra pedig a "CHOCOLAT EXPRESS" vonat kínál lehetőséget, amely közvetlenül Bernből a Gruyères melletti Maison Cailler csokoládégyárba viszi az érdeklődőket, ahol egy interaktív csokoládémúzeum és csokoládékészítő workshopok várják a látogatókat.
Bernben számos kiváló étterem és élénk piac várja a látogatókat, ahol meg lehet kóstolni a hagyományos berni ételeket és meg lehet vásárolni a helyi specialitásokat.
Aki igazán autentikus berni konyhára vágyik, annak érdemes betérnie a Kornhauskeller étterembe, amely egy lenyűgöző, egykori borospincében található, és híres a hagyományos bernei fogásairól, mint a Berner Platte és a Berner Rösti. A Della Casa ("Delli") egy másik remek választás, amely több mint 120 éve kínál magas minőségű svájci ételeket, köztük a Berner Plattét és az Älplermagronen-t egy rusztikus hangulatú étteremben. A Beaulieu étterem a Länggasse negyedben található, és szezonális menüjén olyan hagyományos svájci ételek szerepelnek, mint a Rösti és a Fondue. A sajtkedvelőknek pedig a Lötschberg étterem kihagyhatatlan, ahol a Fondue és a Raclette mellett más svájci sajtkülönlegességeket is kóstolhatnak egy modern, chalet stílusú környezetben. Bern éttermi kínálata sokszínű, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt.
Bernben a termelői piacok is fontos szerepet játszanak a helyi gasztronómiában. A Bundesplatzon, a Bärenplatzon és a Waisenhausplatzon, valamint a környező utcákban minden kedden és szombaton egész évben élénk piacok várják a vásárlókat. Ezeken a piacokon friss és helyi termékeket kínálnak, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, sajtokat, húsokat, péksüteményeket és virágokat, közvetlenül a berni és környékbeli termelőktől. A Münstergasse piac, amely kedd és szombat délelőtt látogatható, egy igazi "gourmet piac", ahol kiváló minőségű húsok, halak, sajtok és regionális specialitások kaphatók. A Bärenplatz piac pedig áprilistól októberig és decemberben mindennap (vasárnap kivételével) várja a vásárlókat, szélesebb termékválasztékkal.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Az első csillag örökké ragyog
éttermek, 2025.03.18.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
2025.04.15.