HACCP igazolás – kulcs a szabályos működéshez

-
hirdetés, 2023.01.16.

HACCP igazolás – kulcs a szabályos működéshez

A HACCP-rendszerek speciálisan az élelmiszer gyártókat, kereskedőket, illetve a vendéglátásban működő cégeket célozzák. Lényegében egy kötelező keretrendszerről beszélhetünk, mely garantálja a szabályos működést. A szabályozás érvényesítése és ellenőrzése pedig képzett szakembert követel meg.


Azok számára, akik munkájuk során bármilyen formában élelmiszerekkel dolgoznak, a HACCP rendszert nem szükséges bemutatni. A mozaikszó a veszélyellenőrzésre és kritikus ellenőrzőpontokra utal, specifikusan az élelmiszeripari szereplőkre szabva. Lényege tehát egy szabályozott, folyamatosan ellenőrzött, előírás szerinti lánc létrehozása, mely lényegében a termőföldtől az asztalig tart. Ez kockázatkezelő rendszer önmagában, vagy egy nagyobb minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható.

A feltételes mód annyiban sántít, hogy a HACCP igazolás nem lehetőség, hanem kötelesség minden élelmiszeripari szereplő számára. Legyen szó akár termelőkről, kereskedőkről vagy vendéglátókról, a rendszer kritériumai mindenkire egyaránt vonatkoznak. A cél minden esetben egy tiszta, résmentes, higiénikus rendszer kialakítása, mely során a vásárlók a lehető legjobb minőséget kapják. A rendszer kiépítéséhez pedig nélkülözhetetlenek a képzett szakemberek.

HACCP Képzés az igazolható rendszerért

A HACCP igazolás megszerzése bizonyítja, hogy az adott cég minden törvényi előírásnak megfelel és szabályszerűen működik. Lényegében ez tanúsítja a partnerek és vásárlók irányába, hogy a vállalkozás megbízható, folyamatai ellenőrizhetők. Ám ahogy sok más esetben, úgy ebben sem magától értetődő a tanúsítvány megszerzése. Bár a szektorban dolgozók ismerik a szabályokat, a teljeskörű rendszer kiépítéséhez szakemberre lesz szükség.

A HACCP igazolás kiadásához szükséges jogosultsághoz pedig elengedhetetlen a tudatos képzés. Tekintve, hogy egy folyamatosan pörgő, a mindennapi élethez is nélkülözhetetlen területről van szó, a HACCP rendszergazda képzések is kifejezetten népszerűek. Ha létezik piacképes szakmai képesítés, akkor ez mindenképpen az. Egyrészt mivel a rendszer minden élelmiszeripari szereplőre nézve kötelező, másrészt mert szakemberek nélkül HACCP integrációról sem beszélhetnénk.

HACCP képzés lényege

A HACCP igazolás megszerzéséhez nem kell feltétlenül külső szakember segítségét igénybe venni. A rendszer kiépítésére és üzemeltetésére vonatkozó képzések ugyanis bárki számára elérhetők. Ennek megfelelően egy cég akár saját munkavállalóit is beirathatja a tanfolyamokra, így a folyamatos integrációja egy abszolút belső folyamat marad. Az átállás pedig a képzés tematikájának köszönhetően az esetek döntő többségében gördülékeny.
HACCP képzés
A HACCP rendszergazda képzés ugyanis erősen gyakorlatorientált. Bár a résztvevők átfogó képet kapnak a rendszer működéséről, a kiépítés feltételeiről és minden szükséges elméleti háttérről, a lényeg mégis a nagy egész. A képzés során felbukkanó esettanulmányok gazdag táptalajt nyújtanak a rendszerben való gondolkodás serkentésére, mely aztán remekül alkalmazható a céges HACCP igazolás felé vezető úton. Hiszen a tanúsítás a legtöbbször a megfelelő képzéssel kezdődik.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) HACCP igazolás – kulcs a szabályos működéshez magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) HACCP igazolás – kulcs a szabályos működéshez magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg