HACCP igazolás – kulcs a szabályos működéshez

-
hirdetés, 2023.01.16.

HACCP igazolás – kulcs a szabályos működéshez

A HACCP-rendszerek speciálisan az élelmiszer gyártókat, kereskedőket, illetve a vendéglátásban működő cégeket célozzák. Lényegében egy kötelező keretrendszerről beszélhetünk, mely garantálja a szabályos működést. A szabályozás érvényesítése és ellenőrzése pedig képzett szakembert követel meg.


Azok számára, akik munkájuk során bármilyen formában élelmiszerekkel dolgoznak, a HACCP rendszert nem szükséges bemutatni. A mozaikszó a veszélyellenőrzésre és kritikus ellenőrzőpontokra utal, specifikusan az élelmiszeripari szereplőkre szabva. Lényege tehát egy szabályozott, folyamatosan ellenőrzött, előírás szerinti lánc létrehozása, mely lényegében a termőföldtől az asztalig tart. Ez kockázatkezelő rendszer önmagában, vagy egy nagyobb minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható.

A feltételes mód annyiban sántít, hogy a HACCP igazolás nem lehetőség, hanem kötelesség minden élelmiszeripari szereplő számára. Legyen szó akár termelőkről, kereskedőkről vagy vendéglátókról, a rendszer kritériumai mindenkire egyaránt vonatkoznak. A cél minden esetben egy tiszta, résmentes, higiénikus rendszer kialakítása, mely során a vásárlók a lehető legjobb minőséget kapják. A rendszer kiépítéséhez pedig nélkülözhetetlenek a képzett szakemberek.

HACCP Képzés az igazolható rendszerért

A HACCP igazolás megszerzése bizonyítja, hogy az adott cég minden törvényi előírásnak megfelel és szabályszerűen működik. Lényegében ez tanúsítja a partnerek és vásárlók irányába, hogy a vállalkozás megbízható, folyamatai ellenőrizhetők. Ám ahogy sok más esetben, úgy ebben sem magától értetődő a tanúsítvány megszerzése. Bár a szektorban dolgozók ismerik a szabályokat, a teljeskörű rendszer kiépítéséhez szakemberre lesz szükség.

A HACCP igazolás kiadásához szükséges jogosultsághoz pedig elengedhetetlen a tudatos képzés. Tekintve, hogy egy folyamatosan pörgő, a mindennapi élethez is nélkülözhetetlen területről van szó, a HACCP rendszergazda képzések is kifejezetten népszerűek. Ha létezik piacképes szakmai képesítés, akkor ez mindenképpen az. Egyrészt mivel a rendszer minden élelmiszeripari szereplőre nézve kötelező, másrészt mert szakemberek nélkül HACCP integrációról sem beszélhetnénk.

HACCP képzés lényege

A HACCP igazolás megszerzéséhez nem kell feltétlenül külső szakember segítségét igénybe venni. A rendszer kiépítésére és üzemeltetésére vonatkozó képzések ugyanis bárki számára elérhetők. Ennek megfelelően egy cég akár saját munkavállalóit is beirathatja a tanfolyamokra, így a folyamatos integrációja egy abszolút belső folyamat marad. Az átállás pedig a képzés tematikájának köszönhetően az esetek döntő többségében gördülékeny.
HACCP képzés
A HACCP rendszergazda képzés ugyanis erősen gyakorlatorientált. Bár a résztvevők átfogó képet kapnak a rendszer működéséről, a kiépítés feltételeiről és minden szükséges elméleti háttérről, a lényeg mégis a nagy egész. A képzés során felbukkanó esettanulmányok gazdag táptalajt nyújtanak a rendszerben való gondolkodás serkentésére, mely aztán remekül alkalmazható a céges HACCP igazolás felé vezető úton. Hiszen a tanúsítás a legtöbbször a megfelelő képzéssel kezdődik.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) HACCP igazolás – kulcs a szabályos működéshez magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) HACCP igazolás – kulcs a szabályos működéshez magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg