Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Olaszország, egészen pontosan Nápoly, az a város, melyet a pizza őshazájaként emlegetnek. Azt mondják, egyszer az életben el kell menni és meg kell kóstolni az ott készített verziót, mert a nápolyi az igazi pizza.
Azt mondják, egyszer az életben el kell menni Nápolyba és meg kell kóstolni az ott készített pizzát, mert a nápolyi az igazi pizza. Ezt még Julia Roberts is alátámasztja, aki csak az olasz ételek és életérzés miatt költözött Olaszországba az Ízek, imák, szerelmek című filmben… hmmm!
Nápolyt nem véletlenül nevezik a pizza bölcsőjének, hiszen anno innen indult ennek az ételnek a története. Bár korábban készítettek máshol is ehhez hasonló sült tésztát, mégis a modern pizza hazájának ezt a várost tartják. Itt nyílt meg az első pizzéria a 19. században és ez az a hely, melyet a mai napig úgy emlegetnek, a „pizzák temploma”. Mi sem támasztja alá jobban a nápolyi pizzakészítés mivoltát, mint hogy 2017-ben hivatalosan is az UNESCO kulturális örökség része lett.
Ahhoz, hogy egy étterem hivatalosan is nápolyi pizzát árulhasson, szüksége van egy úgynevezett Vera minősítésre. Ez a tanúsítvány azt bizonyítja, hogy az olasz különlegesség megfelel az előírásoknak és valóban eredeti nápolyi pizza készül a kemencékben. Az étel nem tartalmazhat mást: csak nullás vagy dupla nullás, nagyon finomre őrölt lisztet, természetes élesztőt, vizet és tengeri sót. Ezután a tésztát kézzel, vagy nagyon alacsony fokozatra állított géppel pontosan húsz percig dagasztják. A szabályzás szerint a tészta vastagsága nem lehet több, mint 3 milliméter.
A pizzát ezután nápolyi kemencében, kövön sütik meg, 60-90 másodpercig, pontosan 485 fokon. Ettől lesz a végén egyszere puha és rugalmas, ugyanakkor ropogós és törékeny.
Ma már rengeteg variáció létezik, hiszen a különböző alapokkal és feltétekkel mindenki saját ízlésére szabhatja az ételt. Ugyanakkor hivatalosan összesen kettő igazi nápolyi verzió létezik: az első a Marinara, amelyhez paradicsomot, fokhagymát, oregánót és hidegen sajtolt olivaolajat használnak. A második pedig a sokak által jól ismert Margherita, ami paradicsomot, szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és szintén extra szűz olivaolajat tartalmaz.
Ha valaki kóstolt már Olaszországban pizzát, tudhatja, hogy az itthoniak a közelébe se érnek a kint megtapasztalt ízekhez. Nem véletlenül, hiszen ez egy olyan mesterség, melynek az elsajátításához sok idő és tanulás szükséges, illetve a már korábban említett szigorú szabályozás is komoly feltételeket szab. Ugyanakkor, mégsem kell feladnunk az igazi nápolyi pizza evés iránti vágyunkat akkor sem, ha épp nem tudunk egészen Olaszországig menni érte. Több hely is üzemel Budapesten, ahol megtapasztalhatjuk az igazi autentikus ízeket.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.