A kürtőskalács

-
Hungarikum, 2021.08.13.

A kürtőskalács

Bár az erdélyi magyarsághoz köthető az étel, több európai országban is készítenek hasonló süteményt.


Honnan ered a kürtőskalács ?

Ennek a különleges édességnek a története máig sem tisztázott teljesen. Nemcsak az eredete, neve is ugyanúgy vitatott. Annyi biztos, hogy nemcsak a magyarok kedvelik nagyon a kürtőskalácsot, hanem Erdélyben és Székelyföldön élők is, így ezt egyfajta közös találmányként tartják számon. Az első leírás, amelyben szerepel a 15. századra tehető, eszerint a tésztát csíkozva kell csavarvonalban feltekerni, majd ezután lehet kisütni. Abban viszont közös az álláspont, hogy a nevét a kürtőről kapta (olyan, mint a kémény kürtője). Régebben általában ünnepi étkezések kötelező eleme volt, mára azonban a mindennapok során is gyakran előkerül. A kürtőskalács Magyarországon a 18. században terjedt el igazán, ekkor a hazai konyha elengedhetetlen része volt. Később a polgárosodás korában a torták előtérbe kerülésével a népszerűsége csökkent. A székelyeknek köszönhetően azonban a kürtőskalács hagyománya nem tűnt el teljesen és szép lassan visszakerült a magyar köztudatba is. Mára pedig már nincs olyan hely, ahol ne árulnák ezt a különleges, henger alakú süteményt. Az általában ősszel megrendezésre kerül Kürtőskalács Fesztiválon mindenféle fajtát és ízesítésűt szabadon megkóstolhatunk.

A kürtőskalács fajtái

Az elnevezések tekintetében a Dunántúlon a botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk a legelterjedtebb, míg az ország keleti részén inkább a kürtőskalács, kürtősfánk, kürtős pánkó vagy csak egyszerűen kürtős elnevezésekkel találkozhatunk leggyakrabban.

Összesen három típust különböztetünk meg:

  • Az első a hagyományos vagy klasszikus változat, mely szigorúan meghatározza a hozzávalók és a borítás arányát, valamint azt is, hogy parázson sütve készülhet.
  • A második kategória a vásári változat. Erre a típusra jellemző, hogy kevésbé szigorúak a betartandó előírások, így adott esetben ízlés szerint változtathatók.
  • A harmadik változat már leginkább a 21. századhoz köthető. Ennek a receptje még inkább szabadon variálható, egészséges verzió készítése érdekében például búzaliszt helyett alternatív fajtából is készíthető. Ezáltal akár glutén- és tejmentes sütemény is süthető.

A már kész tészta többféle borításának köszönhetően különböző ízesítések közül választhatunk. Leggyakrabban: darált vagy aprított dió, mandula, fahéj, kakaó vagy vaníliás cukor kerül rá. Néhány éve népszerűvé vált a töltött verzió is, mely során a kész kürtős közepébe fagyit tesznek, ezzel kiváltva a tölcsért.

A kürtőskalács akár már otthon is

Bár ennek az édességnek az elkészítése időigényes, a kívül ropogós, belül puha végeredményért megéri belevágni az otthoni sütésbe.

  1. A tejben feloldjuk a cukrot és hozzáadjuk az élesztőt.
  2. A liszthez só és tojás kerül, majd a tejes keverékkel összeforgatjuk.
  3. Ezután hozzáadjuk a vajat, dagasztjuk, majd egy órán át kelni hagyjuk.
  4. A forma kialakításához segítségül hívhatunk néhány kiürült sörösdobozt, amire a csík alakban feltekerjük a tésztát.
  5. Miután a csíkokat megkenjük vajjal és cukorba forgatjuk, 220 fokos sütőben kisütjük nagyjából 12-14 perc alatt.
  6. Ezután az általunk kiválasztott ízesítést hozzáadva még egyszer megforgatjuk a cukros keverékben.

 

A kürtőskalács variációi

Manapság több helyen megjelent egy speciális megjelenési mód, mégpedig amikor fagyit tesznek a kürtőskalácsba. Így 2 édesség párosul, mert először a fagyit tudjuk megenni, utána pedig a tölcsér helyett a kürtőskalácsot fogyaszthatjuk el.

Guba Márti

Tetszett a(z) A kürtőskalács magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kürtőskalács magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg