5 tipp, hogy a legtöbbet hozzuk ki az airfryerünkből

-
gastro technológia, 2024.03.06.

5 tipp, hogy a legtöbbet hozzuk ki az airfryerünkből

Az utóbbi évek sztárja, a forrólevegős sütő (airfryer) segítségével akár 15 perc alatt komplett ebédet készíthetünk magunknak, ráadásul a túlzott olajfelhasználást is megspóroljuk.


Igazítsuk a méretet az ételhez

Már az airfryer vásárlásánál érdemes alaposan átgondolni, hogy hány főre tervezünk benne ételeket készíteni. Egy közepes méretű készülék már ideális lehet két főnek is, de ha egymagunknak főzünk, akár egyszerre elkészülhet benne a köret és a feltét is. A gyerekes családoknak azonban érdemes lehet inkább az XL és XXL méretek között nézelődni, amelyek bár méretükből adódóan drágábbak, sok időt spórolhatunk velük, ha egy körben készül el az étel. Ajánlott az elkészített étel mennyiségét is felmérni, ugyanis ha nagyon telepakoljuk a sütő kosarát, akkor nem biztos, hogy egyenletesen készül majd az étel, így érdemes lehet gyakrabban megrázni. A legjobb textúra érdekében, ha időnk engedi, kisebb adagokban is sülhet az étel, így elkerülve, hogy az egymásra pakolt rétegek ne süljenek át megfelelően.


Ne essünk túlzásba a zsiradékkal

A forrólevegős sütők kialakításuknak köszönhetően lehetővé teszik az ízletes fogások elkészítését anélkül, hogy nagy mennyiségű olajra lenne szükség. Azonban ez nem azt jelenti, hogy minden fogást teljesen zsiradék nélkül tudunk benne elkészíteni. A félkész, mirelit ételek elkészítéséhez általában nincs szükség plusz zsiradékra, mert ezek a termékek már elősütöttek. Amennyiben az egészségmegőrzés miatt választottuk a készüléket és friss zöldségeket, fehérjeforrásokat használunk, érdemes az előkészítéskor a hozzávalókhoz adni a választott zsiradékot. Így nem csak a kalóriatartalomra tudunk odafigyelni, de egyenletesebben sülnek majd a hozzávalók, és az ételt sem áztatjuk el túl sok olajjal. 


Az ideális hőmérséklet

Az ideális hőfok kiválasztásához érdemes figyelembe venni, hogy az airfryer működését tekintve hasonlít egy légkeveréses sütőhöz, azzal a különbséggel, hogy a térfogata jóval kisebb. Így az ételek a fűtőszál közelsége és a forró levegő gyors keringetése miatt hamarabb elkészülhetnek, mint egy hagyományos sütőben. Érdemes tehát, ha hagyományos receptet követünk, alacsonyabb fokozaton használni a készüléket, és rendszeresen ellenőrizni, nehogy megégjen az étel. Bizonyos ételeknél, mint például az édesburgonya, grillzöldségek, éppen a készülék ezen előnyeit tudjuk kihasználni, hiszen gyorsan ropogós és megfelelően átsült köretet készíthetünk.


 A sültkrumplin túl

Ha már magabiztosan használjuk a készüléket, bátran kezdjünk el kísérletezni a grillzöldség-sültkrumpli-csirkemell hármason túl is. Bármilyen péksüteményt felfrissíthetünk például pár perc alatt, de félkész vagy fagyasztott zsemléket is meg tudunk sütni az airfryerben. Ha süteményre vágyunk, akkor sem kell feltétlenül bekapcsolni a sütőt, ami a nyári kánikulában is fontos szempont lehet. Szilikon formák segítségével gyorsan elkészülhet airfryerben a kedvenc muffinunk, azonban ha klasszikus receptet használunk, érdemes 10-15 Celsius-fokkal alacsonyabb hőfokon sütni, hogy véletlenül se égjen oda. De percek alatt isteni pirított magvakat is készíthetünk, vagy ezek kalóriaszegényebb változatát, például ropogós, fűszeres csicseriborsót is.


+1 Tisztítsuk rendszeresen a gépet

Fontos minden használat után megtisztítani az airfryert, mivel az olaj felgyülemlése miatt a készülék füstölni kezdhet. Bizonyos esetekben elég egy papírtörlővel eltörölni a kosarat és a fűtőszálat, de ha nagyon koszos a készülék, inkább mossuk el pár perc alatt kézzel. A legtöbb modellnek vannak mosogatógépben tisztítható alkatrészei, ezt azonban fontos mindig a használati útmutatóban ellenőrizni, nehogy véletlenül kárt tegyünk a készülékben.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) 5 tipp, hogy a legtöbbet hozzuk ki az airfryerünkből magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 5 tipp, hogy a legtöbbet hozzuk ki az airfryerünkből magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg