Nápolyi pizza

-
gastro pizzéria, 2021.07.14.

Nápolyi pizza

Olaszország, egészen pontosan Nápoly, az a város, melyet a pizza őshazájaként emlegetnek. Azt mondják, egyszer az életben el kell menni és meg kell kóstolni az ott készített verziót, mert a nápolyi az igazi pizza.


Azt mondják, egyszer az életben el kell menni Nápolyba és meg kell kóstolni az ott készített pizzát, mert a nápolyi az igazi pizza. Ezt még Julia Roberts is alátámasztja, aki csak az olasz ételek és életérzés miatt költözött Olaszországba az Ízek, imák, szerelmek című filmben… hmmm!

Nápoly, a pizza bölcsője

Nápolyt nem véletlenül nevezik a pizza bölcsőjének, hiszen anno innen indult ennek az ételnek a története. Bár korábban készítettek máshol is ehhez hasonló sült tésztát, mégis a modern pizza hazájának ezt a várost tartják. Itt nyílt meg az első pizzéria a 19. században és ez az a hely, melyet a mai napig úgy emlegetnek, a „pizzák temploma”. Mi sem támasztja alá jobban a nápolyi pizzakészítés mivoltát, mint hogy 2017-ben hivatalosan is az UNESCO kulturális örökség része lett.

Mitől lesz igazi egy nápolyi pizza?

Ahhoz, hogy egy étterem hivatalosan is nápolyi pizzát árulhasson, szüksége van egy úgynevezett Vera minősítésre. Ez a tanúsítvány azt bizonyítja, hogy az olasz különlegesség megfelel az előírásoknak és valóban eredeti nápolyi pizza készül a kemencékben. Az étel nem tartalmazhat mást: csak nullás vagy dupla nullás, nagyon finomre őrölt lisztet, természetes élesztőt, vizet és tengeri sót. Ezután a tésztát kézzel, vagy nagyon alacsony fokozatra állított géppel pontosan húsz percig dagasztják. A szabályzás szerint a tészta vastagsága nem lehet több, mint 3 milliméter.

A pizzát ezután nápolyi kemencében, kövön sütik meg, 60-90 másodpercig, pontosan 485 fokon. Ettől lesz a végén egyszere puha és rugalmas, ugyanakkor ropogós és törékeny.

Többféle igazi nápolyi pizza is létezik?

Ma már rengeteg variáció létezik, hiszen a különböző alapokkal és feltétekkel mindenki saját ízlésére szabhatja az ételt. Ugyanakkor hivatalosan összesen kettő igazi nápolyi verzió létezik: az első a Marinara, amelyhez paradicsomot, fokhagymát, oregánót és hidegen sajtolt olivaolajat használnak. A második pedig a sokak által jól ismert Margherita, ami paradicsomot, szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és szintén extra szűz olivaolajat tartalmaz.

Nápolyi pizza Budapesten

Ha valaki kóstolt már Olaszországban pizzát, tudhatja, hogy az itthoniak a közelébe se érnek a kint megtapasztalt ízekhez. Nem véletlenül, hiszen ez egy olyan mesterség, melynek az elsajátításához sok idő és tanulás szükséges, illetve a már korábban említett szigorú szabályozás is komoly feltételeket szab. Ugyanakkor, mégsem kell feladnunk az igazi nápolyi pizza evés iránti vágyunkat akkor sem, ha épp nem tudunk egészen Olaszországig menni érte. Több hely is üzemel Budapesten, ahol megtapasztalhatjuk az igazi autentikus ízeket.

  1. Ilyen például az IGEN, amely elnyerte a AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) minősítést, vagyis hivatalosan tradicionális nápolyi pizzát árusítanak. A válogatott minőségi olasz alapanyagokból sokféle pizzát készítenek, de megkóstolhatjuk náluk a már fent említett klasszikus Margheritat vagy a Marinarat is.
  2. A Digo szintén említést érdemel. Korábban inkább Gourmet Fesztivál-os kitelepüléseken találkozhattunk velük, most már azonban városszerte több helyen is várják a pizza iránt rajongókat.
  3. A Donna Mamma, amely már a nevével is az olasz hangulatot idézi, szintén rendelkezik AVPN minősítéssel, vagyis náluk is eredeti nápolyi pizzák készülnek, mintha csak valóban Olaszországban lennénk.
  4. Manu+ egy olyan hely, ahová az ember tényleg csak beugrik enni egy jót. Semmi felhajtás, a környezet központjában az egyszerűség áll, a náluk készült ételekében viszont csakis minőségi, friss alapanyagok.
  5. A Vegazzi Magyarország első speciality pizzázója. Náluk élesztő helyett akár élő kovásszal készült tésztát is lehet kérni. Az állandó kínálaton kívül, mindig van náluk egy kis különlegesség, havonta változó specialitás is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Nápolyi pizza magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Nápolyi pizza magazin cikk? Írd meg véleményed!

Nápolyi pizza cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg