Forró levegős sütő (Airfryer) jótékony hatásai

-
gastro technológia, 2023.06.01.

Forró levegős sütő (Airfryer) jótékony hatásai

Hamarosan itt a strandszezon, amikor mindenki egy utolsó hajrába kezd a tökéletes strandformáért. A dietetikusok azonban a fokozatosság elvét javasolják. A fogyáshoz azonban olykor elég az alapanyagok és az elkészítési technika megváltoztatása, amiben egy Airfyer, azaz forró levegős sütő nélkülözhetetlen társunk lehet.


Az Airfryer áldásos hatásairól egyre többen tudnak, hiszen ez az a készülék, amellyel gyakorlatilag olajmentesen készíthetünk igazán ízletes fogásokat. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy egy ilyen készülékben még azok az ételek is elkészíthetőek, amelyekről sosem gondolnánk, hogy olaj nélkül is éppoly ízletesek lesznek. Ilyen például a sültkrumpli vagy egy teljes kiörlésű bundában készült rántott hús. A legfinomabb ízek eléréséhez azonban egyáltalán nem mindegy, milyen készüléket használunk.

Airfry
Krénn Dia férje tanácsára kezdte el megosztani receptvideóit a TikTokon. Az ételeket mindig a legegészségesebb módon, olaj nélkül forrólevegős fritőzben, Cosori Airfryerben készíti. Ez a technika itthon is egyre elterjedtebb köszönhetően annak, hogy nem csak egészséges, de egyszerű, gyors és pénztárcabarát is.

Hétközben csak magamra főzök, ezért olyan ételeket készítek, amelyek fél óra alatt elkészíthetőek és egyszemélyesek. Kezdetben egy egyszerű Airfryert használtam, majd rátaláltam a Cosori Dual Base készülékre, ami alapjaiban változtatta meg az életem. Ez a szerkezet egyedülálló módon alul és felül is fűtőszálas, így nem kell rázogatni, forgatni az ételt, hogy egyenletesen süljön, mindemellett pedig 6,4 literes és számos sütőforma, sütőtál is belefér” - ecsetelte Dia.

Krénn Dia az elmúlt egy év alatt ma már többmilliós nézettséggel rendelkezik a TikTokon, követőinek száma pedig meghaladta a százezret. Dia mégis arra a legbüszkébb, hogy teljesen természetes módon, a saját akaratából, a sajt erejéből érte el a kitűzött célját, azaz a 30 kilós fogyást, és ma már nem csak egészségesnek érzi magát, de a tükörből is olyan kép néz vissza rá, amire már boldogan visszamosolyog.


Dia fél év alatt 28 kilótól szabadult meg

Dia fél év alatt 28 kilót adott le, ezután pedig már csak a súlytartás volt a célja, de így is megszabadult további két kilótól, így érte el a 30 kilós fogyást. Az édesanya egy, a kardiológusánál tett látogatás után határozta el, hogy változtatnia kell az életmódján, ha sokáig szeretne még a családja körében lenni.

Nagyon magas volt a pulzusom, már ébredéskor 100 fölötti értéket mutatott, és a vérnyomásommal is gondok voltak. Amikor elmentem a kardiológushoz, azt mondta, olyan állapotban van a szívem, mint egy autó, amivel kiállnak az autópályára és kettesben leszáguldanak a Balatonig. Hozzátette, hogy rajtam múlik, mennyit bír a „motorom”. Sokkolt amit mondott, de én is éreztem, hogy sok a szervezetemnek az a súly, amit cipel” - emlékezett vissza Krénn Dia, aki két éve októberben változtatta meg gyökeresen a szokásait.

Nem volt egyszerű munka, de sikerült és elindultak lefelé a kilók is. Mozogni csak később, fokozatosan kezdtem, a kezdeti séták után pedig most már 57 kilósan kényelmesen lefutok 7-8 kilométert is” - mesélte Dia.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Forró levegős sütő (Airfryer) jótékony hatásai magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Forró levegős sütő (Airfryer) jótékony hatásai magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg