Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Bár az erdélyi magyarsághoz köthető az étel, több európai országban is készítenek hasonló süteményt.
Ennek a különleges édességnek a története máig sem tisztázott teljesen. Nemcsak az eredete, neve is ugyanúgy vitatott. Annyi biztos, hogy nemcsak a magyarok kedvelik nagyon a kürtőskalácsot, hanem Erdélyben és Székelyföldön élők is, így ezt egyfajta közös találmányként tartják számon. Az első leírás, amelyben szerepel a 15. századra tehető, eszerint a tésztát csíkozva kell csavarvonalban feltekerni, majd ezután lehet kisütni. Abban viszont közös az álláspont, hogy a nevét a kürtőről kapta (olyan, mint a kémény kürtője). Régebben általában ünnepi étkezések kötelező eleme volt, mára azonban a mindennapok során is gyakran előkerül. A kürtőskalács Magyarországon a 18. században terjedt el igazán, ekkor a hazai konyha elengedhetetlen része volt. Később a polgárosodás korában a torták előtérbe kerülésével a népszerűsége csökkent. A székelyeknek köszönhetően azonban a kürtőskalács hagyománya nem tűnt el teljesen és szép lassan visszakerült a magyar köztudatba is. Mára pedig már nincs olyan hely, ahol ne árulnák ezt a különleges, henger alakú süteményt. Az általában ősszel megrendezésre kerül Kürtőskalács Fesztiválon mindenféle fajtát és ízesítésűt szabadon megkóstolhatunk.
Az elnevezések tekintetében a Dunántúlon a botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk a legelterjedtebb, míg az ország keleti részén inkább a kürtőskalács, kürtősfánk, kürtős pánkó vagy csak egyszerűen kürtős elnevezésekkel találkozhatunk leggyakrabban.
Összesen három típust különböztetünk meg:
A már kész tészta többféle borításának köszönhetően különböző ízesítések közül választhatunk. Leggyakrabban: darált vagy aprított dió, mandula, fahéj, kakaó vagy vaníliás cukor kerül rá. Néhány éve népszerűvé vált a töltött verzió is, mely során a kész kürtős közepébe fagyit tesznek, ezzel kiváltva a tölcsért.
Bár ennek az édességnek az elkészítése időigényes, a kívül ropogós, belül puha végeredményért megéri belevágni az otthoni sütésbe.
Manapság több helyen megjelent egy speciális megjelenési mód, mégpedig amikor fagyit tesznek a kürtőskalácsba. Így 2 édesség párosul, mert először a fagyit tudjuk megenni, utána pedig a tölcsér helyett a kürtőskalácsot fogyaszthatjuk el.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Északi ízek a Viking Múzeum éttermében
2025.05.03.