Nápolyi pizza

-
gastro pizzéria, 2021.07.14.

Nápolyi pizza

Olaszország, egészen pontosan Nápoly, az a város, melyet a pizza őshazájaként emlegetnek. Azt mondják, egyszer az életben el kell menni és meg kell kóstolni az ott készített verziót, mert a nápolyi az igazi pizza.


Azt mondják, egyszer az életben el kell menni Nápolyba és meg kell kóstolni az ott készített pizzát, mert a nápolyi az igazi pizza. Ezt még Julia Roberts is alátámasztja, aki csak az olasz ételek és életérzés miatt költözött Olaszországba az Ízek, imák, szerelmek című filmben… hmmm!

Nápoly, a pizza bölcsője

Nápolyt nem véletlenül nevezik a pizza bölcsőjének, hiszen anno innen indult ennek az ételnek a története. Bár korábban készítettek máshol is ehhez hasonló sült tésztát, mégis a modern pizza hazájának ezt a várost tartják. Itt nyílt meg az első pizzéria a 19. században és ez az a hely, melyet a mai napig úgy emlegetnek, a „pizzák temploma”. Mi sem támasztja alá jobban a nápolyi pizzakészítés mivoltát, mint hogy 2017-ben hivatalosan is az UNESCO kulturális örökség része lett.

Mitől lesz igazi egy nápolyi pizza?

Ahhoz, hogy egy étterem hivatalosan is nápolyi pizzát árulhasson, szüksége van egy úgynevezett Vera minősítésre. Ez a tanúsítvány azt bizonyítja, hogy az olasz különlegesség megfelel az előírásoknak és valóban eredeti nápolyi pizza készül a kemencékben. Az étel nem tartalmazhat mást: csak nullás vagy dupla nullás, nagyon finomre őrölt lisztet, természetes élesztőt, vizet és tengeri sót. Ezután a tésztát kézzel, vagy nagyon alacsony fokozatra állított géppel pontosan húsz percig dagasztják. A szabályzás szerint a tészta vastagsága nem lehet több, mint 3 milliméter.

A pizzát ezután nápolyi kemencében, kövön sütik meg, 60-90 másodpercig, pontosan 485 fokon. Ettől lesz a végén egyszere puha és rugalmas, ugyanakkor ropogós és törékeny.

Többféle igazi nápolyi pizza is létezik?

Ma már rengeteg variáció létezik, hiszen a különböző alapokkal és feltétekkel mindenki saját ízlésére szabhatja az ételt. Ugyanakkor hivatalosan összesen kettő igazi nápolyi verzió létezik: az első a Marinara, amelyhez paradicsomot, fokhagymát, oregánót és hidegen sajtolt olivaolajat használnak. A második pedig a sokak által jól ismert Margherita, ami paradicsomot, szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és szintén extra szűz olivaolajat tartalmaz.

Nápolyi pizza Budapesten

Ha valaki kóstolt már Olaszországban pizzát, tudhatja, hogy az itthoniak a közelébe se érnek a kint megtapasztalt ízekhez. Nem véletlenül, hiszen ez egy olyan mesterség, melynek az elsajátításához sok idő és tanulás szükséges, illetve a már korábban említett szigorú szabályozás is komoly feltételeket szab. Ugyanakkor, mégsem kell feladnunk az igazi nápolyi pizza evés iránti vágyunkat akkor sem, ha épp nem tudunk egészen Olaszországig menni érte. Több hely is üzemel Budapesten, ahol megtapasztalhatjuk az igazi autentikus ízeket.

  1. Ilyen például az IGEN, amely elnyerte a AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) minősítést, vagyis hivatalosan tradicionális nápolyi pizzát árusítanak. A válogatott minőségi olasz alapanyagokból sokféle pizzát készítenek, de megkóstolhatjuk náluk a már fent említett klasszikus Margheritat vagy a Marinarat is.
  2. A Digo szintén említést érdemel. Korábban inkább Gourmet Fesztivál-os kitelepüléseken találkozhattunk velük, most már azonban városszerte több helyen is várják a pizza iránt rajongókat.
  3. A Donna Mamma, amely már a nevével is az olasz hangulatot idézi, szintén rendelkezik AVPN minősítéssel, vagyis náluk is eredeti nápolyi pizzák készülnek, mintha csak valóban Olaszországban lennénk.
  4. Manu+ egy olyan hely, ahová az ember tényleg csak beugrik enni egy jót. Semmi felhajtás, a környezet központjában az egyszerűség áll, a náluk készült ételekében viszont csakis minőségi, friss alapanyagok.
  5. A Vegazzi Magyarország első speciality pizzázója. Náluk élesztő helyett akár élő kovásszal készült tésztát is lehet kérni. Az állandó kínálaton kívül, mindig van náluk egy kis különlegesség, havonta változó specialitás is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Nápolyi pizza magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Nápolyi pizza magazin cikk? Írd meg véleményed!

Nápolyi pizza cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg