Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Az hús nélküli, illetve a csak növényi étrenden alapuló táplálkozás egyre népszerűbb. Ezzel párhuzamosan pedig egyre nő azon helyek száma is, ahol bőven válogathatunk a finom fogások közül akkor is, ha valamilyen különleges étrendet követünk, például vegák vagyunk.
Sokan úgy tartják, hogy aki vegetáriánus, esetleg vegán táplálkozási formát követ, annak le kell mondania a finom fogásokról. Ez koránt sincs így, sőt! Bár bizonyos alapanyagok (például hús) kimaradnak az ételekből, rengeteg alternatív lehetőség marad, amiből igazán finom és egészséges fogások készülhetnek. A Budapesten található vega és vegán helyek pedig igyekeznek ezeket a lehetőséget kihasználni és nemcsak ínycsiklandozó, hanem dekoratív ételekkel fogadni az odalátogatókat.
A Jászai Mari tér közelében található picike helyiség a hét minden napján vegán finomságokkal igyekszik kényeztetni az odalátogató éhes vendégeket. Nyári időszakban kiülős teraszon fogyaszthatjuk az egészséges ételeket. A náluk kapható fogások nemcsak a vegánok, hanem a gluténmentes étrendet követők számára is kedvez.
A EPOCH Vegan Burger Magyarország első vegán burgerezője. A hely különlegessége az üzlet mögött álló családi vállalkozás, melyben nemcsak a buci, de a burgerpogácsa is egyedi fejlesztésű és gyártású.
A Vegan Love már két helyen, a pesti (Vitkovics Mihály utca) és a budai (Bartók Béla út) oldalon is várja a vendégeket a hét minden napján. A kínálatuk igen széles, a pizzától elkezdve a burgeren át mindenféle finomsággal szolgálnak.
Ahogy a neve is utal rá, ez egy kávézó, ahol a finom italokon túl növényi alapú ételekkel is szolgálnak. Kizárólag friss, szezonális és hazai termékkel dolgoznak és törekednek a teljes értékű, tápanyagokban gazdag fogások készítésére.
A Hunyadi térnél található hely nem titkolt célja a vegán étrend népszerűsítése, ezért az ott kapható ételek hús, tej, tojás és méz hozzáadása nélkül készülnek. Kínálnak glutén- és szójamentes változatokat is.
A Kazinczy utcában 2012 óta üzemelő gasztrobárba mindenképp érdemes ellátogatni, akkor is, ha nem vagyunk vegák. A naponta frissülő menük olyan fogásokat tartalmaznak, mint a levesek, tészták, de kóstolhatunk náluk bagett alapú szendvicseket és különböző főzelékeket is.
A 2004-ben nyílt szendvics és salátabárra a nyitott és a kedves jelző a legjobb. Az egészséges ételek készítésének alapja nemcsak szezonális hozzávalókban rejlik, hanem abban is, hogy a fogások adalék és tartósítószer mentesek legyenek, erre külön figyelnek a náluk dolgozó szakácsok.
Ez a hely tökéletes választás, bármilyen étkezésről legyen is szó. A hamburgerkülönlegességek és gluténmentes finomságok mellett smoothiek és desszertek közül is lehet válogatni. A vegán étteremben a tudatos táplálkozást követőknek szolgálnak cukormentes ételekkel és minden héten új ajánlatokkal is készülnek.
Az Alkotmány utcai Madal Cafe mellett található Madal Food Barban kizárólag vegetáriánus ételekkel szolgálnak. Az állandó fogásokon kívül (pizza, tészta) a nemzetközi konyha néhány jellegzetességeivel is találkozni náluk.
A vegetáriánus étrend egyik nagy kedvence a hummus. Nem véletlen tehát a névválasztás, a Hummusbar már 2005 óta várja a vendégeket. Európa más országaiban is nyugodtan kereshetjük az éttermeiket, azonban Budapest szerte is több, mint 10 helyen megtalálhatóak.
A vegán étterem hálózata célja, hogy keresztezze a modern street food élményt és a hagyományostól eltérő vegán ételeket. Ma már összesen hat helyen találkozhatunk velük, például a Corvin plázában vagy éppen a híres Római parti sétányon is jelen vannak.Azon túl, hogy szeretnék népszerűsíteni a növényi ételek sokszínűségét és változatosságát, fontosnak tartják, hogy kiszakítsák a vendégeiket a szürke hétköznapokból egy egészen új élményt nyújtva nekik.
Az Édeni vegán Buda első vegetáriánus-vegán éttermének számít. A náluk kapható kézműves ételek készítése során nem használnak sem állati eredetű nyersanyagot, sem pedig színezéket, ízfokozót vagy tartósítószert. Ellenben zöldségekből, gabonákból, hüvelyesekből, olajos magokból és gyümölcsökből nincs hiány.
A belvárosban található helyszín egyszerre vegán étterem, cukrászda és rendezvényterem. A kínálat igen széles, szezonális és állandó fogásokat is találni az étlapon. Az ételek készítse mellett arra is odafigyelnek, hogy cikkek és kiadványok formájában megismertessék és népszerűsítsék a vegán életmódot.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.