A kürtőskalács

-
Hungarikum, 2021.08.13.

A kürtőskalács

Bár az erdélyi magyarsághoz köthető az étel, több európai országban is készítenek hasonló süteményt.


Honnan ered a kürtőskalács ?

Ennek a különleges édességnek a története máig sem tisztázott teljesen. Nemcsak az eredete, neve is ugyanúgy vitatott. Annyi biztos, hogy nemcsak a magyarok kedvelik nagyon a kürtőskalácsot, hanem Erdélyben és Székelyföldön élők is, így ezt egyfajta közös találmányként tartják számon. Az első leírás, amelyben szerepel a 15. századra tehető, eszerint a tésztát csíkozva kell csavarvonalban feltekerni, majd ezután lehet kisütni. Abban viszont közös az álláspont, hogy a nevét a kürtőről kapta (olyan, mint a kémény kürtője). Régebben általában ünnepi étkezések kötelező eleme volt, mára azonban a mindennapok során is gyakran előkerül. A kürtőskalács Magyarországon a 18. században terjedt el igazán, ekkor a hazai konyha elengedhetetlen része volt. Később a polgárosodás korában a torták előtérbe kerülésével a népszerűsége csökkent. A székelyeknek köszönhetően azonban a kürtőskalács hagyománya nem tűnt el teljesen és szép lassan visszakerült a magyar köztudatba is. Mára pedig már nincs olyan hely, ahol ne árulnák ezt a különleges, henger alakú süteményt. Az általában ősszel megrendezésre kerül Kürtőskalács Fesztiválon mindenféle fajtát és ízesítésűt szabadon megkóstolhatunk.

A kürtőskalács fajtái

Az elnevezések tekintetében a Dunántúlon a botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk a legelterjedtebb, míg az ország keleti részén inkább a kürtőskalács, kürtősfánk, kürtős pánkó vagy csak egyszerűen kürtős elnevezésekkel találkozhatunk leggyakrabban.

Összesen három típust különböztetünk meg:

  • Az első a hagyományos vagy klasszikus változat, mely szigorúan meghatározza a hozzávalók és a borítás arányát, valamint azt is, hogy parázson sütve készülhet.
  • A második kategória a vásári változat. Erre a típusra jellemző, hogy kevésbé szigorúak a betartandó előírások, így adott esetben ízlés szerint változtathatók.
  • A harmadik változat már leginkább a 21. századhoz köthető. Ennek a receptje még inkább szabadon variálható, egészséges verzió készítése érdekében például búzaliszt helyett alternatív fajtából is készíthető. Ezáltal akár glutén- és tejmentes sütemény is süthető.

A már kész tészta többféle borításának köszönhetően különböző ízesítések közül választhatunk. Leggyakrabban: darált vagy aprított dió, mandula, fahéj, kakaó vagy vaníliás cukor kerül rá. Néhány éve népszerűvé vált a töltött verzió is, mely során a kész kürtős közepébe fagyit tesznek, ezzel kiváltva a tölcsért.

A kürtőskalács akár már otthon is

Bár ennek az édességnek az elkészítése időigényes, a kívül ropogós, belül puha végeredményért megéri belevágni az otthoni sütésbe.

  1. A tejben feloldjuk a cukrot és hozzáadjuk az élesztőt.
  2. A liszthez só és tojás kerül, majd a tejes keverékkel összeforgatjuk.
  3. Ezután hozzáadjuk a vajat, dagasztjuk, majd egy órán át kelni hagyjuk.
  4. A forma kialakításához segítségül hívhatunk néhány kiürült sörösdobozt, amire a csík alakban feltekerjük a tésztát.
  5. Miután a csíkokat megkenjük vajjal és cukorba forgatjuk, 220 fokos sütőben kisütjük nagyjából 12-14 perc alatt.
  6. Ezután az általunk kiválasztott ízesítést hozzáadva még egyszer megforgatjuk a cukros keverékben.

 

A kürtőskalács variációi

Manapság több helyen megjelent egy speciális megjelenési mód, mégpedig amikor fagyit tesznek a kürtőskalácsba. Így 2 édesség párosul, mert először a fagyit tudjuk megenni, utána pedig a tölcsér helyett a kürtőskalácsot fogyaszthatjuk el.

Guba Márti

Tetszett a(z) A kürtőskalács magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kürtőskalács magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

"narrow"
Gear.svg