Munk Tamás

-
gastro személyiségek, 2025.04.07.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.


Munk Tamás séf gyerekkora óta fest, mióta pedig megérkezett Dánszentmiklósra, friss szemléletet hozott az étterem falai közé. Számára minden egyes hófehér porcelán tányér egy külön alkotás, melynek saját története van, és a leghétköznapibb érzéki tapasztalások alakítják: színek, formák, illatok, ízek.


Impresszionista gasztronomista

Munk Tamás konyhaművészete különleges ars poéticában foglalható össze. Minden egyes tányérnak egyedi története van. Inspirálhatják a leghétköznapibb érzéki tapasztalások, mint egy szín, egy illat, egy textúra, de akár egy évszakhoz köthető élmény is. Tányérjai nem tudatosan épülnek fel egy koncepció köré, általában csupán a végén mutatják meg, hogy egy nagy egységet képeznek. Mint egy tárlatnál, ahol minden egyes festménynek külön története van, mégis összekapcsolódnak egymással, hogy végül egy nagy képet adjanak ki egyben. „Gyerekkoromban egy nyarat szobafogságban töltöttem, akkor kezdtem el rajzolni, festeni, hogy ne unatkozzak. Ez máig megmaradt az életemben, mint hobbi. Az ételek alkotása és tálalása számomra pont olyan folyamat, mint a festés. Komoly tervezéssel kezdek. Sokszor futás közben kezdek el gondolkodni, és már tudatosan ráállítottam magam arra, hogy amikor elindulok, akkor elkezdjek ételeken gondolkodni. Először csak az alapokat veszem sorra. Legyen formája, vagy ne legyen. Szabadon hagyjam, vagy rakjam keretek közé és mindegyiknek ugyanolyan formája legyen, így építkezzenek egymásra. Legyen az adott étel a színek játéka? Mindegyik elemes színes legyen, vagy inkább fehér?” – mesél az alkotás első fázisáról a séf.

„Úgy indul minden, hogy látok egy alapanyagot és meglátok benne valamit, elkezd érdekelni. Vagy azért, mert volt valami olyan íze, vagy illata, ami megfogott, vagy csak a formájába szeretek bele. Utána elkezdek azon gondolkodni, hogy ezt az alapanyagot hogyan lehet a lehető legjobban megjeleníteni, milyen formával, milyen tálalásban és csak ezután jönnek rá az ízek. Nagyon sokrétűen és komplexen lehet így alkotni, hiszen nem csak ízekkel, hanem színekkel és formákkal is játszunk. Szerintem a gasztronómia az egyik legkomplexebb művészeti ág, hiszen nagyon sok érzékszervre hat, talán a legtöbbre, amire csak lehet.” – mondja Munk Tamás, aki a budapesti Onyxból csatlakozott a csapathoz 2021-ben.

A séf ételei szerteágazóak, nem szab magának határt stílusok és iskolák határmezsgyéjén, és az így létrejövő alkotói szabadság adja meg Tamás ételeken keresztül elénk tárt összetett de mégis letisztult világát, ami – mint minden értékes műalkotás – szárnyak nélkül repít el a legkülönbözőbb élmények felé.

Ahogy a legnagyobb impresszionista festőket, úgy a séfet is nagyban befolyásolja az, hogy éppen milyen hangulata van. „Amikor rosszabb kedvem van, akkor sokkal zárkózottabb ételeket alkotok. Először nem sokat mutatnak magukból, a maguk bezártságában válnak komplexé, és amikor a vendég elkezdi kanalazni vagy szétvágni, akkor jön elő minden, akkor nyílnak ki az ízek és az illatok. Amikor jobb kedvem van, akkor sokkal inkább szétpakolok mindent a tányéron, minden elem külön, önmagában is érdekes lesz és bátran megmutatja magát. Egyébként amikor nem a konyhán dolgozom, hanem otthon festek, most éppen erős, tüzes színeket használok. Ezek számomra azt a határtalan lendületet szimbolizálják, ami előre visz.” – elemzi magát Munk Tamás

Munk Tamás - Horváth Kristóf (Botanica)

Munk Tamás - Horváth Kristóf (Botanica)

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Munk Tamás magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Munk Tamás magazin cikk? Írd meg véleményed!

Munk Tamás cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

"narrow"
Gear.svg