Forró levegős sütő (Airfryer) jótékony hatásai

-
gastro technológia, 2023.06.01.

Forró levegős sütő (Airfryer) jótékony hatásai

Hamarosan itt a strandszezon, amikor mindenki egy utolsó hajrába kezd a tökéletes strandformáért. A dietetikusok azonban a fokozatosság elvét javasolják. A fogyáshoz azonban olykor elég az alapanyagok és az elkészítési technika megváltoztatása, amiben egy Airfyer, azaz forró levegős sütő nélkülözhetetlen társunk lehet.


Az Airfryer áldásos hatásairól egyre többen tudnak, hiszen ez az a készülék, amellyel gyakorlatilag olajmentesen készíthetünk igazán ízletes fogásokat. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy egy ilyen készülékben még azok az ételek is elkészíthetőek, amelyekről sosem gondolnánk, hogy olaj nélkül is éppoly ízletesek lesznek. Ilyen például a sültkrumpli vagy egy teljes kiörlésű bundában készült rántott hús. A legfinomabb ízek eléréséhez azonban egyáltalán nem mindegy, milyen készüléket használunk.

Airfry
Krénn Dia férje tanácsára kezdte el megosztani receptvideóit a TikTokon. Az ételeket mindig a legegészségesebb módon, olaj nélkül forrólevegős fritőzben, Cosori Airfryerben készíti. Ez a technika itthon is egyre elterjedtebb köszönhetően annak, hogy nem csak egészséges, de egyszerű, gyors és pénztárcabarát is.

Hétközben csak magamra főzök, ezért olyan ételeket készítek, amelyek fél óra alatt elkészíthetőek és egyszemélyesek. Kezdetben egy egyszerű Airfryert használtam, majd rátaláltam a Cosori Dual Base készülékre, ami alapjaiban változtatta meg az életem. Ez a szerkezet egyedülálló módon alul és felül is fűtőszálas, így nem kell rázogatni, forgatni az ételt, hogy egyenletesen süljön, mindemellett pedig 6,4 literes és számos sütőforma, sütőtál is belefér” - ecsetelte Dia.

Krénn Dia az elmúlt egy év alatt ma már többmilliós nézettséggel rendelkezik a TikTokon, követőinek száma pedig meghaladta a százezret. Dia mégis arra a legbüszkébb, hogy teljesen természetes módon, a saját akaratából, a sajt erejéből érte el a kitűzött célját, azaz a 30 kilós fogyást, és ma már nem csak egészségesnek érzi magát, de a tükörből is olyan kép néz vissza rá, amire már boldogan visszamosolyog.


Dia fél év alatt 28 kilótól szabadult meg

Dia fél év alatt 28 kilót adott le, ezután pedig már csak a súlytartás volt a célja, de így is megszabadult további két kilótól, így érte el a 30 kilós fogyást. Az édesanya egy, a kardiológusánál tett látogatás után határozta el, hogy változtatnia kell az életmódján, ha sokáig szeretne még a családja körében lenni.

Nagyon magas volt a pulzusom, már ébredéskor 100 fölötti értéket mutatott, és a vérnyomásommal is gondok voltak. Amikor elmentem a kardiológushoz, azt mondta, olyan állapotban van a szívem, mint egy autó, amivel kiállnak az autópályára és kettesben leszáguldanak a Balatonig. Hozzátette, hogy rajtam múlik, mennyit bír a „motorom”. Sokkolt amit mondott, de én is éreztem, hogy sok a szervezetemnek az a súly, amit cipel” - emlékezett vissza Krénn Dia, aki két éve októberben változtatta meg gyökeresen a szokásait.

Nem volt egyszerű munka, de sikerült és elindultak lefelé a kilók is. Mozogni csak később, fokozatosan kezdtem, a kezdeti séták után pedig most már 57 kilósan kényelmesen lefutok 7-8 kilométert is” - mesélte Dia.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Forró levegős sütő (Airfryer) jótékony hatásai magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Forró levegős sütő (Airfryer) jótékony hatásai magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

AI alapú okos megoldás az éttermek számára

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja. A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

gastro technológia, 2024.04.30.

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

"narrow"
Gear.svg