Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A HACCP-rendszerek speciálisan az élelmiszer gyártókat, kereskedőket, illetve a vendéglátásban működő cégeket célozzák. Lényegében egy kötelező keretrendszerről beszélhetünk, mely garantálja a szabályos működést. A szabályozás érvényesítése és ellenőrzése pedig képzett szakembert követel meg.
Azok számára, akik munkájuk során bármilyen formában élelmiszerekkel dolgoznak, a HACCP rendszert nem szükséges bemutatni. A mozaikszó a veszélyellenőrzésre és kritikus ellenőrzőpontokra utal, specifikusan az élelmiszeripari szereplőkre szabva. Lényege tehát egy szabályozott, folyamatosan ellenőrzött, előírás szerinti lánc létrehozása, mely lényegében a termőföldtől az asztalig tart. Ez kockázatkezelő rendszer önmagában, vagy egy nagyobb minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható.
A feltételes mód annyiban sántít, hogy a HACCP igazolás nem lehetőség, hanem kötelesség minden élelmiszeripari szereplő számára. Legyen szó akár termelőkről, kereskedőkről vagy vendéglátókról, a rendszer kritériumai mindenkire egyaránt vonatkoznak. A cél minden esetben egy tiszta, résmentes, higiénikus rendszer kialakítása, mely során a vásárlók a lehető legjobb minőséget kapják. A rendszer kiépítéséhez pedig nélkülözhetetlenek a képzett szakemberek.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.