Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
A HACCP-rendszerek speciálisan az élelmiszer gyártókat, kereskedőket, illetve a vendéglátásban működő cégeket célozzák. Lényegében egy kötelező keretrendszerről beszélhetünk, mely garantálja a szabályos működést. A szabályozás érvényesítése és ellenőrzése pedig képzett szakembert követel meg.
Azok számára, akik munkájuk során bármilyen formában élelmiszerekkel dolgoznak, a HACCP rendszert nem szükséges bemutatni. A mozaikszó a veszélyellenőrzésre és kritikus ellenőrzőpontokra utal, specifikusan az élelmiszeripari szereplőkre szabva. Lényege tehát egy szabályozott, folyamatosan ellenőrzött, előírás szerinti lánc létrehozása, mely lényegében a termőföldtől az asztalig tart. Ez kockázatkezelő rendszer önmagában, vagy egy nagyobb minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható.
A feltételes mód annyiban sántít, hogy a HACCP igazolás nem lehetőség, hanem kötelesség minden élelmiszeripari szereplő számára. Legyen szó akár termelőkről, kereskedőkről vagy vendéglátókról, a rendszer kritériumai mindenkire egyaránt vonatkoznak. A cél minden esetben egy tiszta, résmentes, higiénikus rendszer kialakítása, mely során a vásárlók a lehető legjobb minőséget kapják. A rendszer kiépítéséhez pedig nélkülözhetetlenek a képzett szakemberek.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
ART Piknik 2025
2025.05.16.