5 tipp, hogy a legtöbbet hozzuk ki az airfryerünkből

-
gastro technológia, 2024.03.06.

5 tipp, hogy a legtöbbet hozzuk ki az airfryerünkből

Az utóbbi évek sztárja, a forrólevegős sütő (airfryer) segítségével akár 15 perc alatt komplett ebédet készíthetünk magunknak, ráadásul a túlzott olajfelhasználást is megspóroljuk.


Igazítsuk a méretet az ételhez

Már az airfryer vásárlásánál érdemes alaposan átgondolni, hogy hány főre tervezünk benne ételeket készíteni. Egy közepes méretű készülék már ideális lehet két főnek is, de ha egymagunknak főzünk, akár egyszerre elkészülhet benne a köret és a feltét is. A gyerekes családoknak azonban érdemes lehet inkább az XL és XXL méretek között nézelődni, amelyek bár méretükből adódóan drágábbak, sok időt spórolhatunk velük, ha egy körben készül el az étel. Ajánlott az elkészített étel mennyiségét is felmérni, ugyanis ha nagyon telepakoljuk a sütő kosarát, akkor nem biztos, hogy egyenletesen készül majd az étel, így érdemes lehet gyakrabban megrázni. A legjobb textúra érdekében, ha időnk engedi, kisebb adagokban is sülhet az étel, így elkerülve, hogy az egymásra pakolt rétegek ne süljenek át megfelelően.


Ne essünk túlzásba a zsiradékkal

A forrólevegős sütők kialakításuknak köszönhetően lehetővé teszik az ízletes fogások elkészítését anélkül, hogy nagy mennyiségű olajra lenne szükség. Azonban ez nem azt jelenti, hogy minden fogást teljesen zsiradék nélkül tudunk benne elkészíteni. A félkész, mirelit ételek elkészítéséhez általában nincs szükség plusz zsiradékra, mert ezek a termékek már elősütöttek. Amennyiben az egészségmegőrzés miatt választottuk a készüléket és friss zöldségeket, fehérjeforrásokat használunk, érdemes az előkészítéskor a hozzávalókhoz adni a választott zsiradékot. Így nem csak a kalóriatartalomra tudunk odafigyelni, de egyenletesebben sülnek majd a hozzávalók, és az ételt sem áztatjuk el túl sok olajjal. 


Az ideális hőmérséklet

Az ideális hőfok kiválasztásához érdemes figyelembe venni, hogy az airfryer működését tekintve hasonlít egy légkeveréses sütőhöz, azzal a különbséggel, hogy a térfogata jóval kisebb. Így az ételek a fűtőszál közelsége és a forró levegő gyors keringetése miatt hamarabb elkészülhetnek, mint egy hagyományos sütőben. Érdemes tehát, ha hagyományos receptet követünk, alacsonyabb fokozaton használni a készüléket, és rendszeresen ellenőrizni, nehogy megégjen az étel. Bizonyos ételeknél, mint például az édesburgonya, grillzöldségek, éppen a készülék ezen előnyeit tudjuk kihasználni, hiszen gyorsan ropogós és megfelelően átsült köretet készíthetünk.


 A sültkrumplin túl

Ha már magabiztosan használjuk a készüléket, bátran kezdjünk el kísérletezni a grillzöldség-sültkrumpli-csirkemell hármason túl is. Bármilyen péksüteményt felfrissíthetünk például pár perc alatt, de félkész vagy fagyasztott zsemléket is meg tudunk sütni az airfryerben. Ha süteményre vágyunk, akkor sem kell feltétlenül bekapcsolni a sütőt, ami a nyári kánikulában is fontos szempont lehet. Szilikon formák segítségével gyorsan elkészülhet airfryerben a kedvenc muffinunk, azonban ha klasszikus receptet használunk, érdemes 10-15 Celsius-fokkal alacsonyabb hőfokon sütni, hogy véletlenül se égjen oda. De percek alatt isteni pirított magvakat is készíthetünk, vagy ezek kalóriaszegényebb változatát, például ropogós, fűszeres csicseriborsót is.


+1 Tisztítsuk rendszeresen a gépet

Fontos minden használat után megtisztítani az airfryert, mivel az olaj felgyülemlése miatt a készülék füstölni kezdhet. Bizonyos esetekben elég egy papírtörlővel eltörölni a kosarat és a fűtőszálat, de ha nagyon koszos a készülék, inkább mossuk el pár perc alatt kézzel. A legtöbb modellnek vannak mosogatógépben tisztítható alkatrészei, ezt azonban fontos mindig a használati útmutatóban ellenőrizni, nehogy véletlenül kárt tegyünk a készülékben.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) 5 tipp, hogy a legtöbbet hozzuk ki az airfryerünkből magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 5 tipp, hogy a legtöbbet hozzuk ki az airfryerünkből magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg