Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Bár az erdélyi magyarsághoz köthető az étel, több európai országban is készítenek hasonló süteményt.
Ennek a különleges édességnek a története máig sem tisztázott teljesen. Nemcsak az eredete, neve is ugyanúgy vitatott. Annyi biztos, hogy nemcsak a magyarok kedvelik nagyon a kürtőskalácsot, hanem Erdélyben és Székelyföldön élők is, így ezt egyfajta közös találmányként tartják számon. Az első leírás, amelyben szerepel a 15. századra tehető, eszerint a tésztát csíkozva kell csavarvonalban feltekerni, majd ezután lehet kisütni. Abban viszont közös az álláspont, hogy a nevét a kürtőről kapta (olyan, mint a kémény kürtője). Régebben általában ünnepi étkezések kötelező eleme volt, mára azonban a mindennapok során is gyakran előkerül. A kürtőskalács Magyarországon a 18. században terjedt el igazán, ekkor a hazai konyha elengedhetetlen része volt. Később a polgárosodás korában a torták előtérbe kerülésével a népszerűsége csökkent. A székelyeknek köszönhetően azonban a kürtőskalács hagyománya nem tűnt el teljesen és szép lassan visszakerült a magyar köztudatba is. Mára pedig már nincs olyan hely, ahol ne árulnák ezt a különleges, henger alakú süteményt. Az általában ősszel megrendezésre kerül Kürtőskalács Fesztiválon mindenféle fajtát és ízesítésűt szabadon megkóstolhatunk.
Az elnevezések tekintetében a Dunántúlon a botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk a legelterjedtebb, míg az ország keleti részén inkább a kürtőskalács, kürtősfánk, kürtős pánkó vagy csak egyszerűen kürtős elnevezésekkel találkozhatunk leggyakrabban.
Összesen három típust különböztetünk meg:
A már kész tészta többféle borításának köszönhetően különböző ízesítések közül választhatunk. Leggyakrabban: darált vagy aprított dió, mandula, fahéj, kakaó vagy vaníliás cukor kerül rá. Néhány éve népszerűvé vált a töltött verzió is, mely során a kész kürtős közepébe fagyit tesznek, ezzel kiváltva a tölcsért.
Bár ennek az édességnek az elkészítése időigényes, a kívül ropogós, belül puha végeredményért megéri belevágni az otthoni sütésbe.
Manapság több helyen megjelent egy speciális megjelenési mód, mégpedig amikor fagyit tesznek a kürtőskalácsba. Így 2 édesség párosul, mert először a fagyit tudjuk megenni, utána pedig a tölcsér helyett a kürtőskalácsot fogyaszthatjuk el.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.